Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Διαρροές και σενάρια για διευθετήσεις στο Αιγαίο


Σε κατεύθυνση απεμπόλησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και ευρύτερα, κινούνται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Τις εξελίξεις επιταχύνουν η επιδίωξη της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία να βγάλουν κέρδη από τη συνεκμετάλλευση του φυσικού ενεργειακού πλούτου που κρύβει το Αιγαίο και βέβαια η κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν και οι συζητήσεις που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Παπανδρέου, ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι τα Ελληνοτουρκικά οδηγούνται σε πορεία διευθετήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και διαρροές στον Τύπο.

Σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους και μ' αυτόν το στόχο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση - πακέτο».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται στο κομβικό ζήτημα του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι η αυξομείωση της επέκτασής τους. Δηλαδή, χωρικά ύδατα «δαντέλα», που σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, που δεν ενοχλούν τα τουρκικά συμφέροντα, θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα.

Καθόλου τυχαία, ο Ρ. Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε τα πράγματα, δίνοντας το στίγμα των τουρκικών προθέσεων, αναφέροντας ότι τα ελληνικά μαχητικά πετάνε πάνω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς και ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβίασαν την τουρκική κυριαρχία (!) 2 ν.μ. από το Αγαθονήσι.

Την ίδια ώρα, η τουρκική επιχειρηματολογία περί των «ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αιγαίου» έχει απόλυτα υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ. Οπως υπενθυμίζει χτεσινό ρεπορτάζ στον Τύπο («Ελευθεροτυπία»), «στις 14 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συμφώνησαν κατ' αρχήν σε όλα στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία από τον Αύγουστο του 2006 θεωρεί σε επίσημα έγγραφά της ότι η Ελλάδα δεν έχει κατ' ουσίαν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά ανατολικά από τη μέση του Αιγαίου.

Το ΝΑΤΟ στις 26 Αυγούστου 2006 εξέδωσε δύο βασικές διαταγές, με τις οποίες απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά του υποστρατηγείου της Λάρισας να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νήσων του Ανατ. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ' αυτά».

Στη βάση αυτών των ΝΑΤΟικών «προβλέψεων» τα 21 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι απλώς αποστρατικοποιημένα, αλλά και αδιευκρίνιστης εθνικής κυριαρχίας, αφού το ΝΑΤΟ (και η Τουρκία) αμφισβητούν το δικαίωμα των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών να υπερίπτανται ελληνικού εδάφους.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΕΙΣΑΙ Ι-5 ΚΑΙ ΩΣ 45; ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΣΑΙ!


Με το ενδεχόμενο να περάσουν αυτεπάγγελτα από επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας βρίσκονται πλέον χιλιάδες απαλλαγέντες από τη στρατιωτική θητεία για λόγους υγείας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου...

«Απαλλαγέντες από την υποχρέωση στράτευσης επειδή κρίθηκαν από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας είναι δυνατόν να παραπέμπονται αυτεπάγγελτα για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας για στράτευση εκτάκτως οποτεδήποτε μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας τους» αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Η αυτεπάγγελτη παραπομπή όσων έχουν απαλλαγεί ως Ι5 θα γίνεται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο κατόπιν διαταγής της Διεύθυνσης Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και οι παραπεμπόμενοι θα υποχρεούνται να παρουσιαστούν για επανεξέταση εντός διμήνου από το «κάλεσμα» στα στρατολογικά γραφεία.

Οι υγειονομικές επιτροπές θα υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν άμεσα γνωματεύσεις για τους επανεξεταζομένους. Μάλιστα στις γνωματεύσεις ακαταλληλότητας θα αναγράφουν υποχρεωτικά αν υπάρχει πιθανότητα ή όχι βελτίωσης ή ίασης της πάθησης. Οσοι μπορούν να μετακινηθούν για παρουσίαση στις υγειονομικές επιτροπές και δεν παρουσιάζονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας λογίζονται αυτοδίκαια ικανοί κατηγορίας πρώτης (δηλαδή, Ι1), από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας και υπέχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις!

Οπως είναι αυτονόητο, όσοι κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας καλούνται στα όπλα από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης, ενώ όσοι έχουν ενεργή αναβολή κατάταξης λόγω υγείας θα δώσουν ραντεβού με τη στρατολογία άμα τη λήξει της.

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου προέκυψε έπειτα από σχετική πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτεράρχου (Ι) κ. Ι. Γιάγκου και σε εφαρμογή του νόμου 3421/2005. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, υπάρχει σοβαρή αδυναμία στη συγκεντρωτική καταγραφή του αριθμού των Ι5 καθώς, όπως αναφέρουν, τα στοιχεία είναι διάσπαρτα στα στρατολογικά γραφεία της χώρας.

Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η γεωμετρική αύξηση των απαλλαγών για λόγους υγείας τα τελευταία χρόνια. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία είναι ότι από το 1980 ως το 2004 είχαν κριθεί 85.000 Ελληνες ακατάλληλοι για στράτευση (Ι5), εκ των οποίων επανεξετάστηκαν χιλιάδες και πολλοί κλήθηκαν εκ νέου να υπηρετήσουν. Μάλιστα είχαν εντοπιστεί και 1.000 περιπτώσεις-«μαϊμού», από τις οποίες οι 95 αφορούσαν καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και οικονομικούς παράγοντες.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το μέρισμα στους δικαιούχους του ΜΤΣ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το μέρισμα στους δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Απαιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης να προβεί σε αγωνιώδεις προσπάθειες χτες προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει την πίστωση των 33 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου το ΜΤΣ να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Οι δικαιούχοι έπρεπε να είχαν εισπράξει το μέρισμα του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου από τις 4-5 του τρέχοντος μηνός. Δυστυχώς το ταμείο ήταν μείον, με αποτέλεσμα να μην γίνει η καταβολή.

Κάτι το οποίο ήταν θέμα χρόνου να συμβεί καθώς εδώ και χρόνια το ΜΤΣ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς δεν γίνονταν εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να εισρέει το 4% από αυτά, πενταπλασιάστηκαν σχεδόν φέτος οι αποστρατείες (άρα μειώθηκαν αυτοί που κατέβαλαν εισφορές και αυξήθηκαν οι δικαιούχοι) και τα τελευταία δέκα χρόνια δίνονταν «πλούσια» μερίσματα σε σχέση με τις αντοχές του Ταμείου.

Βέβαια υπήρξε και κακοδιαχείριση καθώς οι εκάστοτε υπουργοί Εθνικής Άμυνας χρησιμοποιούσαν το ΜΤΣ για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
Όλα αυτά οδήγησαν το ΜΤΣ στο «χείλος του γκρεμού».
Η μη καταβολή του μερίσματος οδήγησε χτες το πρωί γύρω στις 10.00 εξήντα –εβδομήντα αποστράτους στα γραφεία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για να διαμαρτυρηθούν εντόνως στον πρόεδρο του Χαράλαμπο Σωτηρόπουλο υποστράτηγο ε.α. Φαίνεται μάλιστα, πως ορισμένοι έχασαν και την ψυχραιμία τους…

Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και μάταια ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου προσπάθησε να τους εξηγήσει πως δεν ευθύνεται εκείνος και ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν τους εγκρίνει την πίστωση καθώς ήδη το χρέος είναι υπέρογκο και ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Οπότε δεν υπάρχουν χρήματα να καταβληθούν. Στη συνέχεια προσήλθαν και εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων.
Χρειάστηκε να παρέμβει και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής
Πάνος Μπεγλίτης προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει για τελευταία φορά πίστωση. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στη λήψη άμεσων μέτρων διάσωσης του ΜΤΣ, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη μείωση του μερίσματος κατά 15%.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αν χάσει το ΠΑΣΟΚ πάμε σε εκλογές


Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Δραματικό τόνο και εκβιαστικά διλήμματα για το διακύβευμα των επερχόμενων Αυτοδιοκητικών εκλογών, έβαλε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από το Μαξίμου.

Υπό το κράτος πανικού, που προφανώς του έχουν προκαλέσει οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να καταρρέει στην πορεία προς τις κάλπες, ο κ. Παπανδρέου, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν διασφαλίσει καθαρή νίκη από τον πρώτο κιόλας γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε πρόωρες εκλογές και να οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία.

Πέραν αυτού του εκβιαστικού, όπως ερμηνεύθηκε, διλήμματος, το οποίο ο πρωθυπουργός πρόβαλε σε κάθε ευκαιρία, έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που να θίγουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις. Ακόμη εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι επιχειρεί αποσταθεροποίηση της χώρας, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που του απευθύνθηκαν, όπως «γιατί θέτει σε μία αυτοδιοικητική αναμέτρηση εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες», «ποιο μήνυμα στέλνει ο ίδιος στις αγορές όταν μετατρέπει την αυτοδιοικητική κάλπη σε εθνικό διακύβευμα» κ.λπ.

Με την ολιγόλεπτη εισήγησή του ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι διαθέτει σχέδιο για την Οικονομία, με στόχο το 2013 η Ελλάδα να έχει μπει ήδη σε τροχιά ανάπτυξης.

Επίσης, επιχείρησε να αφυπνίσει στους πολίτες τα αισθήματα έντονης ανασφάλειας και ταραχής που βίωσε τον προηγούμενο χειμώνα, λέγοντας «θυμηθείτε από πού ξεκινήσαμε» και επισημαίνοντας με έμφαση μεταξύ άλλων… «βρισκόμασταν λίγες ώρες πριν χρεοκοπήσουμε, ζήσαμε το χλευασμό στην Ευρώπη, τις φήμες που οργίαζαν ότι θα μας διώξουν από το ευρώ» κ.λπ.

Για τις πρόωρες εκλογές, όταν ρωτήθηκε «αν σε περίπτωση που χάσουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές», ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα πως το μήνυμα των εκλογών μπορεί να αποτρέψει τη δυναμική των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, για να συμπληρώσει λέγοντας με νόημα: «Αν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία»…

Αν και, όπως είπε, «δεν έχω πρόθεση να πάω σε Εθνικές εκλογές», τόνισε πως «αν βαρύνει η κατάσταση και δυσκολεύεται η κυβέρνηση να πάει μπροστά, τότε ο λαός θα δώσει τη λύση»!

Επίσης, ανέφερε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αξιολογηθεί μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από το εξωτερικό...
Ερωτηθείς αν κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από το δραματικό τόνο που δίνει στο ενδεχόμενο να χάσουν οι κ.κ. Σγουρός, Καμίνης, υπονοώντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα χαθεί η Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας: «Εγώ δεν κρύβω τίποτε. Σέβομαι και θα σεβαστώ κάθε μήνυμα, εγώ είμαι δημοκράτης».
Ερωτηθείς για την υψηλή φορολογία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η οποία «φράζει» την ανάπτυξη, ανέφερε: «Εμείς δεν θα θέλαμε γενικότερα να ανεβάσουμε τη φορολογία. Αν όλοι πληρώσουν κανονικά, μπορούμε να μειώσουμε του φόρους».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος αντιμετωπίζουν… πρόβλημα αξιοπιστίας και αν ο ίδιος θα εμπιστευόταν τον εαυτό του μετά την ανακολουθία που επιδεικνύει με την πολιτική του, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Η υπόσχεσή μου ήταν ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Παραλίγο να βουλιάξουμε. Την αξιοπιστία εμείς σήμερα τη χτίζουμε με πόνο». Και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κ. Καραμανλή για την Οικονομία…

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ιδρύεται το ελληνικό FBI



Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στα… σκαριά και έτοιμο για υλοποίηση είναι το ελληνικό «FBI»! Μέσα στο γενικότερο κλίμα αλλαγών στην Ελληνική Αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε χθες, ότι απεστάλη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την σύσταση Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικής Αστυνομίας!

Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα δρουν ανεξάρτητα σε όλη τη χώρα, ενώ από τη βάση τους, η δομή, η σύστασή τους αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους, θα είναι πανομοιότυπος, με αυτές του FBI! Στην συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους, ο Χρ. Παπουτσής, ο υφυπουργός Μανώλης Όθωνας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου, ανακοινώθηκε, ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος εστάλη χθες στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αρχίσει να μπαίνει στην τελική ευθεία η υλοποίησή του, ενώ είναι αλλαγμένο και βελτιωμένο σε κάποια σημεία του, σε σχέση με το προσχέδιο του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σκοπός της νέας αυτής υπηρεσίας, είναι, να προσπαθήσει να «παρακολουθήσει» το σύγχρονο έγκλημα, με έμφαση στο ηλεκτρονικό αλλά και το οικονομικό έγκλημα. Επίσης, ενώ αρχικά σχεδιαζόταν οι νέες αυτές υπηρεσίες να υπάγονται στον διοικητή Ασφαλείας, τελικά θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Στη χειμαρρώδη συζήτησή του ο κ. Παπουτσής, επίσης αναφέρθηκε σε ένα ακόμα πολυσχέδιο που προωθείται για κυβερνητική διαβούλευση, το οποίο θα αφορά στην ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Αστυνομικής Αυθαιρεσίας, όπου θα είναι δυνατή η λήψη καταγγελιών για περιστατικά αυθαιρεσίας. Παράλληλα, το εν λόγω σχέδιο νόμου θα καθορίζει και την μεταφορά της Αγροφυλακής στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ θα ρυθμίζει και θέματα εποχικών πυροσβεστών και λιμενικών.

Οσον αφορά στους πυροσβέστες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα «μεταφερθούν» σε διάφορες υπηρεσίες αρμοδιότητάς τους, με σκοπό να μονιμοποιηθούν οι εποχικοί πυροσβέστες, η παρουσία των οποίων κρίνεται αναγκαία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, το θέμα των εποχικών πυροσβεστών θα μελετηθεί με την δέουσα προσοχή, ώστε να μην υπάρχουν κενά στην πολύτιμη αυτή υπηρεσία, αλλά και για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό, στο έπακρο.

Ιδιαίτερη αναφορά στην συνάντηση με τους δημοσιογράφους, έγινε και για το θέμα της αθλητικής βίας, που περνά αποκλειστικά πλέον στην αρμοδιότητα του υφυπουργού Μ. Όθωνα. Ο υφυπουργός, συμμετέχει ήδη σε Διυπουργική Επιτροπή, ώστε να εξευρεθούν τρόποι πρόληψης των περιστατικών βίας στον αθλητισμό ενώ, από την επιτροπή, έχει ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε αθλητικούς συνδέσμους, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά «οπλοστάσια». Οι έφοδοι θα γίνονται μετά από αξιολόγηση πληροφοριών από την Κρατική Ασφάλεια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στη διαφθορά


Στην 78η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -χαμηλότερα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το δείκτη αντίληψης της διαφθοράς.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς». Η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,5 βαθμούς έναντι 3,8 το 2009, χρονιά στην οποία βρισκόταν στην 71η θέση της κατάταξης

Την καλύτερη επίδοση με 9,3 εμφανίζουν η Δανία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με την Κίνα, την Κολομβία, το Λεσότο, το Περού και τη Σερβία.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, «Διαύγεια», νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη κλπ), ωστόσο, εξήγησε ότι η «προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών.»

Παράλληλα, τόνισε ότι επιλογές όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων/ημιυπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα.

«Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στο δείκτη θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προσέλκυση νέων επενδυτών».

Επιδείνωση εντοπίζεται, εκτός από την Ελλάδα, σε Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μαδαγασκάρη, Νίγηρα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009 παρουσίασαν το Μπουτάν, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Γκάμπια, η Αϊτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκοντα ασταθείς κυβερνήσεις, σε χώρες με παρελθόν συγκρούσεων. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.
«Τα φετινά αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο… Η ανοχή απέναντι στη διαφθορά είναι απαράδεκτη. Πάρα πολλοί φτωχοί και ευάλωτοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και νόμων», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ουγκέτ Λαμπέλ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki