Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009

Νέες ισραηλινές παραβιάσεις στο Λίβανο

Μία ακόμη παραβίαση του λιβανικού εναέριου χώρου πραγματοποίησε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τομέα του νότιου Λιβάνου.

«Εχθρικό ισραηλινό μη επανδρωμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος πέταξε σήμερα το πρωί πάνω από τον τομέα Μπιντ Τζμπέιλ (στο νότιο Λίβανο) σε μέσο ύψος», διευκρινίζει ο στρατός στην ανακοίνωσή του.«Οι συστοιχίες αντιαεροπορικών όπλων του στρατού άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση του αναγνωριστικού αεροσκάφους, αναγκάζοντάς το να πάρει ύψος προτού εγκαταλείψει τον λιβανικό εναέριο χώρο», προσθέτει ο στρατός.

Ο λιβανικός στρατός δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά τέτοια ανακοινωθέντα που γνωστοποιούν ισραηλινές παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου. Ωστόσο ανοίγει πυρ μόνον όταν τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των συστοιχιών αντιαεροπορικών όπλων που διαθέτει.

Ο ΟΗΕ θεωρεί κάθε πτήση πάνω από το λιβανικό έδαφος από την ισραηλινή αεροπορία παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε δηλώσει στις 10 Νοεμβρίου ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Λίβανο Μάικλ Ουίλιαμς.

«Από όσο γνωρίζω --και μπορεί να κάνω λάθος-- ίσως καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν υποβάλλεται (όπως ο Λίβανος) σε ένα τέτοιο καθεστώς αυθαίρετης εισόδου για αεροπορική παρακολούθηση», είχε σημειώσει.

Η απόφαση 1701 οδήγησε στη λήξη των εχθροπραξιών του πολέμου που έγινε το καλοκαίρι του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Tέλος στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαίωσε το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής του πρώτου Πυρηνικού Ηλεκτρικού Σταθμού (ΠΗΣ) στο Ακουγιού, στις ακτές της Μεσογείου, χωρίς να διευκρινίσει τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Tetas, που είχε αναλάβει το πρόγραμμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο ματαιώθηκε από τη διεύθυνση του οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι στους όρους της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα αναφέρεται ότι η Tetas είναι ελεύθερη να ματαιώσει το πρόγραμμα. Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα της Άγκυρας να αποκτήσει πυρηνικούς σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki