Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Βοήθεια αντί όπλων δίνει το Παρίσι στην Ελλάδα


Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατηγόρησε την Παρασκευή τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι άσκησε πιέσεις στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εξαρτώντας τη γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα από την τήρηση εκ μέρους της Αθήνας των συμβολαίων για αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει με το Παρίσι.

"Συνάντησα τον κ. Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα. Ήμουν στην Αθήνα, Τον γνωρίζω από καιρό", εξήγησε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι.

"Είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο οι Μέρκελ και Σαρκοζί αυτού του κόσμου συμπεριφέρονται σε έναν έλληνα πρωθυπουργό", υπογράμμισε.

"Τελευταία, ο κ. Παπανδρέου ο οποίος ήταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρασε από το Παρίσι. Στο Παρίσι, υπάρχει ένας κάποιος κ. Φιγιόν (σ.σ.:ο γάλλος πρωθυπουργός) και ένας κάποιος κ. Σαρκοζί", συνέχισε ο Κον-Μπεντίτ.

"Τους συνάντησε. Ο κ. Φιγιόν και ο κ. Σαρκοζί είπαν στον κ. Παπανδρέου, 'θα αποδεσμεύσουμε ποσά για να σας βοηθήσουμε, όμως πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε τα συμβόλαια για εξοπλισμούς που έχουμε μαζί σας, τα οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή'", διαβεβαίωσε ο ηγέτης των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου.

"Αυτούς τους τρεις μήνες, υποχρεώσαμε την Ελλάδα να επικυρώσει συμβόλαια για εξοπλισμούς ύψους πολλών δισεκατομμυρίων", συνέχισε. "Υπάρχουν γαλλικές φρεγάτες που πρέπει να αγοράσουν οι Έλληνες -2,5 δισεκατομμύρια-, υπάρχουν ελικόπτερα, υπάρχουν αεροπλάνα, υπάρχουν γερμανικά υποβρύχια".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση στην ευρωζώνη



Χρηματοδότηση της Ελλάδας για πέντε αντί για τρία χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν, περιλαμβάνει - σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ - το τελικό σχέδιο για το μηχανισμό στήριξης που θα επικυρωθεί την Παρασκευή το βράδυ από το έκτακτο συμβούλιο κορυφής του Eurogroup.

Παράλληλα το επιτόκιο θα είναι καλύτερο για τη χώρα μας. Αντί για 5% , όπως αρχικά είχε αναφέρει, θα είναι κυμαινόμενο κοντά στο 4% για τα τρία πρώτα χρόνια, με μια μικρη επιβάρυνση για τα επόμενα δύο.


Στο μεταξύ, παγκόσμια ανησυχία και αβεβαιότητα στις αγορές προξενεί ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Παρασκευή ότι συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια "ισχυρή απάντηση" στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

"Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.

"Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο", πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στην Ελλάδα, τόσο από τον υπουργό του των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και απο τον πρόεδρο του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λόρενς Σάμερς.

Γ. Παπανδρέου: Σημαντική η συνάντηση
"Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, αλλά λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "μόλις χτες (Πέμπτη) λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά . Κάναμε αυτό που μας αναλογούσε".

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι την ίδια ώρα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό τον λόγο η συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι τόσο σημαντική.

"Θα επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο κοινό μας νόμισμα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες, και τις χώρες της Ευρώπης.

Εμμονή στο Σύμφωνο Σταθερότητας από Βερολίνο
Η καγκελάριος της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της "επιτάχυνσης" των προσπαθειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

"Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα (...) να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και "μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης", είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των χωρών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους όρους του Συμφώνου, όπως για παράδειγμα να στερηθούν την ψήφο τους κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους.

Η Μέρκελ υποστήριξε εξάλλου ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει "να επιταχύνουν τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών" οι οποίες κατηγορούνται ότι εντείνουν την κρίση επιτιθέμενες στις χώρες-μέλη, τη μία μετά την άλλη. "Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα", πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης "και όχι μόνο η Ελλάδα" να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, "ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό".

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ολλανδία ενέκριναν τη συμμετοχή τους στο μηχανισμό στήριξης.

Ταμείο κατά της χρεοκοπίας
Παράλληλα, τη σύσταση ταμείου για τα κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία, μετά την ελληνική κρίση, θα προτείνει την ερχόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε η εκπρόσωπός της Πία Άρενκιλντε Χάνσεν.

Το ταμείο θα είναι σχεδιασμένο για να διασώζει κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία. Η ΕΕ έχει ήδη ένα τέτοιο σύστημα για τις χώρες της που δεν ανήκουν στο ευρώ, όμως θεωρούσε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν θα χρειαζόταν ποτέ διάσωση.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός πακέτου μέτρων σχεδιασμένων με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού συντονισμού και της επιτήρησης μεταξύ των κρατών του ευρώ. Θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από το Ευρωκοινοβούλιο και θα είναι δυνατό να τροποποιηθεί κατά τη διαδικασία.

Οι αντιδράσεις των αγορών
Να σημειωθεί ότι η Γουόλ Στριτ την Παρασκευή καταγράφει πτώση 0,48%.

Απώλειες 4,60% καταγράφει το Παρίσι 3,27% η Φραγκφούρτη και 2,62% το Λονδίνο. Με πτώση 2,86% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για «απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις» έκανε λόγο την Παρασκευή η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης οι οποίες προκάλεσαν αυτήν την εβδομάδα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Στο μεταξύ, με αφορμή την κρίση που μαστίζει τις αγορές, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών G7 πραγματοποίησαν την Παρασκευή επείγουσα τηλεφωνική διάσκεψη, σύμφωνα με αξιωματούχο μίας εκ των επτά χωρών. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης.

Η διάσκεψη αυτή, που δεν είχε προγραμματιστεί, ανακοινώθηκε το πρωί από τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Κάν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο Καν, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για παρέμβαση", δήλωσε σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνια.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εγκρίθηκε η γερμανική βοήθεια


Η γερμανική Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αποδέσμευση των κονδυλίων που θα αποτελέσουν τη γερμανική συνεισφορά στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά, ενώ 139 βουλευτές απείχαν. Μέσα στην ημέρα αναμένεται και η ψηφοφορία στην Ανω Βουλή.


Διάταγμα που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και το οποίο επιτρέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους 14,7 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα υπερψήφισε και η κυβέρνηση της Ιταλίας.



Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν ατύπως στις Βρυξέλλες στις 20.00 όπου αναμένεται να εγκριθεί η απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδριάζει το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ η κρίση λόγω του ελληνικού χρέους θα βρεθεί και στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομίας της Ομάδας των επτά πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7), όπως δήλωσε ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομίας, Ναότο Καν, στο Dow Jones Newswires.

Ολι Ρεν: «Παγκόσμιος κίνδυνος η χρεωκοπία της Ελλάδας»

Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Lehman Brothers το 2008, προειδοποίησε την Παρασκευή ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν.


«Οι αμερικανικές αρχές ελάχιστα γνώριζαν το Σεπτέμβριο του 2008 για το τι θα επακολουθούσε μετά την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers», ανέφερε ο Ρεν στο φινλανδικό περιοδικό Suomen Kuvalehti, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την επικύρωση της απόφασης στήριξης της Ελλάδας.


«Ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «παρέλυσε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930». Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συνέπειες από μια πτώχευση της Ελλάδας «θα είναι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki