Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
Περισσότεροι από 10.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν το 2009
Περισσότερους από 10.000 παράνομους μετανάστες εντόπισαν και συνέλαβαν το 2009, σε όλο το Αιγαίο, οι ελληνικές λιμενικές Αρχές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της Ακτοφυλακής, στα 595 περιστατικά που καταγράφηκαν, συνελήφθησαν 186 διακινητές -στην πλειονότητά τους Τούρκοι υπήκοοι- και κατασχέθηκαν συνολικά 159 πλοιάρια.
Συνολικά από το 2001 έως και το 2009 συνελήφθησαν 54.362 παράνομοι μετανάστες, 934 διακινητές και κατασχέθηκαν 829 πλοιάρια, ενώ από το 2007 έως και το 2009 οι λιμενικοί διέσωσαν από βέβαιο πνιγμό συνολικά 13.825 μετανάστες, οι οποίοι βρέθηκαν στη θάλασσα, όταν τα σκάφη που τους μετέφεραν από την Τουρκία βούλιαξαν.
Στα ίδια επίσημα στοιχεία αναφέρεται ότι οι λιμενικοί συνέλαβαν και 2.593 παράνομους μετανάστες, που επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, καθώς επίσης και από άλλα μικρότερα επιβατικά λιμάνια της χώρας.
Στο πλαίσιο της επιχείρισης «Ποσειδών», που πραγματοποιείται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε συνεργασία με τον FRONTEX, σε 376 περιστατικά συνελήφθησαν 8.221 μετανάστες, που επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα, καθώς και 104 διακινητές.
Το 2009 στην «προτίμηση» των δουλεμπόρων βρέθηκαν η Λέσβος με 3.361 παράνομους μετανάστες, η Σάμος με 3.854 και η Πάτμος με 1.111.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ζητούν έρευνες και για παλαιστινιακά εγκλήματα πολέμου
Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Παλαιστίνιους στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας πριν από ένα χρόνο, ζήτησαν από τις αρχές στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη 11 μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.
Έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Παλαιστίνιους στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας πριν από ένα χρόνο, ζήτησαν από τις αρχές στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη 11 μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.
Οι συγκεκριμένες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλαν όμοιες επιστολές στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και στον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στις επιστολές τους, οι οργανώσεις ασκούν πιέσεις στους Παλαιστινίους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της επιτροπής Γκόλντστοουν, η οποία επισημαίνοντας τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι, εξαπολύει την ίδια κατηγορία σε βάρος της Χαμάς και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.
"Αν και ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης Γκόλντστοουν επισημαίνει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ, υπογραμμίζει επίσης ότι παραβιάσεις διαπράχθηκαν από ένοπλες οργανώσεις και από τις παλαιστινιακές αρχές", τονίζεται στην επιστολή των ΜΚΟ.
Οι ένδεκα ΜΚΟ ζητούν την άμεση έναρξη "αξιόπιστων εσωτερικών ερευνών". Ανάμεσα στις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογράφουν την επιστολή είναι η Αλ Χακ που εδρεύει στη Δυτική Όχθη και οι Αλ Νταμίρ και Αλ Μεζάν στη Γάζα.
Η ισραηλινή εισβολή, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 και έληξε στις 18 Ιανουαρίου του 2009, στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιάς και 13 Ισραηλινοί.
Το Νοέμβριο η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να διενεργήσουν "αξιόπιστες έρευνες" για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης. Η απόφαση εγκρίνει την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπό τον νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν που κατηγόρησε το Ισραήλ και ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες για "εγκλήματα πολέμου" και "πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Διασώστες - κομάντος από την Ελλάδα στην Αϊτή
Ελληνικό αεροσκάφος με 25 τόνους φαρμακευτικό υλικό, εξοπλισμό και 75 διασώστες και γιατρούς αναχωρεί αύριο για την Αϊτή.
Στελέχη της Μονάδας Διασώσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στέλνει η Ελλάδα στην Αϊτή, στο πλαίσιο της ελληνικής βοήθειας προς τη χώρα που επλήγη από τον μεγάλο σεισμό.
Η ελληνική βοήθεια συντονίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών και συμμετέχουν τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις με ιατρικά στελέχη. Το υπουργείο Άμυνας, εκτός από το τμήμα της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Αεροπορίας, στέλνει δυόμισι τόνους τρόφιμα και έναν τόνο ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Η ΚΟΜΑΚ ανήκει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης «Δ» του ΓΕΕΘΑ και διαθέτει ειδικό φορητό διασωστικό εξοπλισμό και μηχανήματα διάτρησης και κοπής οικοδομικών υλικών για τη δημιουργία διόδων σε ερείπια, καθώς και σκύλους διάσωσης. Ιδρύθηκε το 2000 και τα στελέχη της- άνδρες και γυναίκες- έχουν μετεκπαιδευτεί σε ειδικά σχολεία σε Ελβετία, Γαλλία και Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του υπουργείου στο τηλέφωνο 210-3683.570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.
Τέλος ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια:
2341131478, ΙΒΑΝ GR 8701000230000002341 131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.
Την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου διοργανώνεται ραδιοτηλεοπτικός μαραθώνιος αλληλεγγύης από τον ΣΚΑΪ και τη Unicef, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των πληγέντων και ιδιαίτερα των παιδιών, μέσω των προγραμμάτων της Unicef.
Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος από την Unicef, δήλωσε πως ο ραδιομαραθώνιο είναι ένα βήμα ώστε ο πολίτης να δείξει την έμπρακτη βοήθεια του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)