Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Η Μόσχα "ανησυχεί πολύ" για την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την IAEA
Την ανησυχία της Μόσχας προκαλεί η έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.
"Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να το δεχτούμε, να αρνείται το Ιράν να συνεργαστεί με την IAEA", δήλωσε ο Λαβρόφ σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το Itar-Tass.
"Το Ιράν πρέπει να αποκρούσει αυτές τις υποψίες", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η τελευταία έκθεση της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν "δείχνει πόσο πολύ επείγει να δράσουμε με αποφασιστικότητα για να απαντήσουμε στην απουσία συνεργασίας εκ μέρους του Ιράν".
"Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει με ακρίβεια τις πολύ σοβαρές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας", πρόσθεσε ο Βαλερό.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Έκκληση για απόσυρση αμερικανικών πυρηνικών από την Ευρώπη
Τέσσερις προσωπικότητες στο Βέλγιο, μεταξύ τους δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Ζαν Λικ Ντεάν και Γκι Φέρχοφσταντ, ζήτησαν την απόσυρση 240 αμερικανικών ατομικών βομβών που παραμένουν αποθηκευμένες στην Ευρώπη, κυρίως στο Βέλγιο.
Δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Λουί Μισέλ και ο φλαμανδός σοσιαλιστής Βίλι Κλάες, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απευθύνουν την ίδια έκκληση μαζί με τον χριστιανοδημοκράτη Ντεάν και τον Φέρχοφσταντ, που είναι επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε άρθρο τους που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Le Soir, De Standaard και Het Nieuwsblad.
"Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Είναι καιρός να προσαρμόσουμε την πυρηνική πολιτική μας στις νέες συνθήκες", γράφουν οι τέσσερις πολιτικοί στο άρθρο τους που φέρει τον τίτλο "Προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" και για τους οποίους "η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων, αξίζει άμεση υποστήριξη".
"Τα τακτικά αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη έχασαν κάθε στρατιωτική σημασία", προσθέτουν. "Καλούμε την κυβέρνησή μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης της Γερμανίας και να ταχθεί στο ΝΑΤΟ υπέρ της άμεσης απόσυρσης των πυρηνικών όπλων", επισημαίνουν.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, μένουν γύρω στις 20 βόμβες που μπορούν να ριφθούν από αεροσκάφη στη βάση Κλάινε-Μπρόγκελ της Φλάνδρας (βόρειο Βέλγιο), ενώ υπάρχει αντίστοιχος αριθμός στη Γερμανία, στη βάση Μπούχελ στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Η Ιταλία και η Τουρκία έχουν η καθεμιά 90 βόμβες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε στις 3 Νοεμβρίου η απόφαση για την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών βομβών από το γερμανικό έδαφος να ληφθεί συλλογικά από το ΝΑΤΟ και όχι μονομερώς.
Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ.
Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως από την Ομάδα πυρηνικών προγραμμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι αρμόδια σε θέματα ατομικών όπλων από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Υποσχέσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νίγηρα
Να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία υπόσχονται οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία στο Νίγηρα και διέλυσαν την κυβέρνηση, αφού απήγαγαν τον πρόεδρο της χώρας Μαμαντού Τάντζα,
Για ώρες επικρατούσε ασάφεια σχετικά με το τι έχει συμβεί, μέχρι που ο συνταγματάρχης Γκουκόγε Άμπντουλ Καρίμου, εκπρόσωπος των στρατιωτικών, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ενημερώσει τον λαό του Νίγηρα σχετικά με το πραξικόπημα.
"Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (CSRD) αποφάσισε να καταργήσει το Σύνταγμα της έκτης δημοκρατίας και να διαλύσει όλους τους θεσμούς", τόνισε διαβάζοντας την ανακοίνωση έχοντας στο πλευρό του αρκετούς ένστολους.
"Ζητάμε από το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να παραμείνει ενωμένος, ακολουθώντας τα ιδανικά του CSRD, που θα μπορέσει να κάνει τον Νίγηρα παράδειγμα δημοκρατίας και καλής διακυβέρνησης", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος Τάντζα αποφάσισε την περασμένη χρονιά, αγνοώντας το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο, να επεκτείνει την θητεία του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα μια ακόμα θητείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Νίγηρα, που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο παραγωγής ουρανίου.
Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) διάγραψε τον Νίγηρα μετά την απόφαση του Τάντζα να επεκτείνει την θητεία του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα.
Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ καταδίκασε την κατάληψη εξουσίας δια της βίας στο Νίγηρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΕ.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Η Πιονγιανγκ διαμηνύει ότι δεν εγκαταλείπει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Η Βόρεια Κορέα διακηρύσσει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την πολιτική τους, που η Πιονγιανγκ τη χαρακτηρίζει ως "εχθρική".
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το οπλοστάσιο της χώρας έχει σαφώς αμυντικούς στόχους και "δεν έχει στόχο να απειλήσει κάποιον, ή να εξασφαλίσει οικονομικά ανταλλάγματα".
Θα ήταν "λάθος" εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας να θεωρεί ότι η Πιονγιανγκ είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα μία οικονομική βοήθεια, αναφέρει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Και ενώ η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων δέχεται πιέσεις να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό, σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Ενέργεια που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγιανγκ χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές απειλές εναντίον της Νότιας Κορέας σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ενόψει της επανάληψης των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τον περασμένο μήνα στρατιωτικές μονάδες στα δύο κορεατικά κράτη αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κοντά σε μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, επεισόδιο που δεν είχε θύματα, αλλά προκάλεσε προβλήματα στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας και υποχώρηση της ισοτιμίας του νοτιοκορεατικού νομίσματος.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)