Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Νέα βίαια επεισόδια στην Υεμένη


Τουλάχιστον 28 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια την Παρασκευή στη βόρεια Υεμένη μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και σιιτών ανταρτών, ανακοινώθηκε από πηγές φυλών και από αντάρτες.


Σε ενέδρα που έστησαν αντάρτες σε δρόμο που συνδέει την επαρχία Σαάντα, προπύργιο των ανταρτών και την γειτονική επαρχία Αλ Τζαούφ, σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες. Η ενέδρα είχε στόχο δύο στρατιωτικά οχήματα.

Εξάλλου, οκτώ άλλοι στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με υποστηρικτές των ανταρτών σε περιοχή της πόλης Σαάντα, ενώ πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη βλήματος όλμου που εκτόξευσαν αντάρτες εναντίον του σπιτιού ενός βουλευτή, του Οτμάν Μουτζάλι. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας από τους γιους του.

Οι πληροφορίες για τα θύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά την ειρηνευτική πρόταση που έκαναν οι αντάρτες οι οποίοι την Τρίτη επιβεβαίωσαν ότι θα ικανοποιήσουν τους έξι όρους που έθεσε η κυβέρνηση για να σταματήσουν τις συγκρούσεις.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας δεν απεικονίζει τον πραγματικό κόσμο"


Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ένα νέο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα που θεωρεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως απειλή δεν απεικονίζει την πραγματικότητα και έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και της Μόσχας.


"Πρέπει να πω ότι αυτό το νέο δόγμα δεν απεικονίζει τον πραγματικό κόσμο...το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας", τόνισε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο.

"Δεν αντικατοπτρίζει πραγματικότητες και βρίσκεται σε μία σαφή ανακολουθία με τις όλες τις προσπάθειες μας για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας", είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την Παρασκευή το νέο στρατιωτικό δόγμα, που αναγνωρίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανατολικά των ρωσικών συνόρων ως μία από τις "κυριότερες εξωτερικές απειλές πολέμου" και θεωρεί τα αμερικανικά σχέδια για την δημιουργία μίας αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη ως παράγοντα ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ευρωπαϊκό στρατό υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο πρότεινε ο γερμανός ΥΠΕΞ


Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε έθεσε ως "μακροπρόθεσμο στόχο" τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.


"Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο", επισήμανε ο Βεστερβέλε μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τον πολιτικό της ρόλο ως παγκόσμιος εταίρος", υπογράμμισε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εγκαινιάστηκαν δύο εργοστάσια κατασκευής πυραύλων


Ο ιρανός υπουργός Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί εγκαινίασε το Σάββατο δύο εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, η παραγωγή των οποίων θα αρχίσει αμέσως, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάζει πυραύλους εδάφους - αέρος Qaem που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν εχθρικά ελικόπτερα και το δεύτερο αντιαρματικούς πυραύλους Toufan.

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο, οι πύραυλοι Toufan είναι εξοπλισμένοι με δύο κεφαλές και μπορούν να καταστρέψουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης.

Η ανακοίνωση των δύο νέων εργοστασίων συμπίπτει με το εορταστικό δεκαήμερο για την 31η επέτειο της Ισλαμικής επανάστασης.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατασκευάζει ένα νέο τύπο πυραύλου εδάφους - αέρος που μπορεί να πλήξει τα αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι.

Την ίδια ημέρα η Τεχεράνη προχώρησε στην εκτόξευση ενός διαστημικού πυραύλου Kavoshgar-3 και τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησε δοκιμή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil- 2.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επιτροπή του Κογκρέσου για γενοκτονία Αρμενίων


Μία επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα ψηφίσει τον ερχόμενο μήνα για ένα ψήφισμα που θα αποκαλεί "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις τουρκικές δυνάμεις την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.


Ο Χάουαρντ Μπέρμαν, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να καλέσει μία ψηφοφορία της επιτροπής στο μη δεσμευτικό ψήφισμα στις 4 Μαρτίου.

Το ψήφισμα θα καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διασφαλίσει πως η πολιτική των ΗΠΑ αναφέρεται επίσημα στη σφαγή ως "γενοκτονία" και να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο όταν εκφωνήσει το ετήσιο μήνυμά του για το θέμα τον Απρίλιο - κάτι που ο Ομπάμα απέφυγε να κάνει πέρυσι.

Η επιτροπή ενέκρινε ένα παρόμοιο προσχέδιο νόμου το 2007, το οποίο όμως δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια εν μέσω φόβων τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς ότι θα αποξένωνε την Τουρκία.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ως υποψήφιος αναφέρθηκε στους σκοτωμούς ως γενοκτονία, τον Απρίλιο χρησιμοποίησε τον όρο "θηριωδίες" στην πρώτη του προεδρική ομιλία για το θέμα - προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις Αρμενοαμερικανικών οργανώσεων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki