Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Επίκειται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν



Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μαρζάχ, η οποία βρίσκεται στην επαρχία της Χελμάντ στο Αφγανιστάν, αποτελεί "πρελούδιο" για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης έκτασης που θα διεξαχθούν στη γειτονική επαρχία της Κανταχάρ, ανέφερε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αφγανικές αρχές, υποστηριζόμενες από τους αμερικανούς πεζοναύτες ανέλαβαν την Πέμπτη τον έλεγχο της Μαρζάχ με τη συμμετοχή 15.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του αφγανικού στρατού.

"Ο τρόπος που σκεφτόμαστε την εισβολή στη Μαρζάχ είναι ότι πρόκειται για ένα πρελούδιο τακτικής στις πιο σημαντικές και πιο πλήρεις επιχειρήσεις αυτού του έτους στην Κανταχάρ, η οποία είναι ένα πολύ μεγάλο κέντρο του πληθυσμού και είναι σημαντική από πλευράς στρατηγικής επειδή η Κανταχάρ αποτελεί τη βάση, την πρωτεύουσα κατά κάποιο τρόπο, του κινήματος των ταλιμπάν", δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του.

Ο έλεγχος της πόλης Μαρζάχ βρισκόταν ανάμεσα στους στόχους της επιχείρησης Mushtarak (Μαζί), η οποία ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου.

Η επαρχία της Χελμάντ, όπου βρίσκεται η Μαρζάχ, είναι ένα από τα προπύργια των ταλιμπάν στο νότο και τουλάχιστον τρεις ακόμη περιοχές της επαρχίας αυτής θα είναι ο επόμενος στόχος της επιχείρησης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Γεωργία και η Ρωσία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τους



Ένα ακόμη σημάδι ότι εξομαλύνονται, σταδιακά, οι διμερείς σχέσεις Κρεμλίνου – Τιφλίδας ήρθε την Πέμπτη, καθώς οι δύο χώρες θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τους, μετά τον πόλεμο - αστραπή του Αυγούστου του 2008.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών ο συνοριακός σταθμός που ονομάζεται Verkhni Lars στην Ρωσία και Kazbegui στη Γεωργία θα ξανανοίξει στις 06.00 τοπική ώρα την 1η Μαρτίου.

Μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών με ελβετική διαμεσολάβηση στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Μόσχα είχε κλείσει τον συνοριακό σταθμό Verkhny Lars το 2006, μια απόφαση που θεωρήθηκε "πολιτική" από τις γεωργιανές αρχές, στο πλαίσιο της αύξησης των εντάσεων, ενώ η Τιφλίδα προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Δύση, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ.

Αυτός ο συνοριακός σταθμός είναι το μόνο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών που δεν βρίσκεται στις γεωργιανές αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που ήταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, και των οποίων η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έρευνες για τη Γάζα ζήτησε ο ΟΗΕ



Τη διεξαγωγή αξιόπιστων ερευνών από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα τον προηγούμενο χειμώνα ζήτησε εκ νέου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δίνοντας τους πέντε μήνες για να τις ολοκληρώσουν.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου συμμετέχουν 192 κράτη, υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 31 αποχές.

Το ψήφισμα ζητά από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους τη διεξαγωγή "ανεξάρτητων, αξιόπιστων και σύμφωνα τα διεθνή κριτήρια ερευνών για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν να υποβάλλει σχετική έκθεση σε πέντε μήνες για τα ευρήματα της έρευνας.

Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται στην αμφιλεγόμενη έκθεση της Επιτροπής του νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον ΟΗΕ να ερευνήσει τις συνθήκες της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία



Δεκαοκτώ στρατιωτικοί, ένας εκ των οποίων εν αποστρατεία, συνελήφθησαν σε νέα επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για φερόμενη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, το 2003.

Η επιχείρηση έγινε σε 13 επαρχίες και ο ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν είναι ο αρχηγός της Χωροφυλακής στην επαρχία Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Τουρκία.

Παράλληλα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση 11 νέων υπόπτων στην υπόθεση της φερόμενης συνωμοσίας του 2003 κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας σε 31 το σύνολο των προσώπων που ενέχονται σε αυτήν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνομιλίες Νίμιτς στην Αθήνα



Συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα έχει την Παρασκευή, στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Την Τρίτη, κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια, δήλωσε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, ωστόσο, έχει «κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία». Ζήτησε, παράλληλα, πολιτική δράση και από τις δύο πλευρές.

"Η εθνική κόκκινη γραμμή της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού" σχολίασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki