Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Νταβούτογλου:«Εχω τον συντονισμό της επίσκεψης γιατί ειλικρινά θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή τη φτωχή χώρα . . .


«Εχω τον συντονισμό της επίσκεψης γιατί ειλικρινά θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή τη φτωχή χώραστη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται» . Τάδε έφη Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, το Σάββατο, 1η Μαΐου, στην Οξφόρδη, μπροστά σε ένα πολύ υψηλό διεθνές κοινό, προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SΕΕSΟΧ, St Αntony΄s College), με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική.

«Η Τουρκία έχει με την Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό του, «όπως και με άλλες χώρες της περιοχής “κοινή μοίρα”. Ακριβώς για αυτό ετοιμάζουμε μια μεγάλη αποστολή δέκα υπουργών που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα σε μερικές ημέρες». Αντιλαμβανόμενος όμως αμέσως πόσο είχε... ξεφύγει, προσπάθησε στη συνέχεια να το διορθώσει, τονίζοντας δυο- τρεις φορές ότι «δεν εννοώ φτωχή χώρα,γενικώς,αναφέρομαι στην παρούσα συγκυρία»...

Και έτσι, η «νέα Ψωροκώσταινα» του 21ου αιώνος αναμένει την επίσκεψη της νέας Υψηλής Πύλης. Αυτά...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ελλάς: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη"


Θα μπορούσε να δοθεί και ο τίτλος "Ελλάς: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη" αν σκεφθεί κανείς τις απίστευτες τουρκικές επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο από τη μία και το "κόκκινο χαλί" που στήνεται στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν απο την άλλη. Τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει αυτή την κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε παραχώρηση κεκτημένων διακαιωμάτων στο Αιγαίο.



"Ως αρχή νέας προσπάθειας στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας" αξιολογεί την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, από την Βιέννη, όπου συμμετείχε σε Διεθνές Σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.


Ιδιαίτερα σαφής για την μυστική διπλωματία που έχει προηγηθεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων (νομοτελειακά δεν μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό σε μία διαβούλευση όπου μόνο ο ένας ζητάει και ο άλλος απλά δεν διεκδικεί τίποτα), αφού όπως σημείωσε ο Δ.Δρούτσας, "η επίσκεψη του Τουρκου πρωθυπουργού, έχει προετοιμαστεί «πολύ προσεκτικά και εντατικά»" !


Από την πλευρά της Αγκυρας αξιωματούχοι τονίζουν ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα ότι «μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε τομείς που δεν παραπέμπουν εννοιολογικά σε θέματα κυριαρχίας».


Ο στόχος που θέτει η Τουρκία είναι η εδραίωση του κλίματος συνεργασίας και όπως αναφέρει έγκυρη τουρκική πηγή, το ζητούμενο είναι «η αλλαγή του μοντέλου της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».


Αυτό είναι το μόνο βέβαιο: Φινλανδικό ή δανικό μοντέλο θα έχουμε στη νέα σχέση;


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έτοιμο να δώσει περισσότερα το ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), που έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στο σχέδιο βοήθειας προς την ζώνη του ευρώ με 250 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι «έτοιμο» να αυξήσει την συνεισφορά του, εάν υπάρξει ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος του
Ταμείου για την Ευρώπη Μάρεκ Μπέλκα.


«Όσο χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε», είπε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν ανησυχούμε για την έλλειψη πόρων, έχουμε λάβει προβλέψεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ειδικά για το εάν υπάρχει όριο στην βοήθεια του ΔΝΤ, ο κ. Μπέλκα είπε: «Εάν χρειαστούν περισσότερα, νομίζω ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να τα δώσει».


Και μη χειρότερα...

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki