Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Σχεδιασμένο για δολιοφθορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν το «σκουλήκι» Stuxnet‏


Ουάσινγκτον
Το «σκουλήκι» Stuxnet ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να προκαλέσει προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκτιμούν ειδικοί του κακόβουλου λογισμικού.


Σε νεότερη ανάλυση για το Stuxnet, η Symantec αναφέρει ότι το σκουλήκι ήταν φτιαγμένο για να επηρεάσει των εγκαταστάσεων φυγοκέντρισης και να διατάξει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρει το Wired, το σκουλήκι ανίχνευε δύο πολύ συγκεκριμένες εντολές των διαχειριστών των εγκαταστάσεων προς ελεγκτές λειτουργίας των συσκευών φυγοκέντρισης που κατασκευάζονται από τη Siemens.

Στη συνέχεια αλλοίωνε τις εντολές και είτε επιτάχυνε τις συσκευές ή τις επιβράδυνε για μικρά χρονικά διαστήματα κάτι που συνεχίζονταν επί εβδομάδες αφού σκοπός ήταν η αλλαγή της διαδικασίας και όχι η διατάραξης της. Οι φυγοκεντριστές πρέπει να λειτουργούν σε σταθερή ταχύτητα για πολλές ημέρες· σε διαφορετική περίπτωση η καθαρότητα του ουρανίου είναι μικρότερη από την επιθυμητή.

Το Stuxnet εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο αλλά φαίνεται ότι υπήρχε στο σύστημα των εργοστασίων του Ιράν από τις αρχές του 2009. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2009 το Wikileaks ανέφερε ότι κάποιο σοβαρό περιστατικό συνέβη στο Ιράν, χωρίς επιπλέον λεπτομέρειες. Αυτό εξηγεί ίσως τη μείωση του αριθμού των φυγοκεντριστών από 4.700 σε 3.900.

Στόχος φαίνεται πλέον ότι ήταν η εγκατάσταση στο Μπουσέρ ή περισσότερο πιθανό το Νατάνζ. Αν και η έκθεση αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για το πυρηνικό πρόγραμμα, περιγράφει διαδικασίες που χρησιμοποιούνται μόνο σε αυτού του τύπου τις εγκαταστάσεις.

Σχετικά με το δράστη της κυβερνοεπίθεσης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο μία κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και να οργανώσει το εγχείρημα, δείχνοντας προς τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, δύο χώρες με πολιτικό και στρατηγικό συμφέρον να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν το ιρανικό πρόγραμμα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Μόσχα προσφέρει στο Λίβανο ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβόλα‏


Η Ρωσία θα προσφέρει στο Λίβανο έξι ελικόπτερα Mi-24, 31 άρματα μάχης T-72, 36 πυροβόλα, πυρομαχικά και οβίδες, ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα κατά την επίσημη επίσκεψη του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι.

"Με το πέρας των συνομιλιών ανάμεσα στη λιβανική και τη ρωσική πλευρά, ο πρωθυπουργός Χαρίρι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν βοήθεια στο στρατό του Λιβάνου", ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Χαρίρι.

Είναι "έξι ελικόπτερα Mi-24, 31 άρματα μάχης T-72, 36 πυροβόλα για οβίδες 130 χιλιοστών και ποσότητα σχεδόν πεντακοσίων χιλιάδων πυρομαχικών για όπλα μεσαίου διαμετρήματος και 30.000 οβίδες πυροβολικού για πυροβόλα 130 χιλιοστών", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τον Φεβρουάριο η προεδρία του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία είχε ανταποκριθεί σε ένα αίτημα του Λιβάνου να του προσφέρει τα ελικόπτερα αυτά αντί των μαχητικών αεροσκαφών MIG-29 που είχε υποσχεθεί το 2008.

Τις παραμονές της επίσκεψης στη Μόσχα, ο Xαρίρι δήλωσε ότι πιλότοι εκπαιδεύονται ήδη σε αυτού του τύπου τα ελικόπτερα.

Ύστερα από μια απουσία 30 ετών, ο στρατός του Λιβάνου, φτωχός σε εξοπλισμό, αναπτύχθηκε στο νότιο Λίβανο, το προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετά τη λήξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki