Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κατάταξη, 2010 Γ' ΕΣΣΟ (Αύγουστος 2010)


Η Δνση Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΣΛ/ΓΕΣ) σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1, 9 έως 12 και 31 του Ν.3421/2005 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις»(ΦΕΚ Α΄302/13 Δεκ 2005) καλεί για κατάταξη στο Στρατό Ξηράς τους στρατευσίμους της 2010 Γ' ΕΣΣΟ (Αύγουστος 2010).


Σχετικά με την Εφαρμογή «Μάθε που θα καταταγείς» Aκολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.army.gr/stratologia/katataxi/2010g/2010g_katataxi.php

Τυχόν ερωτήσεις στο e-mail: ges_dsl@stratologia.gr

Tμήμα εισήσεων elliniki-stratigiki

Τουρκική διαμαρτυρία για τις αναχαιτήσεις στο Αιγαίο.Ζητάνε και τα Ρέστα!!!


Το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί Αθήνα για παραβιάσεις!


Με έγγραφη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στην Αθήνα, η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική συντήρησης της έντασης στο Αιγαίο σε υψηλούς τόνους. Η ρηματική διακοίνωση αφορά την, κατά την τουρκική πλευρά, παρενόχληση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο και την είσοδο σκαφών του Λιμενικού Σώματος «εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή των Ιμίων».


Το έγγραφο διάβημα που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών αφορά περιστατικά του Ιουνίου, για τα οποία είχαν προηγηθεί προφορικά διαβήματα. Συνολικά, πρόκειται για 29 «παρενοχλήσεις» τουρκικών μαχητικών που αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας όταν εισήλθαν στο FIR Αθηνών, ενώ, κατά την Αγκυρα, πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αφορά, επίσης, την προσέγγιση, στις 13 και 30 Ιουνίου, τριών σκαφών του Λιμενικού στα Ιμια, τα οποία έφυγαν ύστερα από προσέγγιση τουρκικών ακταιωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αγκυρα έχει εντάξει εδώ και καιρό στην τακτική της την επίδοση διαβημάτων για ανάλογα περιστατικά στο Αιγαίο. Ωστόσο, η συγκέντρωση συνολικά 31 συμβάντων σε μία ρηματική διακοίνωση, με την οποία η τουρκική πλευρά επικαλείται την αύξηση των περιστατικών, ερμηνεύεται ως μία ακόμα επιβεβαίωση της προσπάθειας να συντηρηθεί κλίμα έντασης την περίοδο αυτή.

Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος, με αφορμή τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού επισήμανε ότι η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει το ταχύτερο τη σύμβαση.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιμένει στην προσπάθεια να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τους επόμενους μήνες. Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Θα μπορούσε να είναι μια διάσκεψη τρεις συν τρεις ή τρεις συν δύο», είπε ο κ. Νταβούντογλου, αναφερόμενος στους συμμετέχοντες. Δηλαδή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία), οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και, πιθανόν, να εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Εθνη. Ως μοναδική προϋπόθεση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε την «ισότιμη εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας». Επανέλαβε δε την επιθυμία της Αγκυρας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, «δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για πάντα», όπως κατέληξε.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Λιτότητα" και στα εξοπλιστικά της Γερμανίας!


Δεδομένου των περιορισμών στα γερμανικά κρατικά ταμεία και λαμβάνοντας υπόψη τις αμυντικές ανάγκες της Γερμανίας, ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις περικοπές στον τομέα της άμυνας.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο εμπειρογνωμόνων, οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραστικά, συμπεριλαμβανομένων της προμήθειας των μεταφορικών αεροσκαφών Α400Μ και επιθετικών ελικοπτέρων Tiger, όπως και η περικοπή μονάδων Eurofighter. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του υπό ανάπτυξη ανεπάνδρωτου εναέριου οχήματος "Talarion" να παγώσει. Συνολικά €9,3 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν. Το συνδικάτο IG Metall σε ανακοίνωσή του ήδη, έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες.

Το 23-σελίδων έγγραφο που είδε τη δημοσιότητα την Τετάρτη, δεν αναφέρερται σε σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου αμύνης της χώρας. Το έγγραφο αποτελεί τη βάση για τις επερχόμενες συζητήσεις στο υπουργείο και το Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Άμυνας κ. Karl-Theodor zu Guttenberg, κρατεί το δικαίωμα της τροποποίησης ή της προσθήκης, πάνω στον σχετικό κατάλογο.

Τα αιτήματα των εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνουν την άμεση απόσυρση των 15 μεταφορικών αεροπλάνων Transall, ορισμένα εκ των οποίων είναι σε επιχειρηαική λειτουργία από τη δεκαετία του 1960. Μέρος της παραγγελίας του A400M θα ακυρωθεί. Μέχρι στιγμής, η σχεδιαζόμενη προμήθεια είναι 60 μονάδες.

Αντί των προβλεπόμενων 122 ελικοπτέρων τύπου NH-90 θα αγοραστούν 80 μονάδες. Αντί των 80 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Tiger θα αγοραστούν 40 μονάδες. Τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα, το ένα με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, είναι λόγω των πολύ μεγάλων μαζικών καθυστερήσεων εδώ και καιρό υπό ανοιχτή αμφισβήτηση. Σύντομα αναμένται η μείωση του στόλου των 185 μαχητικών Tornado σε 85 μονάδες.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες συστήνουν να μην αγοραστούν 37 μαχητικά Eurofighter.

Το πολεμικό ναυτικό, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, προβλέπεται να αποσύρει οκτώ φρεγάτες, δέκα ταχύπλοα και 21 ελικόπτερα τύπου Sea King. Αντί για τέσσερις, θα προμηθευτεί μόνο τρεις νέες φρεγάτες κλάσης F125. Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, πρότειναν την ακύρωση του προγράμματος Talarion της EADS. Το αμφιλεγόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Mead, δεν ακυρώνεται, αλλά θα αγοραστεί σε μικρότερες ποσότητες.

Οι προτάσεις που έρχονται όπως δεν αποτελούν έκπληξη. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία αποφάσισε στις αρχές του Ιουνίου, σε κλειστή συνεδρίασή της, τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού έως το 2014 κατά 8,3 δις ευρώ. Ο κ.Guttenberg πέρασε σήμερα στη δημιουργία μοντέλων με τα οποία θα μπορύσαν να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις των στρατιωτικών. Πολλές φορές έχει αναφερθεί δημόσια ότι όλα τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Στην επερχόμενη αποφάση, δεν πρέπει να υπάρξει «ταμπού».

Το εργατικό συνδικάτο της IG Metall αντέδρασε οργισμένα με τα σχέδια μείωσης. "Με την εγκατάλειψη της υλοποίησης του προγράμματος Talarion, ο υπουργός Άμυνας κ.Guttenberg είναι ο νεκροθάφτης της στρατιωτικής αεροπορικής βιομηχανίας στη Γερμανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου στην EADS, κ Bernhard Stiedl.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Άρχισε η δίκη των δέκα στις ΗΠΑ


Οι δέκα ύποπτοι κατηγορούνται ότι "συνωμότησαν ως μυστικοί πράκτορες στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας" και εννέα εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για "ξέπλυμα χρημάτων". Κανένας από τους δέκα δεν κατηγορείται για κατασκοπεία, καθώς η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή ισοβίων.

Συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) - δέκα εξ αυτών στις ΗΠΑ και ένας ενδέκατος στην Κύπρο, όπου διέφυγε. Οι δέκα ύποπτοι κρατούνται στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ) και την Αλεξάνδρεια (Βιρτζίνια, ανατολικές ΗΠΑ) και πρόκειται να εμφανισθούν όλοι μαζί σήμερα Πέμπτη στις 14.45 (τοπική ώρα, 21.45 ώρα Κύπρου) ενώπιον του δικαστή Κίμπα Γουντ στη Νέα Υόρκη για να τους αναγνωσθεί το κατηγορητήριο, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η εισαγγελία.

Αρχικά επρόκειτο να εμφανιστούν στο δικαστήριο στα τέλη Ιουλίου. Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα προσπαθούν να διευθετήσουν γρήγορα την υπόθεση αυτή, καθώς επιδιώκουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους. Μια Ρωσίδα δικηγόρος, η Αννα Σταβίτσκαγια, δήλωσε στη Μόσχα πως ο πελάτης της, ο Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ειδικός στους εξοπλισμούς και καταδικασμένος για κατασκοπεία για λογαριασμό των Αμερικανών, ενημερώθηκε ότι θα απελευθερωθεί στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με τα μέλη του δικτύου κατασκόπων που συνελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οχήματα "transformers", ετοιμάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο!



Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία οχημάτων Transformers, έκαναν επιστήμονες του Αμερικανικού Πενταγώνου, σε συνεργασία με ερευνητές από το MIT και το Harvar.Δημιούργησαν μια λεπτή σα χαρτί κατασκευή, που αλλάζει μορφή, ικανή να μεταμορφωθεί σε βάρκα ή χάρτινο αεροπλανάκι!

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα τριετούς μελέτης της DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency), με σκοπό να ερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας προγραμματιζόμενης ύλης, ικανής να διαμορφωθεί σε οτιδήποτε, από ένα γαλλικό κλειδί μέχρι θωράκιση σώματος. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός άμορφου υλικό, χωρίς ενώσεις, που να διαμορφώνει τον εαυτό του σε οποιοδήποτε σχήμα με μια εντολή.

Για την ώρα, το πρώτο αποτέλεσμα των ερευνών, ένα είδος προγραμματιζόμενου origami φτιαγμένο από άκαμπτα τουβλάκια πολυμερούς και 25 ενεργοποιητές λεπτού φύλλου. Στην πράξη, ένας προγραμματιστής δημιουργεί το επιθυμητό τρισδιάστατο σχήμα, το σύστημα το αναλύει, αποφασίζει τα βήματα που απαιτούνται για να το δημιουργήσει και προχωράει στην αναδίπλωση από μόνο του.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους την τεχνολογία για να δημιουργήσουν καλύτερη θωράκιση, ανταλλακτικά που θα παίρνουν το σχήμα που χρειάζεται επί τόπου και οχήματα που να μπορούν να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον εν κινήσει.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ



Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τρώει συνεχώς “πόρτα”, προσπαθώντας να οργανώσει επίσημες επισκέψεις σε Ευρωπαικές πρωτεύουσες.

Στόχος του είναι η προβολή των Σκοπιανών θέσεων αναφορικά με το ζήτημα της Ονομασίας και της ένταξης της χώρας του στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Βέσερ. Παρόλαυτα όμως, οι διπλωμάτες στα Σκόπια επισημαίνουν πως κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες που απευθύνθηκε ο Γκρούεφσκι, δεν φάνηκε να συγκινείται.

“Επισκέψεις τέτοιου είδους θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο την δεδομένη χρονική περίοδο”, φέρονται να απάντησαν Ευρωπαίοι ηγέτες, προτρέποντας παράληλλα τον Γκρούεφσκι και την κυβέρνηση του να συγκεντρωθεί στο ζήτημα της ονομασίας.

Κάποιες από τις πρωτεύουσες που ήθελε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να επισκεφτεί ήταν το Λονδίνο και το Βερολίνο, σύμφωνα με την Βρέμε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο παλιός χορός των κατασκόπων



The New York Times

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών παραπέμπουν σε κατασκοπικό μυθιστόρημα. Η υπόθεση της σύλληψης των έντεκα Ρώσων κατασκόπων βαθιάς απόκρυψης στις ΗΠΑ τα έχει όλα: μυστικές συναντήσεις, κρυφές ταυτότητες, γεωπολιτική ίντριγκα, αόρατο μελάνι, κρυφά μηνύματα κωδικοποιημένα μέσα σε φωτογραφίες, ακόμη και μία μοιραία γυναίκα. Από αυτήν την περιγραφή, όμως, λείπουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία.

Πρώτα απ’ όλα, στα μυθιστορήματα, οι κατάσκοποι δεν διαβάζουν απλώς εφημερίδες και μεταφέρουν στους ανωτέρους τους τα κουτσομπολιά που ακούν στο δρόμο. Στην περίπτωσή μας όμως, το FBI μας διαβεβαιώνει ότι όλα τα χρόνια που παρακολουθούσε, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία. Επίσης, στα μυθιστορήματα, τα παιχνίδια του σκύλου με τη γάτα που οδηγούν σε συλλήψεις, είναι συνήθως πολύ πιο ενδιαφέροντα και περιλαμβάνουν έστω μια προσπάθεια από αντίπαλους πράκτορες να τους πείσουν να αλλάξουν πλευρά. Στις ΗΠΑ, όμως, τo FBI απλώς τους παρακολουθούσε επί κάποια χρόνια, μετά τους συνέλαβε και τους έστειλε στο δικαστήριο και μάλιστα λίγες ημέρες έπειτα από μια ιστορική διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής.

Στη Μόσχα, όμως, οι θεωρίες συνωμοσίας γεμίζουν τα κενά που αφήνει η ιστορία. Τα σενάρια έχουν κυρίως να κάνουν με τη χρονική συγκυρία των συλλήψεων. Το πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ουάσιγκτον, είχε χαιρετιστεί ως μεγάλη επιτυχία και ο ρωσικός Τύπος το κάλυψε με ευμενή σχόλια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι συλλήψεις και η επίσημη αντίδραση των κυβερνητικών αρχών στη Μόσχα ήταν να κάνουν έκκληση για ηρεμία. Οι αναλυτές, όμως, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών και πρώην στελεχών των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, πιστεύουν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για να υποβαθμίσουν τις ενέργειες του Μπαράκ Ομπάμα για «επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.

Ο λόγος που το κάνουν αυτό υποτίθεται είναι ότι είτε συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη Ρωσία με καχυποψία είτε απλώς αντιπαθούν τον Ομπάμα. Η ερμηνεία αυτή αποτελεί φυσικά προβολή του τρόπου που λειτουργούν οι υπηρεσίες εδώ στη Ρωσία, όπως και του τρόπου που βλέπει η κοινή γνώμη τους πράκτορες.

Αρκεί να αναφερθεί ότι η λέξη «κατάσκοπος» (shpion) στα ρωσικά χρησιμοποιείται μόνο για τους «κακούς». Αντίθετα, οι καλοί ονομάζονται «razvedchiki», μία λέξη που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ανιχνευτής». Η δε μυστική υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων πάντοτε απολάμβανε τον σεβασμό του ρωσικού λαού, σε αντίθεση με τα πολυάριθμα πλοκάμια των εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών: Οι πράκτορες που λειτουργούσαν στο εξωτερικό θεωρούνταν ανέκαθεν έξυπνοι, γοητευτικοί και πάνω απ’ όλα ήρωες.
Για κάποια περίοδο, μάλιστα, ήταν και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Τη δεκαετία του 1920 και του 1930, η ΕΣΣΔ είχε δημιουργήσει το εκτενέστερο και καλύτερα οργανωμένο δίκτυο πρακτόρων στην ιστορία, το οποίο είχε επανδρωθεί από αφοσιωμένους κομμουνιστές του εσωτερικού και ρωσικής καταγωγής πολίτες που είχαν ζήσει στο εξωτερικό. Στην περίπτωση των «Κέιμπριτζ» οι Ρώσοι πράκτορες κατάφεραν να εισχωρήσουν μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της βρετανικής κυβέρνησης. Στην Αμερική, Ρώσοι που εργάζονταν στο Λος Αλαμος έκλεψαν διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Δυστυχώς, ορισμένες φορές, η δουλειά τους δεν αξιολογήθηκε σωστά από τον Στάλιν, ο οποίος αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους περί επικείμενης εισβολής των ναζί στη Ρωσία το 1941, θεωρώντας ότι πρόκειται για βρετανική προπαγάνδα. Οταν ο ρομαντικός μύθος του κράτους των εργατών έσβησε από την πραγματικότητα των εγκλημάτων του Στάλιν, οι Ρώσοι πράκτορες δεν κατάφεραν πια να επαναλάβουν τις επιτυχίες του παρελθόντος. Αδυνατώντας να προσελκύσουν ιδεαλιστές πλέον, αλλά και να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικούς δικούς τους πράκτορες, στηρίχτηκαν στις πληρωμένες υπηρεσίες εθνικών μειοδοτών.

Η νέα γενιά πρακτόρων που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί μια μάλλον αδέξια μίμηση των ιδανικών του παρελθόντος, αλλά και απόδειξη ότι υπάρχουν υπηρεσίες στη Ρωσία που λειτουργούν αυτόνομα και δεν λυπούνται τα χρήματα, προκειμένου να συνεχίσουν την παράδοση του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για μια παράδοση παράνοιας και καχυποψίας για τον έξω κόσμο, αλλά και επιμονής ότι μπορείς να εμπιστεύεσαι μόνο τις πληροφορίες που κλέβεις.

Η αλήθεια που προσπερνούν συνήθως τα κατασκοπικά μυθιστορήματα είναι ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ασφάλεια δεν προέρχονται από τους κατασκόπους που γνωρίζεις ότι δρουν, αλλά από τις απειλές που δεν γνωρίζεις. Από την 11η Σεπτεμβρίου και έπειτα, η Αμερική έχει καταλάβει ότι έχει πιο σοβαρές πηγές ανησυχίας από μία ομάδα γοητευτικών επαγγελματιών με καλές διασυνδέσεις και ασαφή αποστολή.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για την λαθρομετανάστευση


Η Κίνα προτίθεται να υπογράψει συμφωνία, με τη Ρωσία, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, μέσα σε αυτό ή το επόμενο έτος, δήλωσε υψηλόβαθμος υπάλληλος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Εάν η συμφωνία δεν υπογραφεί φέτος, θα υπογραφεί, σίγουρα, τον επόμενο χρόνο", δήλωσε ο Zhang Hanhui, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Υποθέσεων του υπουργείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ασίας.

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι η παράνομη μετανάστευση, πρέπει να μπει ως -απαραίτητος- όρος

"Πολλοί Κινέζοι δεν θέλουν να πάρουν τις επιχειρήσεις τους από τη Ρωσία, αλλά να τις διατηρήσουν, σε βραχυπρόθεσμη βάση. Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο να καταχωρηθούν, ενώ κάποιες ρωσικές υπηρεσίες πρέπει να επιτύχουν τη διαδικασία των καταχωρίσεων", είπε.

Πολλοί Κινέζοι δηλώνουν ότι επισκέπτονται τη Ρωσία για εκπαιδευτικούς λόγους, κατά την υποβολή αίτησης για θεώρηση βίζας, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται, για να δημιουργήσουν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αν και αυτό αποτελεί παραβίαση του νόμου, ο Hanhui είπε, πως η Κίνα δεν τους θεωρεί λαθρομετανάστες.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επιμένουν στις προκλήσεις


Με υπέρπτηση 8 μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, επανήλθαν οι Τούρκοι στις προσφιλείς τακτικές τους. Είχαν προηγηθεί εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.

Ο τουρκικός σχηματισμός αποτελούμενος από 8 μαχητικά αεροσκάφη, 4 F-16 και 4 F-4 Phantom εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς καμία προειδοποίηση, στις 15:55 βόρεια της Σάμου.

Αμέσως ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τους εναέριους εισβολείς. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ακολούθησαν εμπλοκές, δηλαδή εικονικές αερομαχίες μεταξύ των αεροσκαφών των δύο χωρών.

Κατά την αποχώρησή τους, οι Τούρκοι δε δίστασαν, να πετάξουν πάνω από ελληνικό έδαφος.

Η υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι έγινε στα 9.500-11.000 πόδια από 2 F-16 και 4 F-4 και στα 24.600 πόδια από τα υπόλοιπα 2 F-16. Άρα ολόκληρος ο σχηματισμός των τουρκικών μαχητικών πέταξε πάνω από το ελληνικό νησί.

Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται μετά από τις πρόσφατες έρευνες τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Βόρειο Αιγαίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και το συναγερμό- φάρσα που προκάλεσαν οι Τούρκοι, μόλις προχθές, διεκδικώντας ρόλο στην έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υπάρχει άλλος δρόμος


Τη στρατηγική του για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από τους όρους και τις συνέπειες του μνημονίου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του κόμματος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και πρότεινε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Για ταχεία απεμπλοκή από το μνημόνιο και έξοδο από την κρίση ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει:

* Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους

* Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.

* Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

* Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

* Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.

* Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Επιπλέον, μίλησε για «πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα» και ανέφερε ενδεικτικά την «αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες».

Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.

Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εξήγησε, ότι ως αξιοποίηση, δεν εννοεί «εκποίηση ή ξεπούλημα των ασημικών».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται μία ακόμη κατηγορία μέτρων, που να βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και να υποκινεί την ανάπτυξη.

Στην ίδια κατηγορία μέτρων, ο κ. Σαμαράς ενέταξε την άμεση προώθηση και ψήφιση ενός επενδυτικού νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα και την άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου, που σκοτώνει το εμπόριο.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μίλησε για μέτρα που "απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, αλλά που δεν τα επιτρέπει άμεσα το μνημόνιο"

Τέτοια μέτρα υποστήριξε, είναι η μείωση των φόρων όλων των κατηγοριών με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και τους φόρους εισοδήματος.

"Ο δρόμος που προτείνουμε, δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει η οικονομία και η κοινωνία και θα πιάσουν τόπο", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ υπονομεύει την συμφωνία της Πράγας για μείωση των πυρηνικών


Η ρωσική Δούμα (Βουλή) είναι έτοιμη να επικυρώσει τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη δραστική μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, την οποία υπέγραψαν στην Πράγα, στις 8 Απρίλη, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής για διεθνή θέματα της Δούμας, Κονσταντίν Κοσατσόφ, «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί έως ότου μας γίνει ξεκάθαρο τι συμβαίνει στο αμερικανικό κοινοβούλιο».


Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα κατέθεσε τη συμφωνία της Πράγας στη Βουλή στις 13 Μαΐου και ο Μεντβέντεφ 15 μέρες αργότερα, 28 Μαΐου, οι Ρώσοι βουλευτές είναι έτοιμοι, οι αμερικανοί συνάδελφοί τους όχι.

Κατά τη γνώμη του διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ-Καναδά, Σεργκέι Ρογκόφ, οι πιθανότητες επικύρωσης της συμφωνίας στην αμερικανική Βουλή «έχουν μειωθεί σημαντικά».

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές απαιτούν από τον Ομπάμα να τους επισυνάψει τα πρωτόκολλα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, που προηγήθηκαν της υπογραφής, για να ελέγξουν μήπως η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε μυστικές υποσχέσεις στους Ρώσους ότι δεν θα εγκαταστήσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια καθαρά ψυχροπολεμική τακτική των πιο σκοτεινών κύκλων της Ουάσιγκτον, οι οποίοι, εξ αρχής, δεν αποδέχτηκαν την πολιτική της «επαναφόρτισης» των αμερικανορωσικών σχέσεων που διακήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ισως για αυτό τον σκοπό «φούσκωσαν» κάποιοι σε υπέρμετρο βαθμό το «σκάνδαλο κατασκοπείας» εξηγεί ο Ρογκόφ.

Γίνεται μια σαφής και χονδροκομμένη προσπάθεια να πληγούν τα όποια βήματα προσέγγισης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δίωξη εταιρίας για πώληση ανταλλακτικών αεροσκαφών στο Ιράν



Μια ιρλανδική εταιρία και δυο στελέχη της αντιμετωπίζουν δίωξη για την πώληση ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Ιράν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διώκει μια Ιρλανδική εταιρία και δυο στελέχη της με την κατηγορία ότι εξήγαγαν παράνομα ανταλλακτικά αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής στο Ιράν, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης χθες Τετάρτη.

Η δίωξη περιλαμβάνει 27 κατηγορίες σε βάρος της εταιρίας Mac Aviation, η οποία εδρεύει στο Σλίγκο της Ιρλανδίας, και δύο μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, τους Τόμας και Σον ΜακΓκίν, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών.

Η εταιρία κατηγορείται ότι αγόρασε ανταλλακτικά αεροσκαφών τύπου F-5, μηχανές ελικοπτέρων και άλλα ανταλλακτικά από εταιρίες στις ΗΠΑ και τα πωλούσε στο Ιράν παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί την Μακ Αβιέισον ότι απέκρυπτε σε ποιον μεταπωλούσε τα ανταλλακτικά και τα μετακινούσε μέσω μιας τρίτης χώρας στο Ιράν. Η συναλλαγή διεξαγόταν πιθανότατα από τον Αύγουστο του 2005, πάντοτε κατά τις αμερικανικές αρχές.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τουρκικό τελεσίγραφο για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ!


Η Τουρκία απηύθυνε τελεσίγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κουρδική διοίκηση στο Βόρειο Ιράκ, απειλώντας με άμεση εισβολή!

Η Άγκυρα δίνει τρεις επιλογές οι οποίες θα εκτονώσουν την κατάσταση: Η πρώτη είναι η εξουδετέρωση της δράσης του PKK στο Βόρειο Ιράκ ώστε να μην χρησιμοποιείται η περιοχή ως βάση για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά τουρκικών στόχων.

Δεύτερον, κοινές επιχειρήσεις Αμερικανών, Τούρκων και των κουρδικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ για την εξουδετέρωση του PKK.

Τρίτον, η εξουδετέρωση του PKK με τη συνεργασία της Άγκυρας με τις δυνάμεις του Μασούτ Μπαρζανί, της μίας φράξιας δηλαδή των Κούρδων του Βορείου Ιράκ (KDP: Kurdish Democratic Party).

Εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η τοποθέτηση του απερχόμενου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Είπε, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία (άρα απευθυνόταν και στους Αμερικανούς) το Ιράκ θα ζήσει από στρατιωτικής απόψεως όσα έζησε η Συρία, όταν υποχρεώθηκε να εκδιώξει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έντονη φημολογία για ακύρωση του F-35 λόγω..Κίνας


Ψιθυρίζεται σε στρατιωτικούς και βιομηχανικούς κύκλους - το ενδεχόμενο της ακύρωσης του προγράμματος F-35. Μία τελευταία αμερικανική δημοσίευση στο DefenseNews γύρω από το θέμα χρησιμοποιήθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας του ασιατικού γίγαντα.

Μεταξύ των άλλων κινεζικών ΜΜΕ, το Global Times περιγράφει τις παρατηρήσεις που υπέβαλε ένας αναλυτής στις ΗΠΑ σχετικά με τις μελλοντικές αγορές όπλων. Οι παρατηρήσεις, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα σε επίσημη ιστοσελίδα δημοσίευσης αμυντικών αναλύσεων, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επανεξετάσουν το πρόγραμμα του F-35, με την εν μέρει αιτιολογία της ταχείας προόδου του στρατιωτικού τομέα της Κίνας.

Ο Andrew Krepinevich, πρόεδρος του Center for Strategic and Budgetary Assessments, αναφέρει ότι το υπό ανάπτυξη αμερικανικό F-35 υπολείπεται σε ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων στην Κίνα.

Τη Δευτέρα, η ιστοσελίδα People’s Daily, φερέφωνο του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα επανεξετάζει το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους , ως αποτέλεσμα της «εκπληκτικής προόδου» της Κίνας και άλλων πιθανών αντιπάλων των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki