Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Τούρκο" Δήμαρχο στην Κομοτηνή θέλει το προξενείο.Επιστρατεύεται και ο Μπαχτσελί


Αναμένεται η επίσκεψη στην Ελληνική Θράκη του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα από δήλωση του ίδιου του Μπαχτσελί. Εντατικά προχωρεί το τουρκικό προξενείο τις διεργασίες για να συμμετάσχει στις εκλογές για τον δήμο Κομοτηνής ψηφοδέλτιο αμιγώς μουσουλμανικό, το οποίο αυτοί βεβαίως θα αποκαλούν «τουρκικό». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν γίνει πολλές μεταδημοτεύσεις μουσουλμάνων από χωριά της ευρύτερης περιοχής στον δήμο Κομοτηνής, ενώ ανοιχτά απειλούνται από τραμπούκους του προξενείου μουσουλμάνοι οι οποίοι θέλουν να είναι υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς

Στην Κομοτηνή σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό προξενείο επέβαλε και κατεβαίνει ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός για τον δήμο Κομοτηνής με υποψήφιο δήμαρχο μάλλον τον πρόεδρο της Ένωσης «Τούρκων» Δασκάλων Δυτικής Θράκης. Ο μειονοτικός συνδυασμός της Κομοτηνής, δικαιώνει τον ψευτομουφτή Ξάνθης Μετέ που εξ’ αρχής είχε ταχτεί υπέρ αυτής της άποψης. Αυστηρή εντολή προς τους μουσουλμάνους από το Τουρκικό προξενείο να μη συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια με Έλληνα Ορθόδοξο επικεφαλής.

Είναι βέβαιο ότι στην περίπτωση που θα κατορθώσει το προξενείο να εκλέξει μουσουλμάνο δήμαρχο της επιλογής του στην Κομοτηνή θα το χρησιμοποιήσει το γεγονός αυτό δημιουργώντας συνεχώς ανθελληνικές προκλήσεις. Να μη δείτε να κυματίζει στο δημαρχείο της Κομοτηνής και η τουρκική σημαία.


Για την επισκέψη Μπαχτσελί στην Ελληνική Θράκη (στην σήμερα Ελληνική Θράκη, κανονικά όλη η Θράκη είναι Ελληνική!) έγραψε τουρκική ιστοσελίδα:

«O ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα αρχίσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια από την Δυτική Θράκη !!! O ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ξεπεράσει την κούραση του δημοψηφίσματος στα Βαλκάνια. Ο Μπαχτσελί στα πλαίσια του ταξιδιού του, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα, και θα αρχίσει από την Δυτική Θράκη, θα επισκεφτεί κάποιες χώρες της περιοχής και θα συνομιλήσει με Τουρκικούς συλλόγους και με πολιτικούς της περιοχής. Ο ηγέτης του ΜΗΡ που σπάνια βγαίνει στο εξωτερικό, μετά το δημοψήφισμα θα κάνει μεγάλη περιοδεία στα Βαλκάνια. Ο Μπαχτσελί που επί μακρόν είχε σταματήσει να επισκέπτεται τις οργανώσεις του κόμματος στην Ευρώπη, σχεδίασε το ταξίδι του στα Βαλκάνια, χωρίς να έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Ο Μπαχτσελί σχετικά με το ταξίδι του είπε : ¨Δεν θα διαρκέσει πολύ, μια εβδομάδα περίπου. Πάμε και να δούμε, και να επικοινωνήσουμε με τους ευρισκόμενους εκεί τουρκικούς συλλόγους, με τους δήμους που έχουν τουρκική διοίκηση, και με τους Τουρκικής καταγωγής βουλευτές . Να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή»


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πώς θα είναι η Ελλάδα «μετά το μνημόνιο»;



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο δρόμος για την Ιθάκη θα είναι μακρύς και η Ελλάδα «μετά το μνημόνιο» δεν θα έχει και πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα την «προ μνημονίου». Ποιες όμως θα είναι οι αλλαγές που θα έχουν επέλθει στην οικονομία και κοινωνία στο μεσοδιάστημα ως το 2012;

Σύμφωνα με το μνημόνιο και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, οι αλλαγές αφορούν τα πάντα. Από το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τη λειτουργία του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την Υγεία και την Παιδεία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις κλπ.

Τα περισσότερα από εκείνα που επιτάσσει το μνημόνιο θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει από χρόνια, ενώ τα λιγότερα- άδικα ή δίκαια- θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και η εφαρμογή τους θα συμβάλει ουσιαστικά στη νέα εικόνα που θα έχει η Ελλάδα.

Ωστόσο από την εφαρμογή του μνημονίου λείπει το «παράρτημα» το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Τι εννοούμε; Μα το αυτονόητο. Οτι υπάρχει ένα κενό στην όλη ιστορία του μνημονίου, αφού λείπει η προσέγγιση των επιπτώσεων εφαρμογής του. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να υπάρχει μια προσέγγιση στις επιπτώσεις του μνημονίου στην απασχόληση. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσει μέτρα που οδηγούν, αναπόφευκτα, στη μείωση της απασχόλησης και στην αύξηση της ανεργίας. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουμε είναι σε ποιους κλάδους θα αυξηθεί- και πόσο- η ανεργία και βεβαίως τι μπορεί να γίνει ώστε οι άνεργοι να βρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας μέσω της επιμόρφωσης και της Διά Βίου Μάθησης.

Αλλο παράδειγμα. Πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν ή θα κλείσουν ή είναι υπερχρεωμένες ή θα καταστούν υπερχρεωμένες. Πόσες θα έχουν κλείσει ως το 2012 και ποιες επιπτώσεις θα έχουμε στον κύκλο εργασιών των βιομηχανιών; Πόσα δάνεια θα μείνουν ανεξόφλητα στις τράπεζες;

Ποιες συγχωνεύσεις θα πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό τομέα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα;

Οι προσεγγίσεις αυτές είναι απαραίτητες και αναγκαίες και θα βοηθήσουν πολύ την ίδια την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικά τους πολίτες να γνωρίζουν- κατά προσέγγιση- ποια θα είναι η κατάσταση «μετά το μνημόνιο». Τώρα δεν έχουμε καμία αξιόπιστη προσέγγιση, οπότε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι αναφορές για καταστροφικές επιπτώσεις είτε στην οικονομία είτε στην κοινωνία, γεγονός που λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά στον ψυχολογικό παράγοντα της οικονομίας και ανατροφοδοτεί την ύφεση.

ΥΓ.: Οταν ήταν υπουργός Οικονομίας ο κ. Κ. Σημίτης επέβαλε τη συμπλήρωση «παραρτήματος» σε έγγραφα με τίτλο «κόστος - ωφέλεια», δηλαδή τις συνέπειες (θετικές και αρνητικές) των μέτρων που είχε αποφασισθεί να ληφθούν


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Boeing completes Harpoon industrial cooperation program


Boeing Completes Harpoon Industrial Cooperation Program in Denmark
The Boeing Company [NYSE: BA] announced today that it has successfully completed an industrial cooperation program associated with follow-on support of the Harpoon weapon system for the Royal Danish Navy. Boeing met ahead of schedule the requirements for this six-year period of performance that began in October 2004, demonstrating the company's continued success in fulfilling its industrial cooperation commitments.

“This milestone was made possible through the world-class capabilities of Danish industry, including Terma and Danish Aerotech, and Boeing’s continued partnership with the Danish Enterprise and Construction Authority (DECA) under the Ministry of Economic and Business Affairs," said Gwen Kopsie, director of International Industrial Participation for Boeing Defense, Space & Security.

Terma A/S provides Boeing with Harpoon missile simulators, while Danish Aerotech A/S is under contract with Boeing to deliver the Aluminum Launch Support Structure (ALSS) for ship-based deployment of the Harpoon.

Boeing continues to bring industrial benefits to Danish firms through a second seven-year period of performance tied to Harpoon follow-on support for the Royal Danish Navy. The company also supports DECA’s efforts to develop Danish industry through a $29.6 million industrial cooperation program for Denmark’s portion of the NATO Airborne Warning and Control System (AWACS).

“Over the years, Boeing has demonstrated its commitment to Danish industry with a focus on building long-term, sustainable partnerships,” said Tom Bell, vice president of Business Development for Boeing Military Aircraft. “When the Royal Danish Air Force reopens its New Combat Aircraft competition, Boeing stands ready to deliver the broadest, most comprehensive industrial cooperation program ever undertaken in Denmark with our Super Hornet offering.”

Boeing has identified more than 100 potential projects with more than 45 Danish companies and institutions to introduce new defense and aerospace technologies into Denmark. These opportunities would extend beyond traditional aerospace to other research and technology collaboration projects to significantly accelerate growth across a large cross-section of Danish industries.

Boeing has successfully implemented industrial participation programs totaling more than US$41 billion in nearly 40 countries over the past 30 years.

The Harpoon weapon system provides accurate long-range guidance for both land-strike and anti-ship missions. The Harpoon Block II is produced at Boeing facilities in St. Charles, Mo. Boeing has delivered more than 7,100 Harpoon missiles to the United States and 28 allied partners, including the Royal Danish Navy.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μας πέρασε και η Μποτσουάνα στην ανταγωνιστικότητα



Εντάξει, να παραδεχθούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έφταιγε η κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κάθε χρόνο που έβγαιναν τα στοιχεία της έρευνας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και βλέπαμε ότι μας ξεπερνούσε και η Μοζαμβίκη, καταλαβαίναμε που πάει αυτός ο τόπος. Φυσικά το ΠΑΣΟΚ έβγαινε στα χαρακώματα και κατηγορούσε την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Σήμερα που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το 2010, που είναι η κυβέρνηση; Την ανταγωνιστικότητα δεν είχε βάλει ως στοίχημα ο Γ. Παπανδρέου; Γιατί και φέτος η Ελλάδα ανήκει στο κλαμπ των τριτοκοσμικών χωρών;

Σύμφωνα λοιπόν με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα χάνει 12 θέσεις από πέρυσι και βρίσκεται στην 83η. Μάλιστα μας ξεπέρασαν τα Σκόπια η… Μποτσουάνα και η Ρουάντα που πεθαίνουν σαν τις μύγες από τη φτώχεια.


Πρόκειται για θλιβερή αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας καθώς είναι η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ.

Οπως τονίζεται αυτό οφείλεται “στην δραματική επιδείνωση των μακροοικονομικών της μεγεθών, το ιδιαίτερα κακό θεσμικό πλαίσιο και την ανεπάρκεια της λειτουργίας της αγοράς της”.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη διαφθορά και την κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η χώρα μας, αλλά και για την ανελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία που ενδεχομένως να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση, όπως το “άρτια καταρτισμένο εργατικό της δυναμικό, το οποίο είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες και σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του”.

Αραγε θα βγει ο πρωθυπουργός να μιλήσει για το έργο που έχει κάνει στον τομέα της ανταγωνιστικότητας;

Για την ιστορία η κατάταξη της Ελλάδας στους αξιολογούμενους τομείς είναι η ακόλουθη:

* Στους θεσμούς 84η
* Στις υποδομές 42η
* Στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η
* Στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η
* Στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η
* Στην αποδοτικότητα των αγορών 94η
* Στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η
* Στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η
* Στο μέγεθος της αγοράς 39η
* Στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η
* Στην καινοτομία 79η.

Τα πρωτεία στην ανταγωνιστικότητα κατέχει παγκοσμίως και φέτος η Ελβετία, ενώ στη δεύτερη θέση -από την τέταρτη πέρυσι- ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση.

Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Κίνα και η Βραζιλία ενδυναμώνουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς


Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Νέλσον Τζόμπιμ συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Λιανγκ Γκουάνγκλιέ και συμφώνησε να ενδυναμώσει την στρατιωτική συνεργασία με το Πεκίνο. Σε πρώτη φάση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Μία ακόμα άμεση πρωτοβουλία έχει να κάνει με την πραγματοποίηση κοινών αεροπορικών ασκήσεων. Τόσο η Μπραζίλια όσο και το Πεκίνο επιβεβαίωσαν πως η δεύτερη συνάντηση του κοινού συμβουλίου Κίνας-Βραζιλίας πρόκειται να συνέλθει στην Βραζιλία το 2011.

Μόλις χθες, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα λάβει τελική απόφαση για το νέο μαχητικό τέταρτης γενιάς που θα αποκτήσει, αμέσως μετά τις εκλογές για την αντικατάσταση του προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα. Το ερώτημα είναι εάν η Κίνα που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, γενικώς, για την προηγμένη δυτική τεχνολογία, προσπαθεί να πλασαριστεί ως ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης για τη βραζιλιάνικη αμυντική βιομηχανία στο πλαίσιο κάποιας συμπαραγωγής που θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που θα έχει εξασφαλιστεί από τη Γαλλία, σε περίπτωση που επιλεγεί η ισχυρή υποψηφιότητα του Rafale.

Σε περίπτωση επιλογής του αμερικανικού F-18 Super Hornet δε θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα ισχύει και για το σουηδικό Gripen. Πόσο πιθανό θα ήταν άραγε ένα τέτοιο κριτήριο να βαρύνει στην τελική απόφαση των Βραζιλιάνων;

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν οι Κινέζοι θα εμπλακούν στην εξόρυξη των πολύ πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία ανακάλυψε η Βραζιλία στα χωρικά της ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) το τελευταίο διάστημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η προοπτική δεν ενθουσιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες…

H Βραζιλία μετά και την συμμετοχή της στην ομάδα BRIC, προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίσειτην γεωπολιτική της ισχύ και με την βοήθεια της Ρωσίας και της Κίνας να αποκτήσει μόνιμη θέση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στο αρχείο το σκάνδαλο της Air-CIA...


Το κλείσιμο του φακέλου των μυστικών πτήσεων της CIA αποφάσισε το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, κάνοντας δεκτή τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η πρακτική των μυστικών πτήσεων είχε εγκαινιαστεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό για ανάκριση, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κρατικό απόρρητο».


Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu), η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ολομέλεια (11 μέλη) του δικαστηρίου αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά να κλείσει την υπόθεση αποδεχόμενη τη θέση της εισαγγελίας ότι τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής πρέπει να τύχουν της προστασίας του κρατικού απορρήτου.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο 2007 με τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της Jeppesen Dataplan, θυγατρικής της Boeing την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των υπόπτων προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ.


Οι πέντε δήλωσαν ότι απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε ξένες χώρες και παραδόθηκαν σε πράκτορες της CIA ή σε ξένες κυβερνήσεις για να υποστούν βασανιστήρια.

Τα γεγονότα αφορούν την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, η οποία και παραδέχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Ακόμη και αν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις αυτές έχουν έλθει στη δημοσιότητα, ο ρόλος της Jeppersen και η ενδεχόμενη ευθύνη της στις πτήσεις δεν μπορούν να απομονωθούν από τα τμήματα του φακέλου που είναι απόρρητα και πρέπει να τύχουν προστασίας.

Επιμένουμε στο γεγονός ότι η επίκληση του κρατικού απορρήτου για το κλείσιμο μιας υπόθεσης πρέπει να συμβαίνει σπάνια. Ωστόσο αυτό ισχύει στην παρούσα υπόθεση», αναφέρεται στην απόφαση του εφετείου.

Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών χαρακτήρισε θλιβερή τη χθεσινή ημέρα, όχι μόνο για τα θύματα των βασανιστηρίων, αλλά και όλους τους Αμερικανούς που ανησυχούν για το κράτος δικαίου και την εικόνα της χώρας τους στον κόσμο.

Τον Απρίλιο 2009 το ίδιο δικαστήριο, που συνεδρίασε σε τριμελή σύνθεση, είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των μηνυτών και είχε αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Επρόκειτο τότε για μία μεγάλη νίκη εκείνων που επεδίωκαν την τιμωρία από τη δικαιοσύνη των μεθόδων και των αποφάσεων της κυβέρνησης Μπους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ωστόσο ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση, με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατο να διαχωρισθεί το κρατικό απόρρητο από τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης κατά την ενδεχόμενη εξέταση των ευθυνών της Jeppesen Dataplan από το δικαστήριο.

Δύο από τους πέντε μηνυτές είναι φυλακισμένοι, ο ένας στο Μαρόκο και ο άλλος στην Αίγυπτο. Οι άλλοι τρεις απελευθερώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο Αιθίοπας Μπίνιαμ Μοχάμεντ, που απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο τον Φεβρουάριο 2009. Κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε μυστικά το 2002 στο Μαρόκο για να υποστεί βασανιστήρια, στη συνέχεια, το 2004, στην Καμπούλ, όπου επίσης βασανίσθηκε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στο Γκουαντάναμο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Θητεία εννέα μηνών μόνο στον Στρατό


Σε 2,5 - 3 χρόνια καταργείται, σταδιακά όμως, η στρατιωτική θητεία στο Ναυτικό και την Αεροπορία και όλοι οι νέοι θα εκπληρώνουν στρατιωτική υποχρέωση εννέα μηνών στον Στρατό Ξηράς. Θέμα αύξησης της θητείας δεν υπάρχει.

Με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο και από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής έκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης το θέμα της διάρκειας της θητείας την οποία, παρά τις διαψεύσεις, η «ραδιοαρβύλα» ανεβάζει από μέρα σε μέρα σε... 14 μήνες. Μάλιστα είναι τόσο έντονη η σχετική φημολογία ώστε στις δύο τελευταίας σειρές κατάταξης αυξήθηκε ο αριθμός των προσερχομένων προκειμένου να αποφύγουν την (δήθεν) επερχόμενη αύξηση!

«Η θητεία δεν θα αυξηθεί παρά τα διάφορα που ακούγονται στο πλαίσιο μιας κατασκευασμένης, συνειδητής ή ασυνείδητης, παραπληροφόρησης. Οχι, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αυξήσουμε τη θητεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η σχετική φημολογία να προέρχεται από συγκεκριμένο κέντρο.

Οπως είπε ο υπουργός, ένας από τους τρόπους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα πληρότητας σε μονάδες, ανάσα θα δώσει ο νέος θεσμός του Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη που ετοιμάζεται: οι νέοι, μετά την απόλυσή τους, θα μπορούν να μένουν από 6 μήνες έως 3 χρόνια στο Στράτευμα έναντι «σημαντικής χρηματικής παροχής».

Τμήμα εισήσεων elliniki-stratigiki

F.T: Προετοιμασία ελεγχόμενης χρεωκοπίας


Ενώ οι Ευρωπαίοι γιορτάζουν το τέλος της κρίσης, το spread μεταξύ των δεκαετών ομολόγων χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης και των γερμανικών, αυξάνεται ανησυχητικά.

Oσο εξακολουθεi να υφίσταται τo σημερινό επίπεδο των spreads στην Ευρώπη της περιφέρειας, το φορτίο των επιτοκίων στη χρηματαγορά θα είναι δυσβάσταχτο. Θα είναι φερέγγυες ορισμένες χώρες κάτω από τέτοιες συνθήκες;

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα προσαρμογής πάει καλύτερα του αναμενόμενου, αλλά δεν αισιοδοξώ ιδιαίτερα για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αισιόδοξοι στηρίζονται σε προβλέψεις ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο, χωρίς να αναφέρουν από πού θα προέλθει.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς χώρες που ανακάμπτουν ακόμη από «φούσκες» αξιών, μπορούν να δημιουργούν τόσο μεγάλη ανάπτυξη. Για να εγγυηθεί κανείς την φερεγγυότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης χρειάζεται μία δεκαετία ανάπτυξης. Ή θα εθελοτυφλούμε, ή θα προετοιμαστούμε για το αναπόφευκτο, δηλαδή τη χρεοκοπία κάποια χώρας ή την αναδιάρθρωση του χρέους της. Πρέπει, λοιπόν, να προετοιμαστούμε για μία ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Το αισιόδοξο σενάριο υποστηρίζει ότι οι φούσκες στις τιμές των αξιών έχουν ήδη αυτo-διορθωθεί πλήρως. Όμως, ίσως δεν συμβαίνει αυτό. Στις περισσότερες χώρες, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων δεν άλλαξαν σημαντικά για μεγάλες περιόδους. Στις ΗΠΑ έχουν παραμείνει αμετάβλητες την τελευταία εκατονταετία. Στη Γερμανία δεν έχουν αυξηθεί από την δεκαετία του ΄50. Εάν υποθέσουμε ότι η μακροπρόθεσμη τροχιά των πραγματικών τιμών των κατοικιών στην περιφέρεια της ευρωζώνης είναι επίπεδη, συμπεραίνουμε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Επομένως, πρέπει να λάβουμε υπόψη την ενδεχόμενη «τοξική» δυναμική που μπορεί να έχουν τα υψηλά επιτόκια και η περαιτέρω μείωση των τιμών των αξιών. Το πιθανότερο είναι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης να πληρώσουν μέρος του χρέους τους. Αυτό μας λένε τα spreads των ομολόγων, και οι αγορές ομολόγων φαίνεται να έχουν λάβει σωστά το μήνυμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μυστήριο παραμένει η δολοφονία του πράκτορα της MI6 στη Μόσχα



Στα μυθιστορήματα με ήρωα τον James Bond, μόνο μία φορά έχει σκοτωθεί ένας συνεργάτης του. Στις ταινίες, αρκετοί πράκτορες 00.. έχουν εξοντωθεί από τους κακούς.

Στην πραγματικότητα όμως, οι Βρετανοί πράκτορες έχουν την τάση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, να πεθαίνουν στο κρεβάτι τους από φυσικά αίτια. Το κρεβάτι του Kim Philby, ήταν δυστυχώς στη Μόσχα…ήταν όμως κρεβάτι.

Άρα, ο θάνατος του Gareth Williams, ειδικού στο σπάσιμο κωδικών και κρυπτογράφου της GCHQ ( Κυβερνητική Υπηρεσία Επικοινωνιών), είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός.


Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για δολοφονία. Δεν μπορούν όμως να καταλήξουν ακόμα πως έγινε η δολοφονία. Μέχρι στιγμής, περιμένουν να δουν τι θα δείξουν τα αποτελέσματα από τα ειδικά εργαστήρια της σήμανσης, για να δουν εάν δηλητηριάστηκε.

Στη αρχή ήταν λογικό για την αστυνομία να πιστεύει ότι ο θάνατος προήλθε από πρόσωπο της προσωπικής του ζωής και όχι της επαγγελματικής. Στατιστικά είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο.

Η βρετανική αστυνομία για αυτές τις υποθέσεις , για να αποφύγει τις ονομασίες τύπου δολοφονία ή τρομοκρατικό χτύπημα, προτιμάει να λέει ότι ήταν « ένα κοινό αξιοπρεπές έγκλημα». Μέρα με τη μέρα όμως, οι πιθανότητες ότι ήταν ένα κοινό αξιοπρεπές έγκλημα μειώνονται.



Ας πάρουμε τα δεδομένα. Εάν βρεις μια καλά ταχτοποιημένη βαλίτσα δίπλα στη πόρτα, σημαίνει ότι κάποιος που είναι τακτικός, πρόκειται να φύγει. Εάν βρεις ένα πτώμα τοποθετημένο σε μία σακούλα μέσα στη μπανιέρα, τότε αυτό που βλέπεις δεν αμφισβητείται. Το πτώμα είναι στη σακούλα γιατί πρέπει να μεταφερθεί και μέσα στη μπανιέρα, ώστε να είναι εύκολη η εξαφάνιση των στοιχείων.

Για κάποιο λόγο, οι δολοφόνοι παράτησαν το πτώμα, όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

Στο «ξεφόρτωμα» του πτώματος οι ερασιτέχνες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Εάν είσαι επαγγελματίας όμως βρίσκεις πάντα λύσεις. Οι άνθρωποι του IRA ήταν τόσο καλοί, που μετά την συμφωνία «Good Friday»,η οποία ήταν μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης, ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να θυμηθούν που είχαν κρύψει ορισμένα από τα θύματα τους.

Στη περίπτωση του Gareth Williams, οι οιωνοί για τους εγκληματίες δεν είναι και τόσο καλοί. Η αστυνομία ψάχνει για ένα ζευγάρι «Μεσογειακής εμφάνισης». Στις ημέρες που δεν υπήρχε το πολιτικά ορθό η Scotland Yard, θα έλεγε «Μελαψοί»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει καταγράφει σε κάμερα, την ώρα που πέρναγε την εξώπορτα του σπιτιού του Williams.

Μπορεί να ήταν οι δολοφόνοι. Μπορεί και να μην ήταν. Μπορεί να είναι ψεύτικη η πληροφορία. Μπορεί και να μην είναι. Ένα είναι όμως το σίγουρο, όποιος σκότωσε τον Williams, έχει σκοτώσει ξανά.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μνημόνιο Νο2 ή χρεοκοπία για την Ελλάδα το 2012!!


Ένα δεύτερο μνημόνιο για διεθνή δανεισμό και μετά το 2014 είναι πιθανό να χρειασθεί να διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση ήδη μέσα στο 2011 για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και αναδιάρθρωση χρέους το 2012, υπό το βάρος της διαφαινόμενης αδυναμίας της χώρας να επιστρέψει στη διεθνή αγορά. Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε χθες κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης, αντανακλώντας την απροθυμία των αγορών να πεισθούν, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να «σηκώσει» το βαρύ φορτίου του εθνικού χρέους.

Την ανάγκη χρονικής και ποσοτικής επέκτασης της διεθνούς συμφωνίας δανεισμού της χώρας αναγνωρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλο και περισσότερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς. «Ύστερα από μια διεθνή συμφωνία διάσωσης μεγάλης εμβέλειας και αρκετούς μήνες σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, το μήνυμα από τα spread είναι τουλάχιστον απογοητευτικό», εκτιμά σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, «καθώς έχουμε ήδη επιστρέψει στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε πριν τη διεθνή συμφωνία χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό παρασκήνιο, αλλά και στους κόλπους της τρόικας, αρχίζει να ωριμάζει η σκέψη, ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού οριστικοποιηθούν τα στοιχεία που θα δείχνουν σχετική επιτυχία σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, η κυβέρνηση θα μπει σε μια διαπραγμάτευση για ριζική αναθεώρηση του μνημονίου, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει σαφής αναστροφή τάσεων στις αγορές, που ασφαλώς προϋποθέτει ότι θα προηγηθούν σημαντικές κινήσεις αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τους διεθνείς οίκους, που θα φέρουν «φρέσκο χρήμα» στα ελληνικά ομόλογα.


Τραπεζικές πηγές εκτιμούν, ότι αν οι αγορές διολισθήσουν σε μια χειρότερη αναταραχή τους επόμενους μήνες, λόγω της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης, θα γίνει ακόμη δυσκολότερη η προσπάθεια της Ελλάδας να «χτυπήσει την πόρτα τους» το 2012, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο δανεισμού, για να διαθέσει μακροχρόνιας διάρκειας τίτλους.

Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με πρώτες τις γερμανικές, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα φερεγγυότητας, οι ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να κινηθούν προληπτικά μέσα στο 2011, για να αποτρέψουν ένα νέο ελληνικό θρίλερ στις αγορές, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν, δηλαδή, διαφανεί ότι η Ελλάδα θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί το 2012, με συνέπεια να μην επαρκούν τα 110 δις. ευρώ του αρχικού «πακέτου», οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι υποχρεωμένοι να προβλέψουν νέα χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες.

Η διαφαινόμενη στον ορίζοντα νέα ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για τη διάσωση της Ελλάδας από την… οργή των αγορών φαίνεται ότι δημιουργεί όλο και πιο ισχυρές «φυγόκεντρες δυνάμεις» στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Σλοβακία, η μοναδική χώρα που έχει ήδη αποσύρει τη συμμετοχή της από το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ, παρά τις έντονες πιέσεις και ανοικτές απειλές από την Κομισιόν ανεβάζει τους τόνους της άρνησης να καταβάλλει έστω και ένα ευρώ για τη διάσωση της χώρας μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ότι «η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένας ευφημισμός. Πρόκειται για την διάσωση των κερδών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια αλληλεγγύη των ανθρώπων που εργάζονται τίμια και πληρώνουν φόρους, προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με ανεύθυνο τρόπο».

Τα στοιχεία απογοητεύουν…

Η νέα συζήτηση για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας ασφαλώς και δεν άνοιξε τυχαία. Αν η ικανότητα μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της εξαρτάται από το ύψος του χρέους και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, οι ειδήσεις που φθάνουν στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα για αυτές τις δύο κρίσιμες παραμέτρους είναι άκρως απογοητευτικές:

Ο Γερμανός επικεφαλής της Eurostat προανήγγειλε μέσω του Bloomberg, ότι στην εξαμηνιαία έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 22 Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται μια «γερή» αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους. Η Eurostat είναι αποφασισμένη να ελέγξει όλες τις συμφωνίες swap που έχει κλείσει η Αθήνα με ξένες τράπεζες, να καταγράψει όλα τα ποσά που δεν έχουν εμφανισθεί ως χρέη και να τα προσθέσει στο ογκώδες ελληνικό χρέος.

Αυτή η άσκηση εντοπισμού κρυφών χρεών αναμένεται να προσθέσει τουλάχιστον 7 δις. ευρώ στο χρέος, δηλαδή να το αυξήσει σχεδόν κατά 3% του ΑΕΠ. Εξάλλου, μέχρι το τέλος του χρόνου στο ελληνικό χρέος θα προστεθούν αρκετά ακόμη κρυφά χρέη, καθώς μόλις τώρα προχωρά η διαδικασία καταγραφής και αναγνώρισης υποχρεώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία είναι άγνωστο πού ακριβώς θα οδηγήσει, γι’ αυτό και μονίμως στις τελευταίες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ υπογραμμίζεται η έλλειψη επαρκών στατιστικών στοιχείων για τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κ.α.

Τα τελευταία στοιχεία για την ύφεση στην Ελλάδα (μείωση του ΑΕΠ 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους), παρότι χαρακτηρίζονται ως αναμενόμενα από το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες διεθνές, καθώς αποδεικνύουν ότι η χώρα βυθίζεται σε πολύ σοβαρή ύφεση, που θα εμφανιζόταν σε πλήρη διάσταση, αν οι στρεβλώσεις στην αγορά και οι πρόσθετοι φόροι στην κατανάλωση δεν συντηρούσαν σε επίπεδα μακράν των στόχων του μνημονίου τον πληθωρισμό (5,5% τον Αύγουστο).

Η «βουτιά» των επενδύσεων κατά 18,6% και της κατανάλωσης κατά 5,1%, πιστοποιούν ότι τα «βαριά» δημοσιονομικά μέτρα δημιουργούν μια άκρως αρνητική δυναμική στην πραγματική οικονομία, που πρόσφατα ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα θα βυθίζουν τη χώρα σε σοβαρή κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Ακόμη πιο απαισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα που εξάγοντα από την ανάγνωση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής. Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (μισθοί και κέρδη) παρουσίασε μείωση κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με πραγματική πανωλεθρία στον άλλοτε ακμαίο τομέα των κατασκευών (-24,7%). Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση.

Αυτά τα στοιχεία για το χρέος και την ανάπτυξη δεν περνούν στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα απαρατήρητα, ενώ αντίθετα απαρατήρητες περνούν οι συνεχείς άκρως αισιόδοξες τοποθετήσεις των στελεχών του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Γι’ αυτό και τα spread υποδηλώνουν, ότι ο κλοιός του αποκλεισμού της χώρας από τα διεθνή οικονομικά κέντρα σφίγγει, αντί να χαλαρώνει, όσο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιτυχημένη εφαρμογή της «συνταγής» του μνημονίου…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πιο κοντά Ελλάδα - Τουρκία στη διασύνδεση φυσικού αερίου



Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 12 Οκτωβρίου ο τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ για να συζητήσει την ολοκλήρωση των συμφωνιών διασύνδεσης φυσικού αερίου των δύο χωρών, μέσω του αγωγού ΙΤGΙ.

Ο αγωγός έχει συνδέσει ήδη το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και την Ελλάδα και απομένει η κατασκευή του τμήματος ως την Ιταλία, αλλά και η εμπορική συμφωνία με τους προμηθευτές Αζέρους. Τον τούρκο υπουργό προσκάλεσε στην Αθήνα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης που τον συνάντησε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε χθες η βελγική προεδρία.

Στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης είχε διμερείς επαφές με την κυπριακή αντιπροσωπεία, τον βούλγαρο και τον ιταλό ομόλογό του για θέματα αγωγών. Στην επόμενη ενεργειακή Υπουργική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ, θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την υπογραφή και των εμπορικών συμφωνιών για τον αγωγό ΙΤGΙ, αφού η μεν ελληνική πλευρά τα έχει βρει με τους Αζέρους και απομένει να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ Τούρκων και Αζέρων. Ο κ. Μανιάτης στις Βρυξέλλες συνομίλησε με εκπροσώπους του διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που φιλοδοξεί να μεταφέρει ιρανικό αέριο στην Ευρώπη.

ΤοΒήμα

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Eurostat: Άγνωστο το χρέος της Ελλάδας (...!!! )


Τέσσερις μήνες μετά το Πακέτο Διάσωσης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν ξέρουμε ποιό είναι το χρεός της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, Walter Radermacher

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, ο επικεφαλής της Eurostat κ. Walter Radermacher δήλωσε ότι τα στελέχη της Υπηρεσίας του θα εξετάσουν, αν οι δανειακές συμβάσεις με τη μορφή swaps που έγιναν την τελευταία 10ετία έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος. Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση του μεγέθους του κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από την εξέταση των εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.

Ο κ. Radermacher ανέφερε ότι από την επικείμενη επίσκεψη των στελεχών του στην Ελλάδα θα έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται η Υπηρεσία του, ώστε να αναθεωρήσει το ύψος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων – για το χρέος και το έλλειμμα – σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat είπε στην ίδια συνέντευξη ότι “η περίπτωση της Goldman Sachs (σ.σ.:των swaps που έγιναν το 2000 και το 2001 με την τράπεζα αυτή) ήταν η αρχή” και ότι “υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές, συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε”.

Τέλος, ο κ. Radermacher πιστεύει ότι η Ελλάδα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα swaps χρέους από το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός της Eurostat. “Δεν έχουμε δει τα συμβόλαια των swaps”, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και επίσης σημείωσε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε δάνεια με τη μορφή swaps – όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο – αλλά πρόσθεσε ότι αυτές προσάρμοσαν ανάλογα το χρέος τους μετά την αλλαγή του κανονισμού



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki