Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Aνασχηματισμός τον Ιούλιο - Εθνικές εκλογές το Νοέμβριο;


"Αναπόφευκτος" κρίνεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ο οποίος τοποθετείται εντός του Ιουλίου, για να συμπληρωθούν τα αναγκαστικά κενά που θα δημιουργηθούν στη σύνθεση της κυβέρνησης, λόγω της επιλογής υποψηφίων περιφερειαρχών και λοιπών υποψηφίων στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου.


Τουλάχιστον τρεις σημερινοί υπουργοί-υφυπουργοί θα προτιμήσουν να διεκδικήσουν την ψήφο των εκλογέων στις Περιφέρειες.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Φ. Γεννηματά θα είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής, οπότε θα δημιουργηθεί σημαντικό κενό στο κρίσιμο και από δημοσιονομικής άποψης υπουργείο Υγείας (είναι μαζί με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΟΣΕ οι κύριες πηγές των ελλειμμάτων). Βέβαιη επίσης θεωρείται και η υποψηφιότητα του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι παραιτήσεις των υπουργών θα δημιουργήσουν την ανάγκη τουλάχιστον ενός μίνι ανασχηματισμού. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καταλήξει σε αποφάσεις για την ενδυνάμωση του κυβερνητικού έργου και την προώθηση ενός «οράματος» μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να αμβλυνθεί και η οργή των πολιτών, τότε η κάλυψη των θέσεων μπορεί να συνδυαστεί με έναν ριζικό ανασχηματισμό που θα περιλάβει και το οικονομικό επιτελείο.

Ηδη στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόσωπο της κυβέρνησης, αφού υπάρχουν στελέχη της τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών. Ειδικά η γυναικεία ομάδα των Μπιρμπίλη, Κατσέλη, Μπατζελή, θεωρείται "καμμένη".

Και πάλι ακούγονται τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμα, Γ. Στουρνάρα, Ν. Καραμούζη, και Γ. Φλωρίδη, που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν τη νέα κυβέρνηση και να δημιουργήσουν την εντύπωση βεβαιότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στο σκάνδαλκο της Siemens φαίνεται ότι "καίγονται" τα ονόματα των Γ.Παπαντωνίου και Ν.Χριστοδουλάκη...

Στο κλίμα αυτό τής (και προσωπικής) αμφισβήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προβάλλει το γεγονός της μείωσης του ελλείμματος κατά 35-40%. Εχει επέλθει πλημμυρίδα φόρων και σωρεία μεταθέσεων δαπανών στο μέλλον, ώστε με σχετική ευκολία να εγκρίνουν ΔΝΤ - Ε.Ε. τη δεύτερη δόση του δανείου τον Σεπτέμβριο.

Ομως, τα δεινά σωρεύονται επί των πολιτών. Η προεργασία για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού έχει αρχίσει. Ενα νέο πακέτο επιβαρύνσεων ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου θα πρέπει να είναι έτοιμο στις γενικές του κατευθύνσεις, μέχρι Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (αν και πολλά θα μείνουν στη «σκιά», λόγω των δημοτικών εκλογών).



Θεωρείται επίσης κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι αν χρειαστεί και τέταρτη, ακόμα πιο επώδυνη λήψη δέσμης μέτρων, τότε αυτά θα προκαλέσουν και εθνικές κάλπες το Νοέμβριο, μαζί με τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι ώστε το όποιο νέο σχήμα να λάβει και με νωπή την λαϊκή εντολή, τα νέα μέτρα...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki