Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Ο Βενιζέλος «άδειασε» Πάγκαλο
«Άδειασε» χτες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνοντας αντίθετη θέση και επισημαίνοντας ότι μόνο εκείνος μπορεί θεσμικά να μιλήσει για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβώνας, ρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν υιοθετεί τις απόψεις του Θ. Πάγκαλου, ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν είναι παραγωγικοί εργαζόμενοι. Ο υπουργός απάντησε ότι «η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ασκεί τη διοίκηση των Ενόπλων
Δυνάμεων δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος και εκφράζει την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κυβέρνηση λοιπόν τιμά, σέβεται και υποστηρίζει όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στέλνει χαιρετισμό αναγνώρισης και στήριξης σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αναγνωρίζει το έργο που επιτελούν».
Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 25 Νοεμβρίου στις 11 η ώρα το πρωί έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μαζί με τις οικογένειες τους.
Καταγγέλλουν τις περικοπές, στους μισθούς των εν ενεργεία αξιωματικών και στις συντάξεων τους και τη δρομολογούμενη μείωση στο μέρισμά τους λέγοντας πως δεν θα πληρώσουν εκείνοι τις ρεμούλες, τις διαπλοκές, τη διαφθορά και την ανικανότητα των κατά τα άλλα «αρμοδίων».
Την ίδια ώρα ανάστατος είναι ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού-Τεθωρακισμένων για τις προσβλητικές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου. Σε ανακοίνωσή τους αναρωτιούνται αν είναι άχρηστοι οι ήρωες των Ιμίων, ο Καραθανάσης, ο Βλαχάκος, ο Γιαλοψός και ο Ηλιάκης που έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ρωτούν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αν θεωρεί άχρηστους εκείνους που φυλούν τις Θερμοπύλες, εκείνους που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για τον τόπο.
Εκφράζουν τον βαθύ αποτροπιασμό τους και καταγγέλλουν τον Θ. Πάγκαλο για τα όσα είπε και για τα Σώματα Ασφαλείας.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Σχέδιο για διπλές κάλπες
Στο συρτάρι έχει ήδη έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα του επιτρέψει να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, στις 12 Δεκέμβρη, εφόσον τελικώς αποφασίσει να στήσει διπλές κάλπες.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την πληροφόρηση που λαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. από τους συναδέλφους τους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τους κρούουν τον κώδωνα εκλογικού συναγερμού.
Η διακίνηση της σχετικής πληροφορίας απαντά στο σενάριο που θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει αποφασίσει ήδη την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, οδηγώντας ταυτόχρονα τη χώρα σε εθνικές εκλογές–εξπρές και μάλιστα μόλις δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των βουλευτικών εκλογών της χώρας.
Η κλιμάκωση του σεναρίου της διπλής κάλπης, δοκιμάζει τη σφοδρή αντίδραση της Ν.Δ. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας», δήλωσε απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου ότι: «Το κόστος για το γεγονός ότι οδηγεί τον τόπο σε μια τέτοια περιπέτεια μέσα στη δυσκολότερη συγκυρία των τελευταίων 50 ετών και στον δυσκολότερο χειμώνα, θα το πάρει ο ίδιος» καλώντας τον μάλιστα «να εξηγήσει ο ίδιος στον ελληνικό λαό γιατί κάνοντας χρήση των προνομίων που του δίνει το Σύνταγμα, οδηγεί τη χώρα σε μια εκλογική περιπέτεια, ενώ το απλούστερο ξέρετε ποιο θα ήταν; Να αλλάξει την πολιτική του».
Την αντίθεσή της στα πλάνα του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τον τόπο σε εθνικές εκλογές εξέφρασε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΒΗΜΑτος», λέγοντας ότι σε μια φάση που η ελληνική οικονομία βρίσκεται πραγματικά στην πιο δύσκολη καμπή της, αντί ο Γιώργος Παπανδρέου «να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων των καιρών λέει ότι θα κάνει εκλογές», στηλιτεύοντας ταυτόχρονα και την επιλογή της χρονικής περιόδου, διερωτώμενη: «Δηλαδή θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική επιχείρηση, στους εμπόρους, Δεκέμβριος εκλογές;».
«Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν»
«Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν» επέμεινε χθες ο πρωθυπουργός κατά την προεκλογική επίσκεψή του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, με σκοπό να προβάλει επικοινωνιακά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου.
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Παπανδρέου άφησε νέες αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές».
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατέστησε εκ νέου σαφή την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που το κόμμα του δε διασφαλίσει μία καθαρή νίκη στην αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής.
Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε, χθες, πως «αυτές οι εκλογές, αν και αυτοδιοικητικές, γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική καμπή για την πορεία της χώρας, που μπορεί πραγματικά να κρίνει την πρόοδο, το μέλλον και το αύριο της χώρας αυτής».
Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι «οι μεγάλες θυσίες» θα συνεχιστούν. Χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς θέσαμε το συγκεκριμένο διακύβευμα των εκλογών. Το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν προχωράμε, εάν ο λαός σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δώσει το μήνυμα, δώσει το στίγμα ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ότι αυτές οι πολύ μεγάλες θυσίες και η πολύ σκληρή αλλά σταθερή πορεία της χώρας, θα συνεχιστεί ή μπορεί να αποτραπεί από άλλους παράγοντες».
ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ!..
Το σχέδιο άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές που απεργάζεται ο πρωθυπουργός, έχει ως συνταγματική συνέπεια τη διενέργειά τους με «λίστα». Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι κάθε αρχηγός κόμματος θα καταρτίσει πλέον ο ίδιος τη λίστα των υποψηφίων του και μάλιστα βάσει της σειράς που ο ίδιος επιθυμεί να εκλεγούν.
Γεγονός που μοιάζει αρκούντως δελεαστικό για την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα -σε περίπτωση που επανεκλεγεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα- να αποκτήσει πλέον μια απολύτως ελεγχόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, διευκολύνοντάς τον να περάσει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις το νέο πακέτο σκληρών μέτρων που φέρεται να μας ετοιμάζει η Τρόικα μετά τις 15 Νοέμβρη. Για το λόγο τούτο, δεν είναι λίγα τα κοινοβουλευτικά στελέχη όλων των κομμάτων που εκτιμούν ότι η απόφαση του να οδηγήσει τη χώρα σε Εθνικές Εκλογές δεν είναι απαραιτήτως για να «δραπετεύσει» από τα ακανθώδη οικονομικά ζητήματα συγκροτώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά για να αποκτήσει μια «μασίφ» Κ.Ο. που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων άνευ ενδοκομματικών αντιδράσεων.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δυσκολευτεί να καταρτίσει τη λίστα των εκλεκτών του. Και τούτο γιατί ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα ανανέωσης της σύνθεσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, θα κληθεί να σταθμίσει τις «απειλές» Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη. Με λόγια απλά, αφήνοντας απέξω έναν βουλευτή με εκλογική πελατεία, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να τον οδηγήσει αυτομάτως στις άλλες πολιτικές «αγκάλες». Ενδεχομένως λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς να μην κατορθώσει τελικώς να προβεί στη ριζική ανανέωση των στελεχών του. Όχι τουλάχιστον στον βαθμό που θα επιθυμούσε.
Με τον νέο εκλογικό νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Βάσει αυτού, το κόμμα που θα καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό, θα πριμοδοτηθεί με… μπόνους 50 εδρών.
Με τα καθημαγμένα ωστόσο δημοσκοπικά ποσοστά που εμφανίζουν σήμερα τα πολιτικά κόμματα, ακόμη και με την πρόσθεση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός Αυτοδυναμίας μοιάζει μάλλον δύσκολος.
Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει:
Σε περίπτωση Πεντακομματικής Βουλής, όπως η τρέχουσα, το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει ποσοστό 37-38%. Σε περίπτωση εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής (εάν δηλαδή μπουν στη Βουλή το -υπό ίδρυση- κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη ή (και) του Φώτη Κουβέλη), το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 40-41%.
Σε περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός δύναται να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε αρχηγό κόμματος επιθυμεί, προκειμένου να ζητήσει συνεργασία. Ομοίως τούτο ισχύει και στην περίπτωση που ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Διερευνά την πιθανότητα συνεργασίας με έτερο κόμμα προκειμένου να συγκεντρώσει το απαιτούμενο εκλογικό ποσοστό εντός προθεσμίας τριών ημερών. Εάν δεν κατορθώσει, η ίδια δυνατότητα δίνεται και στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που κανένας αρχηγός δεν κατορθώσει να αποκτήσει την Αυτοδυναμία αλλά ούτε κατορθώσει να συνεργαστεί με άλλο πολιτικό αρχηγό, τότε του ζητήματος επιλαμβάνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και αιτούμενος τη συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου να συσταθεί πλέον κυβέρνηση εθνικής ενότητος με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)