Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σκληρή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για το σημερινό επεισόδιο στους Καλόγερους


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με το επεισόδιο της τουρκικής παρενόχλησης σε περιοχή εκτέλεσης άσκησης αποστολής Έρευνας και Διάσωσης από ελληνικά μέσα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα είναι μόνο περισσότερες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Προκλήσεις αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας. Προκλήσεις συνεχών παραβάσεων και παραβιάσεων του εναερίου χώρου και, σήμερα, εικονική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του πεδίου βολής Άνδρου.

Η Κυβέρνηση οφείλει εμπράκτως και διπλωματικώς να καταστήσει σαφές, σε κάθε κατεύθυνση, πως η περίοδος των οικονομικών δυσκολιών για τη χώρα μας δεν συνεπάγεται «ευκαιρία» αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από κανέναν και ειδικότερα από την Τουρκία.

Απεναντίας, ιδιαίτερα σήμερα, η προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων πρέπει να είναι ακόμη πιο άμεση, ακόμη πιο αποφασιστική»(defencenet).


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

(Defencenet)Θρίλερ με έρευνα-διάσωση στους Καλόγερους - Ενημέρωση ΓΕΕΘΑ δημιουργεί ερωτήματα (ανανέωση 3)


Σκηνικό κρίσης πήγε να δημιουργηθεί στην περιοχή τωνν νήσων Καλόγερων στο Βόρειο Αιγαίο (δυτικά της Χίου), όταν κατά την εκτέλεση αποστολής έρευνας-διάσωσης (είχε προσαράξει εμπορικό σκάφος επάνω στις βραχονησίδες, υποτίθεται αλλά δεν έχει βρεθεί κάτι μέχρι στιγμής) από ελληνικά σκάφη και ελικόπτερα, η τουρκική φρεγάτα TCG F-503 Beykoz, προσπάθησε να παρεμβληθεί στα ελληνικά σκάφη. Τουρκικά μαχητικά περιπολούσαν επάνω από την φρεγάτα ανεβάζοντας το "θερμόμετρο", όπως επίσης και ένα τουρκικό Cougar. Σημειώνεται ότι οι Καλόγεροι βρίσκονται ακριβώς επάνω στον 25ο Μεσημβρινό. Tο όλο σκηνικό "χόντραινε" αφού στην περιοχή έσπευδε η ελλληνική φρεγάτα F-455 "Σαλαμίς".

Τελικά το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε πριν λίγα λεπτά και αυτή την στιγμή βρίσκονται στην περιοχή τέσσερα ελληνικά ελικόπτερα. Τώρα βρίσκεται σε απόσταση 6,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Χίου.

Από το ΓΕΕΘΑ μόλις στις 16.30 ανακοινώθηκε το επεισόδιο και είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε η αποκάλυψη από το defencenet.gr μπορεί και να μην το ανακοίνωναν καθόλου, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν και στο παρελθόν με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τα αεροναυτικά επείσόδοα την παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν.

Η συμπεριφορά των Τούρκων δείχνει ότι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν "θερμή" κρίση και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους Έλληνες επιτελείς. Είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σήμα "μαϊμού" από την "άλλη πλευρά του λόφου" που ήθελε να δοκιμάσει αντιδράσεις. Άλλωστε τόσο μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα σημείο δεν είναι καθόλου συνηθισμένη.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 16.48) Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για το επεισόδιο στους Καλόγερους, αναμένεται να «ανάψει φωτιές» και όχι άδικα, αφού εμμέσως πλην σαφώς, το ΓΕΕΘΑ και κατ’επέκταση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση αποδέχονται τουρκική αρμοδιότητα σε αποστολές έρευνας-διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού!

Η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους με SMS που εκδόθηκε καθυστερημένα, μετά την αποκάλυψη του επεισοδίου από το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Από τις 12μμ. βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για ναυτικό επεισόδιο στην περιοχή Ν.Καλόγηροι. Στην περιοχή συμμετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς αποτέλεσμα».

Πιο σαφή παραδοχή ότι έχει εκχωρηθεί δικαίωμα έρευνας-διάσωσης στην Τουρκία, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού δε νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει. Τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Επί πλέον τίθεται θέμα χρονικού προσδιορισμού, καθώς αναφέρει την 12:00 ως χρονικό όριο, ενώ στις NAVTEX (Τουρκία) και NOTAM (Ελλάδα) έχουμε χρόνο έκδοσης που προηγείται κατά 2-3 ώρες.

Πηγή του ΓΕΕΘΑ ανέφερε στο defencenet.gr σχολιάζοντας ότι "Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στείλαμε μιά απλή ενημέρωση περιγράφοντας την κατάσταση, δεν υπάρχει καμία παραδοχή εκχώρησης έρευνας-διάσωσης στην Τουρκία"...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ… ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤEΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ!


Από 6,25 τον Γενάρη η επίδοσή του έπεσε στο 4,73!
Το 78,9% πιστεύει ότι ήξερε πως δεν υπήρχαν λεφτά και είπε ψέματα για να κερδίσει τις εκλογές
Το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, λέει το 77,2%



Κάτω από τη βάση βαθμολογούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από 24 Ιούνη έως και 1 Ιούλη, τηλεφωνικά, σε δείγμα 2.003 συνεντεύξεων, σταθμισμένο).
Αλλά το σημαντικότερο και πολύ χαρακτηριστικό είναι ότι δείχνει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου προσωπικά, φθορά που τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά μη αναστρέψιμης κατάστασης:

Έχει, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, παγιωθεί ένα σοβαρότατο ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του περασμένου Οκτώβρη, κυμαινόμενο από το ένα τρίτο τους μέχρι και πάνω από 70%, που αμφισβητεί όλες τις κυβερνητικές επιλογές και επίσης αμφισβητεί και τον Γ. Παπανδρέου!

Είναι η οργή, η απογοήτευση, η προδοσία που αισθάνονται ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος και την εκφράζουν με κάθε τρόπο.


Αλλά, επαναλαμβάνουμε, το σημαντικότερο είναι πως στο κάδρο της φθοράς μπαίνει πλέον και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Βασικές του επιλογές αμφισβητούνται από μεγάλο μέρος και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που του καταλογίζουν και ψέματα και ανακολουθίες. Πραγματικά, η έρευνα αποτελεί ψυχρολουσία και για τον πρωθυπουργό, παρά τις προσπάθειες, επικοινωνιακές προσπάθειες, που καταβάλλονται προκειμένου να παραμείνει εκτός κρίσης.

Μάλιστα έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί μια ανάλογη προσπάθεια με αυτήν που κατέβαλε ο Κ. Καραμανλής επί πρωθυπουργίας του, αλλά τονίζουν ότι:

- Η αμφισβήτηση που έχει τώρα ο πρωθυπουργός από ψηφοφόρους του κόμματός του θυμίζει τα ποσοστά αμφισβήτησης που είχε ο Καραμανλής από ψηφοφόρους της ΝΔ μετά το 2007…

Βεβαίως η δημοσκόπηση της RASS αναδεικνύει και τη γενικότερη αμφισβήτηση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων περιορίζονται στο 44%, ενώ και τα άλλα κόμματα δεν πάνε καλύτερα, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τους Οικολόγους, που συγκεντρώνουν ποσοστά που τους επιτρέπουν την είσοδο στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, με 28,2%!

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να υπερέχει της ΝΔ, αν και με μειωμένη διαφορά 5,4 μονάδων έναντι 8,7 μονάδων στη δημοσκόπηση της 25ης Απριλίου (ΠΙΝΑΚΑΣ 1). Είναι δε ενδεικτικό ότι έχει διαρροές 3,1% προς το ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ έχει διαρροές 2,6% προς τον ΛΑΟΣ.

Πέφτει, πέφτει ο Γιώργος…

Η αποδοχή του πρωθυπουργικού προφίλ του Γ. Παπανδρέου φθίνει συνεχώς. Και έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που επισημάναμε παραπάνω, ότι δηλαδή ο Γιώργος αποτελεί πια μέρος του κάδρου της κρίσης.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), ο Γιώργος βαθμολογείται με 4,73 (κάτω δηλαδή από τη βάση…), ενώ από τον Γενάρη μέχρι σήμερα η «βαθμολογία» του παρουσιάζει σταθερή κάμψη, καθώς από 6,23 που ήταν τον Ιανουάριο σήμερα έχει πέσει στο 4,73!

Άλλο ράπισμα έρχεται από την απάντηση στην ερώτηση αν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής των πολιτών (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).

Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής των πολιτών.

Αλλά το σημαντικό είναι πως μεταξύ αυτών που πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι και το 72,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Χειρότερη (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) έχει γίνει η γνώμη του 49% των ερωτηθέντων για τον Γ. Παπανδρέου, έναντι του 22% που λέει ότι έχει γίνει καλύτερη και του 28,1% που λέει ότι παραμένει η ίδια.

Αλλά το εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι ότι χειρότερη γνώμη για τον Γιώργο έχει και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα, το 33,8%!

…και η κυβέρνηση

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, 74,9% (ΠΙΝΑΚΑΣ 5), δηλώνει πως εννιά μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι περίμενε και μόνο το 14,2% εκτιμά ότι τα πήγε καλύτερα.

Εντυπωσιακό και εδώ ότι οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 66,1%, δηλώνει ότι η κυβέρνηση τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι περίμενε!

Άλλο ηχηρό ράπισμα για τον Γ. Παπανδρέου είναι η απάντηση στο ερώτημα αν ήταν σοβαρό αυτό το «λεφτά υπάρχουν» που δήλωνε προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Ότι ουσιαστικά έλεγε ψέματα (!), ότι δηλαδή το έλεγε ενώ γνώριζε την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά ήθελε να κερδίσει τις εκλογές, πιστεύουν (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) οι οκτώ στους δέκα, συγκεκριμένα το 78,9%.

Μεταξύ αυτών και οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα το 60%!

Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) αν πρέπει να εμπιστευτούμε το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, διαφωνεί το 54,5%, ενώ συμφωνεί το 43,4%.

Μεταξύ αυτών που διαφωνούν είναι και το 30,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ το 77,2% των ερωτηθέντων απομυθοποιεί την κυβερνητική άποψη ότι τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα είναι μονόδρομος.

Διαφωνούν με αυτήν την άποψη. Και διαφωνεί ακόμα και το 65,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) το 69,7% πιστεύει ότι τα περί πρόωρων εκλογών που άφηνε να διαρρεύσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον αν δεν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ήταν εκβιασμός και μόνο το 21,3% εκτιμά ότι τα εννοούσε.

Μεταξύ όσων πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε εκβιασμό είναι και το 56% των ψηφοφόρων του

ΠΑΣΟΚ!

Ε, μετά τα παραπάνω ευρήματα μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί το να ισχυριστεί κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει κόμμα των μη προνομιούχων!

Μόνο (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) το 22,7% πιστεύει κάτι τέτοιο. Το συντριπτικό 74,4% δεν το πιστεύει.

Και δεν το πιστεύει και το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) το 70% των ερωτηθέντων απαντά ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενώ το 24,4% εκτιμά ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ήταν μονόδρομος.

Βελτιωμένη η εικόνα του Σαμαρά

Ενώ η ΝΔ δεν δείχνει να έχει συνέλθει και εισπράττει φθορά και απαξία, εμφανίζεται σε αυτήν τη δημοσκόπηση βελτιωμένη η εικόνα του Αντ. Σαμαρά.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) το 49,3% των ερωτηθέντων δικαιώνει τον αρχηγό της ΝΔ στην επιλογή του να πει «ΟΧΙ» στο Μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έναντι του 37,7% που εκτιμά ότι είχε άδικο.

Μεταξύ αυτών που τον δικαιώνουν είναι το 32,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 54,3% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 51,6% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) το 37,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει καλύτερη γνώμη για τον Αντ. Σαμαρά. Χειρότερη λέει το 31,1% και ίδια το 28,5%.

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, η εικόνα της ΝΔ παραμένει απογοητευτική. Φαίνεται ότι χρειάζεται καιρό για να ανακάμψει.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) το 54,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και μόνο το 13,8 % εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα!

ΠΗΓΗ http://nationalpride.wordpress.com

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ka-27m & Ka-52 Aligator θα εξοπλίσουν τα Ρωσικά Mistral


Ο πρώτος αντιπρόεδρος Vyacheslav Kovalyov της Kumertau Aviation Production Enterprise δήλωσε πως η ρωσική Αεροπορία θα παραγγείλει σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων Kamov στην περίπτωση που προχωρήσει η παραγγελία των ελικοπτεροφόρων σκαφών κλάσης Mistral από τη Γαλλία.

Ο κος Kovalyov σημείωσε πως κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Mistral στην Αγ. Πετρούπολη πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές προσνηώσεις ελικοπτέρων Ka-27 Helix και Ka-52 Alligator στο πλοίο. Ο προγραμματισμός που προκύπτει από την προμήθεια του συνόλου των τεσσάρων σκαφών απαιτεί την παραγωγή "αρκετών δωδεκάδων" ελικοπτέρων για να τα εξοπλίσουν.

Πρόσθεσε πως η ρωσική Αεροπορία σχεδίαζε να προμηθευτεί το Ka-52, το Ka-226 Hoodlum και μια αναβαθμισμένη έκδοση του Helix που έχει κωδικοποιηθεί ως Ka-27M και του οποίου η ανάπτυξη βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο Rian, επιβεβαιώνεται πως η Αεροπορία της χώρας σκοπεύει να αποκτήσει περίπου 100 ελικόπτερα Kamov συμπεριλαμβανομένων περίπου 70 Ka-27M για τον εξοπλισμό των Mistral.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση της Ρωσικής άσκησης Vostok 2010. Σε ρόλο παρατηρητή και αξιωματούχοι του Κινεζικού στρατού.


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρουσία του Ρώσου προέδρου η πρώτη φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης Vostok 2010 που πραγματοποιείται στην Απω ανατολή παρουσία 11.000 και πλέον στρατιωτικών!!!

Στην άσκηση παρευρέθηκαν και Κινέζοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Ως γνωστόν Κίνα και Ρωσία ανήκουν στον οργανισμό συμφώνου της Σαγκάης που θεωρείται αντίβαρο του ΝΑΤΟ.

Η Άσκηση περιελάμβανε μετάβαση αεροπορικού στόλου μαχητικών από το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή και πέρασμα του Ρωσικού στρατού ξηράς στην απέναντι όχθη ποταμού με την υποστήριξη της Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νικολάι Μακάροφ, τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν με απόλυτη επιτυχία εναέριους ανεφοδιασμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση έλαβαν μέρος μαχητικά τύπου Su-24M Fencer σε ρόλους κρούσης τα οποία πραγματοποίησαν τρεις εναέριους ανεφοδιασμούς και τα νεότερης γενιάς Su-34 Fullback, επίσης σε ρόλους κρούσης, πραγματοποίησαν δύο ανεφοδιασμούς.

Η συγκεκριμένη άσκηση εκτελείται για πρώτη φορά και προέβλεπε τη μετάβαση χωρίς προσγείωση μαχητικών αεροσκαφών στην άλλη άκρη της ρωσικής επικράτειας και την πραγματοποίηση προσβολών εναντίον στόχων οι συντεταγμένες των οποίων τους δίνονταν από το επιτελείο στην πορεία.

Η άσκηση VOSTOK-2010 συνεχίστηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο, το ναυτικό σκέλος της οποίας στη θάλασσα του Οχότσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, παρακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, επιβαίνοντας στο πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Πιοτρ Βελίκι».

Από σήμερα ξεκινάει η δεύτερη φάση της άσκησης που περιλαμβάνει πάνω από 20.000 στρατιωτικούς ,δεκάδες αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου!



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Στα κρύα του λουτρού άφησαν τον Βενιζέλο οι συντάκτες του ΥΠΕΘΑ


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ!

Οι συντακτες αποχωρησαν ομαδικα σε ενδειξη διαμαρτυριας μετα απο σερι ελεγχων (ανα λιγα μετρα) που εγιναν απο αξιωματικους ..του ΓΕΕΘΑ (σύμφωνα με τους συνεργάτες του Υπουργού)που υποστηριζαν οτι επι 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΕΚΑΝΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΕΛΕΓΧΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ!

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Πριν απο λιγη ωρα στελέχη του υπουργείου προσπαθησαν να τα μαζέψουν και να αλλάξουν την στάση των δημοσιογράφων κάνωντας λόγο για λαθος που ωφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο!!!!!!

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΥΠ.ΑΜ, οι ίδιοι έπεσαν "θύματα" ενός κακόγουστου καψονιού που εμπνευστές ήταν (για ακόμη μια φορά) κάποιοι κακοί συμβουλάτορες-μαϊντανοί του Υπουργού.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

50 αντί για 98 Su-30 θα αναβαθμίσει η Ινδία



Την αναβάθμιση ενός αριθμού 50 Su-30MKI πρόκειται τελικά να αναβαθμίσει η ινδική αεροπορία, σύμφωνα με πηγές στο ινδικό υπουργείο άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι σε α' φάση είχε προωθηθεί η αναβάθμιση 98 μαχητικών του τύπου.

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα πέντε έτη. Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη θα αποσταλούν στη Ρωσία όπου θα υποστούν το πρόγραμμα αναβάθμισης. Τα υπόλοιπα 45 Su-30MKI θα αναβαθμιστούν εγχωρίως στην Ινδία.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα αποκτήσουν τα αναβαθμισμένα Sukhoi θα είναι η αξιοποίηση του πυραύλου αέρος - επιφανείας BrahMos

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Η Τουρκία απειλεί να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ - Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των 2 "συμμάχων"



Η Τουρκία θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν αυτό δεν ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση στις 31 Μαΐου εναντίον τουρκικού πλοίου που μετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Ο Νταβούτογλου προέτρεψε το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη ή να δεχτεί τα πορίσματα της διεθνούς διερευνητικής επιτροπής. Διαφορετικά, προειδοποίησε, «οι σχέσεις θα διακοπούν». «Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν» είπε χαρακτηριστικά μέσα στο αεροσκάφος επιστρέφοντας το βράδυ χθες Κυριακή στην 'Αγκυρα από επίσκεψη στο Κιργιστάν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση σε διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου. Αντίθετα με προηγούμενες δηλώσεις, ο Νταβούτογλου δεν απέρριψε, ωστόσο, μια επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για να διερευνήσει την υπόθεση του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αν η επιτροπή αυτή συμπεράνει ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη, αυτό θα αρκούσε επίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει επίσης στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.

Η Τουρκία ζητεί έως σήμερα τη συγκρότηση μιας διεθνούς και ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής. Παράλληλα η Τουρκία απαγόρευσε την πτήση στον εναέριο χώρο της όλων των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών σε αντίδραση για την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση. «Η απόφαση αυτή λήφθηκε για ένα ή δύο αεροσκάφη μόνο», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι το μέτρο μπορεί να διευρυνθεί και για τις πολιτικές πτήσεις.

Οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους για δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ αλλά είχε τονίσει πως δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Κλιμάκωση προκλήσεων από τους τσάμηδες της Αλβανίας


Την περασμένη εβδομάδα και τα δύο κόμματα με στήριξη όχι μόνο από εθνικιστές και Κοσσοβάρους αλλά και έμμεση στήριξη από τον ίδιο τον κ. Μπερίσα (καθώς επίσημος υποστηρικτής ήταν η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού και το υπουργείο Πολιτισμού) διοργάνωσαν στους Αγ.Σαράντα το «4ο Φεστιβάλ Τραγουδιού και χορού για την «Τσαμουριά»». Μετά το τριήμερο φεστιβάλ το κόμμα PDU οργάνωσε πορεία με πούλμαν και αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου είχε στηθεί εξέδρα για την εκδήλωση για... «θύματα της ελληνικής γενοκτονίας»!

Ο αρχηγός του κόμματος Σ.Ιντρίζι σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα δήλωσε ότι «ορκίζεται στους τάφους των θυμάτων ότι η «Τσαμουριά» είναι δική μας και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στην «Τσαμουριά» μας...».

Ακόμη πιο γλαφυρός ήταν ο άλλος βουλευτής του κόμματος. ο Ντασαμίρ Ταχίρι, που δήλωσε στους συγκεντρωμένους: «Αδέλφια, σας υπόσχομαι ότι έπειτα από έναν χρόνο εμείς όλοι μαζί θα γιορτάσουμε στην Ηγουμενίτσα όπως οι πρόγονοί μας?».

Οι ακραίοι αυτοί Αλβανοί εθνικιστές παρουσίασαν και συγκεκριμένο κατάλογο «απαιτήσεων» προς την Ελλάδα:
«Την αναγνώριση γενοκτονίας εις βάρος των τσάμηδων, αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων, ανέγερση μνημείων στην «Τσαμουριά» στη μνήμη των θυμάτων, επιστροφή περιουσιών και δικαίωμα επιστροφής των «Τσάμηδων» και αναγνώριση? μειονοτικών δικαιωμάτων στους ορθόδοξους τσάμηδες που έχουν απομείνει στα εδάφη τους στην Ελλάδα».

Τα όσα δηλώνει και απαιτεί το PDU ή το άλλο κόμμα, το PDI και η Οργάνωση «Τσαμουριά» που θεωρούν ως κομμάτι του αλβανικού εθνικού κορμού, όχι μόνο τη Βόρειο Ηπειρο αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής Ηπείρου μέχρι την Πρέβεζα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικά, αν και υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε η αλβανική πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον από το 1992 και μετά, δεν αποκήρυξε τον αλυτρωτισμό εις βάρος της Ελλάδας με όχημα το «τσάμικο».

Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η δρομολογημένη κατάργηση των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν,κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κινήσεις των ακραίων Αλβανών εθνικιστών σε ελληνικό έδαφος.

Δεν είναι επίσης αμελητέο το γεγονός ότι ο κ. Μπερίσα όχι μόνο δεν αποτρέπει τέτοιες κινήσεις αλλά σιωπηρά φαίνεται να τις υποθάλπει για λόγους και εσωτερικών ισορροπιών και για λόγους προσωπικής στρατηγικής, καθώς επιδιώκει να συνδέσει την πρωθυπουργία του με την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Αλβανίας αλλά και την προώθηση της εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών.

Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να αφυπνίσουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. η Αθήνα οφείλει να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα και να απαιτήσει την επίσημη αποκήρυξη και οριστική εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού αυτού του είδους, ως βασική προϋπόθεση για τις ομαλές ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

«Κατασκοπο-κοροϊδία».Η απάντηση του βαθέους κράτους των ΗΠΑ στον Ομπάμα!


Στη Μόσχα το σκάνδαλο κατασκοπείας, που τόσο εκκωφαντικά «φούσκωσαν» οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και τα αμερικανικά ΜΜΕ, φαντάζει «περίεργο» και αφήνει πολλά ερωτηματικά. «Κατασκοπο-κοροϊδία» είχε ως τίτλο η «Κομερσάντ», ενώ η «Ιζβέστια» έ­γρα­ψε χαρακτηριστικά: «Πιάνουν κατασκόπους για να πλήξουν τον... Ομπάμα»!

Στα εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται οι λεπτομέρειες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (ονόματα, τηλέφωνα, έξοδα, πληρωμές κ.ά.) και επισημαίνεται πως σε αντιδιαστολή με άλλα ανάλογα κατασκοπευτικά σκάνδαλα με Ρώσους τα τελευταία 15 χρόνια, αυτή τη φορά τα «στοιχεία» που δημοσίευσε με μυθιστορηματικό τρόπο το FBI, πολύ δύσκολα, μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά «αποδεικτικά στοιχεία».

Στη Μόσχα όπως και στην Ουάσιγκτον σε επίσημο επίπεδο κρατάνε χαμηλούς τόνους και επιχειρούν -σε αντίθεση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - να αποφορτίσουν την κατάσταση.

«Ελπίζουμε να μας εξηγήσουν» (γιατί τους συνέλαβαν) δήλωσε από την Ιερουσαλήμ όπου βρισκόταν ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. «Πάντως» συμπλήρωσε, «η στιγμή που διάλεξαν να το κάνουν επελέγη με μαεστρία!».

Είναι χαρακτηριστική και η λακωνική απάντηση Ομπάμα στην επίμονη ερώτηση για το θέμα: «Σας ευχαριστώ»! Ο δε υφυπ. Εξωτερικών, Φιλιπ Γκόρντον, δήλωσε πως «επιδιώκουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία και προτείνουμε να δείτε το κατασκοπευτικό σκάνδαλο υπό αυτή την οπτική γωνία».


Εσωτερικά συμφέροντα
Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του καθηγητή του πανεπιστημίου Εμορι των ΗΠΑ, συγγραφέα του βιβλίου «Κατασκοπεία: η άνοδος και η πτώση της KGB στην Αμερική»: «Είναι ολοφάνερο πως τα στενά εσωτερικά συμφέροντα των μυστικών υπηρεσιών στέκονται πάνω από τις απόψεις για τις τύχες της ρωσοαμερικανικής ?επαναφόρτισης? που προωθεί ο Ομπάμα».

«Υπάρχουν πολιτικές ομάδες στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προσέγγισε πολύ τους Ρώσους και αυτό είναι επικίνδυνο» τονίζει ο επικεφαλής του κέντρου «Καρνέγκι», Ντιμίτρι Τρένιν, για να συμπληρώσει πως οι κατηγορίες του FBI προς τους συλληφθέντες, που φέρονται να παρακολουθούνταν στενά επί μία 10ετία, είναι σαθρές. «Είναι σαν να συλλαμβάνεις κάποιον για φόνο και τελικά να τον δικάζεις για παράνομο παρκάρισμα»!


Ρώσοι βετεράνοι, αξιωματικοί της αντικατασκοπίας, διαβάζοντας όσα δημοσιεύουν οι αμερικανικές υπηρεσίες, «γελάνε». Ο απόστρατος στρατηγός της KGB της ΕΣΣΔ, Νικολάι Λεόνοφ, εξηγεί πως είναι γελοίο να αποδίδονται σε κατασκόπους -αν οι συλληφθέντες είναι πράγματι τέτοιοι- κατηγορίες για «ξέπλυμα» χρήματος ή ότι η σύγχρονη κατασκοπεία χρησιμοποιεί για μετάδοση πληροφοριών σήματα μορς (!), στυλό με... αόρατο μελάνι (!) και άλλα παρόμοια!

Ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Ρωσικής Δούμας, απόστρατος συνταγματάρχης της FSB, Μιχαήλ Γριβανκόφ, αναρωτιέται μήπως αμέσως μετά την τελευταία σημαντική συνάντηση των Ομπάμα - Μεντβέντεφ και το θερμό κλίμα συνεννόησης μεταξύ τους, κάποιοι στις ΗΠΑ στέλνουν στον πρόεδρό τους «μήνυμα» ότι δεν είναι αυτός που καθορίζει το βάθος και εύρος των σχέσεων με τη Μόσχα.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος της συνάντησης Ομπάμα - Μεντβέντεφ, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως αμερικανικές εταιρείες θα επενδύσουν χρήματα και τεχνολογίες στις ρωσικές προσπάθειες για στήσιμο ρωσικής «Σίλικον Βάλεϊ», στην περιοχή Σκόλκοβα λίγο έξω από τη Μόσχα. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία, η αναθέρμανση δυναμώνει και... μπαμ έρχεται με βαρύγδουπο τρόπο το κατασκοπευτικό σκάνδαλο.

«Ασχετα από τον ρόλο όλων αυτών που συνελήφθησαν, η ανακοίνωση της σύλληψής τους τη δεδομένη στιγμή έχει στόχο να επιδράσει στον μέσο Αμερικανό και να επαναφέρει την αρνητική εικόνα για τη Ρωσία, εξηγεί ο αναλυτής Πάβελ Σαλίν. Τέλος έχει σημασία να δει κανείς και την αμερικανική εικόνα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης», μετά την έκρηξη αντιπάθειας προς τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2008 (λίγο μετά τον πόλεμο στην Οσετία) στο 65%, η αποχώρηση Μπους και η άνοδος Ομπάμα έφερε τον Ιούνιο 2009 το 46% των Ρώσων να εκφράζει συμπάθεια προς τους Αμερικανούς - σήμερα το ποσοστό ανέρχεται στο ιδιαίτερα υψηλό 59%. Η αποκάλυψη του «σκανδάλου», ίσως, διαταράξει αυτές τις ισορροπίες, φέρνοντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας πολλά χρόνια πίσω.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΗΠΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Ηνωμένες Πολιτείες και Πολωνία υπέγραψαν αναθεωρημένη συμφωνία για την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων αναχαίτισης απειλών από κράτη-παρίες, όπως το Ιράν.

Πρόκειται για εναλλακτική εκδοχή της ανάπτυξης αντιπυραυλικής ομπρέλας, πρωτοβουλία που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Μπους, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας και επιδείνωσε σημαντικά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία.

Η διαφορά είναι ότι το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα στηρίζεται σε υπάρχουσες τεχνολογίες και δεν θα προβλέπεται η μελλοντική ανάπτυξη νέων συστημάτων. Το αμυντικό σύστημα στο οποίο θα βασιστεί η «ομπρέλα» είναι ο πύραυλος SM-3 που εξοπλίζει ήδη τα πολεμικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού, συνδυαζόμενος με το σύστημα μάχης Aegis. Το σύστημα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και στο έδαφος. Τα ραντάρ του συστήματος προβλέπεται να εγκατασταθούν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Ποια είναι όμως η διαφορά από τις προβλέψεις του προηγούμενου σχεδίου; Το ότι η ανάπτυξη κάποιου νέου συστήματος, δυνητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε στο μέλλον να απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία. Η λογική της πυρηνικής αποτροπής (nuclear deterrence) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βασίζεται στην απουσία κάποιου αποτελεσματικού αντιβαλλιστικού συστήματος, που θα καθιστούσε την αποτελεσματικότητα της ανταπόδοσης ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος αμφίβολη, άρα θα απαξίωνε το πυρηνικό οπλοστάσιο της μιας πλευράς και θα αποσταθεροποιούσε το σύστημα. Υπενθυμίζεται, ότι ακρογωνιαίος λίθος στην ισορροπία μεταξύ των υπερδυνάμεων επί Ψυχρού Πολέμου ήταν η βεβαιότητα αμοιβαίας καταστροφής (MAD: Mutually Assured Destruction), η οποία και τις οδηγούσε στο να απόσχουν από τη χρήση των πυρηνικών τους οπλοστασίων. Εν ολίγοις, αλληλοεξουδετερώνονταν.

Η πρωτοβουλία Μπους θύμιζε την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 1980 όταν η κυβέρνηση Ρέιγκαν ξεκίνησε το πρόγραμμα SDI (Strategic Defense Initiative) που προέβλεπε την ανάπτυξη αντιβαλλιστικής άμυνας για την προστασία του μητροπολιτικού εδάφους των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δεν εστέφθη από επιτυχία, παρέσυρε όμως την ΕΣΣΔ σε εξοπλιστική φρενίτιδα συμβάλλοντας στην κατάρρευσή της.


Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι θα εκφράσει ζωηρές ανησυχίες, ωστόσο, κατά βάθος θα είναι ικανοποιημένη για το λόγο που εξηγήθηκε παραπάνω: ότι το σύστημα θα βασίζεται σε υπάρχουσες τεχνολογίες και όχι σε κάποιο μελλοντικό προηγμένο σύστημα που θα απειλήσει τη στρατηγική ισορροπία. Για τον ίδιο λόγο είναι ικανοποιημένη και η Πολωνία. Παρά το γεγονός ότι αρχικά η χώρα αντέδρασε στην αμερικανική υπαναχώρηση, μετά την αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας-Πολωνίας μετά το τραγικό δυστύχημα με τον πρόεδρό της Κακζίνσκι, η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμούσε να κλιμακώσει εκ νέου την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Σικόρσκι, δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται η χώρα του είναι απολύτως ικανοποιημένη.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στους Ρώσους να ενταχθούν στην προσπάθεια προστασίας της Ευρώπης από απειλές βαλλιστικών-πυρηνικών οπλοστασίων όπως αυτά χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, με την από κοινού ανάπτυξη προηγμένου ραντάρ. Ρωσία και ΗΠΑ, παρά τις διακηρύξεις, φαίνεται να βρίσκονται πολύ πιο κοντά από ποτέ, κάτι που φαίνεται στην αμερικανική προσεκτική συμπεριφορά στο ρωσικό «εγγύς εξωτερικό» και τη ρωσική στάση απέναντι στο Ιράν.

Η διαφαινόμενη εν εξελίξει προσέγγιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα και επηρεάζει καθοριστικά και την περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Η Αθήνα οφείλει να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση και να προβεί σε επιθετικές διπλωματικές κινήσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, καθώς, ιστορικά, τέτοιες περίοδοι καθορίζουν τις εξελίξεις για πολλά χρόνια, οπότε οι ελληνικές επιλογές θα καθορίσουν και την τύχη της χώρας, όχι μόνο στο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά ακόμη και στο οικονομικό…

Το ερώτημα είναι εάν υφίστανται αντανακλαστικά στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών και εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα αντιληφθούν τις ευκαιρίες και θα αναλάβουν την ευθύνη να τραβήξουν ένα παραδοσιακά «δυσκίνητο κάρο»…

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

A/Α μεγάλου βεληνεκούς προτάσσει η Π.Α. στο ΕΜΠΑΕ. Φωτογραφίζει Ρωσικά Favorit ή S-400 !


Με υψηλή προτεραιότητα στο νέο ΕΜΠΑΕ 2011-1015, εγκρίθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η προμήθεια νέου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μακρού βεληνεκούς (ΗSAM). Η προμήθεια θα αφορά δύο ή τρεις, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, πλήρεις συστοιχίες και εδώ φαίνεται ότι θα έχουμε μία «υψηλής εντάσεως» σύγκρουση μεταξύ του αμερικανικού Patriot PAC-3 και των ρωσικών S-300PMU-2 ή S-400 αν τελικά οι τελευταίοι είναι διαθέσιμοι από την Ρωσία.

Το κονδύλι του προγράμματος έχει προσδιοριστεί στα 347 εκατ. ευρώ και αν κρίνουμε από το κόστος των έξι συστημάτων Patriot PAC-3 που παραγγέλθηκαν το 1998 ισοδυναμεί με το κόστος ακριβώς δύο συστοιχιών. Οι έξι συνολικά συστοιχίες που παραγγέλθηκαν και αντικατέστησαν σύστημα "NIKE", με τους 296 πυραύλους GEM ανήλθε σε 1.139.000.000 δολάρια.

Τρεις ακόμη συστοιχίες του προηγούμενου μοντέλου PAC-2 παραδόθηκαν στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού, μαζί με 110 πυραύλους ακόμη, οι οποίες όμως τελικά αποσύρθηκαν μετά την παράδοση των παραγγελθέντων συστημάτων. Η ελληνική σύνθεση του συστήματος περιλαμβάνει 6 αντί για 4 εκτοξευτές M901. Αυτή την στιγμή η Πολεμική Αεροπορία είναι η πρώτη και η μόνη παγκοσμίως που έχει στο δυναμικό της δύο εντελώς διαφορετικά αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς και αυτή είναι μία πραγματικότητα που έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και θα εξακολουθήσει να υφίσταται και τις επόμενες δεκαετίες.

Λόγω πολλών παραγόντων (ενσωμάτωσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, ΝΑΤΟ και βασικά πολιτικής επιρροής κλπ), αλλά και το ύψος του κονδυλίου που «φωτογραφίζει» το Patriot, θα είναι πολύ δύσκολο να «ξεφύγει» η Π.Α. από την επιλογή αυτή και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ισχυρότατο πολιτικό ενδιαφέρον από πλευράς κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιλογή των Patriot εκ νέου.

Aπό την άλλη πλευρά, είναι γνωστό τοις πάσι στην Αεροπορία, ότι η ρωσική επιλογή ειδικά στα Α/Α συστήματα είναι «επιχειρησιακά πιο αποτελεσματική" και "σαφώς πιο οικονομική". «Το πιο δύσκολο για την ΓΔΕ του 1998 ήταν να «φορμάρει» τα διαθέσιμα οικονομικά και επιχειρησιακά στοιχεία για να φέρει ως πρώτη επιλογή το Patriot που ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή έναντι του S-300» λέει στο defencenet.gr κορυφαίο στέλεχος της τότε ΓΔΕ.

Η απόφαση να διατεθεί ένα σημαντικό κονδύλι σε "χαλεπούς" οικονομικά καιρούς ελήφθη γιατί στην Αεροπορία θεωρούν ότι η Βόρειος Ελλάδα και ειδικά το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα είναι οριακά προστατευμένα από τα HAWK ενώ με την επικείμενη απόσυρση και μη αντικατάσταση του συστήματος από άλλο μεσαίου βεληνεκούς, όπως είχε αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, αποφασίστηκε η ενίσχυση των δύο εναπομείναντων «στρωμάτων» μεγάλου και μικρού (SHORADS) βεληνεκούς.

Προφανώς αυτή θα είναι και η "χρυσή τομή" που θα δοθεί: Patriot PAC-3 από τις ΗΠΑ για κάλυψη μέσου-μεγάλου βεληνεκούς και Tor-M2E από την Ρωσία για την δεδομένη ανάγκη αντικατάστασης των OSA I/II.

Στην Αεροπορία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα Patriot ακόμα και για την προστασία κύριων βάσεων, όπως αποκαλύπτεται στις φωτό που δημοσιεύει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί.

Η ανάπτυξη του συστήματος S-300PMU-2 FAVORIT ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και είναι ανάλογη του προγράμματος PAC2. Στόχος ήταν η βελτίωση των αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων του συστήματος S-300PMU-1, που ήταν κυρίως προσανατολισμένο στην αντιαεροπορική άμυνα. Την ανάπτυξη του συστήματος ανέλαβε η εταιρία Almaz TsKB σε συνεργασία με τη Fakel MKB, η οποία ανέλαβε την εξέλιξη του νέου βλήματος.

Εξωτερικά οι δύο εκδόσεις των S-300 είναι πανομοιότυπες, όμως στην ουσία οι διαφορές τους είναι σημαντικές. Η σπουδαιότερη από αυτές είναι η υιοθέτηση του βελτιωμένου βλήματος 48Ν6Ε2, ενώ το σύστημα διατηρεί τη δυνατότητα εκτόξευσης και των παλαιότερων βλημάτων 48Ν6Ε. Το νέο βλήμα φέρει νέα γόμωση βάρους 180 έναντι 143 κιλών και πιθανότατα να περιέχει βαρύτερα θραύσματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των βαλλιστικών βλημάτων.

Παράλληλα, προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις, όπως εμβέλεια αντιμετώπισης αεροδυναμικών στόχων από 3 έως 200 χλμ. (έως 150 χλμ. PMU-1), ύψος εμπλοκής 10 μ. έως 27 χλμ. (έως 25 χλμ. PMU-1), ενώ σύμφωνα με κάποιες πηγές αυξάνεται η ταχύτητα του βλήματος σε 2.000 m/s (6,3 mach). Τέλος, αυξάνεται η δυνατότητα αντιμετώπισης στόχων ταχύτητας από 2.700 m/s (PMU-1) σε 3.000 m/s (περίπου 9,5 mach), ενώ διατηρείται η δυνατότητα εμπλοκής έξι στόχων με δύο βλήματα.

Η τυπική σύνθεση ενός ολοκληρωμένου συστήματος S-300PMU-2 περιλαμβάνει έως και έξι πυροβολαρχίες 90Ζh6Ε2, που με τη σειρά έχουν μία ανάλογη σύνθεση με τις συστοιχίες του S-300PMU-1 (δηλαδή ραντάρ Χ ζώνης 8-12 GHz και 8-12 εκτοξευτές 5Ρ85SE/5P85TE). Στις βελτιώσεις του νέου συστήματος περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα αποθήκευσης των βλημάτων για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και η παραμονή του συστήματος σε κατάσταση συναγερμού επί δύο ημέρες ή για μεγαλύτερο διάστημα. Τέλος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία όλα τα συστήματα επιπέδου S-300PMU-1 μπορούν να αναβαθμιστούν στο επίπεδο PMU-2.

Δεομένης της απόσυρσης των HAWK το αργότερο μέχρι το 2015, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο μεντός του 2012.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αντιδρά το Ισραήλ για τον εξοπλισμό της Σαουδικής Αραβίας




Σε απέλπιδα προσπάθεια να μπλοκάρει μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία έχει αποδυθεί το Τελ Αβίβ…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η αμερικανική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος του Ιράν, συνίσταται στην αναβάθμιση των μαχητικών ικανοτήτων της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ιρανική στρατιωτική ισχύ.

Η επιλογή αυτή όμως, αυξάνει κατακόρυφα το δίλημμα ασφαλείας του Ισραήλ που εύλογα φοβάται ότι τα οπλικά συστήματα που προορίζονται για την αποτροπή του Ιράν, κάλλιστα θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του κάποια μέρα.

Η Σαουδική Αραβία φέρεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει το στόλο των μαχητικών F-15 που διαθέτει, αλλά και να προμηθευτεί καινούργια, με το Ισραήλ να φοβάται την υπονόμευση του συμβατικού του πλεονεκτήματος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε μια ακόμη πιο προσεκτική ανάγνωση της εξέλιξης θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η επιλογή των Αμερικανών απηχεί και την ετοιμότητά τους να αποδεχτούν ένα πυρηνικό Ιράν κάτι που τους θέτει αναπόφευκτα σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ, μια εντελώς πρωτοφανή κατάσταση για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Πέταξε το πρώτο εγχωρίως αναβάθμισμένo Ιρανικo MiG-29


Ένα μαχητικό MiG-29 που ανήκει στην Αεροπορία του Ιράν και αναβαθμίστηκε και συντηρήθηκε ώστε να επανέλθει σε πτητική κατάσταση εγχωρίως πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της Ιρανικής Αεροπορίας, ταξιάρχου Hassan Shan-Safi, όλα τα στάδια της αναβάθμισης και συτνήρησης του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκαν από Ιρανούς μηχανικούς. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε αεροπορική βάση στην πόλη του Ταμπρίζ στα βορειοδυτικά της χώρας. Το αεροσκάφος απογειώθηκε για πρώτη φορά, αφού ήταν καθηλωμένο για χρόνια.

Ο ταξίαρχος επεσήμανε πως η χώρα τα τελευταία χρόνια καταβάλλει εντατικές προσπάθειες ώστε να καταστεί αυτόνομη στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι Ιρανοί έχουν δείξει τις ικανότητες τους και την εφευρετικότητα τους διατηρώντας σε πτητική κατάσταση, έστω και με περιορισμούς, μαχητικά F-14 παρά το εμπάργκο αλλά και την προσπάθεια πλήρους ελέγχου των ανταλλακτικών των εν λόγω αεροσκαφών με χαρακτηριστική περίπτωση την αφαίρεση όλων των υποσυστημάτων ακόμη και από εκθέματα σε μουσεία.

Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigki

Περισσότερα A-129 σκέφτεται να αγοράσει η Τουρκία



Παρά την απόφαση ενίσχυσης της σύνθεσης της αεροπορίας στρατού με εννέα A-129 από τη γραμμή παραγωγής της Agusta στην Ιταλία, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς επιπλέον εννέα από τον ιταλικό στρατό.

Οι αιτίες της συγκεκριμένης κίνησης είναι η αδυναμία τήρησης του χρονοδιαγράμματος όσον αφορά το πρόγραμμα απόκτησης 51 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129, η αδυναμία παράδοσης των εννέα A-129 πριν το 2011 και η ανησυχητική αύξηση της έντασης στην νοτιοανατολική Τουρκία. Σήμερα η Τουρκία επιχειρεί 28 ελικόπτερα της οικογένειας Combra, εκ των οποίων μόνο τα έξι κρίνονται ικανά για επιχειρήσεις σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο όπως το Κουρδιστάν.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά έξι C-130E της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας ώστε να καταστεί εφικτή η αντικατάσταση των C-160, μία ανάγκη που συναντά δυσκολίες λόγω των καθυστερήσεων στο A400M, όπου συμμετέχει η γειτονική χώρα. Η Τουρκία θα αποκτήσει 10 Α400Μ.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki