Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση Βενιζέλου για Σκαραμαγκά




«Οι επιλογές μας έγιναν με πρώτο κριτήριο τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, με δεύτερο το δημοσιονομικό βάρος, τρίτο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, τέταρτον την διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων - και αν αυτές έχουν επιρροή στην αξιοπιστία της χώρας, αυτό είναι καλοδεχούμενο».


Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στις αιχμές του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ότι στη συμφωνία του Δημοσίου με την ΑμπουΝτάμπι Μαρ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πρυτάνευσε η σκοπιμότητα της διεθνούς πολιτικής έναντι εκείνης της επιχειρησιακής δεινότητας του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, ο κος Βενιζέλος σημείωσε πως η επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έγινε υπό την πίεση καταστάσεων, «την ευθύνη των οποίων θα πρέπει να αναζητήσουμε στο εσωτερικό της χώρας».

«Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν αφορά την αραβική πλευρά. Η λύση μειώνει το ναυπηγικό πρόγραμμα του πολεμικού ναυτικού κατά ένα υποβρύχιο. Αντί για 8, ναυπηγούνται 7 υποβρύχια. Λύνεται το θέμα του Παπανικολή για να το πουλήσουμε σε τιμή που αρμόζει στην αξία του - γιατί το έχουμε πληρώσει 464 εκ. ευρώ και οι γερμανοί δέχονται να το κοστολογήσουν μόνο 300. Οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί και η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρίψη ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ



Άλλη μία ρουκέτα, η 10η από την περασμένη Πέμπτη, ερρίφθη τη Δευτέρα από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.


Η ρουκέτα, η οποία ερρίφθη "προς την κατεύθυνση της ισραηλινής πόλης Σντερότ", κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, προσγειώθηκε σε χωράφι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας έχουν τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Μία από αυτές προκάλεσε το θάνατο ενός ταϊλανδού εργάτη σε κιμπούτζ στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανταποδίδει συστηματικά στις επιθέσεις αυτές, κυρίως με αεροπορικά πλήγματα.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

FACEBOOK!


Για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των χρηστών του blog μας έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα/groub στο facebook.
Η ομάδα/groub είναι ανοιχτή και όσοι απ τους αναγνώστες μας επιθυμούν μπορούν να γίνουν μέλη. Ο σκοπός δημιουργίας της ομάδας/groub είναι αφενός η επικοινωνία μεταξύ των αναγνωστών του blog μας, αφετέρου η elliniki-stratigiki να έρθει πιο κοντά με τους αναγνώστες της!

Tην ομάδα μας θα την εντοπίσετε ως εξής, πληκτρολογώντας απλά elliniki-stratigiki

Φιλικά η διεύθιυνση.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η κρίση, τα υποβρύχια και η στάση της Γερμανίας "καίνε" το Eurofighter; - Δηλώσεις της κοινοπραξίας


Yψηλή κινητικότητα έχει αρχίσει να καταγράφεται στο θέμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους η οποία σχετίζεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η στάση της Γερμανίας η οποία σπρώχνει την χώρα στο χείλος της αβύσσου, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη έντονης φημολογίας περί «στρατηγικής υποχώρησης» της υποψηφιότητας του μαχητικού αεροσκάφους EF-2000 Typhoοn στην αξιολόγηση της Π.Α. και την ισχυρή επανεμφάνιση του Rafale F.3, όπως και την ισχυροποίηση των δύο αμερικανικών υποψηφιοτήτων.


Από την πλευρά της κοινοπραξίας τηρείται επίσημα «σιγή ιχθύος» αλλά σε ανεπίσημες συζητήσεις εκφράζεται από στελέχη της η άποψη πως «Σε οποιαδήποτε οικονομική λύση συμμετέχει το Δ.Ν.Τ. είναι σαφές ότι θα είμαστε σε μειονεκτική θέση, ειδικά έναντι των αμερικανικών υποψηφιοτήτων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που εξέφρασε στο defencenet.gr, ανώτατος αξιωματικός της Π.Α. μετά από σύσκεψη για τα εξοπλιστικά θέματα που έγινε και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας: «Οι Γερμανοί θα πρέπει να λένε «Ευχαριστώ» που πήραν τα δύο υποβρύχια και θα πάρουν και τις κορβέτες. Αλλά μέχρι εκεί…».



H φημολογία για το αρνητικό κλίμα αναφορικά με το EF-2000 έφτασε στο σημείο να ακουστούν φήμες περί μη καθόδου του στην αξιολόγηση της Π.Α., αλλά σε επικοινωνία του defencenet.gr με την κοινοπραξία του μαχητικού η απάντηση που λάβαμε από τον τομέα Military Aircrafts ήταν η εξής: "Αυτά είναι καθαρά φήμες και υποθέσεις. Το Eurofighter είναι καλά εδραιωμένο στην Ελλάδα και έχει λάβει θετική ανταπόκριση (feedbacks) από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας".

Δήλωση πραγματική βόμβα, αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το είδος της "Θετικής ανταπόκρισης" του υπουργείου Άμυνας.


Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές εταιρείες Βoeing και Lockheed Martin –ειδικά η πρώτη - έχουν αναθαρρήσει μετά από τα «Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα-Παπανδρέου» στις ΗΠΑ. Η Lockheed Martin, έχει στείλει από χθες μία ευάριθμη αντιπροσωπεία για συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς (Θ.Πάγκαλο, Λ.Κατσέλη, πιθανόν και Ε.Βενιζέλο), με μία πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» κατά τους ίδιους.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των ημερών είναι η «ολική επαναφορά» της Γαλλίας στο θέμα του Νέου Μαχητικού, η οποία εδράζεται επάνω στο γεγονός ότι η Γαλλία είναι το μοναδικό πολιτικά ισχυρό κράτος της Ε.Ε., πέρα από την Γερμανία και την Βρετανία, η οποία στηρίζει την άποψη να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.

Θεωρούν ότι η επιλογή των φρεγατών FREMM έχει εξισορροπηθεί από την παραγγελία των τριών υποβρυχίων Τ.214 και την παραλαβή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, άρα ξεκινούν από ίσης βάσης με την Γερμανία τον ανταγωνισμό για τον EF-2000…

Από το υπουργείο διαρρέεται ότι «Κρίσιμο ρόλο στη τελική επιλογή θα έχει το βιομηχανικό πακέτο και οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστεί από τον ανάδοχο». Και επανα-επιβεβαιώνεται η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου, περί «Λήψης απόφασης για το ΝΜΑ μέσα στο 2010», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει επιλογή τύπου αεροσκάφους, αλλά έναρξη διαδικασιών μάλλον με RfI…



Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki