Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Πρόκληση για την αξιοπιστία των S-300PMU1: Προχωρούν σε βολή, σχεδόν, χωρίς συντήρηση


Σε καθαρή πρόκληση για την κατάδειξη της αξιοπιστίας των ρωσικών οπλικών συστημάτων εξελίσσεται η υπόθεση της βολής αποδοχής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από την οικονομική συμφωνία που επήλθε μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ρωσικής κυβέρνησης για την βολή. Η Ρωσία συμφώνησε να κάνει την βολή περίπου “as is, as where is” μετά την επιθεώρηση που έγινε στο σύστημα! Όπως αναφέρουν στο defencenet πηγές του ΓΕΑ, οι Ρώσοι δέχθηκαν να προχωρήσουν στην βολή αποδοχής μετά από την γενική επιθεώρηση του συστήματος με την αλλαγή ελάχιστων υποσυστημάτων συνολικού κόστους περί των 500.000 ευρώ, αντί των 2.500.000 ευρώ που απαιτούντο για εκτεταμένη, αλλά και πάλι «στοιχειώδη» αντικατάσταση συστημάτων.

Οι Ρώσοι τεχνικοί που έκαναν την επιθεώρηση διαβεβαίωσαν ότι παρά την αποθήκευση των βλημάτων επί 13 χρόνια, μέσα στα ειδικά κάνιστρα χωρίς καμία συντήρηση, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν χωρίς καμία εργασία συντήρησης!

«Έχουμε εκτοξεύσει περισσότερα από 7.000(!) βλήματα και ξέρουμε άριστα την συμπεριφορά του συστήματος», διαβεβαίωσαν το ΓΕΑ οι Ρώσοι τεχνικοί. Επέλεξαν τέσσερα βλήματα από τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τα δύο.

Για όποιον γνωρίζει πόσο ευαίσθητα είναι τα ηλεκτρονικά ανάλογων συστημάτων, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι με τόσο ελάχιστη συντήρηση οι Ρώσοι παίρνουν τέτοιο ρίσκο.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η βολή αποδοχής, οριστικά και τελεσίδικα, θα γίνει στο πεδίο βολής Κρήτης και όχι εκτός Ελλάδος, στην Ρωσία ή στη Βουλγαρία που σχεδιαζόταν αρχικά, κάτι που θα επιβάρυνε το συνολικό κόστος. Η βολή αναμένεται να γίνει, αν πάλι οι «αόρατες δυνάμεις» δεν τη σταματήσουν, εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki