Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

«Ενεργειακός κόμβος με τη στήριξη της Ρωσίας η Ελλάδα»



Μηνύματα για την «επόμενη ημέρα» της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη στέλνει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο.

Μεταξύ άλλων, ο Σεργκέι Σμάτκο υπογραμμίζει ότι η Μόσχα θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα έργα την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του έργου.

«Η ρωσική ενεργειακή στρατηγική θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, χάρη στον South Stream και στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» σημειώνει.

Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που ζητούν την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο κ. Σμάτκο σημειώνει ότι οι χώρες της Ευρώπης είναι ανεξάρτητες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν



Ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή την ημερομηνία απόσυρσης της στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει πώς τα ολλανδικά στρατεύματα θα επιστρέψουν από το Αφγανιστάν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

"Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα λήξει η αποστολή", δήλωσε ο Μπαλκενέντε στην ολλανδική τηλεόραση σχετικά με το σχέδιο επιστροφής της αποστολής 2.000 ολλανδών στρατιωτών από την επαρχία Ουρουζγκάν τον προσεχή Αύγουστο.

Η κυβέρνηση κατέρρευσε όταν οι Χριστιανοδημοκράτες του Μπαλκενέντε και οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, Εργατικοί, διαφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των ολλανδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Απέρριψαν οι Ταλιμπάν την έκκληση Καρζάι για ειρήνη



Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την Κυριακή τη νέα έκκληση για ειρήνη του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, παρά την πίεση της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης και τη σύλληψη στο Πακιστάν του στρατιωτικού διοικητή τους, μουλά Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ.

"Ο Καρζάι είναι μία μαριονέτα και δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα έθνος ή μία κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Κάρι Μοχάμεντ Γιουσούφ, σχολιάζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε το Σάββατο από το κοινοβούλιο ο αφγανός πρόεδρος προς τους Ταλιμπάν να εργαστούν για την ειρήνη και την ανασυγκρότηση.

"Είναι βουτηγμένος στη διαφθορά και περιτριγυρίζεται από πολέμαρχους που συσσωρεύουν πλούτο", κατέληξε ο Γιουσούφ.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους από το 2001 που απομακρύνθηκαν από την εξουσία με την αμερικανική στρατιωτική εισβολή, βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki