Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Κάλεσμα από Γιώργο Παπανδρέου σε bloggers να κάνουν προτάσεις για νόμους!


Κάλεσμα από τον πρωθυπουργό σε bloggers να κάνουν προτάσεις για νόμους!

Πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την Βουλή φαίνεται ότι απηύθυνε στους bloggers να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάδειξη των αρνητικών που θα αποκαλυφθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά «Καλώ τους bloggers να κάνουν προτάσεις, που γιατί όχι θα γίνουν νόμοι»...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι δοκιμές του Bulava θα συνεχιστούν.


Αυτό αποφάνθηκε η αρμόδια επιτροπή που ολοκήρωσε την έρευνα για τις τελευταίες αποτυχημένες δοκιμές του Bulava.

Οπως επισημαίνουν Ρώσοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν εντοπιστεί και διορθώνονται τα υλικά που προκάλεσαν τις τελευταίες αποτυχημένες δοκιμές του πυραύλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα , οι δοκιμές θα συνεχιστούν κανονικά τον Νοέμβριο μιας και το συγκεκριμένο όπλο έχει χαρακτηριστεί ώς στρατηγικό και υψίστης σημασίας για την αποτρεπτική ισχύ των Ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων.

Ο πύραυλος Bulava που θα εξοπλίσει τα υπερσύγχρονα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Borey , είναι βαλλιστικός πύραυλος 3 σταδίων μεταφέροντας πάνω από 10 (!!) MIRV κεφαλές και το βεληνεκές του ξεπερνά τις 8.000χλμ.

Κάποιοι στρατιωτικοί και ειδικοί αναλυτές εισηγούνταν την απόρριψη του Bulava και την περαιτέρω αξιοποίηση του ικανότατου Sineva που επανδρώνει ήδη τα στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια.

Παρόλα αυτά , η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θεωρεί την ανάπτυξη του Bulava άκρως σημαντική για την πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας και δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να ακυρώσει το πρόγραμμα ανάπτυξής του.

Προφανώς κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ρωσία-Τουρκία: Ποιος θα διοργανώσει τη Σύνοδο των G20 το 2013;


Μόλις μερικές ώρες μετά τη λήξη της Συνόδου των G20 στο Τορόντο του Καναδά, αποκαλύφθηκε ότι έχει ξεσπάσει υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Τουρκία, για το ποια χώρα θα αναλάβει τη διοργάνωση της Συνόδου το 2013.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει αίτημα να της ανατεθεί η διοργάνωση της Συνόδου.

Η Ρωσία από την πλευρά της κοινοποίησε επίσης το ενδιαφέρον της και τηρεί στάση αναμονής.

Η Σύνοδος του 2011 θα διεξαχθεί στη Νότια Κορέα και το 2012 στο Μεξικό. Η τελική απόφαση για το 2013 αναμένεται να ληφθεί το ερχόμενο φθινόπωρο και θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Σεούλ.

Απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσον στην επιλογή θα παίξει ρόλο το γεωπολιτικό κριτήριο: Η Μόσχα βρίσκεται σε τροχιά συνεννόησης με την Ουάσιγκτον σε πολλά ανοικτά μέτωπα, ενώ η Τουρκία προκαλεί μόνο προβληματισμούς με τα νέο-οθωμανικά της πειράματα που τινάζουν στον αέρα σταθερές ετών της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή…

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Σύντομα εκλογές βλέπει το CNN…



Και για να το λένε οι Αμερικανοί κάτι ξέρουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, πολύ κοντά στην πραγματικότητα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, εάν και εφόσον ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου το αποφασίσει και θελήσει να προβεί στη λήψη ακόμα πιο δυσάρεστων μέτρων για την ελληνική κοινωνία.

Εδώ και μέρες έχουμε πει, ότι τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, αναμένοντας πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα σενάρια που ακούγονται είναι τα εξής. Πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, παράταση της διοίκησης των Δημοτικών αρχών για ένα έτος ακόμα και Περιφερειακές εκλογές μόνο τον ερχόμενο Νοέμβριο.


Δεύτερο σενάριο...
Εθνικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί το Νοέμβριο και τρίτο σενάριο, Εθνικές και Περιφερειακές εκλογές το Νοέμβριο και παράταση της θητείας των Δημάρχων για ένα ακόμη έτος.

Βέβαια στο τελευταίο σενάριο, αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει με τη συνένωση των Δήμων που προβλέπεται από τον Καποδίστρια, ωστόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών
μελετούν όλα τα ενδεχόμενα και αναζητούν εφικτές και υλοποιήσιμες λύσεις.

Στα επιτελεία των κομμάτων, όπως είπαμε επικρατεί αναβρασμός. Στο ΠΑΣΟΚ, ήδη ετοιμάζονται κινητοποιώντας τον εκλογικό μηχανισμό τους, στη Νέα Δημοκρατία ο ίδιος ο Πρόεδρος, κ. Σαμαράς, μίλησε στο συνέδριο για προεκλογική ετοιμότητα.

Μεγάλη έκπληξη θα είναι η συμμετοχή των δύο νέων σχηματισμών που αναμένονται στο πολιτικό σκηνικό, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με ανθρώπους της κοινωνίας που κινούνται σε ολόκληρο το δημοκρατικό φάσμα και προετοιμάζοντας μια σύγχρονη και εφικτή πολιτική πρόταση με στόχο να καταθέσει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα.Ερωτηματικό αποτελεί πόσοι θα την ακολουθήσουν ενώ πρόσφατη είναι η εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο της siemens καθώς και η σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της βουλής για το μνημόνιο.

Ο Φώτης Κουβέλης από την άλλη, έχοντας καταφέρει να αποσπάσει τη θετική άποψη της κοινής γνώμης για την επιλογή του να παραιτηθεί από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α και να σχηματίσει έναν νέο φορέα που θα εκφράζει τη Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι αποφασισμένος να αναλάβει τα ηνία της εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο των δυνάμεων της Αριστεράς.

Οι δύο νέες αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις μετρήσεις (που αμφισβητούνται από πολλούς) δείχνουν να αποκτούν ερείσματα στην κοινή γνώμη εισβάλλοντας δυναμικά στο πολιτικό σύστημα και αποδυναμώνοντας τις παραδοσιακές δυνάμεις.
Φυσικά αυτή η τάση όπως έχει δείξει το παρελθόν μπορεί εύκολα να ατονήσει όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το ενδεχόμενο κοινών εκλογών το σκέφτονται πολύ έντονα τα στελέχη του οργανωτικού τομέα της Ιπποκράτους, κάνοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, επιμένοντας πως έτσι θα διατυπωθεί η όποια δυσαρέσκεια του κόσμου στην κάλπη των δημοτικών ή περιφερειακών εκλογών και θα κρατήσει τις δυνάμεις του, το ΠΑΣΟΚ, στην κάλπη των Εθνικών εκλογών.

Το θέμα είναι αν μετά την ληστρική επιδρομή της κυβέρνησης στους μισθούς , τους φόρους και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μπορεί να ελπίζει σε επανεκλογή της.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

30 F-16 παραχωρεί στην Αλβανία ο "φίλος" του ΓΑΠ



Ήδη η Αθήνα προβληματίζεται, και ιδιαίτερα το υπουργείο Άμυνας, για τις εξελίξεις από τις κινήσεις των Τούρκων, με τις πλάτες των Αλβανών, στο Ιόνιο και μάλιστα μετά τη δέσμευση μιας ευρύτατης σε έκταση περιοχής, από την Κεφαλονιά μέχρι την Κρήτη, για ευρείας κλίμακας τουρκική αεροναυτική άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών, στην οποία μετέχουν τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, σχεδιασμό της Άγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περιβόητες βόλτες τουρκικών πολεμικών μέχρι το Σούνιο και την Τζια.

Πάντως για την Αθήνα ο προβληματισμός δεν σταματά εδώ και στην στρατιωτική άσκηση. Ήδη η ελληνική πλευρά προβληματίζεται και για την προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16.


Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας - Αλβανίας είναι πολλές και σημαντικές.

Η Άγκυρα έχει αναλάβει, μεταξύ των άλλων:
• Την εκπαίδευση των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία προβλέπει την εκπαίδευση ενός τάγματος των αλβανικών δυνάμεων από Τούρκους στα Τίρανα. Επίσης, αναδιοργάνωση της ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας από την Τουρκία. Ένα τάγμα Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύτηκε για αποστολές στο εξωτερικό.
• Την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς.
• Ανακατασκευή ναυτικών βάσεων σε Δυρράχιο και Αυλώνα.
• Εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων.
• Αναβάθμιση Ακαδημίας Αεροπορίας.
• Ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων.
• Εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τιράνων.

Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το μόνο που απομένει εκτός του ελέγχου της Άγκυρας είναι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας. Και γι' αυτό όμως φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις.
Με απόφαση του ΝΑΤΟ, ο εναέριος χώρος της Αλβανίας ελέγχεται από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Έπειτα από συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας και Αλβανίας, ο εναέριος χώρος της τελευταίας σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης ελέγχεται το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα από την Ελλάδα και το δεύτερο 15ήμερο από την Ιταλία.

Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει γιατί πολύ απλά η Αλβανία δεν διαθέτει ουσιαστικά αεροπορία. Σύντομα όμως θα διαθέτει πιλότους οι οποίοι θα μπορούν να πετάνε F-16! Αλβανοί αεροπόροι εκπαιδεύονται στην Τουρκία στα διθέσια εκπαιδευτικά
F-16.
Τίρανα και Άγκυρα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια σε συζητήσεις για την παραχώρηση από την Τουρκία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

«Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι μια ελεγχόμενη πτώχευση»


Nuriel Roubini, στους Financial Times

Ήρθε η ώρα που η Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν πάσχει απλά από μια κρίση ρευστότητας. Πάσχει από αφερεγγυότητα. Οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να χαρακτηρίζουν το δημόσιο χρέος της ως «σκουπίδι», ενώ τα σπρέντς των ελληνικών ομολόγων έπιασαν ουρανό. Το δάνειο των €110 δισ. που χορήγησαν οι ΕΕ και το ΔΝΤ απλά καθυστερεί την αναπόφευκτη χρεοκοπία μετατρέποντας την σε «άτακτη» όταν θα προκύψει. Η λύση είναι μία: Μια (με τάξη) αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας στα οποία συμφώνησε η Ελλάδα ως όρο για τη διάσωσή της απαιτούν μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 10% του ΑΕΠ. Αυτό όμως θα επιτείνει την ύφεση και θα δημιουργήσει ένα δημόσιο χρέος σε αναλογία 148% του ΑΕΠ το 2016. Σε αυτά τα επίπεδα, ακόμη και ένα μικρό σοκ μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενικευμένη κρίση. Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε προηγμένες οικονομίες, για την Ελλάδα όμως θα είναι καταστροφικά.

Ας συγκρίνουμε τη σημερινή Ελλάδα με την Αργεντινή του 1998-2001. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής στην αρχή ήταν 3% του ΑΕΠ, της Ελλάδας είναι 13.6%. Το δημόσιο χρέος της πρώτης ήταν στο 50% του ΑΕΠ, της Ελλάδας στο 115% και ανεβαίνει. Αν η Αργεντινή ήταν μια φορά αφερέγγυα, η Ελλάδα είναι πολλαπλώς…

Όσοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση, έχουν υπόψη τους προσπάθειες που έγιναν από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990. Αυτά όμως τα παραδείγματα είναι άσχετα, αφού έγιναν σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και σε εποχές οικονομικής ανάπτυξης. Την εποχή εκείνη μάλιστα, τα επιτόκια έπεφταν, ενώ τα υποτιμημένα νομίσματα βοηθούσαν στην ανάπτυξη.

Κάποιο άλλοι θεωρούν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σημάνει μεγάλες χρηματικές απώλειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κρατούν το εν λόγω χρέος. Μια προληπτική αναδιάρθρωση θα περιορίσει τις ζημιές, η αναβολή της απλά θα χειροτερέψει τις οδυνηρές συνέπειες. Όπως μας έδειξε η Αργεντινή και η Ρωσία το 1998, η στήριξη από το ΔΝΤ δεν αποτρέπει μια ενδεχόμενη πτώχευση. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα και στους πιστωτές της όταν αυτή είναι αφερέγγυα. Όταν χρησιμοποιούνται «επίσημα» χρήματα για να κρατηθεί στην επιφάνεια κάποιο κράτος, οι τυχεροί επενδυτές που έχουν λαμβάνειν, γλιτώνουν ανέπαφοι, καθώς η στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ τους επιτρέπει να εξοφληθούν πλήρως. Όταν όμως επέρχεται απότομη στάση πληρωμών, οι απώλειες των πιστωτών είναι σημαντικές καθώς οι εθνικοί πιστωτές έχουν προτεραιότητα σε ότι έχει απομείνει. Εν ολίγοις, μια οργανωμένη αναδιάρθρωση, όπως συνέβη στο Πακιστάν και στην Ουκρανία το 1999,και στην Ουρουγουάη το 2002, είναι ότι καλύτερο για τους ιδιώτες πιστωτές και την χρεοκοπημένη χώρα, παρά αν γίνει ότι έγινε στη περίπτωση της Αργεντινής.
Το Πακιστάν, η Ουκρανία και η Ουρουγουάη αναδιάρθρωσαν τα χρέη τους ανταλλάσσοντας τις παλιές δανειακές τους υποχρεώσεις με νέες συμφωνίες που προέβλεπαν αποπληρωμές που εκτείνονταν πολύ βαθιά στο μέλλον. Αυτές οι συμφωνίες έθεσαν ανώτατα όρια και στα επιτόκια των νέων δανείων σε πολύ πιο ανεκτά επίπεδα και σαφώς πιο κάτω από αυτά της αγοράς. Και το πιο σημαντικό, η ολική αξία του χρέους δεν μειώθηκε, όπως συνήθως συμβαίνει σε ξαφνικές πτωχεύσεις.

Βέβαια, το να δίνεις περισσότερο χρόνο σε κάποιο κράτος για να εξυπηρετήσει το χρέος του, μαζί με πιο γενναιόδωρα επιτόκια, σημαίνει πως οι πιστωτές αναγκαστικά θα υποστούν χασούρα. Όμως αυτή θα είναι μικρότερη από ότι αν υπάρξει στάση πληρωμών. Η περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο εύκολη από τις αντίστοιχες των χωρών που προαναφέρθηκαν. Σε εκείνες τις αναδυόμενες οικονομίες, το δημόσιο χρέος είχε εκδοθεί σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία) δημιουργώντας το ρίσκο ότι οι πιστωτές δεν θα συμφωνούσαν και θα προχωρούσαν σε δικαστική προσφυγή προκειμένου να ανακτήσουν τα κεφάλαια τους. Το 95% του ελληνικού χρέους έχει εκδοθεί στην ίδια την Ελλάδα, όπου η ισχύουσα νομοθεσία περιορίζει τις δικαστικές προσφυγές επί του θέματος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι οι περισσότερες τράπεζες που κρατάνε το χρέος της το διατηρούν στο φάκελο «ωρίμανσης» και όχι στον φάκελο «προς πώληση», με αποτέλεσμα να προσποιούνται πως ακόμη αξίζει 100% ενώ στη πραγματικότητα η αξία του στην αγορά έχει μειωθεί δραματικά.

Το πικρό χάπι της αναδιάρθρωσης μπορεί να συνοδευτεί με γλυκαντικά, όπως είναι οι πιστωτικές ενισχύσεις (credit enhancements) εκ μέρους του ΔΝΤ και της ΕΕ. Είναι πολύ προτιμότερο να δαπανηθεί μια μικρή ποσότητα δημόσιου χρήματος ώστε να πειστούν οι πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση παρά να χαθούν €110 δισεκατομμύρια προσπαθώντας να αποτραπεί μια αναπόφευκτη πτώχευση αργότερα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν καλύτερα στη βοήθεια άλλων ταραγμένων οικονομιών, όπως αυτή της Ισπανίας.

Εν κατακλείδι, μια ελεγχόμενη οργανωμένη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι εφικτή και επιθυμητή τόσο για την ίδια όσο και για τους πιστωτές της. Αν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει τη μεγέθυνση της κρίσης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το ότι η παραπάνω λύση είναι αναπόφευκτη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Επιτυχής βολή του THAAD



Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA: Missile Defense Agency) και η 6η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικού Πυροβολικού (6th Air Defense Artillery Brigade) του Αμερικανικού στρατού πραγματοποίησαν επιτυχημένη δοκιμαστική βολή με το αντι-πυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).


Η βολή έγινε στις 28 Ιουνίου στις 9.37 μετά μεσημβρίας τοπική ώρα Χαβάης. Πέντε λεπτά νωρίτερα είχε λάβει χώρα η εκτόξευση βλήματος-στόχου από πλωτό εκτοξευτή επί πλατφόρμας (φορτηγίδας) από το πυραυλικό πεδίο δοκιμών Ειρηνικού (PMRF: Pacific Missile Range Facility), που βρίσκεται στο νησί Kauai του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι αντικειμενικοί στόχοι της δοκιμής επετεύχθησαν πλήρως. Η δοκιμή εξομοίωνε την προσβολή μικρού βεληνεκούς βαλλιστικού βλήματος, η δε εμπλοκή του στόχου έγινε εντός της γήινης ατμόσφαιρας. Αμέσως μόλις επετεύχθη ο εντοπισμός και η ιχνηλάτιση του στόχου, το σύστημα THAAD επέλυσε την εξίσωση βολής και εκτόξευσε βλήμα το οποίο εγκλώβισε τον στόχο και τον αναχαίτισε. Η αναχαίτιση έγινε στο κατώτερο δυνατό ύψος εμπλοκής του συστήματος, το οποίο φυσικά έχει δυνατότητα εμπλοκής και καταστροφής στόχων και εκτός της γήινης ατμόσφαιρας. Όλος ο χειρισμός και η λειτουργία του συστήματος THAAD έγινε από το στρατιωτικό προσωπικό της 6ης Ταξιαρχίας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού, που μάλιστα αγνοούσε και τον προγραμματισμένο χρόνο εκτόξευσης.

Στη δοκιμή συμμετείχε επίσης και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, διαχείρισης μάχης και επικοινωνιών (C2BMC: Command and Control, Battle Management and Communications) όπως επίσης και στοιχεία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot (που είναι εγκατεστημένο στο PMRF) το οποίο συνεργάστηκε με το THAAD και αντάλλαξε δεδομένα παρακολούθησης συντριμμάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Η εν λόγω δοκιμή ήταν η έβδομη επιτυχής σε ισάριθμη σειρά δοκιμών του επιχειρησιακής διαμόρφωσης συστήματος THAAD.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Γιατί βιάζονται να ενσωματώσουν στο Ελληνικό Σύνταγμα απαράδεκτα νομοσχέδια?


Βροχή από νομοσχέδια κατ΄ εντολήν Τρόικας και η "κυβέρνηση" Παπανδρέου τρέχει για να εκπληρώσει τις άνωθεν εντολές που δέχεται...

Με μπαράζ νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή λίγο πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που θέτει το Μνημόνιο

Η Τρόικα των επιτηρητών έχει λάβει τη γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των πιο πολλών από τις παρεμβάσεις, έως το τέλος του Ιουνίου. Από την πιστή τήρηση των
όρων θα κριθεί, μεταξύ άλλων, η εκταμίευση της δεύτερης δόσεις του δανείου.

Πέρα από τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό του δημοσίου τομέα που ήδη συζητούνται στη Βουλή από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών, επιταχύνει την προώθηση πολλών ακόμη εκκρεμοτήτων:
- Αποφασίστηκε εντέλει χθες το βράδυ (αναμένεται σύντομα η επίσημη ανακοίνωση) ο επικεφαλής της Ελ. ΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ). Ειδικότερα, πρόκειται για τον κ. Α. Γεωργίου ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
- Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα η ρύθμιση με την οποία περνά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ καταργείται η ΕΠΕΙΑ που σήμερα εποπτεύει τον κλάδο. Σε ειδικό άρθρο προβλέπεται η επιμήκυνση από τα 30 στα 40 έτη των δανείων που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
- Στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής παρουσιάστηκε χθες από το υπουργό Οικονομικών η ρύθμιση για την δημοσιονομική ευθύνη. Προβλέπει μεταξύ άλλων αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών στη χάραξη και παρακολούθηση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα είναι τριετείς.

Επίσης θεσπίζει συγκεκριμένο πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες κάθε υπουργείου και φορέα, το οποίο δεν θα μπορεί να αυξηθεί παρά μόνο με τη ψήφιση από τη Βουλή, με την ίδια διαδικασία συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που κάποια δαπάνη αυξηθεί άνω του στόχου, το μόνο δικαίωμα που δίδεται είναι η εύρεση του ποσού από άλλο κωδικό του ίδιου υπουργείου.

- Έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο και πλέον βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του δημοσίου. Προβλέπει την αυστηρή εξίσωση ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών από το 2011 έως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο, δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις με τις γυναίκες που έχουν ανήλικα τέκνα να βγαίνουν στην σύνταξη από το 2013 στα 65 έτη.

Προβλέπει όμως και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων παρόμοιο του ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε μειώσεις των μελλοντικών αποδοχών αλλά και εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για εισοδήματα ανω των 1.400 ευρώ. Η μεταβατική περίοδος για τις εισοδηματικές ρυθμίσεις λήγει το 2015.

- Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται επίσης το νομοσχέδιο για τον «τζόγο». Προωθείται η σύσταση νέας ρυθμιστικής εποπτικής αρχής στο υπουργείο Οικονομικών και ρυθμίζει το διαδικτυακό στοίχημα.
- Αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετά από όλα αυτά, μία απορία μένει: Γιατί βιάζονται τόσο οι άνθρωποι της τρόικας και του ΔΝΤ να ενσωματώσουν με μορφή νόμων τις εκτρωματικές τους παρεμβάσεις που στο σύνολό τους αποβλέπουν στην μετατροπή της Ελλάδας σε μπανανο-αποικιοκρατία; Μήπως φοβούνται πως οι εξελίξεις θα τους προλάβουν, πως τελικά οι έλληνες θα σηκώσουν το ανάστημά τους και θα χάσουν τις καλές "μπίζνες" και το μεγάλο φαγοπότι από τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας;

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, το έχει δηλώσει ευθαρσώς πως "δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξαναβγεί πρωθυπουργός", αποδεχόμενος ουσιαστικά τον ντροπιαστικό του ρόλο εις βάρος της ίδιας της Ελλάδας. Εάν ήμουν στη θέση του, θα προβληματιζόμουν για το εάν θα μπορέσω να διαφύγω από τη χώρα... Κι αυτό, γιατί θα φοβόμουν μην με κρεμάσουν και με αφήσουν στο έλεος του ελληνικού νόμου εκείνοι στους οποίους διαλαλούσα πως "δεν χρωστάω τίποτε"...


Υ.Γ.: Αλήθεια, κύριε Παπανδρέου, εκείνο το ελικόπτερο για να σε μεταφέρει μέχρι το Ελευθέριος Βενιζέλος ή σε κάποια (έστω) αμερικανική βάση, το έχεις εξασφαλίσει; Κάντο όσο προλαβαίνεις, γιατί όταν έρθει η στιγμή κάποιοι ίσως να σε... προλάβουν!!

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αποστρατεύεται ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων



Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», η θητεία του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ στη θέση του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φθάσει στο τέλος της.

Ο στρατηγός Μπασμπούγ θα αποστρατευθεί στις 30 Αυγούστου και τη θέση του θα καταλάβει ο σημερινός αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ.

Ειδικοί του τομέα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας δήλωσαν, ωστόσο, ότι ο Μπασμπούγ θα έπρεπε να έχει συνταξιοδοτηθεί… την περασμένη Πέμπτη (!), την ημέρα που συμπλήρωνε 68 χρόνια ζωής, καθώς αυτό είναι το απώτατο όριο συνταξιοδότησης που ορίζει ο τουρκικό νόμος και συγκεκριμένα το άρθρο 49 του νόμου «για το στρατιωτικό προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Με αυτή τη λογική θα έπρεπε 45 ημέρες μετά την παραίτηση του σημερινού αρχηγού από τη θέση του να οριστεί νέος αρχηγός.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό στo Δημόσιο




Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο πέντε βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, ενώ υπήρξαν παρατηρήσεις για την νομιμότητα και για άλλων διατάξεων...


Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.

Επίσης, αντισυνταγματική κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τα ποσά των συντάξεων στο Δημόσιο και η αναπροσαρμογή τους. Σχετικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε οι συντάξεις να καθορίζονται με νόμο.

Επιμέρους παρατηρήσεις υπήρξαν και για άλλες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην επαναδιατύπωσή του.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

"Mαύρη" έκθεση από το STRATFOR - "H Ελλάδα στη χειρότερη θέση της γεωπολιτικά μετά το ... 1820"!


"Μαύρη" έκθεση για την Ελλάδα από το STRATFOR, σε σημείο ... παρεξηγήσεως αφού προβλέπει για την ερχόμενη τριετία μόνο γεωπολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεινά, τα χειρότερα μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους το 1830, η οποία μάλιστα θεωρεί ότι η σύγχρονη Ελλάδα βρίσκεται από άποψη συμμαχιών σε ακόμα δυσμενέστερη θέση από αυτή που βρισκόταν πριν (!) από την Επανάσταση του ’21! Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι «Η Ελλάδα είναι η πρώτη φορά από το 1820 που είναι πραγματικά μόνη της!».


Η άκρως αρνητική έκθεση του ινστιτούτου που συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους γεωστρατηγικούς αναλυτές των ΗΠΑ οι οποίοι κατά κανόνα πριν την ενασχόλησή τους με το STRATFOR απασχολούντο σε κυβερνητικές θέσεις (CIA, Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κλπ), προβλέπει τα εξής για το βραχυπρόθεσμο εθνικό μας μέλλον: Κρίσιμη μείωση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια ολοκληρωτικής εσωτερικής κατάρρευσης, παράλυση του πολιτικού ελέγχου, κοινωνική έξαρση με την χρήση βίαιων πρακτικών, σταδιακή αποσύνδεση από τις μεγάλες δυνάμεις, πολιτική αποσταθεροποίηση σε σημαντικό βαθμό, και έξοδο από την ευρωζώνη!


Και μάλιστα η έξοδος από την Ευρωζώνη, λέει το STRATFOR, θα συντελεστεί όταν τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης πειστούν ότι δεν θα υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος στις οικονομίες τους από την εξέλικη αυτή. Δηλαδή τώρα μας έτειναν χείρα βοηθείας προκειμένου να μην δεχθούν πλήγαμ οι οικονομίες τους, αλλά μελλοντικά, μόλιες «ασφαλιστούν» έναντι του ελληνικού «κινδύνου» θα «κόψουν το σχοινί» που μας κρατάει στην επιφάνεια»!


«Τα τρία επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την σύγχρονη μετεπαναστατική από συστάσεως του ελληνικού κράτους ιστορία της χώρας»

αναφέρει η δεκασέλιδη ανάλυση και συμπερασματικά καταλήγει: «Υποβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου στα Βαλκάνια, με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια (το 1993), μια απώλεια που ήταν ορατή σε όλους πέρα από την ίδια της Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Αθήνα, αρνούμενη να αποδεχτεί την πραγματικότητα, έκανε τα πάντα να διατηρήσει την θέση της, δανειζόμενη αφενός τεράστια ποσά για σύγχρονους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και δίνοντας αφετέρου λανθασμένα στοιχεία για να μπει στην ευρωζώνη».


Δηλαδή σύμφωνα με το STRATFOR θα έπρεπε η Ελλάδα να συμβιβαστεί με την ιδέα της γεωπολιτικής έκλειψής της και να μην αναζητήσει νέο ρόλο. Μία άποψη που σίγουρα σηκώνει πολλή συζήτηση..


Από πολιτικής άποψης αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να εξηγηθεί – πάντα σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. "Αντιθέτως, η σημερινή οικονομική κρίση περιγράφεται –κυρίως- από τα δυτικοευρωπαϊκά ΜΜΕ ως αποτέλεσμα της ελληνικής τεμπελιάς, υπερδαπανών και ανευθυνότητας με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πάντα ελλειμματικό δημόσιο χρέος και ο εσωτερικός και κυρίως εξωτερικός δανεισμός της χώρας».

Συνεχίζοντας, οι αναλυτές εξηγούν «ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την υπαρκτή απειλή για το Αιγαίο (σ.σ. παραδέχονται την απειλή, αλλά δεν κατανοούν τους ελληνικούς εξοπλισμούς ή δεν κατανοούν την σκοπιμότητά τους...) δεν είχε εναλλακτική λύση παρά να χρεωθεί, ύστερα από την απώλεια του ενδιαφέροντος από τους δυτικούς προστάτες εταίρους», για να συμπληρώσουν ότι:


«Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να επιτύχει τον 5ο γεωπολιτικό της στόχο, την κυριαρχία της δηλαδή στην ανατολική μεσόγειο. Πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της τις δυο τελευταίες 10ετιες. Ακόμα και ο 4ος στόχος , που είναι η ενοποίηση της εσωτερικής Ελλάδας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, όπως απεικονίζεται στην έκθεση λόγω της «εσωτερικής της αδυναμίας της να μαζέψει τους φόρους. Σχεδόν το 25% της ελληνικής οικονομίας εντάσσεται στην παραοικονομία, ένα ποσοστό από τα πλέον υψηλότερα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες».


Για το STRATFOR, «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εξωτερικό προστάτη», και τίθεται το ερώτημα «Αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδεχτεί την μείωση κατά πολύ του γεωπολιτικού της ρόλου κάτι που δεν εξαρτάται από την ίδια αλλά εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της».

Η συμβουλή του ινστιτούτου είναι να βρει η Ελλάδα τον τρόπο να ξαναγίνει χρήσιμη σε μια ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, σπεύδει όμως να πει ότι είναι κάτι απίθανο, «εκτός εάν μια σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων επιστρέψει στα Βαλκάνια».

Για να καταλήξει ότι σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι καθοριστικά για την ελληνική ιστορία, προοιωνίζοντας μια εικόνα αποσταθεροποίησης από τα αυστηρά μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξασθένιση της κεντρικής κυβέρνηση, αλλά και την χρεοκοπία προ των πυλών (κρίνοντας από το επίπεδο του χρέους, το οποίο –όπως επισημαίνουν- σύντομα θα είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ), και την στάση επιφυλακής των ευρωπαίων εταίρων για μια διαταγή εξόδου από την ευρωζώνη, μόλις διαπιστωθεί ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Έτσι, το Stratfor εκτιμά ότι η Ελλάδα, χωρίς πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια ή χρήματα στήριξης, μπορεί να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική κατάρρευση του εσωτερικού πολιτικού ελέγχου με άμεσο αποτέλεσμα την έξαρση της κοινωνικής βίας, τέτοια που έχει να δει από την περίοδο της στρατιωτικής χούντας την δεκαετία του 70» για να καταλήξουν οι συντάκτης της απαισιόδοξης έκθεσης ότι «Η Ελλάδα είναι πρώτη φορά από το 1820 είναι πραγματικά μόνη της!».


Τα όσα αναφέρει η έκθεση "σηκώνουν πολλή κουβέντα" κα σίγουρα δεν ευσταθούν σε αρκετά σημεία ως προς την βάση των επιχειρημάτων. Π.χ. δεν λαμβάνουν υπ'όψιν τους τον παράγοντα "Χ", ο οποίος δεν μπορεί να περιγραφεί, αλλά μπορεί η εμφάνισή του να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων και αυτός μπορεί να έρθει είτε υπό την μορφή προσώπου, είτε υπό την μορφή εξέλιξης πραγμάτων. Αλλά και κάποια συμπεράσματα αυτοαναρούνται: Η Ελλάδα ουδέποτε επιδίωξε κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ισχυρή παρουσία, δεδομένης της ανάγκης υπεράσπισης της ασφάλειας συμπαγούς ομοεθνούς πληθυσμού στην Κύπρο.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ. ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ


Στο επίκεντρο υπόθεσης κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας βρέθηκε η Κύπρος, με τη σύλληψη, χθες το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos).

Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και δικάζονται ήδη στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα.


Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ, 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη.

Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδός τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης, για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.

Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του και ζήτησε από το Δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, με εγγύηση 20 χιλιάδες ευρώ, να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο Κρίστοφερ ήρθε στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Κρίστοφερ είναι πολύ σοβαρές. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατασκοπεία και 20 χρόνια φυλάκιση για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ. Το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Καναδός μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του με τους περιοριστικούς όρους, που έθεσε ο συνήγορος του.

Το μήνυμα που πήρε η κυπριακή Αστυνομία από τις αρχές των ΗΠΑ, όσον αφορά τον Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, "κάνει αναφορά ότι μαζί με άλλα πρόσωπα ενεργούσε ως πράκτορας δίνοντας μυστικές πληροφορίες στη Ρωσία", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι "οι αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου και τώρα αναμένεται να μας υποβληθούν τα έγγραφα, στη βάση των οποίων αιτείται η έκδοση του στις αμερικανικές αρχές και η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας θα ξεκινήσει εντός ενός μηνός από σήμερα".

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ιντερπόλ, είπε ο κ. Κατσουνωτός, το συγκεκριμένο πρόσωπο καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για δύο αδικήματα, συνωμοσία για δράση ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας ξένης χώρας και συνωμοσία για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος.

Σύμφωνα με το intelNews.org οι πράκτορες είχαν εκπαιδευτεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (SVR) και δρούσαν με την ιδιότητα NOC (Non Official Cover), που σημαίνει ότι αναλαμβάνουν αποστολές χωρίς την επίσημη διπλωματική κάλυψη.

Οι πράκτορες NOC είναι επίλεκτοι και αναλαμβάνουν τις πιο μυστικές και επικίνδυνες επιχειρήσεις.
Οι συλλήψεις είναι αποτέλσεμα έρευνας κατά την οποία έγινε εκτεταμένη παρακολούθηση των συνομιλιών. Οκτώ από τους δέκα συλληφθέντες εμφανιζόταν ως παντρεμένα ζευγάρια και όλοι είχαν πλαστές ταυτότητες.

Αποστολή του δικτύου κατασκόπων ήταν η συλλογή πληροφοριών για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα για τη νέα συνθήκη μείωσης των πυρηνικών όπλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά και η διείσδυση σε κύκλους της Ουάσινγκτον όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ομάδες πίεσης και think tanks.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν δεν αφορούν κατασκοπεία αλλά "συνωμοσία, ενεργώντας ως κατάσκοποι ξένης κυβέρνησης" και "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Αναμφίβολα η υπόθεση αυτή έχει μεγάλες προεκτάσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε τις επόμενες μέρες
.

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες και για επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου.
Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Κρίση στο Βόρειο Αιγαίο με τουρκικό ερευνητικό σκάφος στα ανοιχτά της Σαμοθράκης


Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο
"Συνοδεύεται" από κανονιοφόρο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού


Σκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς "υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος", 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 17.20 σήμερα το απόγευμα. Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του "Χόρα" το 1976 και του "Σισμίκ" το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.

Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο κάνει τις έρευνες το Α599 TCG Çeșme. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων.

Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.

Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο.

Μάλιστα όπως και τώρα η κανονιοφόρος "Πολεμιστής", παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.

Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Υ.Γ.: Η κόκκινη γραμμή στον χάρτη δείχνει την πορεία ανατολικά-δυτικά που ακολουθεί συνεχώς το τουρκικό σκάφος ερευνών, ψάχνοντας σε μία συγκεκριμένη περιοχή, πολύ κοντά στα ελληνικά παράλια, αλλά πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια...

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ξεκίνησαν οι δοκιμές αποδοχής του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ



Το υποβρύχιο το πρωί της ημέρας απέπλευσε από το Κίελο με προορισμό τη Νορβηγία όπου και θα διεξαχθούν οι δοκιμές κατάδυσης σε μεγάλο βάθος. Μάλιστα νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου, έγινε η πρώτη δοκιμαστική κατάδυση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου με την επιστροφή του υποβρυχίου στο Κίελο στα ναυπηγεία της HDW. Μεταξύ των δοκιμασιών που θα γίνουν περιλαμβάνονται καταδύσεις και δοκιμή ευστάθειας.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί πλήρης λειτουργικός έλεγχος όλων των συστημάτων και υποσυστημάτων του υποβρυχίου ώστε να διακριβωθεί η πλήρης ικανοποίηση των προβλεπομένων στη σύμβαση. Στο πρόγραμμα των δοκιμών περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της κλίσης σε ανάδυση υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (η παρουσίαση κλίσης που αρχικά έφθανε τις 53 μοίρες ήταν από τα κύρια προβλήματα που οδήγησαν τις ελληνικές αρχές στη μη αποδοχή του υποβρυχίου).

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η συγκεκριμένη δοκιμή προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί κατά τον πλου προς και από τη Νορβηγία. Όμως η εκτέλεση της δεν στάθηκε δυνατή κατά τον πλου προς τη Νορβηγία καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του κέντρου δοκιμών WTD 71 της BWB (Ομοσπονδιακού Γραφείου Αμυντικής Τεχνολογίας και Προμηθειών) στο Eckernförde για απομαγνητισμό.

Τις δοκιμές του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ παρακολουθούν τρεις αξιωματικοί του ΠΝ, δύο που επιβαίνουν επί του υποβρυχίου και ένας επί του πλοίου ασφαλείας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki