Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Στη "καρδιά του Αιγαίου" μεταφέρεται σήμερα η ελληνογαλλική άσκηση - Θρίλερ με Rafale F.1


Στο Πεδίο Βολής Άνδρου - όπου σημειώθηκε πριν από είκοσι ημέρες η σοβαρότερη, από το περασμένο καλοκαίρι, πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο, η πτήση των τουρκικών F-16 επάνω από την φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟ την ώρα που το σκάφος πραγματοποιούσε αντιαεροπορικές βολές – έχει προγραμματιστεί για τις 15:30 άσκηση ελληνικών και γαλλικών μαχητικών που εξορμούν από το πυρηνικό αεροπλανοφόρο R91 CHARLES DE GAULLE. Το πρώτο μέρος της άσκησης που είχε προγραμματιστεί για το πρωί με συμμετοχή F-16 από την Λάρισα και την Αγχίαλο και Mirage 2000-5 από την Τανάγρα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Αυτό δεν εμπόδισε να Rafale F.1/F.2 του αεροπλανοφόρου να εκτελέσουν το πρόγραμμα προσβολή στόχων επιφανείας που είχαν ετομάσει στο Πεδίο Βολής.

Κατά την διάρκεια των προσβολών ένα από τα Rafale, παρουσίασε ένδειξη σοβαρής βλάβης και έλαβε εντολή να κατευθυνθεί νότια προς την Σούδα. Eπειδή η ένδειξη ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη σε ότι αφορά την ασφάλεια της πτήσης και δεν ήξερε κανείς αν θα προλάβαινε να φτάσει στην Σούδα, τέθηκε σε άμεση επιφυλακή το σύστημα έρευνας-διάσωσης, αλλά ευτυχώς το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Κρήτη, χωρίς κάποιο άλλο απρόοπτο.

Τα σημερινά σενάρια που αναμένεται να εκτελεστούν χωρίς πρόβλημα αφού ο καιρός βελτιώνεται προβλέπουν προσβολές στόχων επιφανείας, αλλά και ασκήσεις αέρος-αέρος σε διαμορφώσεις «ένας εναντίον ενός», «δύο εναντίον δύο» και αναχαίτιση «πακέτων» COMAO.




Η άσκηση στο Πεδίο Βολής Άνδρου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έχουν δεσμευθεί περιοχές του τριγώνου Μκόνου-Φούρνοι-Ικαρίας, τις οποίες η Άγκυρα με περίσσιο θράσος και ενεργώντας παράνομα έχει δεσμεύσει για δική της άσκηση οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν «παρενέργειες» από την τουρκική Αεροπορία, ανάλογες με αυτές που υπήρξαν στην προηγούμενη ελληνογαλλική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο στις 08/12/09.

Τότε, έξι τουρκικά μαχητικά, εισέβαλαν στην δεσμευμένη περιοχή όπου διεξαγόταν η ελληνογαλλική αεροπορική άσκηση (4 ελληνικά F-16 της 335Μ, 2 Rafale F.1/F.2 και 8 Super Etendard από το αεροπλανοφόρο R91"Σαρλ Ντε Γκολ") και κινήθηκαν κατά των γαλλικών αεροσκαφών που εκείνη την στιγμή συνασκούντο με τα ελληνικά!

Tα ελληνικά αεροσκάφη έκαναν δοκιμές σύζευξης με Link 16 με τα γαλλικά (οι δοκιμές ήταν απόλυτα επιτυχημένες), όταν στις οθόνες ελληνικών και γαλλικών μαχητικών έκαναν την εμφάνισή τους τα τουρκικά μαχητικά.

Ένα αεροσκάφος E-2C Hawkeye έγκαιρης προειδοποίησης του γαλλικού αεροπλανοφόρου που συμμετείχε στην άσκηση εντόπισε τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών, υα οποία βέβαια πριν είχαν εντοπιστεί από τα επίγεια ελληνικά ραντάρ.

Τα τουρκικά μαχητικά ενημερώθηκαν ότι στην περιοχή γίνεται άσκηση και ότι εισέρχονται σε δεσμευμένο χώρο, αλλά όχι απλώς αδιαφόρησαν, αλλά μπήκαν στη μέση της άσκησης και πλησίασαν στα 2 μίλια απόσταση τα δύο Rafale χωρίς περαιτέρω παρενέργειες.

Για την σημερνή άσκηση έχει εκδοθεί μία «γενική» ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία που εντοπίζεται κυρίως στην επίγεια άσκηση που γίνεται στην Λήμνο, αλλά αφορά και την δεσμευμένη περιοχή της ελληνογαλλικής άσκησης:

A0833/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
'THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0414/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE A0414/10 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE'S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER 'THE 1914 SIX POWERS' DECISION AND
'THE LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX THE CONVENTION RELATING
TO THE REGIME OF THE STRAITS)'.LEMNOS MENTIONED IN THE NOTAM AT
REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS.THUS LEMNOS MUST NOT BE
INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY TRAINING OR EXERCISE.'. SFC - FL080,
09 MAR 07:00 2010 UNTIL 11 MAR 11:00 2010. CREATED: 05 MAR 14:39 2010


Πρέπει να σημειωθεί ότι και στην δεύτερη φάση της ελληνογαλλικής άσκησης στις 17-18/03 έχει εκδοθεί ανάλογη ΝΟΤΑΜ από την Άγκυρα. Τι σημαίνουν όλα αυτά: «Νομιμοποίηση» - κατ’αυτούς – οποιασδήποτε «παρεμβολής» τουρκικών μαχητικών.

Για τις 18/03 έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στην άσκηση και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πάλι απειλεί η Άγκυρα...


Εξακολουθούν να απειλούν τα αεροσκάφη της FRONTEX οι Τούρκοι και προχώρησαν και πάλι σε αναχαίτιση μέσω ραντάρ του πολωνικού αεροσκάφους που εκτελεί περιπολίες για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. Συγκεκριμένα, από τις 04:57 έως τις 05:47 έγιναν συνολικά έξι προειδοποιήσεις/αναχαιτίσεις από ραντάρ της Datca και της Σμύρνης προς το πολωνικό αεροσκάφος, ενώ αυτό πετούσε τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του Φαραμακονησίου και δύο χιλιόμετρα βόρεια των Οινουσσών, σε ύψος 3.500 ποδών, εντός ελληνικού εναέριου χώρου, φυσικά.

«Εγκαταλείψτε άμεσα τον τουρκικό εναέριο χώρο γιατί θα εκτελεστεί εναντίον σας τακτική επιχείρηση από μαχητικά αεροσκάφη». Βέβαια ούτε και χθες οι Τούρκοι τόλμησαν να κάνουν πράξη την απειλή τους.
Το πολωνικό αεροσκάφος της Frontex oλοκλήρωσε κανονικά την αποστολή του (δρομολόγιο Κω-Σάμος-Χίος-Λέσβος-Κω) και επέστρεψε στην βάση του στις 08:12.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki