Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Μπαρόζο: «Θα προστατέψουμε το ευρώ με κάθε κόστος»
Η θωράκιση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί πλέον τη μεγάλη πρόκληση για την ευρωζώνη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις όλων των ηγετών.
«Θα προστατέψουμε το νόμισμα με όποιο κόστος» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο στο περιθώριο της Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το ευρωπαικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Ο μηχανισμός προστασίας του ευρώ θα βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η Κομισιόν, το Συμβούλιο και όλες οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να στηρίξουν την προσπάθεια.
«Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα διμερής. Από εδώ και στο εξής όποια χώρα χρειαστεί βοήθεια, η βοήθεια θα είναι κοινοτική» δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο.
«Το πρόβλημα είναι συστημικό και αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος» είπε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Η αγορά κρατικών ομολόγων είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Η Σύνοδος έφθασε σε θετικό αποτέλεσμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ η οποία δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υποστηρίξει τους κρατικούς τίτλους που θα εκδοθούν» τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνει ενδεχομένως την αγορά ομολόγων, προσέθεσε «για παράδειγμα».
«Θα υπάρξουν πολλαπλές παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης για να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει» συνέχισε ο Μπερλουσκόνι.
Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία ενός «μονίμου» μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού, όπως και η αναθεώρηση προς το αυστηρότερο του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο, στην έκτακτη Σύνοδο του ECOFIN
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
«Nαι» στο πακέτο βοήθειας
«Κόκκινος συναγερμός» κτύπησε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία θα λάβει το ποσό των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ τα επόμενα τρία χρόνια
Η συνεδρίαση, που συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων ανησυχιών για διάχυση της ελληνικής κρίσης αλλά και του άλματος των spreads στα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν τελικά πενταετή διάρκεια και όχι τριετή όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Οσον αφορά το επιτόκιο δανεισμού, αυτό πιθανότατα θα ανέρχεται στην περιοχή του 4% για τα πρώτα τρία χρόνια και 5% για τα δύο χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας. Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα λάβει σε τρεις δόσεις (Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) δάνεια περί τα 45 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στο ταμείο για τις εγχώριες τράπεζες.
Στη Σύνοδο έγινε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη άμεσης και κοινής δράσης ώστε να «προστατευθεί» το ενιαίο νόμισμα, το οποίο δέχεται εντονότατες πιέσεις στις αγορές, να συνεχισθεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών με ογκώδη ελλείμματα και υψηλό χρέος και να μπει φραγμός στην ασυδοσία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Πιο αναλυτικά στη Σύνοδο Κορυφής:
Διατυπώθηκε από τη γερμανική πλευρά η άποψη για αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ακόμη και «μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης», όπως είπε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.
Τέθηκε θέμα επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μάλιστα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης και να απαγορευθεί το σορτάρισμα στα ομόλογα.
Εξετάστηκε η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης κυρίως στις χώρες του Νότου και επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης «και όχι μόνο η Ελλάδα» να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, «ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό». Πριν από την έναρξη των εργασιών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη θέλησή της να ισχυροποιήσει την οικονομία της και το νόμισμά της.
«Οι Ελληνες έχουν υποστεί τον πόνο και την οδύνη των μέτρων», είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει τη χώρα σε αναπτυξιακό δρόμο.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πρωτοφανή αστάθεια στις αγορές όλου του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργήσει συντονισμένα.
Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζ. Σόκρατες εξέφρασε την ανησυχία του «για την Ευρώπη και το ευρώ». Σε ερώτηση για την ένταση στις αγορές και τις ανησυχίες που εκφράζονται για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία, ο κ. Σόκρατες απάντησε «είμαι ανήσυχος για την Ευρώπη και για το ευρώ, όπως όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί». Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να ενισχύσει το πρόγραμμα λιτότητας, λόγω των εντάσεων που παρατηρούνται στις αγορές.
Τέλος, τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)