Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

"Η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων"


Οι διμερείς σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, που έγινε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν.


Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρόταση του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο κ. Δρούτας τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού στην ΠΓΔΜ καθώς και έλευσης του υπουργού της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ωστόσο, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δε συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δε βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και την βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε "επιφυλακτική" σχετικά με την πρόταση της ΠΓΔΜ για ανύψωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβειών, από Γραφεία Συνδέσμου που είναι σήμερα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ανοιχτός δίαυλος" Ταλιμπάν - ΟΗΕ


"Ανοιχτό δίαυλο" με τους Ταλιμπάν είχε ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Κάι Έιντε, ο οποίος συναντήθηκε εντός του Ιανουαρίου με μέλη τους ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε από το Λονδίνο αξιωματούχος του Οργανισμού που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.


"Οι Ταλιμπάν έκαναν μια προσφορά στον ειδικό απεσταλμένο για να συζητήσουν γύρω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες", είπε ο αξιωματούχος αυτός. "Η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στην αφγανική κυβέρνηση και ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία", πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να πει ποια μέλη των Ταλιμπάν συμμετείχαν στη συνάντηση, που έγινε στο Ντουμπάι κατόπιν αιτήματός τους. Ερωτώμενος για τα αποτελέσματά της, υποστήριξε ότι "δεν επρόκειτο για μια συνάντηση για λήψη αποφάσεων" αλλά για μια "προσέγγιση" των Ταλιμπάν στον ΟΗΕ για την πιθανότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Έιντε, Αλεέμ Σιντίκε, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. "Οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν από την αφγανική κυβέρνηση", είπε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Πράσινο φως" για τον Καρζάι


Ενέκρινε το στόχο της κυβέρνησης της Καμπούλ να επιτύχει συμφιλίωση με τους Ταλιμπάν, να μεταφέρει την ευθύνη της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις σε πέντε χρόνια και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η διάσκεψη του Λονδίνου για το Αφγανιστάν, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα.


Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν για την οικονομική ενίσχυση του πρώτου χρόνου του "προγράμματος της επανένταξης" των Ταλιμπάν.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί εργασία αλλά και οικονομική ενίσχυση στους μεταμεληθέντες Ταλιμπάν με τον όρο ότι θα αποκηρύξουν τη βία.

"Οι μετέχοντες στη διάσκεψη χαιρέτισαν τα σχέδια της αφγανικής κυβέρνησης που αποφάσισε να προσφέρει μια θέση στην κοινωνία σε αυτούς που επιθυμούν να αποκηρύξουν τη βία", αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση των μετεχόντων που χειροκρότησαν την απόφαση του αφγανού προέδρου Καρζάι να τείνει το χέρι στους Ταλιμπάν.

Οι όροι που τίθενται στους Ταλιμπάν είναι "να σέβονται το αφγανικό σύνταγμα, να κόψουν τις σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα και τις άλλες παρεμφερείς οργανώσεις, και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τους στόχους τους με ειρηνικό τρόπο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι 70 χωρών που συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για τη διάσκεψη χαιρέτισαν επίσης την απόφαση της αφγανικής κυβέρνησης να περάσει εντελώς στα χέρια των αφγανικών δυνάμεων η ασφάλεια της χώρας, ενώ αποδέχτηκαν να αυξηθεί κατά 50% τα δύο προσεχή έτη η αναπτυξιακή βοήθεια προς την αφγανική κυβέρνηση, με τον όρο να υπάρξει πρόοδος στην ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών καθώς και η μείωση της διαφθοράς.

Νωρίτερα κατά την ομιλία της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μεταβίβαση της στρατιωτικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν στις εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις "δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου".

"Πρόκειται για μια προσπάθεια εδραίωσης των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις αφγανικές δυνάμεις να αναλάβουν τη διοίκηση με κάθε ασφάλεια σε μία δεδομένη ζώνη" ευθύνης. "Και εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αφγανούς εταίρους μας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου".

"Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ίσως χρειαστούν ξένη υποστήριξη για τα επόμενα 15 χρόνια", δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης διάσκεψης

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ναι" στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από την Βουλγαρία!


Προχωρά άμεσα το έργο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η περιβαλλοντική μελέτη εκεί που ήθελε 18 μήνες για να είναι έτοιμη, τώρα βάσει των όσων είπαν σήμερα οι Βούλγαροι θα είναι έτοιμη σε...έξι εβδομάδες!

Αυτά δεσμεύτηκε να πράξει ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράιτσο Τράικοφ στη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι.Μανιάτη.

Επίσης, κοινή ομάδα εργασίας ελλήνων και βουλγάρων αρμοδίων θα φροντίσει για την άμεση κατασκευή του αγωγού, που θα συνδέσει το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Ελλάδα-Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υφυπουργός.

Ο Ι.Μανιάτης ανέφερε ότι εξασφαλίσθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της ΕΕ.

Ο Έλληνας υφυπουργός έθεσε στη βουλγαρική πλευρά τις ελληνικές ανησυχίες για τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού. Επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων της βουλγαρικής πλευράς σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και εργασιών, προκειμένου να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου, καθώς και την εντατικότερη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών της βουλγαρίας με τους μελετητικούς φορείς της εταιρίας.

Παράλληλα, ο Ι.Μανιάτης ζήτησε να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου, εντός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος. 'Όπως δήλωσε, η ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί συστηματικά με την βουλγαρική για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών, για την προώθηση της διασυνοριακής περιβαλλοντικής μελέτης του πετρελαιαγωγού.

Στη συνάντηση εξετάστηκε και η πορεία προώθησης του Διασυνδετικού Αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Χάσκοβο (IGB), ο οποίος ύστερα από παρεμβάσεις των δύο Υπουργείων απέσπασε Κοινοτική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Διμερούς Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των Ενεργειακών θεμάτων. Η πρώτη συνάντηση της Διμερούς Ομάδας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Τ.Τράικοφ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ο Ι.Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από εντατικό διάλογο, για τη διευθέτηση των δυσχερειών. Σημείωσε, πάντως, πως όταν υπάρχουν ζητήματα ανάμεσα σε κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι μέσω άλλων, μη δόκιμων επιλογών.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός για συνομιλίες με Ισραήλ


Απαισιόδοξος σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών με το Ισραήλ εμφανίστηκε την Πέμπτη ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ.


Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών με το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι δεν πιστεύουν στη διαδικασία η οποία απέτυχε να σταματήσει την επέκταση των ισραηλινών οικισμών.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μελετά αμερικανική πρόταση για συνομιλίες, σε επίπεδο αντιπροσωπειών όχι πλήρους σύνθεσης, οι οποίες έχουν παγώσει επί 13 μήνες.

"Έχουμε ακούσει για συνομιλίες χαμηλού, μέσου και υψηλού επιπέδου", δήλωσε ο Φαγιάντ στο πρακτορείο Ρόιτερ και συνέχισε "δεν νομίζω ότι έχει αποκρυσταλλωθεί τίποτα προς το παρόν, υπό την έννοια του όρου ότι κάτι προωθείται".

"Εμείς οι Παλαιστίνιοι έχουμε να χάσουμε τα περισσότερα από μια τελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία, ωστόσο θα θέλαμε να δούμε τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται με τέτοιο τρόπο που θα μας έπειθε ότι θα διεξάγετο για αυτό που έπρεπε να διεξαχθεί", τόνισε ο Φαγιάντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

"Ωστόσο δεν γνωρίζω πότε θα επαναληφθεί η διαδικασία", κατέληξε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διαγωνισμός για την κατάταξη Επαγγελματιών Οπλιτών


Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την ΕΔΥΕΘΑ 45/2009, για την κατάταξη 2.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) στο Στρατό Ξηράς, θα κοινοποιηθούν την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ www.army.gr, για ενημέρωση των υποψηφίων με ευθύνη τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται από τα Γραφεία Σχέσεων ΥΕΘΑ - Κοινού Αθηνών (τηλ. 210 3630579 - 210 3630081) - Βορείου Ελλάδας (τηλ. 2310 893237 - 2310 893238 - 2310 850060) ή το Στρατολογικό Γραφείο της περιοχής τους ή στα τηλέφωνα 210 6553318 - 210 6553319 (ΓΕΣ/ΔΕΠ).

Ως ημερομηνία κατάταξης καθορίζεται η 14η Απριλίου 2010 και παρέχεται προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να παρουσιασθούν όσοι εμποδίστηκαν αποδεδειγμένα από λόγους ανώτερης βίας


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Ο Αχμαντινεζάντ δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του"


Ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί εκτιμά ότι ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του οποίου η επανεκλογή προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του.


Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο μεταρρυθμιστής Καρουμπί δηλώνει: "Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα αλλά και μια αμφισβητήσιμη εξωτερική πολιτική, προσωπικά πιστεύω ότι ο Αχμαντινεζάντ δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του".

Ο Καρουμπί είπε επίσης ότι οι μετριοπαθείς δυνάμεις θα ενωθούν προκειμένου να βρουν μια λύση στο Ιράν και να διασώσουν την ισλαμική δημοκρατία που σήμερα τελεί υπό απειλή.

"Οι δυνάμεις των δύο στρατοπέδων που θέλουν να προασπίσουν το ισλαμικό σύστημα, θα ενωθούν μόλις δουν, ας με συγχωρέσει ο Θεός, ότι η επανάσταση, το σύστημα και η ισλαμική δημοκρατία διακυβεύονται. Αυτό θα γίνει σύντομα".

Ο Καρουμπί, εκ των ηττηθέντων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, μόλις πρόσφατα αναγνώρισε τον Αχμαντινεζάντ ως πρόεδρο. "Όλα όσα έχω πει για το θέμα της εκλογής αυτής ισχύει πάντα. Δεν ήταν μια σωστή ψηφοφορία. Ωστόσο το κοινοβούλιο ενέκρινε την εκλογή του Αχμαντινεζάντ ο οποίος ορκίστηκε στη βουλή", επισήμανε ο Καρουμπί.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Την κατάλληλη στιγμή" στην Κύπρο ο Μπαν Κι-μουν


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι ακόμη δεν έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο για τις πληροφορίες όσο αφορά την πιθανή επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας ότι περιμένει να ενημερωθεί από τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κύπρο από την Κυριακή το βράδυ ώς την Τρίτη το πρωί.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην έδρα του ΟΗΕ για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο κ. Μπαν τόνισε ότι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να επισκεφτεί την Κύπρο την "κατάλληλη στιγμή" για να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι συνομίλησε την Τετάρτη το πρωί με τον κ. Ντάουνερ και ότι χρειάζεται να μιλήσει ξανά μαζί του για να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα.

"Είμαι ακόμα σε αναμονή για να ενημερωθώ από τον ειδικό σύμβουλό μου, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Γνωρίζω ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι σήμερα και χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση", είπε, τονίζοντας: "Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποια προσπάθεια για κινητικότητα και μόλις ενημερωθώ από τον Ειδικό μου Σύμβουλο, θα μπορέσω να αποφασίσω πότε θα μπορέσω να επισκεφθώ την Κύπρο".

Την Τετάρτη, θα ολοκληρωνόταν ο δεύτερος γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων και αμέσως μετά θα ανακοινωνόταν στη Νέα Υόρκη και επίσημα το ταξίδι του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο νησί. Αλλά, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε στη Λευκωσία ο κ. Ντάουνερ "οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά την Παρασκευή για συνέχιση της συζήτησης".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki