Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΄Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ Η ΣΕΧΤΑ;


Τελικά και ενώ όλοι νομίζαμε ότι ο άτυχος δημοσιογράφος έπεσε θύμα της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων ήρθε η προκήρυξη της δήθεν τρομοκρατικής οργάνωσης ΣΕΧΤΑ για να θολώσει ή μάλλον να ξεκαθαρίσει για το αν αυτή η δήθεν τρομοκρατική οργάνωση είναι πραγματική.

Βλέποντας λοιπόν την τρομολαγνεία των εγκάθετων ΜΜΕ μας έρχονται στο νου οι αλήστου μνήμης αντίστοιχες τρομολαγνίες των νεοσυντηριτικών του W.Bush.Οπου ότι γινόταν στις ΗΠΑ έφταιγε ο κακός ο Σαντάμ και ο Μπιν Λάντεν.Κάτι αντίστοιχο αρχίζει να γίνετε και στην Ελλάδα.Η μέθοδος γνωστή.Μόνο που οι Έλληνες δεν είναι Αμερικανάκια να παραμυθιάζονται εύκολα.Και φυσικά ο Γκιόλας ήταν εκτός συστήματος και ενοχλούσε.

Η Νέα τάξη έστειλε το μήνυμα.Αυτή η ΣΕΧΤΑ μοιάζει περισσότερο για παρακρατική οργάνωση ή μαφιόζικη με υψηλά ιστάμενους για αφεντικά.Για παρόμοιες δολοφονίες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Γκιόλιας ΔΕΝ ήταν από τους μεγαλοδημοσιογράφους που το σύστημα ΦΥΛΑΕΙ με αστυνομία που πληρώνουμε εμείς. Όλοι οι μεγαλοδημοσιο-κάφροι, όλοι οι μουλωχτοί γυμνοσάλιαγκες που φροντίζουν να ΜΗΝ ξέρουμε πόσο μεγάλες περιουσίες έχουν κάνει οι ίδιοι και οι πολιτικοί στις πλάτες μας... έχουν προσωπική φρουρά.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΚΙΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝΩΝ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σωκράτης ήταν ο ΜΟΝΟΣ που είχε εκφράσει αντίθετη άποψη στις:

-Υποθέσεις Ντόπινγκ Ελλήνων αθλητών που ήταν ο μόνος που υπεράσπισε τους αθλητές μπροστά στη λαίλαπα των συκοφαντών.

-Υπόθεση Βατοπαιδίου. Ο μόνος που μιλούσε ενάντια στην σκευωρία.

-Υποθέσεις “τρομοκρατικών επιθέσεων”. Ενώ όλα τα κανάλια έγλυφαν, ο Σωκράτης τα έχωνε κανονικά.



Στο ΤΡΩΚΤΙΚΟ ίσως να πίστευαν ότι το ανακάτεμα σοβαρών καταγγελιών με άρθρα για τη Lady Gaga να καθησύχαζε τους καταγγελόμενους για το μέγεθος της ηθικής βλάβης που τους προκαλούσε. Μάλλον η ελαφρύτητα της αρθρογραφίας... δεν ελάφρυνε τον "πόνο" που προκάλεσε στο σύστημα.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δύο τουρκικά υποβρύχια σε "περίεργη" κίνηση στο νότιο Αιγαίο κοντά στο Ρόδο - Πορεία "Πίρι Ρέϊς"


πηγη:defencenet

Δύο τουρκικά υποβρύχια αναχώρησαν χθες το μεσημέρι και το απόγευμα, αντίστοιχα, από το ναύσταθμο του Ακσάζ, μπήκαν στο Αιγαίο περνώντας σε ανάδυση μία περιοχή δυτικά της Ρόδου και αυτή την στιγμή πλέουν με βόρεια πορεία, κάπου στο μέσο του Αιγαίου. Τα υποβρύχια πέρασαν κατ’αρχήν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά αυτή την στιγμή πλέουν στα διεθνή.

Το ένα από αυτά είναι το “Birinci Inonu” κλάσης 1400/209. Τα τουρκικά υποβρύχια παρακολουθούνται διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή την στιγμήν πλέουν με ταχύτητα το ένα 18 και το άλλο 9 κόμβους. Το πρώτο εξήλθε του ναυστάθμου του Ασκάζ στις 12 χθες το μεσημέρι και το δεύτερο στις 17 το απόγευμα.

Είναι ασυνήθιστη τέτοια κίνηση υποβρυχίων, εξ ού και η διακριτική μεν, αλλά στενή παρακολούθησή τους από το Π.Ν.

Την ίδια στιγμή το «Πίρι Ρέϊς» κινείται στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα, πάντα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνονται οι κινήσεις του «Πίρι Ρέϊς» τις τελευταίες ώρες.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το κουίζ Πούτιν για την προεδρία


Του Αχιλλέα Πατσούκα


Θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο ή θα κυβερνά από τη θέση του πρωθυπουργού;


Αν και υπολείπονται περίπου δύο χρόνια μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, το κυρίαρχο ερώτημα είναι εάν ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ανανεώσει τη θητεία του για άλλα έξι έτη ή αν ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέψει στο Κρεμλίνο, εάν υποτεθεί πως έφυγε ποτέ. Πριν προχωρήσουμε στα πιθανά σενάρια, καλό θα ήταν να διαπιστώσουμε αν σε πρακτικό επίπεδο έχει αλλάξει κάτι στη Ρωσία στο διάστημα που πρόεδρος της χώρας είναι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η απάντηση είναι απολύτως όχι, ίσα ίσα που η δυαρχία βοήθησε στο μοίρασμα του μεγάλου όγκου εργασίας που και οι δύο έχουν. Ο καταμερισμός των καθηκόντων δεν σημαίνει αυτόματα πως και η ισχύς των δύο είναι η ίδια. Μπορεί βάσει συντάγματος η τελική απόφαση για όλα τα ζητήματα να ανήκει στον πρόεδρο, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως αυτό δεν συμβαίνει. Από την ημέρα που ο Πούτιν μετακόμισε ελάχιστα μέτρα δυτικότερα στο πρωθυπουργικό γραφείο, αυτόματα μεταμορφώθηκε και ο ρόλος του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι τότε είχε καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρα και με πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες.

Σήμερα, ουσιαστικά όλα τα εσωτερικά ζητήματα, ανάμεσά τους και αυτό της άμυνας, περνούν από τα χέρια του, με τη διαφορά πως για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά και για να μην αποδυναμώσει την εικόνα του προέδρου και στενού του φίλου και συνεργάτη επί πολλά έτη Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν το επιδεικνύει. Ο ρόλος του προέδρου θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη «βιτρίνα» της χώρας στην κοινωνία και κυρίως στη Δύση. Η γνώμη του ωστόσο είναι ισχυρή, αλλά στην ουσία δεν έφτασε ποτέ στη σύγκρουση με τον Πούτιν. Ακόμα και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που ανήκουν στην αρμοδιότητα του προέδρου, όταν σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση πάει να ξεφύγει, έχουμε την από μηχανής παρέμβαση Πούτιν.

Αριστες σχέσεις

Αποκρυπτογραφώντας τις σχέσεις τους, αυτές ήταν, είναι και θα είναι άριστες. Οσο για ορισμένες φερόμενες συγκρούσεις, που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτές είναι θα έλεγε κανείς «σκηνοθετημένες», για να περνάει η εικόνα κυρίως στη Δύση πως η πολιτική λειτουργία της Ρωσίας είναι ομαλή.

Να θυμίσουμε πως όταν εντός του τελευταίου έτους υπήρχε η είδηση για έντονες διαφωνίες, οι δυο τους, πριν προλάβουν αυτές να αναπαραχθούν στα ΜΜΕ, την πρώτη φορά εμφανίστηκαν να παρακολουθούν ποδόσφαιρο πίνοντας μπίρες και τη δεύτερη στη χιονισμένη ταράτσα γνωστού εστιατορίου στη γενέτειρά τους Αγία Πετρούπολη να απολαμβάνουν τη θέα. Με το επίπεδο συνεργασίας των δύο να είναι εξαιρετικό, το πρόβλημα μάλλον εντοπίζεται στους υπουργούς, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξέρουν σε ποιον πρέπει να αναφερθούν πρώτα, με αποτέλεσμα να δίδουν λόγο και στους δύο για να είναι καλυμμένοι. Επανερχόμενοι στο βασικό ερώτημα για το ποιος εκ των δύο θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012, η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως γνωρίζει, καθώς μόνο οι δυο τους το ξέρουν και πιθανότατα από καιρό. Αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με τη Δύση, η Ρωσία δεν διαθέτει ακόμα την πολιτική και κομματική ωριμότητα να προχωρήσει σε μακροχρόνιες διαδικασίες για την εκλογή υποψήφιων προέδρων, καθώς αν αυτό συνέβαινε, πιθανότατα θα κατέρρεε η χώρα. Ενα σενάριο θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι αυτός που θα επιστρέψει στον προεδρικό θώκο.

Η εκδοχή αυτή παρουσιάζει μια σειρά δυνατών επιχειρημάτων, με σημαντικότερο πως συνεχίζει να είναι για τους Ρώσους ο δημοφιλέστερος πολιτικός και αυτός που σίγουρα θεωρούν πραγματικό και μοναδικό ηγέτη. Εκτός αυτού, σίγουρα ρόλο παίζει και η ηλικία του, καθώς, αν δεν θέσει υποψηφιότητα το 2012, θα πρέπει να αναμένει έως το 2018. Το εκ διαμέτρου αντίθετο σενάριο, που πηγάζει από τον χαρακτήρα του Πούτιν, στον οποίο δεν αρέσει καθόλου να είναι προβλέψιμος, ίσως τον οδηγήσει στο να μη θέσει υποψηφιότητα, καθώς εκτός από την αλλαγή στον τίτλο που θα έχει και θα λέγεται ξανά πρόεδρος, πρακτικά τις ίδιες εξουσίες που είχε θα συνεχίζει να έχει.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ελληνική υφαλοκρηπίδα οικειοποιείται η Αγκυρα


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» όλο το Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε μια ακτίνα από 45 έως 32 ν.μ. ανοιχτά του Καστελόριζου, παρά την ενόχληση που εξέφρασε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στην Αλμα Ατα του Καζακστάν, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Δρούτσας και Νταβούτογλου προχθές στην Αλμα Ατα του Καζακστάν. Προς το παρόν, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για το Πίρι Ρέις, κινείται σε χαμηλούς τόνους
Η τουρκική κυβέρνηση, δι' αυτού του προκλητικού τρόπου, δείχνει στην Αθήνα ότι θα εξακολουθήσει όλες τις δραστηριότητές της στην περιοχή, με το «Πίρι Ρέις» να ποντίζει καλώδια, προτού ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου για τον επόμενο χρόνο.

Ως δική της...

Ετσι η Αγκυρα υποδηλοί ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου, αλλά με τις συνεχείς κινήσεις και δραστηριότητές της επιχειρεί να «οριοθετήσει» την περιοχή ως «δική της», επιτρέποντας στον εαυτό της τις σεισμικές έρευνες.

Καθώς οι δραστηριότητες του «Πίρι Ρέις» έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε διεθνείς οργανισμούς, αν δεν θέλει να δει την Αγκυρα να «κατοχυρώνει» περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως τουρκικές.

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά υποτονικά, με διαβήματα προς την Αγκυρα που δεν πιάνουν τόπο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας συναντήθηκε το Σάββατο με τον κ. Νταβούτογλου στην Αλμα Ατα και του εξέφρασε την ελληνική δυσαρέσκεια για τις τουρκικές κινήσεις, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε ακόμα τον Αμερικανό ομόλογό του αλλά και τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Παρά ταύτα, τον πρώτο λόγο στις κινήσεις τον έχει η ελληνική κυβέρνηση και όχι οι ομόλογοι του κ. Δρούτσα. Το ίδιο θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιμείνει να «εντατικοποιηθούν» οι συνομιλίες αυτές, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ξεπέρασαν τα 38 δις $ οι Ρωσικές εξαγωγές όπλων!!



Παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση η Ρωσία είδε τις εξαγωγές όπλων για το 2010 να σημειώνουν σημαντική αύξηση.

Οπως ανακοίνωσε η κρατική βιομηχαία όπλων Rosoboronexport για το έτος 2010 οι παραγγελίες ξεπέρασαν τα 38 δις $


Σημαντικό μερίδιο (πάνω από 50%) ανήκει στις παραγγελίες αεροσκαφών και οπλικού φορτίου μαχητικών.

"Παρά τον σκληλό ανταγωνισμό,οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται" δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας."Οι συνεργασία μας με κορυφαίες ξένες εταιρείες επεκτείνονται κυρίως στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων" συμπλήρωσε.

Η Ρωσία θα παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα μαχητικών αεροσκαφών στην μεγάλη αεροπορική έκθεση Farnborough Air Show (FIA), που ανοίγει τις πύλες της στο Λονδίνο.Στην εν λόγω έκθεση μετέχουν περισσότερες από 1350 εταιρείες από 52 χώρες.

29 Ρωσικές εταιρείες θα παρουσιάσουν 250 περίπου οπλικά συστήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση του SU-35 Flanker , MIG-35 Multirole , SU-32 Bomber (εξαγώγιμη έκδοση του SU-34) και στο Mig-29 SMT!!


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παροχή του ΕΕΧ στο Ισραήλ για ασκήσεις.


πηγή:news247

Για δύο ημέρες "δανείζει" η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που προωθείται προσεκτικά από τις δυο κυβερνήσεις. Κοινή ελληνοισραηλινή άσκηση είχε διακοπεί τον περασμένο Μάιο, μετά την επίθεση στον "στολίσκο ελευθερίας

Για δύο ημέρες "δανείζει" η Ελλάδα τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που προωθείται προσεκτικά από τις δυο κυβερνήσεις.

Το φλερτ Ισραήλ-Ελλάδας τείνει να εξελιχθεί σε γάμο και μάλλον βρισκόμαστε στο στάδιο ενός… προγαμιαίου συμβολαίου.

Από τη μια πλευρά το Ισραήλ χάνει την Τουρκία, την επί χρόνια σύμμαχό της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, από την άλλη η Ελλάδα διανύει ίσως την πιο δεινή οικονομικά περίοδο στη νεότερη ιστορία της.

Aθήνα και Τελ Αβίβ διαβλέπουν πλέον μόνο οφέλη από μια στρατηγική συνεργασία η οποία περιλαμβάνει ένα πλέγμα κοινών δραστηριοτήτων διπλωματικών, οικονομικών-επιχειρηματικών και στρατιωτικών.

Η διακοπή της κοινής αεροπορικής ελληνοισραηλινής άσκησης Μίνωας 2010 τον περασμένο Μάιο με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της επίθεσης των ισραηλινών κομάντο στον ανθρωπιστικό στολίσκο, αποτέλεσε μόνο ένα μικρό σύννεφο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τώρα οι Ισραηλινοί… ξανάρχονται με τις ευλογίες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί άσκηση με αμιγώς ισραηλινή σύνθεση, σε ολόκληρο σχεδόν το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα ύστερα από έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών, 7 ισραηλινά ελικόπτερα CH-53 και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 θα εκπαιδευτούν κατά μήκος ενός αεροδιαδρόμου που εκτείνεται από την Κάρπαθο και τη Ρόδο μέχρι το Άγιον Όρος!

Το σενάριο των γυμνασίων προβλέπει εναέριο ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων από τα ειδικά διαμορφωμένα C-130. Ειδικοί και από τις δύο χώρες διατείνονται ότι ήδη βρισκόμαστε στην αρχή μιας συνεργασίας με βάθος και προοπτική.

"Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τη στήριξη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το ισραηλινό κεφάλαιο αλλά και το Ισραήλ ενδιαφέρεται για μια σύμμαχο-χώρα στην περιοχή με ισχυρό προφίλ όπως η Ελλάδα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ένωσης" υποστηρίζουν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Γύρο παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία



Γύρο παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Και μπορεί το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ωκεανογραφικά να έχουν αρχίσει ξανά τα πηγαινέλα στο Αιγαίο, καθώς με πρόσχημα τις κάθε είδους έρευνες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Δείχνουν την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει σε παραχωρήσεις θαλασσίων εκτάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων πριν από την καθιέρωση στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Διεθνής διαγωνισμός
Ετσι, πριν από μερικές ημέρες η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (Τurkiye Ρetrolleri Αnonim Οrtakligi) δημοσίευσε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D seismics) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καλύπτει την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή, οι προσφορές για τα σεισμικά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 10 Αυγούστου και το έργο της σεισμικής χαρτογράφησης του βυθού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Αρα, υπό κανονικές συνθήκες η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές υπολογίζεται για το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012. Καθυστερεί η Ελλάδα.

Αυτά δείχνουν ότι οι κινήσεις των γειτόνων είναι πολλαπλάσια ταχύτερες από αυτές της Ελλάδας που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια μορφή θα έχει ο δημόσιος φορέας, στον οποίο και θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων (μέχρι πρότινος τα δικαιώματα αυτά ανήκαν στα ΕΛΠΕ). Τις πρόσφατες διακηρύξεις περί ιδρύσεως φορέα, πάνω στις οποίες πλέχτηκαν σενάρια μέχρι και περί... νορβηγικού μοντέλου, ακολούθησε βαθιά σιωπή. Οι φόβοι ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι έντονοι πλέον.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η διενέργεια ερευνών μπορεί να αρχίσει και τώρα, με βάση τα όσα προβλέπει Κοινοτική Οδηγία. Οχι βέβαια για θαλάσσιες περιοχές αλλά για χερσαίες, στις οποίες έγιναν έρευνες στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1998. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι για ορισμένες από αυτές έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και μη.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σοκ από την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια


Σοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η άγρια δολοφονία από αγνώστους του δημοσιογράφου και γενικού διευθυντή του ΘΕΜΑ 9.89 Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του στην οδό Δαιδάλου στην Ηλιούπολη.

Τρεις άγνωστοι φορώντας λευκά πουκάμισα, σκούρα γιλέκα και μαύρα παντελόνια – έμοιαζαν δηλαδή με φόρμες αστυνομικών – χτύπησαν το κουδούνι στις 5:26 το πρωί και την στιγμή που ο δημοσιογράφος άνοιξε την εξώπορτα τον γάζωσαν με τουλάχιστον δέκα σφαίρες…

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, οι δράστες έτρεξαν με τα πόδια και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν με ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση…

Λίγη ώρα μετά στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου βρέθηκε καμένο ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί από το Σάββατο από την περιοχή του Αλίμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν δεκαεπτά κάλυκες - από εννιάρια πιστόλια - από τον τόπο της δολοφονίας!

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ενώ παρακολουθεί τις έρευνες και η Αντιτρομοκρατική. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μαφιόζικο χτύπημα από αγνώστους που εκτέλεσαν πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου…

Ψάχνουν τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου

Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά… Μαρτυρίες, αλλά και στοιχεία «λένε» πως στις 5 και 26 τα ξημερώματα, άγνωστοι χτύπησαν το κουδούνι του διαμερίσματος στην οδό Δαιδάλου 21 – όπου διέμενε ο Σωκράτης Γκιόλιας με τη σύζυγο του και το παιδί τους ηλικίας 2 ετών – και του ζήτησαν να κατέβει κάτω γιατί του κλέβουν το αυτοκίνητο.

Ο Γκιόλιας κατέβηκε γρήγορα στην είσοδο όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο μάρκας Smart και εκεί άγνωστοι τον "γάζωσαν" πιθανότατα με δυο εννιάρια πιστόλια.

Οι δολοφόνοι στη συνέχεια έτρεξαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Γύρω στις 7 το πρωί σε σχετικά μικρή απόσταση από τον τόπο της δολοφονίας, βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εξετάζεται αν ήταν των δραστών. Τα κίνητρα της δολοφονίας εξακολουθούν να είναι αδιευκρίνιστα, ενώ από την αστυνομία δεν αποκλείεται καμία εκδοχή.

Κλιμάκια της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής έχουν σπεύσει στον τόπο του εγκλήματος. Οι πληροφορίες λένε πως οι αστυνομικοί αρχίζουν να ψάχνουν λεπτομερώς τα ρεπορτάζ που δημοσίευσε ή ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει. Ίσως – λένε οι πληροφορίες – κάποιους να ενόχλησαν τα όσα δημοσίευσε και γι΄ αυτό σφράγισαν σε βάρος του συμβόλαιο θανάτου… Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποιοι να τρόμαξαν από όσα ετοιμαζόταν να «βγάλει» και γι αυτό τον δολοφόνησαν με μαφιόζικο τρόπο. ‘Όπως υποστηρίζουν έμπειροι αστυνομικοί «το σχέδιο ήταν πολύ καλά οργανωμένο από επαγγελματίες δολοφόνους».

Οι καταθέσεις που θα δώσουν συνεργάτες, αλλά και συγγενείς του 37χρονου δημοσιογράφου ίσως φωτίσουν τη σκοτεινή και πρωτοφανή υπόθεση. Στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας μπήκε και το καμένο όχημα προκειμένου να βρεθούν ίχνη DNA ή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που εκτελείται δημοσιογράφος.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν 37 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών. Γεννήθηκε στη Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου 1973 και ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας που στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε ο Σωκράτης. Αρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε ηλικία 19 ετών. Το 2003 παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Αδαμαντία, και το 2008 απέκτησαν τον γιο τους Ευθύμη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ρωσο-ιαπωνική ενεργειακή συμφωνία



Η Ιαπωνία και η Ρωσία έφτασαν σε προκαταρτική συμφωνία για την κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquefied Natural Gas) σε ρωσικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευαστούν στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής LNG.

Η συμφωνία σχεδιάζεται να υπογραφεί επισήμως τον Νοέμβριο του 2010 κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ιαπωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ρωσική Gazprom εδώ και καιρό εξέταζε την πιθανότητα ανάπτυξης του εν λόγω έργου σε συνεργασία με την ιαπωνική Jogmec και τις Ιαπωνικές εταιρίες, Itochu και Japex, που συμμετέχουν στο σχέδιο Sakhalin 1.

Το ρωσο-ιαπωνικό σχέδιο για την παραγωγή και εξαγωγή LNG θα ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτοχρόνως με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Σαχαλίνης-Βλαδιβοστόκ συνολικής χωρητικότητας 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.

Το Τόκιο φιλοδοξεί να καταστήσει τη Μόσχα ως έναν κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου λόγω της εγγύτητας των δύο κρατών. Υπενθυμίζεται πως από τον Απρίλιο του 210 η Ιαπωνία ξεκίνησε να παραλαμβάνει LNG από την Ρωσία. Το προϊόν προέρχεται από το πρώτο πρόγραμμα εξαγωγής LNG από την Ρωσία, το οποίο παράγεται από την Gazprom στις εγκαταστάσεις του Sakhalin 2, συνολικής παραγωγής 9,6 εκατομμυρίων τόνων ανά έτος.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki