Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Αιγαίο και ΝΑΤΟ‏


Δεκαπέντε χαμένα χρόνια (1996-2010) για τα ανοικτά εθνικά θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα στο Αιγαίο. Δεκαπέντε χρόνια ομφαλοσκοπίας της Αθήνας, τα οποία εκμεταλλεύθηκε δεόντως η Αγκυρα…
Ατέλειωτη είναι η σειρά:


Από τα Ιμια στο Μνημόνιο της Μαδρίτης (όπου αναγνωρίσαμε ζωτικά τουρκικά συμφέροντα στο Αρχιπέλαγος!). Από την υπόθεση Οτσαλάν, στην αναδίπλωση με τους S-300, αναδίπλωση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως παραδοχή της μειωμένης κυριαρχίας μας! Από τη συστηματική αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, μέσω του ΝΑΤΟ και των διαβημάτων της από το 2000 της ισχύος των Συνθηκών Λωζάννης, Μοντρέ και Παρισίων, μέχρι και την επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, του οποίου όλες οι θέσεις υπήρξαν φιλοτουρκικές. Και από τα «τετελεσμένα» της περιόδου 2000-2007 εις βάρος μας, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ τώρα, όπου η Τουρκία γίνεται ο σημαντικότερος πυλώνας της Συμμαχίας.

Ολο αυτό το διάστημα των 15 χρόνων, η Αθήνα ξόδευε τον χρόνο της πότε για «να μπει ισότιμα στην ΟΝΕ», πότε για «να προετοιμάσει τους Ολυμπιακούς», πότε για το «μεγάλο κόλπο στο Χρηματιστήριο», πότε για τις «ελληνοποιήσεις» και το κέρδισμα των εκλογών, πότε με τις «απογραφές» και τις «ήπιες προσαρμογές», πότε με τον κ. Τατούλη ή με τις πυρκαγιές, πότε με τις «κουμπαριές», πότε με τα Μνημόνια και πότε με τους «Καλλικράτες»…

Με ποια ντοσιέ, λοιπόν, και με ποια όπλα θα μεταβεί ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Λισσαβώνα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η νέα δομή της Συμμαχίας και όπου θα αποφασιστεί η εγκατάσταση της έδρας της Αντιβαλλιστικής Ασπίδας στην Τουρκία και μάλιστα υπό τουρκική Διοίκηση;
Για να δεχθεί, επιπλέον, η Τουρκία τα Αντιβαλλιστικά Συστήματα στο έδαφός της δεν αξιώνει απλώς και μόνο την ανάληψη της Διοίκησής τους, αλλά και απαιτεί από τη Συμμαχία:

* Να μην καταργηθεί το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης.

* Να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν στο νέο δόγμα της Συμμαχίας οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών εντός του FIR Αθηνών από τις πέντε διαδρομές που έχει προεγκρίνει το ΝΑΤΟ από τις 15.2.2007.

* Να δοθούν στην Τουρκία και αντιπυραυλικά συστήματα, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και σε εθνικές αποστολές και επιχειρήσεις της.
Η Ελλάδα, σε όλα αυτά -και παρά την τρομακτική αναβάθμιση της Τουρκίας στα πλαίσια της Συμμαχίας στην οποία ανήκει και η χώρα μας- είναι απούσα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα. Και θα είναι κάτι περισσότερο και από απούσα αν στη Σύνοδο της Λισσαβώνας ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αξιώσει εξισορρόπηση στο Αιγαίο, στο οποίο το ίδιο το ΝΑΤΟ ανατρέπει όλες τις ισορροπίες.

Στο κάτω - κάτω, στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουμε μόνο για να πληρώνουμε τις μεγάλες δαπάνες του και μόνο για να ψηφίζουμε τους Σχεδιασμούς και τα Δόγματά του, τα οποία -σε τελευταία ανάλυση- στρέφονται εναντίον όλων των λαών - και του ελληνικού.
Γνωρίζουμε, άλλωστε, τον ρόλο του και στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Καιρός είναι να αξιώσει ο πρωθυπουργός τα αυτονόητα!


Χ.ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μήνυμα προς εγχώρια και βουλγαρικά "πιόνια": Σταματήστε να σαμποτάρετε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/λης


Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από την Βουλγαρία με πολλούς αποδέκτες, τόσο στην Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα, αναφορικά με το σαμποτάρισμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, από υπερατλαντικά φερέφωνα, είχαμε πριν λίγο. Μιλώντας ειδικά για την απόφαση της Βουλγαρίας να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην τιμήσει την υπογραφή της συμμετέχοντας στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο πρώτος πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας πριν λίγο από την Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη κάλεσε δημοσίως "την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Ρωσία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη".


«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν δρομολογήσει μία αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας» τόνισε ο Κ.Παπούλιας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας» και πρόσθεσε ότι «με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας.».

Επιχειρηματολογώντας για την σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του πετρελαιαγωγού, ο Κ.Παπούλιας προσπάθησε να κάμψει τις ενστάσεις που έχει η βουλγαρική πλευρά. Πριν μερικές εβδομάδεςο Μ.Μπορίσοφ, πιόνι των ΗΠΑ στην Βουλγαρία αρνήθηκε την υλοποίηση του έργου για "περιβαλλοντικούς σκοπούς". «Ελπίζω τα σχέδιά μας και τα όνειρα μας να γίνουν σύντομα, πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Μάλιστα ο Κ.Παπούλιας αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις του Μ.Μπορίσοφ ότι δήθεν "η κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα επιβαρύνει το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής".

«Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει ν’ αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον με αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη».


Πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι πιθανότατα "Οι απόψεις αυτές του κ. Παπούλια ενδεχομένως έχουν αποδέκτες και στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης που δεν βλέπουν "ζεστά" το έργο προσκολλημένοι στο ίδιο άρμα με τον Μ.Μπορίσοφ"!

«Μπορούμε και οφείλουμε να συνεργασθούμε ώστε η ευρύτερη περιοχή μας να καταστεί βασικός κόμβος στη μεταφορά ενέργειας προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα» κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισσαβώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι «όσο τα Σκόπια επιμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

Την Πέμπτη, ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κκ Μάξιμο και τον πρόεδρο της βουλγαρικής εθνοσυνέλευσης, συναντήσεις με τις οποίες θα ολοκληρώσει την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Σόφια.

Ο Κ.Παπούλιας γνωρίζει ότι ο μοναδικός χαμένος από τυχόν ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα είναι ο Ελλάδα, αφού η Ρωσία με τον έναν (αγωγός μέσω Τουρκίας) ή τον άλλο τρόπο θα βρει τρόπο να ικανοποιήσει τα σχέδιά της και για τον λόγο αυτό ρίζενι όλο το "ειδικό πολιτικό βάρος του" για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό

Πηγή http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15547&Itemid=139

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ευκαιρία για παζάρι βρήκε η Τουρκία


Σε στρατηγικό πυλώνα του ΝΑΤΟ μετατρέπει η κυβέρνηση Ερντογάν την Τουρκία, εκμεταλλευόμενη πλήρως την αλλαγή δόγματος της Συμμαχίας και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν. Υστερα από ένα τριετές έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σε όλα τα επίπεδα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία κατάφερε να τοποθετήσει στο έδαφός της την έδρα της αντιπυραυλικής ασπίδας που προτίθεται να κάνει το ΝΑΤΟ εντός του 2011.

Εκτός νυμφώνος μένει η Ελλάδα, καθώς οι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι δεν συμπεριέλαβαν ούτε τη χώρα ούτε τα αντιβαλλιστικά συστήματα που διαθέτει, στην αντιπυραυλική τους ασπίδα.

Στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου, θα αποφασιστεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Στην ουσία πρόκειται να αναλάβει ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας, όπως λένε οι ΝΑΤΟϊκοί, ελεύθερες επικοινωνίες, ελεύθερους δρόμους μεταφοράς για το εμπόριο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια τεράστια αντιπυραυλική ασπίδα.

Την εισήγηση για τις αλλαγές θα κάνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερ Φογκ Ράσμουνσεν. Το δεκασέλιδο έγγραφο είναι χαρακτηρισμένο «Ακρως απόρρητο». Σε αυτό γίνεται αναφορά στο νέο δόγμα, χωρίς εξειδικεύσεις για το πώς θα γίνει η υλοποίησή του, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει σοβαρή απειλή εναντίον των χωρών-μελών, αλλά δέχεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν χώρες με μεγάλη αστάθεια και χώρες που μπορούν να απειλήσουν την παγκόσμια ισορροπία και ασφάλεια.

Ως απειλές προσδιορίζονται ο θρησκευτικός φανατισμός, η μετανάστευση, οι κοινωνικές ανισότητες, η παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, η διεθνής τρομοκρατία, η διασπορά πυρηνικών όπλων, ο κυβερνοπόλεμος, καθώς και η πιθανότητα να πέσουν νέες τεχνολογίες, όπως όπλα λέιζερ και αντιδορυφορικά όπλα, σε λάθος χέρια.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα είναι το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους, η πρώτη από τις τρεις φάσεις της δημιουργίας της είναι σε εξέλιξη και προβλέπει την περιπολία αμερικανικών πλοίων με αντιβαλλιστικούς πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη φάση είναι η τοποθέτηση ραντάρ και κέντρου επιχειρήσεων στην Τουρκία και η τρίτη φάση, η τοποθέτηση αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας σε Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ την όλη κατάσταση είναι ότι στο έγγραφό του ο γεν. γραμματέας προτρέπει για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον τομέα αυτό, με τη συνεργασία ρωσικών και δυτικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Θα πληρώσει η Ελλάδα

Εκμεταλλευόμενος τις προθέσεις του ΝΑΤΟ και πριν ακόμα αυτές συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητεί ανταλλάγματα για την τοποθέτηση των αντιπυραυλικών συστημάτων στη χώρα του. Οπως δήλωσε, θα πρέπει η Τουρκία να έχει τη διοίκηση των μονάδων αυτών, να μην καταργηθεί το στρατηγείο της Σμύρνης, όπως προβλέπει το νέο δόγμα, και να δοθούν στην Τουρκία αντιπυραυλικά συστήματα που θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η ίδια σε εθνικές αποστολές.

Η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει τα αντιπυραυλικά συστήματα που θα τοποθετηθούν στην Τουρκία στο ποσόν που της αναλογεί.

Ακόμη ένα σημείο που αναμένεται να επιβαρύνει την Ελλάδα είναι η νέα οικονομική πολιτική της Συμμαχίας, η οποία θα προβλέπει όλες οι χώρες να πληρώνουν αναλογικά για τις αποστολές του ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως αν θα μετέχουν σε αυτές. Το θέμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και από άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, που δεν μετέχουν σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα


Επεισόδια κατά μουσουλμάνων, όπως η εμπρηστική επίθεση κατά του τεμένους στους Τοξότες, Ξάνθης, βανδαλισμοί σε άλλο τζαμί και κοιμητήριο στην Θράκη, και η επεισοδιακή διαμαρτυρία χιλίων περίπου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα, τον Μάιο του 2009, λόγω «βεβήλωσης αντιτύπου του κορανίου από αστυνομικό», καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Η έκθεση αναφέρεται στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών ανά τον κόσμο και καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2009 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ υποβάλλεται κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει σχετικού αμερικανικού νόμου.

Στην έκθεση σημειώνεται για την Ελλάδα η συνέχιση εκφάνσεων αντισημιτισμού στον Τύπο και στην κοινωνία, περιστατικά βανδαλισμών εβραϊκών μνημείων και περιουσιών, και οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Συναγωγής Χανίων.

Θετικές αναφορές

Ως θετική εξέλιξη προβάλλεται ο εγκαινιασμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από τον υπουργό Επικρατείας τον περασμένο Μάιο.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται εν γένει στην πράξη τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Αναφορά γίνεται στα θετικά, όπως τα χαρακτηρίζει, βήματα του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πρόοδο του διαθρησκειακού διαλόγου με την Αγγλικανική Εκκλησία και άλλα θρησκευτικά δόγματα.

Στην εισαγωγική σύνοψη γίνεται και φέτος λόγος για γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, όπως για τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή ή λειτουργία χώρων λατρείας, και για συνέχιση φαινομένων θρησκευτικών διακρίσεων και εκδηλώσεων αντι-σημιτισμού.

Σημειώνεται ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να ασκεί σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή, ότι απαγορεύεται ο
προσηλυτισμός και ότι από το 2006 δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες λειτουργίας τόπων λατρείας σε μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες.

Για την Τουρκία

Στο κεφάλαιο για την Τουρκία, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τις αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομική αναγνώρισή του ως Πατριαρχείο ούτε αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριάρχη και ότι παραμένουν ανεπίλυτες ακόμη οι διεκδικήσεις του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και για την επιστροφή δημευθέντων περιουσιών.

Πάντως, τονίζεται ότι εν γένει γίνονται σεβαστά τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, αν και υπάρχουν αρκετές αναφορές σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μαχαίρι σε εξοπλισμούς και μονάδες

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει περικοπές δαπανών και αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων



«Μα είναι δυνατόν να έχετε τόσους στρατιώτες στα σύνορα με τη Βουλγαρία που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;». Αυτό φέρεται να έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο οι τεχνοκράτες της τρόικας που ξεσκονίζουν σε τακτά διαστήματα τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι περικοπές στη δαιδαλώδη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με το μαχαίρι στους εξοπλισμούς είναι τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές στη δομή. Στο στόχαστρο θα βρεθεί κυρίως ο Στρατός Ξηράς και ήδη υπάρχουν εκτενείς και αναλυτικές εισηγήσεις για την κατάργηση μονάδων-φαντασμάτων, αλλά και οπλικών συστημάτων που κρίνονται αχρείαστα.

Η αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων σε συνδυασμό με την ανανέωση της Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και το «μαχαίρι» στους εξοπλισμούς του ΕΜΠΑΕ αποτελούν την τριάδα των παρεμβάσεων που θέλουν να επιτύχουν ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης ώστε να μειωθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας. Νέοι εξοπλισμοί άλλωστε απαγορεύονται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σκοπός είναι να αποπληρωθούν υποχρεώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά να μπουν σε τάξη οι αμυντικές βιομηχανίες που με την εξαίρεση της ΕΑΒ φυτοζωούν, διατηρώντας χιλιάδες εργαζομένους χωρίς αντικείμενο. Ηδη μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση συμβούλου αποκρατικοποιήσεων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Επιτελείς του Πενταγώνου παραδέχονται ότι ειδικά στον Στρατό Ξηράς απαιτείται πλήρης αλλαγή του προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας. «Δεν είναι δυνατόν στην παρούσα συγκυρία να υπάρχουν τόσο πολλές βαριές μονάδες διασκορπισμένες κατά μήκος των βορείων συνόρων,από όπου δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας» τονίζουν στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις για «μαχαίρι» στις Ενοπλες Δυνάμεις στρέφονται ακριβώς εκεί. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, αλλά και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (ΕUΟΗQ), το οποίο είναι ενσωματωμένο στην 1η Στρατιά αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν το έλαβε ουσιαστικά ποτέ υπόψη της. Επιπλέον, σημαντικές περικοπές απαιτούνται σε οπλικά συστήματα τα οποία πλεονάζουν χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην άμυνα της χώρας. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς, οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο. Τα άρματα μάχης ξεπερνούν τα 1.700 και τα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων κατηγοριών τα 2.000. Υπάρχουν επίσης περίπου 800 πυροβόλα μάχης. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες, αλλά επίσης τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Αεροπορία, οι αριθμοί θα μπορούσαν είναι μικρότεροι χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αεροπορία διατηρούνται περίπου 320 αεροσκάφη, με πολλά εξ αυτών να έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Στρος Καν: «Να προσέξει η Γερμανία, το οικονομικό θαύμα στηρίζεται στους άλλους»


Συστάσεις στη Γερμανία κάνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο εκτιμά ότι η καλή κατάσταση
της γερμανικής οικονομίας δεν θα διαρκέσει «πολύ καιρό», αν καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη των εταίρων της, καθώς στηρίζεται στην καταναλωτική τους δύναμη.


«Η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στρος-Καν στο γερμανικό περιοδικό Stern, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στον Τύπο, «όμως η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψη σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό».

«Ακόμα κι αν κάποιοι πολιτικοί θέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή μου είναι όχι, σίγουρα, όχι», πρόσθεσε ο Στρος-Καν.

Επανερχόμενος στις επικρίσεις που συχνά δέχεται η Γερμανία για το πλεόνασμα που παρουσιάζει η οικονομία της ο Στρος-Καν έκρινε «ότι έχει σωστή βάση» η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν τα πλεονάσματα κάποιων χωρών να μειώνονται. «Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τα δικά μας πλεονάσματα και να καταδικάζουμε τα ελλείμματα των άλλων», τα πρώτα τροφοδοτούνται από τα δεύτερα, επεσήμανε ο Στρος-Καν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki