Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Διχασμός και απογοήτευση


Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες πολίτες απέναντι στο πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύουν την Κυριακή οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Το Παρόν».

Αυτό που δείχνει να διχάζει τους πολίτες είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς σε υψηλό ποσοστό κρίνουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «αναγκαίες, αλλά άδικες», ενώ αλματώδης είναι η άνοδος της αδιευκρίνιστης ψήφου, στο υποθετικό σενάριο αυριανών εκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε για την εφημερίδα «Το Βήμα» η εταιρεία Κάπα Research, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%), χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού αναγκαίες, πλην όμως, από αυτούς 35,2% τις αξιολογούν ως «αναγκαίες» και ταυτόχρονα «άδικες» και 14,2% τις κρίνουν ως «απαραίτητες».

Σε ποσοστό 29,9% πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν τώρα, με ποσοστό 19% των πολιτών να τα θεωρούν «καταστροφικά».

Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, σε ποσοστό 23,4% απάντησαν πως θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 15,6% ΝΔ, 6,7% ΚΚΕ, 4,1% ΛΑΟΣ, 2,3% ΣΥΡΙΖΑ, 7,8% άλλο κόμμα. Η αδιευκρίστη ψήφος έφτασε το 40,1%.

Επιπλέον, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (82,9%) εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ σε ποσοστό 64,1% δηλώνουν πως οι συνθήκες για τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων δεν είναι ώριμες.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν», και στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται και πάλι να «προκρίνουν» την αδιευκρίνιστη ψήφο (28,2%).

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 24,7%, η ΝΔ με 19,3%, το ΚΚΕ με 7,8%, ο ΛΑΟΣ με 4,9, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,3% και άλλο κόμμα με 3,4%. Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, ενώ 77,2% εκτιμούν πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν απογοητευμένοι από την εικόνα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους έχει χειροτερέψει, σε ποσοστό 49% για τον Γ. Παπανδρέου και σε ποσοστό 31,1% για τον Αντ. Σαμαρά.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δήλωση-καταπέλτης του Γιάννη Καψή για Πάγκαλο



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki