Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σε λίγες ημέρες οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστίνης


Μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι συνομιλίες, με έμμεσο τρόπο, μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων σύμφωνα με όσα δήλωσε από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται, για επίσημη επίσκεψη, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.


Από το Ισραήλ "διέρρευσε" η πληροφορία ότι οι συνομιλίες αυτές θα γίνουν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ενώ από παλαιστινιακής πλευράς, "διέρρευσε" ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αποδέχεται τη διαδικασία αυτών των συνομιλιών, ζητώντας όμως από την αμερικανική πλευρά περισσότερες "εγγυήσεις".

Υπενθυμίστηκε από το στενό περιβάλλον του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ότι, "εάν δεν διακοπούν, πλήρως, οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι απ' ευθείας" συνομιλίες με το Ισραήλ.

Η διάρκεια αυτών των "έμμεσων" συνομιλιών προβλέπεται από καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές "τρίμηνη".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ελληνοτουρκική συνάντηση για τη λαθρομετανάστευση


«Θύματα του εμπορίου λαθρομεταναστών είναι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα» δήλωσε την Τρίτη ο αρχηγός της τουρκικής ακτοφυλακής ναύαρχος Αρτούνσκ σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στη Σμύρνη, που υπεγράφη το 2001. Ο τούρκος αξιωματικός επισκέπτεται την Αθήνα.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση για τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης μεταξύ του τουρκικού κλιμακίου και του ελληνικού λιμενικού σώματος.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο της Σμύρνης είχε υπογραφεί το 2001 αλλά η Τουρκία ποτέ δεν το εφάρμοσε, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των λαθρομεταναστών στη Σμύρνη θα προκαλούσε προβλήματα στον τουρισμό της.

Πάντως, από τη Δευτέρα που ο αρχηγός της τουρκικής ακτοφυλακής βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό εισόδου λαθρομεταναστών απο τα τουρκικά νησιωτικά παράλια.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συνέχιση των συνομιλιών με το Ιράν ζητεί η Κίνα


Η Κίνα ζήτησε και πάλι τη συνέχιση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την εκκίνηση από την Τεχεράνη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% και τις προτροπές των δυτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.


"Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους ως προς το σχέδιο συμφωνίας που αφορά τον ιρανικό ερευνητικό αντιδραστήρα και ότι θα φθάσουν σε συναινετική λύση το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα επιτρέψει την επίλυση του προβλήματος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

Το Ιράν ξεκίνησε την Τρίτη την διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% στη μονάδα του Νατάνζ. Οι επιχειρήσεις παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% άρχισαν", ανακοίνωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την Τεχεράνη, εξαιτίας της εμπλοκής των συνομιλιών με την ομάδα των Εξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Κίνα) ως προς την προμήθεια του Ιράν με εμπλουτισμένο κατά 20% πυρηνικό καύσιμο, το οποίο έχει ανάγκη για τον ερευνητικό αντιδραστήρια της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση του Ιράν προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως των μεγάλων δυνάμεων, που υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο, δηλώνει ο ηγέτης της


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ιλ, υποστήριξε τη Δευτέρα, υποδεχόμενος έναν Κινέζο αξιωματούχο, ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να δει αποπυρηνικοποιημένη την κορεατική χερσόνησο.


Ο Ουάνγκο Τζιαρουί, υπεύθυνος του διεθνούς τμήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ-ιλ σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να πείσει τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα" ο Τζιαρουί μετέφερε προφορικό μήνυμα του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο με το οποίο προσκαλεί το Βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί το Πεκίνο.

Ο Κιμ εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο ενώ διαβεβαίωσε τον Κινέζο απεσταλμένο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει προσπάθειες για να βελτιωθεί η συνεργασία της με την Κίνα.

Την Τρίτη αναμένεται στην Πιονγιάνγκ ο Λιν Πάσκο, στενός συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προκειμένου να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει ξανά στις εξαμερείς συνομιλίες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αποχωρεί από την κυβέρνηση Χριστόφια η ΕΔΕΚ


Την αποχώρηση της από την κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια, λόγω σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς επίλυσης του Κυπριακού, αποφάσισε τη Δευτέρα το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.


Υπέρ της αποχώρησης, όπως ήταν και η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ κατά τάχθηκαν οκτώ και τρία τήρησαν αποχή.

Αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της ΚΕ, ο Γιαννάκης Ομήρου προέβη σε δηλώσεις υπογραμμίζοντας την υποχρέωση της παράταξής του για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. «Ήταν η ώρα της δικής μας ευθύνης. Ήταν Εθνική ανάγκη η αποχώρησή μας, λόγω των επιλογών του Προέδρου στο Κυπριακό».

Την Τρίτη αναμένεται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Χριστόφια οι υπουργοί Γεωργίας Ανδρέας Πολυνείκης και Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαίδης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki