Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Flying gurnard


Υποβρύχιο που πετάει σχεδιάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Το καινοτόμο όχημα θα μπορεί να ταξιδέψει κάτω από το νερό ως υποβρύχιο και στη συνέχεια θα εκτοξεύεται μέσα από τα κύματα και θα πετά ως αεροπλάνο!

Το τμήμα Στρατιωτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) έχει καταπιαστεί με τη δημιουργία ενός αεροσκάφους που να μπορεί να πετάξει χαμηλά πάνω από τη θάλασσα, καθώς πλησιάζει το στόχο του, πριν εξαφανιστεί αιφνιδιαστικά κάτω από το νερό αποφεύγοντας την ανίχνευση από τα εχθρικά ραντάρ!

Εν συνεχεία, «υφέρποντας» υποβρυχίως για αρκετά μέτρα θα είναι σε θέση να πλησιάσει και πάλι το στόχο του πριν ξαναεπιτεθεί από ακόμη κοντινότερη απόσταση – πιθανώς βάλλοντας κατά πλοίου ή άλλου στόχου επιφανείας ή μιας παράκτιας εγκατάστασης.

Το περιοδικό New Scientist αναφέρει ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ το 2008 και πλέον έχει φτάσει στο στάδιο της υποβολής σχεδίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η DARPA δεν αποκλείεται να αρχίσει να χρηματοδοτεί την κατασκευή του μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η τεχνολογική πρόκληση είναι μεγάλη: θα πρέπει να συνδυαστούν οι αρχές της υδροδυναμικής και της αεροδυναμικής.

Από τη μια πλευρά τα αεροσκάφη πρέπει να είναι ελαφριά, ώστε με την ελάχιστη ώση του κινητήρα να πετούν, από την άλλη τα υποβρύχια πρέπει να είναι βαριά και δυνατά για να αντιστέκονται στην πίεση του νερού.

Για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια η μέθοδος που ενδείκνυται είναι να κατασκευαστεί ένα υποβρύχιο ελαφρύτερο από το νερό που να χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο τα πτερύγια-φτερά του που να το «σπρώχνουν» έξω από την επιφάνεια και να του επιτρέπει στη συνέχεια να πετά και να ελίσσεται.

Ο σχεδιαστής υποβρυχίων Graham Hawkes είναι αισιόδοξος για την έκβαση του προγράμματος θεωρώντας ότι χάρη στις ίνες του άνθρακα – ένα υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό και με μικρό σχετικά βάρος – μπορούν να κατασκευαστούν σκάφη δυνατά και ελαφριά ταυτόχρονα, που να πετούν πάνω και κάτω από το νερό.

«Δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε τα πουλιά» σημειώνει. «Βάζουν το ράμφος τους στο νερό, βουτούν στο νερό ή σχίζουν την επιφάνειά του και ύστερα συνεχίζουν να πετούν».

Υπάρχουν όμως και οι απαισιόδοξοι, όπως ο Jim Mc Kenna, μηχανικός της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που βλέπουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος.

Το κυριότερο ίσως είναι ότι οι μηχανές ενός αεροπλάνου – που έχουν θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς Κελσίου – πιθανώς να εκρηγνύονταν από την αιφνίδια αλλαγή θερμοκρασίας κατά την κατάδυσή τους στο νερό.

«Αν αφήσουμε το κρύο νερό της θάλασσας να μπει σε μια ζεστή μηχανή, θα υποστεί τεράστιο θερμικό σοκ» υπογραμμίζει.

Πολύ κοντά ή πολύ μακριά; Πάντως το Πεντάγωνο φαίνεται ότι θα επιμείνει αρκετά στο μεγαλεπήβολο όνειρό του για ένα υποβρύχιο που πετάει...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφωνία Ρωσίας-Λιβύης για την αναβάθμιση 200 T-72


Σε συμφωνία άξίας 1.3 δις $$ για αναβάθμιση 200 αρμάτων μάχης Τ-72 κατέληξαν Ρωσία και Λιβύη.Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης είχαν προμηθευτεί από την τέως Σ.Ε και η πρώτη συζήτηση για αναβάθμισή τους ξεκίνησε το 2006 ως μέρος μεγάλων εξοπλιστικών συμφωνιών μεταξύ των 2 χωρών.

Η Λιβύη υπήρξε στο παρελθόν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς Ρωσικών οπλικών συστημάτων.Παρα τις πρόσφατες συμφωνίες του Καντάφι με δυτικούς ηγέτες σε ενεργειακό και εξοπλιστικό επίπεδο ( κάτι που οφείλεται στην άρση του εμπάργκο όπλων από το ΝΑΤΟ ), οι σχέσεις του με την Μόσχα παραμένουν ισχυρές σε όλα τα επίπεδα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Aπαξιώνεται το Αμερικανικό σύστημα Aegis



Το διαμάντι του αμερικανικού Ναυτικού και η κολόνα της υπό ανάπτυξης νέας αντιπυραυλικής ασπίδας των Αμερικανών, φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Πρόκειται για το σύστημα Aegis, το οποίο σύμφωνα με ρεπορτάζ του διαδικτυακού περιοδικού «Navy Times», είναι στην χειρότερη κατάσταση από τότε που κατέστη υπηρεσιακό.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αξιωματικούς του αμερικανικού Ναυτικού, σημαντικός αριθμός των συστημάτων βρίσκεται σε μη ικανοποιητική κατάσταση ύστερα από χρόνια κακής συντήρησης. Κατά τον ναύαρχο Τζον Χάρβεϊ, επικεφαλής της υπεύθυνης για την αξιολόγηση του ετοιμοπόλεμου των συστημάτων επιτροπής, η αποτελεσματικότητα του Aegis έχει μειωθεί, έχοντας πέσει θύμα της προσπάθειας των ναυάρχων να περικόψουν το λειτουργικό κόστος μειώνοντας τα πληρώματα, την εκπαίδευσή τους και τη συντήρηση.

Το πόρισμα που κατέθεσε η επιτροπή κατέδειξε ότι από τα οκτώ καταδρομικά που εξετάστηκαν μόνο δύο διαθέτουν Aegis το οποίο να βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση.

Για την κατάσταση υπαίτια είναι η έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένου προσωπικού αλλά και το γραφειοκρατικό σύστημα του Ναυτικού, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προμήθειας ανταλλακτικών. Οι συντάκτες της επιτροπής επισημαίνουν, εξάλλου, ότι αυτή η κατάσταση τείνει να εκλάβει τα χαρακτηριστικά «κουλτούρας» όπου η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων γίνεται Κάτι το σύνηθες και πιθανόν να επεκτείνεται και σε άλλα υψηλής κρισιμότητας συστήματα του αμερικανικού ναυτικού στο σύνολο του.

Το πλέον περίεργο είναι ότι η αμέλεια ή/και αδιαφορία εκδηλώνεται για ένα σύστημα το οποίο αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αμερικανικού ναυτικού. Από τη στιγμή μάλιστα που η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την αντιβαλλιστική άμυνα σε ένα κατανεμημένο δίκτυο αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων που αρχικά θα εδράζεται σε ναυτικές πλατφόρμες που θα φέρουν το Aegis και το βλήμα SM-2, είναι αξιοπερίεργο το πως αυτή η κατάσταση ήταν μέχρι σήμερα ανεκτή.

Δεν αποκλείεται πάντως η έκθεση να οδηγήσει σε άμεσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ναυτικών μονάδων που φέρουν το Aegis διότι το κύριο ζητούμενο από το νέο αμερικανικό σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας είναι, προφανώς, η αξιοπιστία. Χωρίς αξιοπιστία, το πραγματικό αλλά και το ψυχολογικό αντίκτυπο των βαλλιστικών δυνατοτήτων των αντιπάλων των Αμερικανών (Ιράν, Βόρειος Κορέα) θα είναι σημαντικό και αναπόφευκτα θα επιβάλει περιορισμούς στις πολιτικές αλλά και τις στρατιωτικές αποφάσεις του Λευκού Οίκου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Στις Κουρίλες νήσους συνεχίζονται οι Ρωσικές Ναυτικές ασκήσεις.Αντίδραση της Ιαπωνίας.


Και ενώ η μεγάλη διακλαδική Ρωσική άσκηση Vostok 2010 βρίσκεται σε εξέλιξη , υπήρξε αντίδραση της Ιαπωνίας για τα Ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί ο Ρωσικός στόλος στις Νότιες Κουρίλες.

Όπως αναφέρουν Ιαπωνικά μέσα, προβληματισμό και ένταση έχει προκαλέσει στις Ιαπωνικές αρχές η Ρωσική ναυτική άσκηση που γίνεται στα χωρικά ύδατα της νήσου Iturup, δηλ του μεγαλύτερου νησιού από τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες.

"Αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς απογοητευτικό.Απ όσο γνωρίζω, δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν ναυτική άσκηση σε αυτήν την περιοχή", δήλωσε η Ιάπωνας υπουργός εξωτερικών Katsuya Okada.

Και συμπλήρωσε ότι η Ιαπωνία είχε εκφράσει ανεπίσημα τους προβληματισμούς της για την Ρωσική άσκηση vostok 2010 και κυρίως για τα ναυτικά γυμνάσια που είχαν προγραμματιστεί.

Από την άλλη ανώτατοι αξιωματούχοι του Ρωσικού Ναυτικού επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση παρακολουθείται στενά από στρατιωτικές υπηρεσίες της Αμερικής και της Ιαπωνίας

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει εδώ και δεκαετίες σοβαρή διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για τις Νότιες Κουρίλες ((Iturup, Kunashir, Shikotan, and Habomai) τις οποίες οι Ιάπωνες θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειάς τους.

Η διαμάχη αυτή μάλιστα έχει αποτρέψει τις 2 χώρες στο να συνάψουν συνθήκη ειρήνης από το τέλος του Β.Π.Π!!!


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ



Η λανθασμένη νομική βάση στην οποία έχουμε στηριχθεί ως χώρα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ήτοι το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας -6 ή12 ν.μ- έχει δώσει το δικαίωμα σε έναν ατέρμονα κι εθνικά επιβαρυντικό διάλογο με την Τουρκία. Η μάταια επιμονή των διπλωματικών μας εντεταλμένων κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης ώστε το άρθρο 46 για τις αρχιπελαγικές χώρες να περιλαμβάνει την Ελλάδα οδήγησε την Τουρκική αντιπροσωπεία στο να αποχωρήσει και να μην υπογράψει. Εμείς υπογράψαμε έστω κι αν οι προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες. Η μετέπειτα της υπογραφής στάση μας είναι αυτή που έχει δώσει το δικαίωμα στη γείτονα να αυθαιρετεί.

Η θέση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο είναι αρχιπελαγική. Τα γειτνιάζοντα στο ηπειρωτικό κομμάτι νησιά εμπίπτουν στον ορισμό του παράκτιου αρχιπελάγους, όπως αυτό φωτογραφίζεται στο άρθρο 7 της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος πρέπει να περικλειστεί με ευθείες ακτογραμμές βάσης, κατά το παράδειγμα του νορβηγικού. Η οριοθέτηση του νορβηγικού αρχιπελάγους Skjaergaard από το Διεθνές Δικαστήριο το 1951 οδήγησε την 1η Συνδιάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 στο να υιοθετήσει την ακριβή φράση του δικαστηρίου για την περιοχή αυτή και στην ενσωμάτωσή της στην ομώνυμη Σύμβαση για τα χωρικά ύδατα. Η δε εφαρμογή του κανόνα των ευθειών ακτογραμμών κατά το δικαστήριο επιβάλλεται λόγω της ιδιαίτερης αρχιπελαγικής γεωμορφολογίας. Αυτολεξεί το κείμενο αυτό μεταφέρθηκε και στο προαναφερθέν άρθρο 7.

Παράλληλα με την εφαρμογή του άρθρου 7, δημιουργούνται αρχιπελαγικού τύπου περάσματα, το δε Αιγαίο στο σύνολό του και σε συνάρτηση με το στενό του Βοσπόρου αναγνωρίζεται νομικά ως αρχιπελαγικού τύπου στενό, συνδέον τη Μεσόγειο με τον Εύξεινο Πόντο και το status quo παραμένει ως έχει, καθώς όλα τα παραπάνω ήδη ισχύουν de facto, απομένει η αναγνώρισή τους.

Η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι μονομερής απευθυντέα πράξη, δε χρειάζεται δηλαδή συμφωνία με κάποιο άλλο κράτος, παρά μόνο αποδεκτή χάραξη και κατάθεση σε διεθνείς οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Οργανισμό(IMO). Η δε ανακήρυξη του ως στενό μπορεί να γίνει με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης, συγκεκριμένα τα άρθρα 34 έως 45 και ανάλογες με τις παραπάνω διαδικασίες. Τα άρθρα αυτά ως κωδικοποίηση του διεθνούς εθιμικού δικαίου έχουν ήδη εφαρμοστεί από πλείστα όσα κράτη, για παράδειγμα τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιαπωνία κοκ .

Επικύρωση θα μπορούσε να αποτελέσει μια συμφωνία σε παρευξείνιο ή/και σε ευρύτερο νοτιοανατολικό επίπεδο, αντίστοιχη εκείνης του Μοντρέ για το στενό των Δαρδανελλίων.
Κατά το διεθνές αρχιπελαγικό δίκαιο, ακόμη κι αν δεν κατοικούσαν τα νησιά του Αιγαίου Έλληνες, ή ακόμη κι αν δεν ανήκε το Αιγαίο στην Ελλάδα και τα νησιά του ήταν αυτόνομα, πάλι θα δικαιούταν κυριαρχικά δικαιώματα όπως η Κύπρος, η Μάλτα ή τα αμιγώς νησιωτικά ωκεανικά κράτη. Παλαιότερα, πχ στη φραγκοκρατία, η κυριαρχία δεν ήταν συνδεδεμένη με γεωγραφική εγγύτητα. Μπορούσαν οι Ενετοί να έχουν έδρα στην Ιταλία και να κατέχουν παράλληλα την κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα αποτελούν χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία με υπερθαλάσσιες κτήσεις, Γιβραλτάρ και Νέα Καληδονία αντίστοιχα. Η παράλληλη κτήση ηπειρωτικού και νησιωτικού εδάφους, κατά το διεθνές δίκαιο, καθιστά μια χώρα γεωγραφικά αρχιπελαγική μόνο αν τα δύο γειτνιάζουν. Συνεπώς, η Γαλλία, η Ισπανία και λοιπές χώρες δεν μπορούν να απαιτήσουν δικαιώματα παράκτιου αρχιπελαγικού κράτους. Η Ελλάδα μπορεί.

Με το να αναγνωριστεί το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος στο διεθνές δίκαιο καλύπτονται τα κυριαρχικά κενά που ονομάζονται διεθνή ύδατα.

Το κάθε νησί δεν αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά ενώνεται άρρηκτα με το διπλανό του και δημιουργείται μία κι ενιαία αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα.

Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Σε παράκτιο αρχιπέλαγος δεν εφαρμόζεται ο κανόνας των 6 ή 12 νμ, αλλά ο προπεριγραφείς κανόνας του άρθ 7.

Εάν χαράξουμε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με το σημερινό καθεστώς απαγορεύεται η μετέπειτα χάραξη νέων παράκτιων αρχιπελαγικών γραμμών.

Συνεπώς, θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος, όπως ρητά ορίζει το διεθνές δίκαιο, και μετά να καθορισθούν οι κυριαρχικές ζώνες, όπως έκανε η Νορβηγία το 1951 και ο Καναδάς το 1985.


Πρέπει να βλέπουμε την κοινωνία σαν ένα αρχιπέλαγος. Ο καθένας από εμάς συμβολίζει ένα νησί και πρέπει όλοι να ενωθούμε σε μία, ενιαία, κοινωνικά αρχιπελαγική αλυσίδα. Και για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Αιγαίου, εάν ενωθούν μεταξύ τους, όπως προτάσσει το διεθνές δίκαιο, τα νησιά που βρίσκονται στα ανατολικά, (Σαμοθράκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος κλπ), αναπόφευκτα περικλείονται και όλα τα νησιά που βρίσκονται στο εσωτερικό, στα δυτικά τους. Έτσι κι εμείς, εάν αποτελέσουμε την εθνική προμετωπίδα, οι άλλοι, στα μετόπισθεν, ακολουθούν. Ούτως ή άλλως και τώρα το ίδιο κάνουν.


- Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το άρθρο 3 -δηλ. τα 6 ή 12 ν.μ.- δεν εφαρμόζεται σε αρχιπέλαγος. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά του Ιονίου.

- Εφαρμογή του συστήματος ευθειών ακτογραμμών βάσης, σύμφωνα με το άρθρο 7, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και την αρχή της αμοιβαιότητας.

Η Τουρκία χωρίς να έχει υπογράψει τις διεθνείς Συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (1958 και 1982) εφαρμόζει το σύστημα σε Ίμβρο και Τένεδο από το 1964.

- Ο κανόνας εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ, επί παραδείγματι από τη Ρωσία στην Aρκτική περιοχή της, αλλά και από τον Καναδά στο Αρκτικό παράκτιο αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

- Η πρόταση δεν έχει σχέση με τα αμιγώς ωκεανικά κράτη του αρθ 46.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ανταλλαγή... «κατασκόπων» ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ


Η Μόσχα επιθυμεί να ανταλλάξει έναν επιστήμονα που κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Βρετανίας με έναν από τους ύποπτους για κατασκοπεία Ρώσους που κρατούνται στις ΗΠΑ, είπε η δικηγόρος του επιστήμονα.

Σε δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters, η Άννα Σταβίτσκαγια δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να ανταλλάξει τον Ιγκόρ Σουτιάγκιν, έναν ειδικό σε πυρηνικά όπλα που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης το 2004 με την κατηγορία ότι έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες σε βρετανική εταιρεία που, σύμφωνα με τη Ρωσία, λειτουργούσε ως «βιτρίνα» της CIA.

«Θέλουν η ανταλλαγή να γίνει αύριο» δήλωσε η δικηγόρος, προσθέτοντας ότι ο Σουτιάγκιν θα μεταφερθεί αρχικά στη Βρετανία.

Τον Ιούνιο συνελήφθησαν στις ΗΠΑ δέκα άτομα, καλά εκπαιδευμένα, με τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίοι -αν και αποτελούσαν ένα δίκτυο- δεν είχαν διαπράξει ακόμη πράξεις κατασκοπείας.

Τα μέλη του δικτύου προσπάθησαν να καλλιεργήσουν σχέσεις με υψηλόβαθμους παράγοντες από που θα μπορούσαν να αντλήσουν πληροφορίες.

Με τους χειριστές τους στη Μόσχα, αναφέρει το FBI, επικοινωνούσαν με τη μέθοδος της στεγανογραφίας, κρύβοντας δηλαδή μηνύματα και εικόνες μέσα στα αρχεία άλλων φαινομενικά αθώων εικόνων.

Η κατηγορία με την οποία συνέλαβε το FBI τους δέκα είναι η συνωμοσία για τη συνεργασία με πράκτορες ξένης κυβέρνησης και για μερικούς και του ξεπλύματος χρήματος.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ο Πούτιν θέτει όρια για Καύκασο



Του Αχιλλεα Πατσουκα

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Eξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Τιφλίδα, κατά την οποία άσκησε κριτική στην απόφαση της Μόσχας να εγκαταστήσει βάσεις στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως τον πόλεμο τον Αύγουστο του 2008 δεν τον ξεκίνησε ούτε η Ρωσία ούτε η Νότια Οσετία, αλλά η Γεωργία, και ζήτησε εμμέσως από τις ΗΠΑ να μην μπλέκονται σε ξένα χωράφια.

Στον Ρώσο πρωθυπουργό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Γκιόργκι Μποκέρια, ο οποίος κατηγόρησε τόσο αυτόν όσο και ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο της Ρωσίας για κυνική πολιτική.

Στο μεταξύ, πονοκέφαλο έχουν δημιουργήσει στη ρωσική κυβέρνηση οι υπέρογκες δαπάνες που κατηγορείται πως έκανε ο υπουργός Αθλητισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Βιτάλι Μουτκό στη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων στο Βανκούβερ. Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Σώματος, ο Ρώσος υπουργός χρέωσε 97 πρωινά γεύματα στη διάρκεια της 20ήμερης παραμονής του στο Βανκούβερ, ενώ ξόδεψε 1.400 δολάρια για κάθε διανυκτέρευση, τη στιγμή που το προβλεπόμενο ποσό άγγιζε τα 140, μια τιμή που προφανώς είχε μείνει από τη σοβιετική περίοδο.

Εκτός από την αποκάλυψη αυτή, η καρέκλα του κ. Μουτκό φαίνεται να τρίζει ύστερα και από μια δημοσκόπηση η οποία τον κατατάσσει ως τον δεύτερο πιο αντιδημοφιλή υπουργό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βεντόμοστι», που φιλοξενεί δήλωση πηγής του Κρεμλίνου, η αποπομπή του Μουτκό είναι θέμα χρόνου.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου και δεξί χέρι του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπό άλλες συνθήκες ο Μουτκό θα είχε ήδη αποπεμφθεί, η στενή φιλική του σχέση με τον Πούτιν ενδέχεται να τον διασώσει. Ερευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων VTsIOM φέρνει τον Μουτκό μαζί με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης Τατιάνα Γκολίκοβα στη δεύτερη θέση των αντιδημοφιλών υπουργών, με το 31% των ερωτηθέντων να αποδοκιμάζει το έργο τους.

Πρώτος στη λίστα είναι ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών Αντρέι Φούρσενκο.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

"Καταδυόμενο αεροσκάφος" σχεδιάζουν οι Αμερικανοί.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του "New Scientists", η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου (DAPRA), ξεκίνησε τον σχεδιασμό του πρώτου καταδυόμενου αεροσκάφους!

Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από το 2008 και ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός αεροπλάνου που θα μπορεί να επιπλέει σε ταραγμένη θάλασσα, αλλά και να καταδύεται σαν υποβρύχιο για να μεταφέρει πεζοναύτες σε εχθρικές ακτές!

Από την αρχή οι επιστήμονες της DAPRA, γνώριζαν ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός τέτοιου "ιπτάμενου υποβρυχίου", ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Κι αυτό γιατί μιλάμε για δύο οχήματα με διαμετρικά αντίθετες απαιτήσεις! Οι πρώτες προσπάθειες δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία, γιατί εστιάζονταν σε υποβρύχια που θα μπορούσαν να πετάξουν.

Τώρα πια η DAPRA, έχει αλλάξει τους στόχους της και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα καταδυόμενο αεροσκάφος και όχι ιπτάμενο υποβρύχιο. Το σκάφος θα πρέπει να μπορεί να πετά 1.000 ναυτικά μίλια, να πλησιάζει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για τουλάχιστον 100 ναυτικά μίλια, πριν καταδυθεί σε μικρό βάθος για τα τελευταία 12 μίλια μέχρι την ακτή. Αμέσως μετά, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να περιμένει την επιστροφή των πεζοναυτών για τρεις ημέρες, παραμένοντας σε κύματα ύψους έως και τεσσάρων μέτρων!

"Είναι εφικτό να γίνει! Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά.", δήλωσε αισιόδοξος ο Γκράχαμ Χώκ, ειδικός στον σχεδιασμό υποβρυχίων!

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Νέα Τουρκική πρόκληση στο Β.Αιγαίο.Το ΓΕΕΘΑ κρύβεται.


Νέο επεισόδιο με αφορμή αποστολή έρευνας-διάσωσης είχαμε πριν λίγες ώρες στο Βόρειο Αιγαίο. Το επεισόδιο κρατήθηκε μυστικό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα το ΓΕΕΘΑ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, όπως έπραξε και χθες μέχρι να αποκαλύψει το θέμα το defencenet.gr., αλλά αυτή την στιγμή πλέον μιλάμε για συγκάλυψη της τουρκικής επιθετικής κίνησης στο Αιγαίο.

Το ΓΕΕΘΑ ανεπίσημα ... διαψεύδει το γεγονός, την στιγμή που έχει εκδοθεί ... ΝΟΤΑΜ (!) από την Ελλάδα, την οποία και παραθέτουμε στην συνέχεια. Εκτιμούμε ότι είναι πλέον σαφές πως βρισκόμαστε ενώπιον, όχι μυστικής, αλλά σκοτεινής διπλωματίας.

Στο επεισόδιο το οποίο έληξε από ελληνικής πλευράς όταν βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για ψεύτικο συναγερμό, όπως και χθες, είχαμε μία διαφοροποίηση σε ότι αφορά την κινητοποίηση του ελληνικού συστήματος έρευνας-διάσωσης:

Υποκλάπηκε σήμα της τουρκικής ακτοφυλακής που κινητοποιούσε τα πλωτά και εναέρια μέσα της Τουρκίας για «ναυάγιο αλευτικού» βορειοδυτικά της Λήμνου (για την ακρίβεια έδωσαν δύο στίγματα στο σήμα που υπεκλάπη, πιθανώς για να μπερδέψουν την ελληνική πλευρά, ένα βόρεια και ένα νότια της Λήμνου, όπως έγινε και χθες με τη NAVTEX που εξέδωσαν), καθαρά σε ελληνική περιοχή έρευνας-διάσωσης και κατ’αυτό τον τρόπο κινητοποιήθηκαν τα ελληνικά μέσα. Σήμερα δεν εξέδωσαν ούτε NAVTEX, ούτε ΝΟΤΑΜ.

Ιδού η ελληνική ΝΟΤΑΜ την οποία ... αρνούνται ότι υπάρχει!

A1304/10 - DUE TO PERSON IN WATER (PIW) SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL
TAKE
PLACE WITHIN AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 400100N0245300E
AMSL/5000FT WI ATHINAI FIR.
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC, INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR
WHICH FALLS WITHIN ITS COMPETENCE. 00000FT AMSL - 05000FT AMSL, 06 JUL 11:00
2010 UNTIL 09 JUL 11:00 2010. CREATED: 06 JUL 11:05 2010


Όλα αυτά πάλι πάνω στον 25ο Μεσημβρινό στην ευρύτερη περιοχή του Άη Στράτη.

Δηλαδή για δεύτερη στην σειρά ημέρα, είχαμε σήμα από την πλευρά της Τουρκίας, για ναυάγιο σε καθαρά ελληνικής αρμοδιότητας περιοχή έρευνας-διάσωσης, το οποίο αποδείχθηκε και πάλι ψεύτικο.

Το σήμα υποκλάπηκε και στις 13.40 ξεκίνησε η ελληνική επιχείρηση με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ. Διαπιστώθηκε τότε ότι οι Τούρκοι είχαν απλωθεί σε μία μεγάλη περιοχή βορειοδυτικά της Λήμνου, μέχρι και τα Ψαρά. Στα βόρεια-βορειοδυτικά επιχειρούσε ένα CN-235, παραβιάζοντας μάλιστα και τον ΕΕΧ, χωρίς να αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά και ένα τουρκικό περιπολικό κατευθύνθηκε νότια. Από ελληνικής πλευράς απογειώθηκε άμεσα ένα Super Puma από την Λήμνο και εστάλη και ένα C-130 από την Ελευσίνα. Επίσης από την Λήμνο έφυγε το σκάφος του Λιμενικού P514.

Το C-130 ζήτησε από τα τουρκικά αεροσκάφη και πλωτά μέσα να αποχωρήσουν άμεσα γιατί βρίσκονταν εντός ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας έρευνας-διάσωσης, αλλά χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Στις 14.40 τα ελληνικά μέσα αποχώρησαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάποιο πραγματικό αντικείμενο στην έρευνά τους.

Στην ελληνική έρευνα συνέδραμε και ένα εμπορικό σκάφος που βρέθηκε στην περιοχή.
Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας συστηματικής τακτικής της Άγκυρας η οποία προσπαθεί με ψεύτικα σήματα (υποθέτουμε ότι γνώριζε ότι το σήμα θα το υπέκλεπτε η ελληνική πλευρά) να δημιουργήσει τετελεσμένα στην έρευνα και διάσωση ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Θα επανέλθουμε με νεότερες πληροφορίες.

Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Τουρκική δυσαρέσκεια για την επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αρμενία



Η δυσαρέσκεια προέρχεται από την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπ. Εξωτερικών στο μνημείο της Γενοκτονίας.Δυσαρέσκεια, αλλά χαμηλές και προσεκτικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Ερεβάν της Αρμενίας.

Ωστόσο, ορισμένες «παραλείψεις» στο πρωτόκολλο της επίσκεψης της κ. Κλίντον στο μνημείο της Γενοκτονίας, τονίστηκαν ιδιαίτερα στην Άγκυρα, για να υπογραμμίσουν τον «προσωπικό» χαρακτήρα της επίσκεψης και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

H κ. Κλίντον δεν πλησίασε το βιβλίο επισήμων στο μνημείο, όπου έχουν υπογράψει αρχηγοί κρατών όπως ο Σιράκ και ο Πούτιν.

Δεν επετράπη επίσης η παρουσία μέσων ενημέρωσης, ούτε η απευθείας μετάδοση της επίσκεψης. Η κ. Κλίντον δεν προέβη σε καμία δήλωση και ουδείς επίσημος της κυβέρνησης του Ερεβάν βρισκόταν δίπλα της. Επίσης, το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα της γενοκτονίας, προκάλεσε ικανοποίηση στην Άγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μεχμέτ Τζεϊλάν, βουλευτής του ΑΚΡ σημείωσε: «Από τους συμμάχους μας αναμένουμε να αποφεύγουν συμπεριφορές, οι οποίες θα προκαλέσουν ζημία στη διαδικασία προσέγγισης με την Αρμενία. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη Κλίντον μας προκαλεί λύπη».

Ο Ντενίζ Μπολούκμπασι, βουλευτής Άγκυρας του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης ΜΗΡ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, συνέδεσε την επίσκεψη Κλίντον με τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης προς την Αρμενία: «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάρρευσης τόσο των Πρωτοκόλλων της κυβέρνησης του ΑΚΡ με την Αρμενία, όσο και του ανοίγματος προς το Ερεβάν», είπε.

Τέλος, ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Σουκρού Ελεκντάγ, παρατήρησε ότι «η Τουρκία, κυρίως με τη στάση που υιοθέτησε στο θέμα του Ιράν, θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στο να παρεμποδίσει την αποδοχή των ισχυρισμών περί Γενοκτονίας».

Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki