Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Πάνε για χωρικά ύδατα "κτένα" στο Αιγαίο - Τι δίνουμε τι "παίρνουμε"
Eπιβεβαιώνονται και από τουρκικής πλευράς οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr για μυστικές συνομιλίες των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας με αντικείμενο την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο με «αυξομειώσεις» των εθνικών χωρικών υδάτων και του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Πάμε για χωρικά ύδατα σχήματος "κτένας" με την Τουρκία να αποκτά τον ζητούμενο από αυτήν, "ζωτικό χώρο"...
Ο, συνήθως άριστα πληροφορημένος, Τούρκος δημοσιογράφους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών και συνακόλουθα και του εναέριου χώρου του Αιγαίου»!
Οι πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι έχει συσταθεί ήδη ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών που απαρτίζεται από διπλωμάτες του «στενού» κύκλου των Γ.Παπαδρέου και Δ.Δρούτσα οι οποίοι μελετούν το «πακέτο» των τουρκικών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με αυτά που «μπορεί» - έτσι τoυλάχιστον πιστεύουν – να δώσει και να πάρει η Ελλάδα.
Επί της ουσίας χαράσσονται νέα θαλάσσια και κατ’επέκταση, εναέρια σύνορα. «Tώρα», γράφει ο Μπιράντ, «οι αρμόδιοι των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο σημείο στα οκτώ και σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.
Ο νέος χάρτης θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας. Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο διότι τα χωρικά ύδατα είναι κλειδί. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και αν απαιτηθεί, οι δύο χώρες θα απευθυνθούν και στη Χάγη».
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Πάμε για διακανονισμό μορφής «κτένας» στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα ελληνικά χωρικά ύδατα π.χ. νότια της Λέσβου και βόρεια της Χίου και γενικά στα περάσματα των ελληνικών νησιών θα μειωθούν στα τρία μίλια ή ακόμα και λιγότερο! Αντίστοιχα θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα σε περιοχές στρατηγικά «ανώδυνες», όπως στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης κλπ.
Τα τουρκικά χωρικά ύδατα από την μικρασιατική ακτή και δυτικά, μεταξύ των νησιών, θα αυξηθούν. Θα δημιουργηθούν δηλαδή «δόντια» σε μια κτένα που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλλια και θα φτάνει μέχρι την Ρόδο. Ανάλογη προσαρμογή θα γίνει και στον εναέριο χώρο, ο οποίος πλέον θα συμπίπτει απόλυτα με τα χωρικά ύδατα.
Πρακτικά θα έχουμε επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίο, απομόνωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από μεγάλες λωρίδες τουρκικών χωρικών υδάτων κλπ.
Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν «μυστικά». Μπορεί να διαπραγματευθούν μυστικά, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μυστικά. Και αν συμφωνήσουν μυστικά, η όποια συμφωνία θα αφορά τους ίδιους τους κυβερνώντες, όχι την Ελλάδα. Αυτή την "λεπτή διαφορά" θα πρέπει να την προσέξουν και αυτοί που νομίζουν ότι θα συμφωνήσουν ότι συμφωνήσουν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων...
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Σε τεντωμένο σχοινί Βόρεια και Νότια Κορέα
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, η οποία εξαπέλυσε επισήμως κατηγορίες στην Β.Κορέα για την βύθιση του πολεμικού πλοίου του Μάρτιο, υποστηρίζοντας πως τα εις βάρος της στοιχεία είναι «συντριπτικά», ενώ προανήγγειλε «σκληρά» μέτρα εναντίον της απομονωμένης διεθνώς κυβέρνησής της.
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα αποκάλεσε το πόρισμα της έρευνας με τη συμμετοχή και διεθνών ερευνητών προϊόν χάλκευσης και προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, εάν η Σεούλ προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
Η μικτή ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, συμπέρανε ότι Βορειοκορεάτικο υποβρύχιο εκτόξευσε τορπίλη η οποία βύθισε την κορβέτα Cheonan, στοιχίζοντας τη ζωή 46 ανδρών του νοτιοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού.
«Δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση», ανέφερε. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει το συμπέρασμα της σχετικής έκθεσης, έκανε λόγο για «επιθετική ενέργεια» από μέρους της Βόρειας Κορέας, και τη χαρακτήρισε άλλο ένα δείγμα της «απαράδεκτης συμπεριφοράς» της Πιονγκγιάνγκ και «παραβίαση της εκεχειρίας». Δεσμεύτηκε εκ νέου να "συμβάλλει" στην «υπεράσπιση» της Νότιας Κορέας έναντι «νέων επιθετικών ενεργειών».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι το πόρισμα του προκαλεί «προβληματισμό και βαθιά ανησυχία».
Ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ μπακ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Παρασκευή. Η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα μονομερώς, αλλά θα πιέσει την διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας.
«Θα λάβουμε αυστηρά, προσήκοντα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, και μέσω της διεθνούς συνεργασίας, θα πρέπει να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να παραδεχθεί την πράξη της και να ξαναγίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», φέρεται να είπε ο Λι στον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ.
Αναλυτές ανέφεραν ότι οι εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις αγορές, πλην της περίπτωσης που υπάρξει κλιμάκωση της βίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα, από το ναυάγιο ανασύρθηκαν τμήματα μιας τορπίλης παρόμοιας με μια κατασκευασμένη στη Βόρεια Κορέα που είχε ανασύρει η Σεούλ πριν επτά χρόνια.
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τη συντηρητική κυβέρνηση στη Σεούλ ότι χρησιμοποιεί το ναυάγιο για να αποκομίσει πολιτικό όφελος και να υποβαθμίσει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στις δύο Κορέες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνάψει τυπική συμφωνία ειρήνης μετά τον πόλεμο της περιόδου 1950-53, ο οποίος τερματίστηκε με μια απλή εκεχειρία.
Το ζήτημα αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση και την Κίνα, την μόνη σύμμαχοτης Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ ιλ φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας.
Αρκετοί αναλυτές υποθέτουν ότι η Κίνα θέλει να αποτρέψει την κατάρρευση της δυναστείας των Κιμ στη Βόρεια Κορέα, που διαρκεί 60 χρόνια, και το ενδεχόμενο πολιτικό χάος στη χώρα, που θα μπορούσε να διαχυθεί και εντός των δικών της.
Ιαπωνία: «Ασυγχώρητη η Πιονγκγιαγκ»
Ασυγχώρητη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα την ενέργεια της Βόρειας Κορέας που είναι υπεύθυνη, σύμφωνα με διεθνή διερευνητική επιτροπή, για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου το Μάρτιο.
«Η χώρα μας υποστηρίζει πλήρως τη Νότια Κορέα» είπε σε δήλωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του Χιροφούμι Χιράνο. "Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι ασυγχώρητη και την καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, όπως και η διεθνής κοινότητα".
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Στα 310,38 δισ. ευρώ το χρέος
Στα 310,38 δισ. ευρώ εξακοντίστηκε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στα τέλη Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 11,8 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες.
Μάλιστα από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει πως ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, έντοκα και ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2015, ξεπερνά τα 148 δισ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί πως έως και το τέλος του 2020 οι συνολικές λήξεις ομολόγων (βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός) υπολογίζονται περίπου σε 240 δισ. ευρώ.
Ο «καλπασμός» του δημόσιου χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της τελευταίας εξαετίας κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 110 δισ. ευρώ.
Εξάλλου χθες αποπληρώθηκαν δεκαετή ομόλογα αξίας 8,8 δισ. ευρώ μετά τον έκτακτο δανεισμό της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010:
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 310,38 δισ. ευρώ, ή 131% του ΑΕΠ έναντι 298,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009. Σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο το χρέος αυξήθηκε κατά 28 δισ. ευρώ. Βέβαια στο μικροσκόπιο της Κομισιόν και των οίκων αξιολόγησης βρίσκεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση του ενδοκυβερνητικού χρέους από το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Για φέτος ο στόχος για το χρέος της γενικής κυβέρνησης έχει τεθεί στο 133,3% του ΑΕΠ.
Καταγράφηκαν υψηλά διαθέσιμα, ύψους 7,15 δισ. ευρώ, αντί 1,1 δισ. ευρώ που ήταν τα διαθέσιμα στο τέλος του 2009, εξαιτίας των εκδόσεων που έκανε το δημόσιο στους πρώτους μήνες του έτους.
Περιορίστηκε περαιτέρω η μέση σταθμική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων, στα 5,46 έτη από 5,66 το 2009 και 10,96 το 2008. Πρακτικά αυτό καθιστά το δημόσιο ευάλωτο στις διαθέσεις των αγορών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, αφού σημαντικό μέρος των ομολόγων θα λήγει πιο σύντομα από ό,τι παλαιότερα.
Τέλος να υπενθυμίσουμε πως η επόμενη δόση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τον Σεπτέμβριο καθώς με τα 20 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του δημοσίου για τους αμέσως επόμενους μήνες
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
ΔΝΤ: Δεν ζητάμε περικοπές... τώρα
To πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Καρολάιν Ατκινσον, ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ ζητεί την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο η κ. Ατκινσον επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Και ως εκ τούτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα λιτότητας θα αλλάξει.
Συγκεκριμένα ανέφερε ως παραδείγματα τον τερματισμό των περιορισμών στη λειτουργία του εμπορίου και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα αυξήσουν το κλίμα ανταγωνιστικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι και οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα, αναπόφευκτα θα επηρρεάσουν τον ιδιωτικό.
"Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το διπλό πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και του υψηλού χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα και πολλά εξ αυτών ήδη εφαρμόζονται", πρόσθεσε.
Επιπλέον, χαρακτήρισε κατάλληλα τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι αγορές ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να το συνειδητοποιήσουν.
Ποτέ δεν έγινε ανάλογη παρέμβαση από το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, κατά της περικοπής μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασιμάτης. Κάτι τέτοιο επισημαίνει ο κ. Κασιμάτης θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην αγορά, καθώς θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την υποκατανάλωση.
Αναλυτικά ο κ. Κασιμάτης τονίζει στη δήλωσή του: "Κάθε ευρώ που θα λείψει από τον εργαζόμενο, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο θα λείψει αναπόφευκτα και από την αγορά. Γι' αυτό εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι και ο 13ος και ο 14ος μισθός θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού και να μην θιγούν σε καμία περίπτωση.
"Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα βρεθεί σε μεγάλη και βαθιά ύφεση και ιδιαίτερα το λιανεμπόριο που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, διότι θέλω να επισημάνω ότι σε κανένα από τα 31 κράτη που παρενέβη το ΔΝΤ δεν έβαλε ως όρο και προϋπόθεση να περικοπούν μισθοί η επιδόματα και από τον ιδιωτικό τομέα. Στα 40 τελευταία χρόνια - τονίζω και πάλι - πουθενά δεν έγινε τέτοιου είδους παρέμβαση".
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)