Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

15 συστοιχίες S-300PMU2 για Κίνα - Ετοιμάζεται απάντηση Μόσχας στις προτάσεις Βενιζέλου για BMP-3HEL


Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300PMU2από την Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή του εργοστασίου Almaz Antey. Την ίδια στιγμή στη Μόσχα ετοιμάζεται η απάντηση επί των προτάσεων Βενιζέλου για τα BMP-3HEL, η οποία θα επιδοθεί στην ελληνική πλευρά εκτός απροόπτου μεταξύ 12 και 14 Απριλίου. Λέμε «εκτός απροόπτου» γιατί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Μόσχα για την Αθήνα είναι ιδιαίτερα ρευστή αυτή την στιγμή...
Το Iντερφαξ, που επικαλείται τον Ιγκόρ Ασουρμπεϊλί, γενικό διευθυντή της Almaz Antey που κατασκευάζει τους πυραύλους, ανέφερε ότι η Κίνα θα παραλάβει συνολικά 15 συστοιχίες των S-300. Το οικονομικό ύψος της συμφωνίας υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.

Η σύμβαση έγινε εφικτή μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας-πλαίσιο που απαγορεύει στις κινεζικές αμυνιτκές βιομηχανίες να αντιγράψουν την τεχνολογία των πυραυλικών συστημάτων, όπως επίσης και διάφορων άλλων οπλικών συστημάτων που πουλάει η Ρωσία στην Κίνα.

Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα, ετοιμάζεται η απάντηση της ρωσικής πλευράς στις προτάσεις που υπέβαλε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, αναφορικά με την διακρατική συμφωνία για την προμήθεια των TOMA BMP-3HEL και την έτερη προτεινόμενη γενική διακρατική συμφωνία-πλαίσιο των ελληνορωσικών αμυντικών σχέσεων.

Σε ότι αφορά την υπάρχουσα διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL, παρατίθενται εγγράφως οι ρωσικές θέσεις επί των προτάσεων Βενιζέλου για την μείωση του κόστους της προμήθειας με την απάλειψη των αντισταθμιστικών οφελών, των τραπεζικών εγγυήσεων κλπ. και πιθανότητα θα γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις που έχουν προταθεί από ελληνικής πλευράς με την προσθήκη υπομνήματος.

Για την έτερη προτεινόμενη γενική διακρατική συμφωνία-πλαίσιο που θα κωδικοποιήσει την ελληνορωσική αμυντική συνεργασία θα υπάρχει κάθετη άρνηση να αντικαταστήσει ή να συμπεριλάβει την νυν διακρατική για τα BMP-3HEL.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki