Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Τις 305 παραβιάσεις του EEX έφθασαν το A'τρίμηνο του 2010-Από αύριο στην άγκυρα ο ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας


Στην Τουρκία θα βρίσκεται από αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε ένα ταξίδι που υποτίθεται θα προετοιμάσει την ατζέντα του Ιουνίου, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Kαι ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Αιγαίο το α' τρίμηνο του έτους έφτασαν τις ... 305! Αλλά, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν πειστεί για τα … απίστευτα: Ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες!


Για την ακρίβεια έχουν πιστέψει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της σύγκρουσης με το κεμαλικό κατεστημένο που εκφράζεται κυρίως από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχει αποφασίσει να περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες. Και βάσει αυτού του συμπεράσματος πορεύονται στις όποιες συμφωνίες, μεταξύ αυτών και της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα.

Διαχωρίζουν την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδος σε «καλούς Τούρκους και κακούς Τούρκους», χωρίς να δείχνουν να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από αυτόν τον διαχωρισμό. Μιλάνε για «κίνδυνο ατυχήματος» στο Αιγαίο από τις τουρκικές προκλήσεις, όπως δήλωσε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του ο Δ.Δρούτσας, αλλά «κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά» σε όλα αυτά που αποδεικνύουν ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι μία και ενιαία.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν γίνονται από τους «κακούς Τούρκους» γίνονται απλά από το τουρκικό Ναυτικό και την τουρκική Αεροπορία. Σε ότι αφορά τις μειώσεις εξοπλισμών από την Άγκυρα αυτά είναι για ελληνική εσωτερική κατανάλωση αφού αγνοούν ότι η Τουρκία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην αμυνιτκή βιομηχανίας της τα τελευταία ΄τριάντα χρόνια και τώρα δρέπει τους καρπούς αυτών των προσπαθειών της με τεράστιες εξαγωγές αμυνιτκού υλικού και αυτάρκεια στα περισσότερα συστήματα των ενόπλων δυνάμεων της.

Αλλά φαίνεται ότι η «φιλειρηνική» ιδεοληψία στο υπουργείο Εξωτερικών είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της κυβερνητικής περιόδου.

Μόνο τυχαία δεν είναι η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος της τουρκικής κορβέτας που επί μία ημέρα αλώνιζε ανενόχλητη σε Κυκλάδες και Αργοσαρωνικό: Σταμάτησαν να ενημερώνουν τους στρατιωτικούς συντάκτες! Κάθε ημέρα οι Τούρκοι απειλούν στα ελικόπτερα του Λιμενικού στο Α.Αιγαίο, κάθε ημέρα έχουμε παραβιάσεις και η απάντηση από ελληνικής πλευράς είναι το σκοτάδι που προσπαθούν να επιβάλουν στα ΜΜΕ.

Στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου οι προκλήσεις έχουν ξεπεράσει όμως, τις προκλήσεις κάθε άλλης περιόδου. Τα ναυτικά επεισόδια, διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως αποκάλυψε το defencenet.gr την περασμένη Πέμπτη. Εκτός από την παύση ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών το άλλο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, ήταν η παύση των αναχαιτίσεων. Κάποιες διακριτικές αναγνωρίσεις μεταξύ 6 και 10 μιλίων και τίποτα άλλο.



Με αυτά τα δεδομένα πηγαίνει ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας στην Άγκυρα για να συζητήσει τι, άραγε;

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, «Γκρίζα» ζώνη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ολόκληρο το Αιγαίο


«Γκρίζα» ζώνη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ολόκληρο το Αιγαίο, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικής Άμυνας παραμονές του Πάσχα. Οι σύγχρονοι εφιάλτες άνοιξαν την Κερκόπορτα του Αιγαίου στην Άγκυρα στρώνοντας για αυτήν κόκκινο χαλί...

Συγκεκριμένα την ώρα που τουρκικές κορβέτες έκαναν βόλτες έως και το Σούνιο, στο Πεντάγωνο κατέφτανε η επιστολή από τον Διοικητή του Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που εδρεύει στη Σμύρνη, βάσει της οποίας αφαιρούνταν στον νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής (CAOC-4) που εδρεύει στη Λάρισα.
Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος από τη Σμύρνη είναι πως θα είναι «τυφλός» τομέας για το ΝΑΤΟ η συγκεκριμένη περιοχή που εκτείνεται μέχρι την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως ότου αποσαφηνιστεί ποια χώρα έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (!) και ποιο κράτος θα χαρακτηρίζει τα ίχνη που εμφανίζονται στα ραντάρ που το ελέγχουν. Η επιστολή αυτή εστάλη στο Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, όπου ο διοικητής του είναι και ταυτόχρονα διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Κέντρου Περιοχής (CAOC-4).

Στην παρούσα φάση χαρακτήριζε ο Αμερικανός αξιωματούχος το Αιγαίο ως ουδέτερη και ευαίσθητη περιοχή. Γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ και τινάζει στον αέρα τις σχέσεις Ελλάδος και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εξελίξεις που εξυπηρετούν βέβαια πλήρως τα τουρκικά συμφέροντα.
Ο Αμερικανός διοικητής ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η Συμμαχία μπορεί να ενδιαφέρεται να βλέπει τι γίνεται πάνω από την Αλβανία, το Ιόνιο και ολόκληρο τον πλανήτη αλλά δεν την... απασχολεί το Αιγαίο (!). Δεν θέλει να γνωρίζει τις παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε τις προσπάθειες που κάνουν να ρίξουν σε απώλεια στήριξης ελληνικά ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιχείρηση FRONTEX. Γεγονός που θα δώσει το περιθώριο στους Τούρκους στρατηγούς να διαπράξουν στο Αιγαίο ό,τι έγκλημα επιθυμούν, όποια προβοκατόρικη ενέργεια σχεδιάσουν. Και μόνο ότι το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία σκοτεινή πλευρά θα δώσει το σύνθημα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας ότι «έχει πλάτες για να διαπράττει ανενόχλητο τις αυθαιρεσίες του», σχολίαζαν Έλληνες αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Ταυτόχρονα εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.


Δεν θα υπάρχουν πλέον για το ΝΑΤΟ επίσημες καταγραφές των γεγονότων που θα διαδραματίζονται στο Αιγαίο. Μέχρι σήμερα το τι συνέβαινε στο FIR Αθηνών το έδινε το Νατοϊκό Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας. Κάθε τουρκικό μαχητικό που εισέρχονταν σε αυτό χωρίς προηγουμένως να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως στην Υπηρεσία Πολιτικής

Αεροπορίας, αυτομάτως χαρακτηρίζονταν εχθρικό και ασύμμετρη απειλή.
Η εξέλιξη αυτή από το Νατοϊκό Αεροπορικό Υποστρατηγείο της Σμύρνης έρχεται μετά από τις αντιρρήσεις της Αθήνας να δεχτεί την εκ περιτροπής τοποθέτηση Τούρκου Διοικητή στο Συμμαχικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής στη Λάρισα. Ενοχλήθηκε φαίνεται η Άγκυρα από την αντίδραση της Ελλάδος και την ταυτόχρονη κατάργηση του αντίστοιχου CAOC στο Εσκι Σεχιρ. Έτσι έθεσε σε δράση τους σύγχρονους «εφιάλτες».
Τέλος, ο Αμερικανός Διοικητής με το Νατοϊκό καπέλο, στη Σμύρνη, αναφέρει στην επιτολή του ότι η Συμμαχία θα ξαναέχει εικόνα του Αιγαίο όταν επιλυθούν οι διαφορές και αποσαφηνιστεί ποια χώρα θα χαρακτηρίζει τα ίχνη στην περιοχή.
Ήδη στις Νατοϊκές αυτές μεθοδεύσεις απέστειλε προσεκτική επιστολή το ΓΕΑ (τη Μεγάλη εβδομάδα) με τις κατευθύνσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών, προβάλλοντας τις εύλογες αντιρρήσεις της Αθήνας. Και όλα πλέον είναι ανοιχτά...

Βέβαια αναλυτές εξετάζουν μήπως οι μεθοδεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τον ερχομό στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργήσουν τεχνηέντως στη χώρα μας αδιέξοδα προκειμένου να υιοθετήσει η Ελλάδα υποχωρητική στάση στις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για συνδιαχείριση του Αιγαίου…

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κι όμως, οι Ελληνες δεν απειλούνται με χρεοκοπία


Αλλοι έχουν τη χάρη και οι Ελληνες τη ρετσινιά του υπερχρεωμένου. Και ναι μεν σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος είμαστε πρωταθλητές στην Ευρωζώνη, όμως σε ό,τι αφορά τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών τα ποσοστά μας είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους μας.


Τα δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 91% και το δημόσιο χρέος στο 112,6%. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, την πρωτιά έχει το Λουξεμβούργο με τα δάνεια στο 553% (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και δημόσιο χρέος στο 15%, ακολουθεί η Μάλτα με δάνεια στο 433% (και δημόσιο χρέος 68,5%) και η Κύπρος με δάνεια 321% (και δημόσιο χρέος 53,2%).

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση (ας σημειωθεί ότι η κατάταξη ακολουθεί φθίνουσα πορεία). Ειδικότερα, κατέχει τη 16η σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τη 14η στα καταναλωτικά, ενώ αν συνυπολογιστεί και το δημόσιο χρέος ανεβαίνει στην 11η θέση (Παρακάτω παραθέτουμε έναν ενδεικτικό πινακα με τα ποσοστά χρεών ανά κράτος μέλος, της ευρωπαϊκής ένωσις)!






Σήμερα στη Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν κάποιο δάνειο ανέρχεται στο 60%, ενώ τα συνολικά δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελούν το 91% του ΑΕΠ. Τα συνολικά υπόλοιπα οφειλών προς τις τράπεζες ανήλθαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2010 στα 254,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΚΤ αφορούν το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών την 31η Δεκεμβρίου 2008. Ο μέσος όρος δανεισμού ως προς το ΑΕΠ για τους «27» της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 154% και για την Ευρωζώνη στο 138%.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 27% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2008), έναντι 38,2% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και 37,8% της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη του δανεισμού, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να κινηθεί η αγορά. Αντίστοιχα τα καταναλωτικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 12,9%, έναντι 15,2% στην Ευρωζώνη και 14,6% στην ΕΕ


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki