Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ταξιδιωτική οδηγία ''Βαγδάτης'' δίνουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα


Ανησυχία για τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό εκφράζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στο δελτίο προξενικών και ταξιδιωτικών πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, το οποίο ανανεώθηκε χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και με λιγοστές προσθήκες στο τμήμα που αφορά την ασφάλεια.


Σε αυτό επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου από το Νότο και την Ανατολή προς τις χώρες που είναι μέλη της συνθήκης Σένγκεν και διαθέτει μια μακρά ακτογραμμή και πολλά νησιά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ξένοι τρομοκράτες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Ακόμα, στο δελτίο γίνεται αναφορά στην πρόσφατη επίθεση έξω από τη Βουλή και επισημαίνεται ότι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συχνάζουν τουρίστες.

Σημειώνεται επίσης το κτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία, άλλες κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ διαπιστώνεται ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων και εκρήξεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απωλειών.

Απεργίες και διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του νόμου χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μνεία στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, και στις αναταραχές που ακολούθησαν.

Τα σχετικά δελτία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις χώρες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η προηγούμενη φορά ήταν πριν από δέκα μήνες, στις 12 Μαρτίου 2009.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Επικοινωνιακή αντεπίθεση φιλίας από την Τουρκία


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει τη Δευτέρα στο Άμπου Ντάμπι ο Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας. Η Τουρκία περνά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, μετά την αναβολή της σχεδιαζόμενης για σήμερα επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, λόγω της σκλήρυνσης των τουρκικών θέσεων για το Αιγαίο και το Κυπριακό.


Απόψε, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, όπου η Κωνσταντινούπολη θα αναγορευθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, η ελληνική πλευρά θα είναι απούσα. Στην εκδήλωση δεν θα παραστεί εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς. Ούτε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ούτε καν ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας. Ωστόσο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα, η οποία επιθυμεί να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πέρασε το βράδυ της Πέμπτης ένα βήμα μπροστά, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται τη Δευτέρα, όπως και ο Κάρολος Παπούλιας, στο Άμπου Ντάμπι, στη Διάσκεψη για το Ενεργειακό Μέλλον του Κόσμου, ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρόεδρο.

Τη συνάντηση ωστόσο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, σκιάζουν τα σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η απουσία της ελληνικής παρουσίας από τη σημερινή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη συνδέεται με το γεγονός ότι εκεί θα βρίσκεται και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και όχι ως Τουρκοκύπριος ηγέτης, όπως είχε ζητήσει η Αθήνα. Ενώ, σήμερα, ο Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται στην Αθήνα με τον Κάρολο Παπούλια. Την επίσκεψη Χριστόφια προέβαλε άλλωστε και ο Δημήτρης Δρούτσας ως αιτιολόγηση για την αναβολή της επίσκεψής του στη γείτονα.

Σε μια κρίσιμη φάση των εντατικών συνομιλιών ΧριστόφιαΤαλάτ κι ενώ οι τουρκικές προτάσεις κρίνονται «απαράδεκτες», η Αθήνα θεωρεί πως θα ήταν τουλάχιστον άκομψο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ να συναντά τον Α. Νταβούτογλου, την ώρα που ο Κύπριος Πρόεδρος θα βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki