Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κυβέρνηση Χριστόφια η ΕΔΕΚ


Δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης του προέδρου Χριστόφια, στην οποία μετέχουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, το Κίνημα των Σοσιαλδημοκρατών ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τους υπουργούς Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη και Συγκοινωνιών, Νίκο Νικαλαίδη.


Βεβαίως, επειδή το πολίτευμα της Κύπρου είναι προεδρικό και η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η αποχώρηση οποιουδήποτε κόμματος από την κυβέρνηση δεν έχει επιπτώσεις στην παραμονή του Κύπριου προέδρου στο αξίωμα του.

Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, με βασικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΡΙΚ» και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στην εισήγηση του θα υποβάλει πρόταση για αποχώρηση του Κινήματος από το κυβερνητικό σχήμα.

Τα βασικά επιχειρήματα που θα αναπτύξει, θα αφορούν τη διαφωνία της ΕΔΕΚ στις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων.

Η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΔΕΚ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά στελέχη τα οποία προβληματίζονται σε σχέση με ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει το Κίνημα από τέτοια απόφαση. Υπάρχουν επίσης, στελέχη που τάσσονται εναντίον της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το 1998 η ΕΔΕΚ είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, επειδή ματαιώθηκε η εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S-300.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Τεχεράνη σχεδιάζει την κατασκευή 10 εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου


Το Ιράν σχεδιάζει να κατασκευάσει δέκα νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου μέσα στον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της χώρας.


Η δήλωση του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί το βράδυ της Κυριακής ακολουθεί την ανακοίνωση του ιρανού προέδρου για την έναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου.

"Το Ιράν θα κατασκευάσει τον επόμενο χρόνο δέκα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση αλ Αλάμ, επικαλούμενη τον Σαλεχί. Η νέα χρονιά στο Ιράν αρχίζει στις 21 Μαρτίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Τεχεράνη είχε ανακοίνωση την κατασκευή των δέκα εργοστασίων, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η Κίνα έκλεισε ιστότοπο εκπαίδευσης χάκερ στη χώρα


Η Κίνα έκλεισε τον ιστότοπο που θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο εκπαίδευσης χάκερς στη χώρα και συνέλαβε τρία μέλη του, μεταδίδουν τη Δευτέρα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.


Η ιστοσελίδα Black Hawk Safety Net εκπαίδευε σε τεχνικές χάκινγκ και προμήθευε επικίνδυνα προγράμματα στα 12.000 μέλη του έναντι αμοιβής, τονίζει η εφημερίδα Γουχάν Ίβνινγκ Νιουζ, επικαλούμενη την αστυνομία του Χουανγκγκάνγκ, ανατολικά της Γουχάν.

Ο ιστότοπος έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο και τρία από τα μέλη του συνελήφθησαν με την κατηγορία της εγκληματικής δραστηριότητας, τονίζει η εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει γιατί οι πληροφορίες δημοσιεύονται σήμερα και τόσο αργά.

Οι δραστηριότητες χάκινγκ από την Κίνα έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον έπειτα από την απειλή, τον περασμένο μήνα, του παρόχου Google να εγκαταλείψει την Κίνα λόγω ενέργειας χάκινγκ που προερχόταν από τη χώρα αυτή και αφορούσε κλοπή πνευματικής τους ιδιοκτησίας.

Η Κίνα αρνήθηκε ανάμειξή της στο επεισόδιο αυτό και τόνισε πως δεν επικροτεί το χάκινγκ, μία δραστηριότητα ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Αόρατο" αεροσκάφος κατασκεύασε το Ιράν


Το Ιράν δοκίμασε επιτυχώς ένα αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ, υποστήριξε ανώτατος αξιωματικός της ιρανικής αεροπορίας.


Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι το πρωτότυπο αεροσκάφος, που ονομάζεται Swordfish (Ξιφίας) ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δοκιμαστική πτήση. "Αποτιμούμε τα δεδομένα από τη δοκιμαστική πτήση και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή αφού ολοκληρωθούν και οι πρόσθετες δοκιμές", φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της ιρανικής αεροπορίας.

Το Ιράν ανακοινώνει συχνά τις προόδους που επιτυγχάνει στο στρατιωτικό τομέα, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι είναι έτοιμο να αντιδράσει σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε την παραγωγή δύο νέων πυραύλων, τρεις ημέρες αφότου εκτόξευσε έναν πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki