Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση της Βουλής του Ιράν για τα πυρηνικά


Το κοινοβούλιο του Ιράν κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να υποβάλλει ένα σχέδιο για περιορισμό του επιπέδου συνεργασίας με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ψήφιση πριν από μερικές ημέρες από την ΙΑΕΑ απόφασης με την οποία επικρίνεται το Ιράν για την μυστική κατασκευή ενός εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου.

"Λόγω της συμπεριφοράς των διεθνών δυνάμεων η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει σχέδιο για τον περιορισμό του επιπέδου συνεργασίας της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στο κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει το επίπεδο της συνεργασίας της με την ΙΑΕΑ όπως έκανε το 2006 όταν η εδρεύουσα στην Βιέννη οργάνωση ψήφισε για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ιρανοί βουλευτές ανέφεραν επίσης ότι η υπόθεση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιστραφεί στην ΙΑΕΑ από το Συμβούλιο Ασφαλείας .

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της φοβούνται ότι το Ιράν προσπαθήσει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Ο Ομπάμα στέλνει επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν


Την αποστολή 9.000 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ.

Οι στρατιώτες αναμένεται να αναπτυχθούν στην επαρχία Χελμάντ.

Επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές οι ενισχύσεις –με τις οποίες θα διπλασιαστεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην επαρχία αυτή- δεν θα αναχωρήσουν πριν από την ομιλία του Ομπάμα που αναμένεται να κάνει την Τρίτη από την αμερικανική στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι χίλιοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα αποσταλούν επίσης μετά από την ανάπτυξη των πεζοναυτών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010.

"Τα πρώτα στρατεύματα που θα αποσταλούν θα είναι πεζοναύτες", δήλωσε προς τους αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ο στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεη, διοικητής του σώματος των πεζοναυτών, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.

Ο Ομπάμα εξετάζει εδώ και περίπου τρεις μήνες το αίτημα του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγού Στάνλει ΜαΚρίσταλ που έχει ζητήσει την αποστολή ενισχύσεων από περίπου 40.000 άνδρες. Ήδη στην χώρα αυτή βρίσκονται περίπου 68.000 αμερικανοί στρατιώτες και 42.000 στρατιώτες από άλλες χώρες.

Ο αμερικανικός Τύπος εκτιμάει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει τελικά την αποστολή περίπου 34.000 επί πλέον αμερικανών στρατιωτών.





Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki