Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ


Την απόσυρση του όρου «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Το νέο εθνικό αμερικανικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας προβλέπει την ενίσχυση των δεσμών με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και τη δημιουργία νέων συμμαχιών με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Προτεραιότητα αποτελεί ακόμη η ενίσχυση της οικονομίας στις ΗΠΑ, την πηγή της αμερικανικής ισχύος.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάργηση του όρου "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" γίνεται την ώρα που η Αλ Κάιντα παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ξεδίπλωσε το νέο εθνικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη σύζευξης διπλωματικής συνεργασίας, οικονομικής πειθαρχίας και στρατιωτικής δύναμης για την ενίσχυση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο.
Στον αντίποδα, ακριβώς, της πολιτικής και της εποχής Μπους, η στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει την ενίσχυση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, αλλά και την σύναψη νέων συμμαχιών με χώρες που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν "παραδοσιακούς συμμάχους", όπως την Ινδία ή την Κίνα, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή.
Αντιμέτωπος με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε πως προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη, η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η οικονομική εξυγίανση της χώρας.
"Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τοποθετούμε τη δέσμευση να ανανεώσουμε την οικονομία μας, την πηγή της αμερικανικής ισχύος ανά τον κόσμο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της αμερικανικής στρατιωτικής συμβατικής υπεροχής. Στην ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων , όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια "σαφής επιλογή", ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα.
Το νέο εθνικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ, επίσης, προβλέπει την κατάργηση του όρου "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, χαρακτήρισε την Αλ Κάιντα ως "τον κύριο αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Θα επιδιώξουμε να αποφορτίσουμε τον όρο "τρομοκρατία", αλλά θα απομονώσουμε όσους καταφεύγουν σε αυτήν", επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή.
"Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια σε μια τακτική, την τρομοκρατία, ή μιας θρησκείας, του Ισλάμ, αλλά είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου, της Αλ Κάιντα, και όλων των δικτύων που συνδέονται με αυτήν και έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ΗΠΑ, τους συμμάχους μας και τους συνεργάτες μας", σύμφωνα με τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου


Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ;


Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς, που εστάλησαν για να εξετάσουν το υποβρύχιο της Νότιας Κορέας, που φέρεται να δέχτηκε τορπίλη από τη Βόρεια, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμετοχή τη Πιονγκγιάνγκ στο ναυάγιο του "Τσεονάν".

«Προσωπικά έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι η Βόρεια Κορέα βύθισε το υποβρύχιο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για ποιο σκοπό; Δεν βλέπω καμία λογική", δήλωσε ο Κονσταντίν Πουλικόφσκι, ο οποίος διατηρεί επίσημες επαφές με την Πιονγκγιάνγκ,.

Επίσης, δήλωσε ότι ήταν δυνατόν να συμβεί ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή, μετά το συμβάν στη θάλασσα, η οποία είχε κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο Πουλικόφσκι, δήλωσε: "Πιστεύω ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να δείξει ότι θα είναι δύσκολο να τη νικήσυν σε μια ένοπλη σύγκρουση. Προσπαθεί να προκαλέσει, επίσης, τα λαϊκά αισθήματα».

Και κατέληξε, λέγοντας: "Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών για την άμβλυνση των εντάσεων".

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κινεζικές «απειλές» πυροδοτούν πανικό φυγής από το ευρώ...





Η κρίση των τραπεζών της Ευρωζώνης, η βαθιά ύφεση των οικονομιών και η εφιαλτική κρίση του χρέους δοκιμάζουν τη στρατηγική τόσο των κερδοσκοπικών όσο και των συντηρητικών επενδύσεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθεί η νομισματική τάξη πραγμάτων από τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Κίνας στη στρατηγική των επενδύσεών της στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης εγείρει μείζονα κίνδυνο για το ευρώ.

Η αποκάλυψη της συνάντησης αξιωματούχων της Safe (State Administration of Foreign Exchange) της Κίνας, που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, με ξένους τραπεζίτες στο Πεκίνο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, πυροδοτώντας χθες τη μαζική φυγή των κεφαλαίων από το ευρώ και την κατακόρυφη πτώση του έναντι του δολαρίου.

Βεβαίως, η Safe διέψευσε τα σχετικά, αλλά οι φήμες οργιάζουν. Ομως, τώρα που η οικονομική ευημερία έχει κλονισθεί, ο κίνδυνος μεγάλης πτώσης του ευρώ αποσταθεροποιεί την Ευρωζώνη. Αντίθετα, η Κίνα θα ευνοηθεί, καθώς το νόμισμά της είναι χειραγωγούμενο, δεν διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές αφού είναι προσδεδεμένο στο δολάριο και ακολουθεί την κατεύθυνση του αμερικανικού νομίσματος. Nα επισημανθεί ότι η εξάρτηση τόσο των HΠA όπως άλλωστε και των χωρών της Ευρώπης από τις αγορές για την αντιμετώπιση του χρέους έχει εξελιχθεί σε μια κρίσιμη σχέση.

Η εξάρτηση της χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ανισορροπιών αποτελεί κρας τεστ πλέον όχι μόνο για την κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά και για την Ευρωζώνη.. Οπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η στήλη, η εξάρτηση από το κινεζικό χρήμα προφανώς και δεν είναι ακίνδυνη για κανένα. Γνωρίζουν οι πάντες ότι ο δανεισμός από την Κίνα ως μια κολοσσιαία τονωτική ένεση στην αμερικανική οικονομία έχει καταστεί «γόρδιος δεσμός». Στην ουσία, η Κίνα χρηματοδοτεί το τεράστιο αμερικανικό έλλειμμα και γι’ αυτό η σχέση της ως εμπορικού «εταίρου» των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική. Αλλά σε ένα μικρότερο βαθμό, η Κίνα λειτουργεί και για την υπόλοιπη Δύση με ένα καθοριστικό ρόλο. Αυτό ουδείς έως τώρα δεν το είχε επισημάνει!

Το βάρος της θέσης της κάθε χώρας καθορίζεται μέχρι σήμερα από το μέγεθος της οικονομίας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, την ελευθερία του εξωτερικού εμπορίου και τις ροές κεφαλαίου της συγκεκριμένης οικονομίας. Ομως, οι εποχές έχουν αλλάξει. Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιρροή απ’ ό, τι στο παρελθόν. Η Κίνα είναι η τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο και συνεπώς έχει σημαντικές ευθύνες, όταν πρόκειται για τον συντονισμό των οικονομικών και νομισματικών πολιτικών σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά, μέχρι εκεί... H οικονομία της Kίνας είναι μεγαλύτερη κατά 70 φορές από το 1978, τότε που η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη σκληροπυρηνική κομμουνιστική γραμμή και υιοθέτησε καπιταλιστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς, είχε ξεπεράσει την Iαπωνία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Πάντως, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ηπιότερη τροπή φαίνεται πως παίρνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα σε ό, τι αφορά την ισοτιμία του γουάν με το δολάριο, καθώς η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει (!) ότι το θέμα εμπίπτει στη σφαίρα της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας.

Παρά τις πιέσεις που του ασκεί το Κογκρέσο για σκληρότερη στάση στο θέμα του γουάν μετά το εμπορικό έλλειμμα ύψους 227 δισ. δολαρίων που εμφάνισαν οι ΗΠΑ προς την Κίνα το 2009, ο κ. Ομπάμα είναι διαλλακτικός, τονίζοντας πως «η Κίνα θεωρεί το ζήτημα του νομίσματός της θέμα εθνικής κυριαρχίας» και παραδέχθηκε πως «δικαιολογημένα αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις σε ό, τι αφορά αποφάσεις σχετικές με τη συναλλαγματική και τη νομισματική της πολιτική». Εχουν, όμως, επίσης προηγηθεί δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, που άφησαν προ ημερών ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψουν οι κινεζικές αρχές κάποια διακύμανση του γουάν στις αγορές.

Οι ΗΠΑ το 1971 θέσπισαν προσωρινό φόρο 10% στις εισαγωγές, έως ότου να εξαναγκαστούν η Ιαπωνία και η Γερμανία να αυξήσουν την ισοτιμία των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό Κογκρέσο θεωρεί ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και σήμερα για τις εισαγωγές από την Κίνα, μόνο που ο ειδικός αυτός φόρος θα χρειαστεί να είναι πολύ υψηλότερος, περίπου 25%!

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πωλούνται διαστημόπλοια σε τιμή ευκαιρίας..!!!




Η NASA βγάζει στο σφυρί το στόλο των διαστημικών της λεωφορείων, και τα προσφέρει σε ιδρύματα που είναι διατεθειμένα να πληρώσουν μέχρι και $28.8 εκατομμύρια για το καθένα. Η τιμή αφορά στο κόστος καθαρισμού και μεταφοράς. Το Atlantis θα παροπλιστεί μόλις επιστρέψει από τη τρέχουσα αποστολή του, και όπως έγινε γνωστό, τα μουσεία και τα άλλα ιδρύματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα διαστημικό λεωφορείο όπως τα Endeavor και Discovery, είναι δεκάδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της NASA, «Πρόκειται για μοναδικά αποκτήματα… το κάθε ένα διαφέρει από το άλλο, και είναι τα μόνα επαναχρησιμοποιήσιμα διαστημικά σκάφη στο κόσμο. Όλα τα μουσεία θα ήθελαν κάποιο από αυτά για να το εκθέσουν». Και συμπληρώνει πως «Δεν τα πουλάμε. Η τιμή που βάζουμε έχει να κάνει με το κόστος καθαρισμού, μεταφοράς και ασφάλειας». Όπως λέγεται, το Discovery έχει ήδη συμφωνηθεί να πάει στο αεροναυτικό μουσείο Smithsonian, όμως υπάρχουν κάποιες διαφωνίες όσον αφορά στο υψηλό κόστος. Άλλα μουσεία, όπως το Kennedy Space Center Visitor Complex, δηλώνουν πρόθυμα να πληρώσουν όσο όσο προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο από τα διαστημόπλοια
.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ο Αμερικανικός στρατός διαθέτει την ακτίνα θανάτου!



Η ακτίνα θανάτου του Νίκολα Τέσλα, υπήρξε ένας μακρινός πόθος του εφευρέτη που έδωσε τα φώτα της ασύρματης ενέργειας.

Είχε οραματιστεί ένα υπερόπλο που θα έκανε χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για την προστασία της ανθρωπότητας από την αυτοκαταστροφή, αλλά κάποιοι θεώρησαν ότι το όραμα του δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.
Ή μήπως υλοποιήθηκε και αποκρύφτηκε;


Σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά την δημιουργία του λέιζερ η αμφιλεγόμενη τεχνολογία της μοντέρνας εποχής είναι ίσως έτοιμη να υπηρετήσει τις εφαρμογές που προέβλεπε η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Wars»-δηλαδή την ακτίνα καταστροφής.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία επέτρεψαν στρατιωτικούς κύκλους να καταρρίπτουν εισερχόμενα πυρά από αέρος καθώς και να προσβάλουν από αέρος κινούμενους στόχους εδάφους όπως θωρακισμένα οχήματα ή νάρκες.

"Πράγματι διαθέτουμε την ακτίνα θανάτου!"

Ο Mike Rinn υπεύθυνος του Προγράμματος Λέιζερ από Αέρος της Boeing δήλωσε πως «πράγματι διαθέτουμε την ακτίνα θανάτου». Η εταιρεία αυτή συγκαταλέγεται στις πολλές εταιρίες που συνεργάζονται με το Αμερικανικό Πεντάγωνο στα προγράμματα «κατευθυνόμενης ενέργειας».


Η δέσμη είναι αδιάκριτη από το γυμνό μάτι. Ένα από τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη των όπλων λέιζερ ήταν η παραγωγή αρκετής ισχύος για τις εκρήξεις μεγάλου μεγέθους στα πεδία μαχών. Ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν πρόσφατα να ξεπεράσουν τα 100 κιλοβάτ, σημείο σταθμό στην εξέλιξή των οπλικών λέιζερ.

Μετά από χρόνια έρευνας η παραγωγή λέιζερ είναι υλοποιήσιμη και εκμεταλλεύσιμη στο πεδίο της μάχης, με τη εξαίρεση στην άμυνα από βαλλιστικούς πυραύλους. Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος. Ο Υπουργός Άμυνας Robert Gates πέρυσι ακύρωσε σχέδια αγοράς ενός εξοπλισμένου με λέιζερ αεροσκάφους τύπου 747, περικόπτοντας κατά 214 εκατομμύρια δολάρια τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Φέτος το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω της Υπηρεσίας Άμυνας Πυραύλων ότι ένα λέιζερ ισχύος 100κιλοβατ προσαρμοσμένο σε ένα αεροσκάφος 747 αναχαίτισε πυραύλους Scud, ενώ στο παρελθόν ένα παρόμοιο πείραμα είχε καταρρίψει πυραύλους Sidewinder το 1980


Αντίστοιχη τεχνολογία έχουν αναπτύξει και οι Ρώσοι εδώ και δεκαετίες διαθέτοντας το ισχυρότερο κανόνι ακτίνας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υπάρχει πιθανότητα ο «Καλλικράτης» να δημιουργήσει αποσχιστικά φαινόμενα..




Μέχρι σήμερα η διοικητική διαίρεση της χώρας βασιζόταν στο Νομό. Μάλιστα ο θεσμός του εκλεγμένου Νομάρχη, είναι σχετικά πρόσφατος. Μην ξεχνάμε ότι παλιότερα οι μόνοι αιρετοί τοπικοί άρχοντες ήταν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας.

Άσχετα με το γεγονός ότι ο αιρετός Νομάρχης ήταν ένα διακοσμητικό στοιχείο, εντούτοις η βασική μονάδα της διοικητικής διαίρεσης της χώρας ήταν ο Νομός.
Η διοικητική διαίρεση με βάση τους νομούς, ακόμα και με εκλεγμένους νομάρχες, δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα ή οποιονδήποτε φόβο για εμφάνιση αποσχιστικών βλέψεων ή τάσεων ή ακόμα και μειονοτικών προβλημάτων. Όμως με το τωρινό σχέδιο....
του ΠΑΣΟΚ για την διοικητική διαίρεση της χώρας σε περιφέρεις με εκλεγμένους και ισχυρούς Περιφερειάρχες, που θα χειρίζονται μείζονα ζητήματα και μεγάλα κονδύλια, τα πράγματα γίνονται διαφορετικά.


Μάλιστα η υπερσυγκέντρωση των δήμων κάνει τα πράγματα ακόμα πιο διαφορετικά.
Ταυτόχρονα η ελληνοποίηση τόσων χιλιάδων λαθρομεταναστών, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι ή Αλβανοί, δημιουργεί τον κίνδυνο επιλεκτικής μεταφοράς των εκλογικών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Έτσι, υπάρχει για παράδειγμα μια πιθανότητα, στην ενιαία Περιφέρεια της Θράκης να παρουσιαστεί μουσουλμανική παράταξη η οποία μπορεί να μην κερδίσει φυσικά την Περιφέρεια, μπορεί όμως να συλλέξει ένα ισχυρό ποσοστό, τέτοιο που ίσως να αρχίσει να δημιουργεί μειονοτικά ή αποσχιστικά προβλήματα στη Θράκη ή ακόμα και ισχυρό μουσουλμανικό κόμμα στη Βουλή των Ελλήνων. Και μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία καραδοκεί.


Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκέψη της κυβέρνησης. Δεν το έλαβε άραγε αυτό υπόψη της; Η Δημοκρατία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αντίθετα ο συγκεντρωτισμός υπήρξε πάντα αιτία πολλών δεινών.

Το απαγορευτικό όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή μας μάρανε. Αυτό δεν μας νοιάζει;;
Τόσα χρόνια η ανεπίσημη προπαγάνδα του πολιτικού συστήματος μας έλεγε ότι δεν πρέπει να καταργήσουμε το όριο του 3% που απαγορεύει νέα και υγιή κόμματα να μπουν στη Βουλή, επικαλούμενη τον κίνδυνο δημιουργίας μειονοτικών κομμάτων. Τώρα άραγε, δεν υπάρχει ο αντίστοιχος κίνδυνος με τις Περιφέρειες;;

Βέβαια, η αλήθεια για το απαγορευτικό όριο του 3% είναι πως αυτό έγινε και υπάρχει για να αποκλείει το υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα να μπουν στη Βουλή νέες και ακηδεμόνευτες πολιτικές φωνές της κοινωνίας και όχι φυσικά για άλλους λόγους.

Πάντως ευχόμαστε ολόψυχα να διαψευστούν οι ανησυχίες μας.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Τα αδιέξοδα της μυστικής διπλωματίας


Ενδεικτική του εύρους των μυστικών συνομιλιών είναι η δήλωση Εrdogan κατά την κοινή συνέντευξη με τον Κοσοβάρο ομόλογό του προ τριών ημερών, όπου αποκάλυψε ότι "ήδη η Ελλάδα και η Συρία κάλεσαν τον φίλο μου Thaci, για να συζητήσουν το ζήτημα της αναγνώρισης και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα", προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα!

Από το 1974 κύρια μέριμνα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αποτρέψουν την επανάληψη μιας τουρκικής επίθεσης και να περιορίσουν τη δυσμενή κατάσταση που δημιούργησε η κατοχή της Κύπρου και η επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στη Τουρκία αμέσως μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού, το περασμένο Οκτώβριο, σηματοδότησε την επανάληψη των λανθασμένων διπλωματικών χειρισμών που είχε ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά κατά τη προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών. Χωρίς τις επικοινωνιακές φανφάρες της "ελληνοτουρκικής φιλίας" και εν μέσω αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε και επιλέγει να ασκήσει μυστική διπλωματία:

* oι ανταλλαγείσες επιστολές με το Τούρκο ομόλογό του δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα,
* η προσέλευση του μαθητευόμενου Δρούτσα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε χωρίς τη συνοδεία κανενός αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, προφανώς για να μην υπάρχουν καταγεγραμμένα πρακτικά των λεχθέντων (και συμφωνηθέντων), προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ
* το περιεχόμενο των 21 ελληνοτουρκικών συμφωνιών, μνημονίων κατανόησης, κοινών δηλώσεων, πρωτοκόλλων και διακηρύξεων που υπεγράφησαν τη περασμένη εβδομάδα δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.


Ενδεικτική του εύρους των μυστικών συνομιλιών είναι η δήλωση Εrdogan κατά την κοινή συνέντευξη με τον Κοσοβάρο ομόλογό του προ τριών ημερών, όπου αποκάλυψε ότι "ήδη η Ελλάδα και η Συρία κάλεσαν τον φίλο μου Thaci, για να συζητήσουν το ζήτημα της αναγνώρισης και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα", προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα!Το Ανώτατο Ε/Τ Συμβούλιο Συνεργασίας σημείωσε παταγώδη αποτυχία στα θέματα υψηλής πολιτικής, επιβεβαίωσε το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και ενέτεινε την αδιαλλαξία της γείτονος. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός:

* Απαίτησε ρητώς τον άμεσο αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
* Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει το casus belli σε βάρος της Ελλάδας.
* Εξίσωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τους μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ζήτησε επιτακτικά την άμεση λειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι, παρά τη πρόσφατη απόφαση για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό.
* Ζήτησε τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού εντός του 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.
* Επανέλαβε ότι δεν θα ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο, αν δεν υπάρξει αμοιβαιότητα προς τους Τουρκοκύπριους.
* Προέβη σε ευθεία και απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του Γ. Παπανδρέου και από τους Έλληνες δημοσιογράφους την αποσιώπηση των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο!


Αυτά δεν είναι παρά τα αποτελέσματα της κατευναστικής πολιτικής, του διεθνολογικού αναλφαβητισμού και των φοβικών συνδρόμων.
Η Ελλάδα που:

δεν επεδίωξε, μετά το 1987, έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου
δεν άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. (σε αντίθεση με όλες τις χώρες της Μεσογείου)
θεωρεί, με ένα -ιδιαίτερα πρωτότυπο διεθνώς- καθεστώς, ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος καλύπτει 10 ν.μ.
υφίσταται τις συνέπειες της αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ σε σχέση με το FIR, τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, τα δικαιώματα ελέγχου και έρευνας και διάσωσης στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου
επιχειρεί έναν διερευνητικό διάλογο 44 γύρων προκειμένου να διαπιστωθεί η διάθεση και ετοιμότητα της Τουρκίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω συνυποσχετικού,
οφείλει επιτέλους να ασκήσει με αποφασιστικότητα τα αναγνωρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματά της στο Αιγαίο
.

η Χάγη δεν πρέπει να φαντάζει ως ένα ρομαντικό πεδίο που θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει την Ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάς θα πρέπει να επιμένει ότι μοναδική διαφορά είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εγκαταλείποντας το απηρχαιωμένο αίτημα για την υφαλοκρηπίδα.
Σε περίπτωση όμως που τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου και τα άλλα δύο αιτήματα (σ.σ. αποστρατιωτικοποίηση νήσων και "γκρίζες ζώνες") αυτομάτως τίθενται Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην κρίση τρίτων, ενώ Τουρκικά ουδέν. Άρα, η Τουρκία δεν έχει τίποτα να χάσει ενώ η Ελλάς θα πάρει ένα σημαντικό ρίσκο".

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Η Δραγώνα και η δικαίωση της...Ρεπούση!!!!




Θα αλλάξουν τα... φώτα στην ιστορία μας... Είναι μέσα στις 21 συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί, Ερντογάν - Παπανδρέου, και ήδη η υπουργός Παιδείας, κυρία Διαμαντοπούλου, έχει κάνει τη σχετική προεργασία, έχοντας μάλιστα καλή σύμβουλο, την ειδική γραμματέα, κυρία Δραγώνα, που ξέρει από τέτοια, φίλη κολλητή και ομοϊδεάτισσα της κυρίας Ρεπούση, που διέπραξε την πρώτη χειρουργική επέμβαση, αποκαλώντας «συνωστισμό» τη σφαγή του Ελληνισμού στη Σμύρνη.

Κατά σύμπτωση, αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε
το «Έθνος» ως ένθετο την «Πολεμική Ιστορία του έθνους», με καταγραφή πολεμικών γεγονότων που καθόρισαν τις τύχες του Ελληνισμού και της νεώτερης Ιστορίας», όπως σημειώνει στη διαφημιστική καμπάνια.


Άραγε θα πρέπει, κυρία Διαμαντοπούλου, να επανεκτυπωθεί για να αφαιρεθούν τα ιστορικά γεγονότα που ενοχλούν τον αγαπητό μας Ταγίπ;

Καλά θα ήταν, κυρία υπουργέ, να μας ενημερώνετε για να μη μας στείλει καμιά απανταχούσα ο Σουλτάνος συνοδευόμενη με αγωγή, ζητώντας χιλιάδες... γρόσια...
Μια δε και μιλάτε για διαφάνεια και όλα στο φως, μήπως θα πρέπει να αναρτήσετε στο διαδίκτυο για διαβούλευση, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, τα γεγονότα που θα διαγράψετε ή θα... απαλύνετε φραστικά για να μη χαλάσει η (μονόπλευρη) ελληνοτουρκική φιλία από τα σχολικά βιβλία; Και με ποιες... ευγενικές λέξεις θα αναφέρονται οι κρίσιμες στιγμές του απελευθερωτικού μας αγώνα, ώστε οι νέες γενιές να έχουν μεσάνυχτα;

Κι αν αύριο το πρωί, κύριε πρωθυπουργέ, ζητήσει και η Περσία να διαγράψουμε τις Θερμοπύλες, γιατί αυτό τους εκθέτει, θα σπεύσετε να ικανοποιήσετε το αίτημα; Ποια άλλη χώρα, κύριε Παπανδρέου, διέγραψε ιστορικά γεγονότα; Π.χ. το Βατερλώ του Ναπολέοντα, το Άουσβιτς, τα κρεματόρια των Ναζί, γιατί εξέθεταν τους ηττημένους;
Τα επισημαίνουμε. Και από κει και πέρα η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Αλλά και στους πολίτες, που με την αντίστασή τους στη διαστροφή της κυρίας Ρεπούση με τα περί «συνωστισμού» έστειλαν το μήνυμα ότι ξέρουν να... ανταμείβουν τον καθένα για τις πράξεις του. Κι αυτό ας μην το ξεχνούν οι εκάστοτε κυβερνώντες... Αν θέλουν το καλό τους... Και αγαπούν και πονούν την πατρίδα...



Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Μεσολαβητική «ψυχρολουσία» στην Άγκυρα για τα πυρηνικά του Ιράν


Άδοξο τέλος φαίνεται ότι θα έχουν οι μεσολαβητικές «επιτυχίες» που σημείωσε η Άγκυρα μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.
Η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ να προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέες κυρώσεις στο Ιράν είναι ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει την Ουάσινγκτον από την Άγκυρα.


Έντονη απογοήτευση προκάλεσε στην τουρκική διπλωματία η
απόφαση των ΗΠΑ να επιδιώξουν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Η στάση που υιοθέτησε η Ουάσινγκτον λίγο μετά την επίτευξη της «συμφωνίας» με την Τεχεράνη
ακυρώνει ουσιαστικά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ηγεσία της Τουρκίας.


Την εβδομάδα που πέρασε, η Τουρκία και η Βραζιλία κατέβαλαν από κοινού προσπάθειες για να πείσουν την Τεχεράνη να δεχτεί συναινετική λύση όσον αφορά τις πυρηνικές έρευνες που διεξάγει. Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο είχε αποτέλεσμα τη σύναψη μιας τριμερούς διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν, που ρυθμίζει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, το Ιράν δεσμεύτηκε να ανακοινώσει (έως τις 24 Μαΐου) με επιστολή του στη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας την πρόθεσή του να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία συγκεκριμένα ρύθμιζε τις λεπτομέρειες σχετικά με την «αποθήκευση» ενός καθορισμένου ποσού εμπλουτισμένου ουρανίου (1,2 τόνοι) στην Τουρκία.

Η εν λόγω συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από πρωτοβουλίες της τουρκικής και βραζιλιάνικης διπλωματίας, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή να πείσει, απ' ό,τι φαίνεται, την Ουάσινγκτον. Η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας έκανε σαφή την πρόθεση των ΗΠΑ να επιδιώξουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν. Στην προσπάθειά της αυτή, μάλιστα, η Ουάσινγκτον εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας. Η στάση αυτή των ΗΠΑ δέχεται πολλές ερμηνείες. Κατ' αρχάς μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο Ιράν. Ότι δηλαδή η αμερικανική ηγεσία διακατέχεται από φόβο ότι η Τεχεράνη θα αθετήσει στην πορεία τον λόγο της. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι η υπερδύναμη δεν ενδιαφέρεται για συμβιβαστικές λύσεις και μπροστά στην αναδίπλωση της Τεχεράνης αναγκάστηκε να λάβει σκληρότερα μέτρα με σκοπό να εξασφαλίσει το προνόμιο του μονοπωλίου των πυρηνικών για μια κλειστή ομάδα μόνο κρατών.

Η εξέλιξη αυτή είχε δυσάρεστες επιπτώσεις και στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας, καθώς η τουρκική ηγεσία αισθάνθηκε εξαπατημένη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο- η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Συνεπώς, η επίτευξη της συμφωνίας μάλλον δεν αιφνιδίασε τις ΗΠΑ. Άμεσο αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να επιδοθεί η Άγκυρα σε φρενήρη «τηλεφωνική διπλωματία» για να διασώσει τη «συμφωνία».

Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βραζιλίας, απ' ό,τι φαίνεται όμως εμμένει στην άποψη ότι η Τεχεράνη πρέπει να συζητήσει με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δεχτεί τη διακοπή των εργασιών εμπλουτισμού του ουρανίου σε ποσοστό 20%.

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τριμερή συμφωνία Τουρκίας - Βραζιλίας - Ιράν αποδεικνύει τα όρια των μεσολαβητικών προσπαθειών που προέρχονται από περιφερειακές χώρας και εν δυνάμει μεγάλες δυνάμεις, όπως η Βραζιλία. Η ψυχρολουσία που δέχτηκε η Άγκυρα δεν χωράει αμφιβολία ότι συνδέεται ευθέως με τον τομέα στον οποίο επιχείρησε να αναπτύξει διπλωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο τομέας αυτός δεν είναι εντελώς ασύνδετος και με τις επιδιώξεις της Τουρκίας για την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας. Προς αυτό συνηγορούν τουλάχιστον οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τη Ρωσία πριν από λίγες μέρες, κατά παράβαση της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής πυρηνικών σταθμών. Γεγονός είναι πάντως ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε τροχιά ψυχρότητας εξαιτίας της εμμονής της Άγκυρας να εισχωρήσει στο πεδίο των πυρηνικών.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigi

Νέο ρεκόρ ταχύτητας από πύραυλο





Η πρώτη δοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Χ-51, ο οποίος ξεπέρασε τα 6 mach, δηλαδή τα 7.000 χιλιόμετρα την ώρα, πραγματοποιήθηκε αργά χθες στην αεροπορική βάση Εντουαρντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Προσδεδεμένος σε ένα βομβαρδιστικό Β-52, ο Χ-51 εκτοξεύθηκε από ύψος περίπου 7.500 χιλιάδων μέτρων και δίνει ένα στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα στις ΗΠΑ, επιτρέποντας άμεσα πλήγματα σε ελάχιστο χρόνο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξία που ανέπτυξε το νέο υπερόπλο.

Ο Χ-51, με το παρατσούκλι «Καβαλάρης των Κυμάτων», είναι ένα νέο είδος πυραύλου, οπλισμένου με συμβατική γόμωση, όχι δηλαδή με πυρηνική κεφαλή και έχει ενσωματώσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πρόωσης και ελέγχου πτήσης και εκτός του ότι μπορεί να πλήξει κινητά και ακίνητα αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια μερικών εκατοστών, έχει και τη δυνατότητα αλλαγής στόχου εν πτήσει.

Αν και υπάρχουν άλλοι πύραυλοι στο στάδιο των δοκιμών που έχουν τις δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, ο Χ-51 διαθέτει κινητήρα που τροφοδοτείται από ένα κοινό αεροπορικό καύσιμο και αξιοποιεί το φράγμα του ήχου για να διατηρεί την ταχύτητά του.

Αν και πολλά χαρακτηριστικά του παραμένουν σκόπιμα στο σκοτάδι, θεωρείται ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον «καβαλάρη των κυμάτων» θα βρει γρήγορα το δρόμο για την αεροδιαστημική εφαρμογή της. Η μεγαλύτερη καινοτομία του πυραύλου είναι ότι αξιοποιεί τον κινητήρα σκράμτζετ, ο οποίος αναμιγνύει τα καύσιμα με τον ατμοσφαιρικό αέρα, δίνοντας έτσι τη μέγιστη ώση στον πύραυλο.

Η ΝΑΣΑ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη λειτουργία του πυραύλου, ώστε να ενσωματώσει κάποια χαρακτηριστικά του στις εκτοξεύσεις τηλεπικοινωνιακών και κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Οι Γερμανοί και ο "θησαυρός" του ΟΤΕ!!!




Στο κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ, η χώρα ήταν έρμαιο των αγορών και η κυβέρνηση αναζητούσε απελπισμένα βοήθεια προκειμένου να μην εκτραπεί η κατάσταση. Η φημολογία οργίαζε, κάποιοι διέδιδαν ότι στο Νομισματοκοπείο τύπωναν δραχμές, κάποιοι άλλοι έλεγαν ευθαρσώς ότι θα βγούμε από το ευρώ και πολλοί πίστευαν ότι η δέσμευση των καταθέσεων ήταν θέμα ημερών. Η ατμόσφαιρα στη χώρα μύριζε μπαρούτι και αρκούσε ένας και μόνο λάθος χειρισμός ή μια είδηση για να δυναμιτίσει την κοινωνία που βρισκόταν ούτως ή άλλως σε αναβρασμό.

Η εμπιστοσύνη όλων βρισκόταν στο ναδίρ και πολύ περισσότερο των ξένων επενδυτών που στερούμενοι συναισθηματικών δεσμών έβλεπαν μια χώρα υπό κατάρρευση και ανησυχούσαν για το μέλλον των κεφαλαίων τους. Ενταγμένη σ’ αυτό το κλίμα θα πρέπει να δει κανείς την απόφαση της διοίκησης της Deutsche Telekom να ζητήσει από τους επικεφαλής του ΟΤΕ, τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και των υπόλοιπων κεφαλαίων τους εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για κεφάλαια που ανάλογα με την περίοδο κινούνται πέριξ του ενός δισ. ευρώ. Ήταν μια κίνηση που θα διασφάλιζε την περιουσία του ΟΤΕ, δημιουργώντας ωστόσο πανικό άνευ προηγουμένου στη χώρα. Το ποσό ήταν μεγάλο αλλά ο συμβολισμός μεγαλύτερος. Θα διέλυε το τραπεζικό σύστημα καθώς θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη του κόσμου καθώς ο ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους –αν όχι ο μεγαλύτερος– καταθέτες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η εντολή δόθηκε για πρώτη φορά στον Π. Βουρλούμη στις αρχές του έτους σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ο Έλληνας μάνατζερ, λένε οι ίδιες πηγές, δεν χρειάστηκε χρόνο για να λάβει την απόφασή του. Αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή και υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του, δημιουργώντας αμηχανία στους επιτελείς της Deutsche Telekom, οι οποίοι θεώρησαν την εξαγωγή των κεφαλαίων ως επιβεβλημένη, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να είχε. Η υπόθεση «πάγωσε» μετά την κίνηση Βουρλούμη. Ενδεχομένως να συνέβαλε και η δημοσιότητα που άρχισε να λαμβάνει το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωζώνης.

Ωστόσο δεν ξεχάστηκε. Όταν προ ενάμιση-δύο μηνών τα spreads έδειχναν να ξεφεύγουν, φουντώνοντας τις ανησυχίες για στάση πληρωμών και έξοδο από το κοινό νόμισμα, η διοίκηση της DT επανήλθε. Ζήτησε και πάλι από τον Βουρλούμη να στείλει έξω –σε ασφαλές περιβάλλον– τα χρήματα του ΟΤΕ, όπως είχαν ήδη κάνει άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Βουρλούμης αρνήθηκε και πάλι, θέτοντας εκ νέου την παραίτησή του στη διάθεση των Γερμανών, οι οποίοι θα μπορούσαν να άρουν την εμπιστοσύνη τους και να οδηγούσαν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της διαδοχής.

Άλλωστε, μετά και την αλλαγή της Κυβέρνησης, δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν ότι η παραμονή Βουρλούμη στο τιμόνι του ΟΤΕ ήταν επιθυμία των Γερμανών. Στην πραγματικότητα οι σχέσεις του Προέδρου με τους Γερμανούς μετόχους ήταν άριστες. Για το λόγο αυτό άλλωστε και δεν περίμεναν ποτέ να αντιδράσει με τον τρόπο αυτό ο Βουρλούμης. Όντας τραπεζίτης όμως γνώριζε πολύ καλά το συμβολισμό μιας τέτοιας κίνησης. Αν ο ΟΤΕ, η μεγαλύτερη από πολλές πλευρές επιχείρηση της χώρας (στην οποία είναι μέτοχος το ίδιο το δημόσιο) δεν είχε εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, τότε κανείς δεν θα είχε. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις εικόνες αλλοφροσύνης των καταθετών που θα σχημάτιζαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Οι Γερμανοί δεν αντέδρασαν θέλοντας να μην τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα. Άλλωστε λίγες εβδομάδες αργότερα, ελήφθη η απόφαση για το πακέτο βοήθειας και ο –όποιος– κίνδυνος εξαλείφθηκε. Ο Βουρλούμης παρέμεινε στη θέση του και αν θα υπάρξει διαδοχή του μακροβιότερου manager στην ιστορία του Οργανισμού θα αποδειχθεί σύντομα καθώς η Γενική συνέλευση του Οργανισμού πλησιάζει. The rest is history...

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Τουρκική άσκηση ΕΦΕΣΟΣ



Ολοκληρώνεται αύριο η ετήσια τουρκική άσκηση "Εfes" των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τη Χίο. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν mini UAV ενώ ιδιαίτερη δόθηκε έμφαση φέτος στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά τη νύχτα με πραγματικά πυρά, δραστηριότητα την οποία παρακολούθησε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της γείτονος. Η "Efes" διεξάγεται παράλληλα με την ευρείας κλίμακας αεροναυτική άσκηση "Deniz Kordu" (Θαλασσόλυκος) στο Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 7.000 αξιωματικών και στρατιωτών της 4ης Στρατιάς καθώς και του αποβατικού στόλου από τη ναυτική βάση της Φώκαιας.

Η 4η Στρατιά αποτελεί τεραστίων διαστάσεων απειλή για τα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση και την Κύπρο με αποστολή την κατάληψη ενός ή περισσότερων ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Ελληνικές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ετήσια άσκηση αποβλέπει στην επιτυχή απόβαση σε ελληνικό νησί καθώς περιλαμβάνει τον ναυτικό αποκλεισμό της επιλεγείσας νήσου, βομβαρδισμό, αποβατικές και αεραποβατικές ενέργειες με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων για την επιτυχή κατάληψή της.

Τμήμα ειδήσεων :elliniki stratigiki

"Το ξεπούλημα της Ελλάδας" είναι μέρος μίας παγκόσμιας συνωμοσίας;




"Όχι, δεν πληρώνετε παραπάνω λεφτά για να πληρώσετε τα κλεμμένα που έκλεψαν κάποιοι πολιτικοί
Αν την Ε.Ε. η το Δ.Ν.Τ. τους ενδιέφερε να γυρίσουν τα κλεμμένα λεφτά, τότε θα πήγαιναν στα δικαστήρια αυτούς που τα πήραν και θα έκαναν κατασχέσεις των λογαριασμών τους.
Όχι, δεν πτώχευσε ξαφνικά μέσα σε 1 χρόνο η Ελλάδα, τη στιγμή που είχε σταθερή άνοδο από το 2000 κι έπειτα, και έφτασε σε σημείο το 2008 να έχει το ταμείο του κράτους τα διπλάσια κέρδη.

Το 2009 όπου η Ελλάδα "πτώχευσε" παρατηρήθηκε μονάχα μια μείωση του Α.Ε.Π στο 0.02%, ποσοστό γελοίο.
Ο λόγος που πληρώνουμε περισσότερα λεφτά, είναι επειδή η Ελλάδα πλέον εξουσιάζεται και κυριαρχείται από ξένο κατακτητή και όχι από τους έλληνες.

Ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, εξελίσσεται και είναι οικονομικός. Πλέον δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς άμεση βία κρούσης μέσω πυροβόλων όπλων, αλλά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις που έχεις δημιουργήσει, μπορείς να κατακτάς θεσμικά και οικονομικά τους αντίπαλους σου, προκειμένου να δουλεύουνε για εσένα, και να σου παράσχουν τα μεγαλοπρεπή ποσά που θέλεις και φυσικά μπορείς πλέον να τους έχεις σκλάβους σου.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ελέγχεται από τους οργανισμούς της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., τα οποία είναι υποχείρια των G20,των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίες με τη σειρά τους κάθε χρόνο κάνουν το καθιερωμένο τους meeting όπου καθορίζουν από κοινού τις πράξεις τους, δηλαδή το τι θα συμβεί στο κόσμο και πως...
Οι δύο αυτές οργανώσεις που προαναφέρθηκαν, έχουν συνάψει συμφωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό όπου πλέον τους παρέχεται η εξουσία επί των εσωτερικών θεμάτων της Ελλάδας.

Οι νόμοι, όπως η αύξηση των φόρων, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των χρόνων εργασίας, η περικοπή επιδομάτων κλπ, αποφασίζονται από τους Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., οι οποίοι απαρτίζουν τη Παγκόσμια Τράπεζα.
Σήμερα αποφασίζουν για τις ζωές μας στα meeting των G20 και οι αποφάσεις αυτές μας ανακοινώνονται από τα εκτελεστικά τους όργανα, τα οποία εν συνεχεία μας επιβάλλουν το θέλημά τους.

Δεν αποφασίζει ο έλληνας για τη ζωή του. Δεν έχει εξουσία ο λαός εις το λαό, δηλαδή δεν αποφασίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Δεν υπάρχει δημοκρατία. Για τον ελληνικό λαό, δεν αποφασίζει ούτε καν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι υπουργοί του. Οι υπουργοί είναι υπάλληλοι των G20. Aκολουθούν εντολές.

Η Ελλάδα παραδόθηκε στον κατακτητή αναίμακτα και χωρίς πόλεμο. Χωρίς να προβάλλουμε καμία απολύτως αντίσταση, είπαμε πως ΝΑΙ, δηλαδή αποδεχθήκαμε να παραχωρήσουμε την εξουσία της Ελλάδας, ΝΑΙ δεχόμαστε να μας επιβάλλουν φόρους, νόμους και μέτρα που κάποιοι άλλοι επιθυμούν για το δικό τους συμφέρον, χωρίς καν να μας ρωτήσουν. ΝΑΙ είμαστε καλά παιδιά και δεχόμαστε να δουλεύουμε από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε την σωματική ικανότητα έως ότου να πεθάνουμε προκειμένου να πληρώνουμε τους G20 και να ζούμε με δυσκολία, καλύπτοντας μόνο τις βασικές άκρως απαραίτητες ανθρώπινες ανάγκες, χωρίς ζωή, χωρίς πρωτοβουλία και ελευθερία, χωρίς ανεξαρτησία, χωρίς διασκέδαση, χωρίς δικαιώματα...

Αυτή τη στιγμή κάποιοι κουστουμαρισμένοι σε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, συζητάνε μέσω τηλεσυνδιάσκεψης με ακριβούς υπολογιστές με webcams και αποφασίζουν για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας…
Αποφασίζουν τους νόμους της Ελλάδας, το πως θα ζούμε εμείς οι έλληνες, τι θα τρώμε, τι μισθό θα παίρνουμε, πόσα χρόνια θα δουλεύουμε και φυσικά που θα πηγαίνουν τα λεφτά μας, δηλαδή οι κόποι μας…

Εμείς εδώ έρμαια και τυφλοί σκλάβοι, εργαζόμαστε για να τους παρέχουμε ότι μας ζητήσουν. Είναι οι αφέντες μας, γιατί εμείς συμφωνήσαμε και συνεχίζουμε να συμφωνούμε σε αυτόν τον παραλογισμό…Ναι, αυτοί που προτίμησαν να μας χαρίσουν τη ζωή με το να μη μας κάνουν πόλεμο και σε αντάλλαγμα μας καταδίκασαν να είμαστε σκλάβοι τους και να εργαζόμαστε ζώντας μία μαύρη και χωρίς μέλλον ζωή, για να περνάνε αυτοί καλά.

Η Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα που παραδόθηκε στην Παγκόσμια Αυτοκρατορία χωρίς πόλεμο, δυναμώνοντας έτσι το έκτρωμα αυτό που θα επιθυμεί να επιβληθεί οικονομικά σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες με τη σειρά τους, μια-μια, θα υποκύπτουν και θα παραχωρούν την εξουσία τους στο ΔΝΤ η στην ΕΕ (περίπου το ίδιο πράμα είναι, έτσι όπως τα γεγονότα εξελίσσονται).

Φυσικά οι νεκροί αυτού του πόλεμου δε θα είναι από σφαίρες… Θα είναι όμως νεκροί… Άνθρωποι που θα πεθάνουν από την πείνα λόγω του ότι δε θα υπάρχουν δουλειές για να δουλέψουν. Θα είναι νεκροί ενώ θα αναπνέουν… Θύματα αυτού του σιωπηλού πολέμου θα είναι και οι ηλικιωμένοι, που πλέον η σύνταξή τους δε θα επαρκεί για να επιβιώσουν και δε θα μπορούν πλέον να κάνουν κάτι για να βγάλουν λεφτά αρκετά για να επιβιώσουν. Θα είναι άρρωστοι, και το κράτος δεν θα τους πληρώνει τα φάρμακα!!! Θα είναι σαν ορφανά παιδιά, μιας και το κράτος έκοψε το επίδομα των ορφανών.

Όποιος δεν είναι ικανός να παρέχει εργασία, είναι περιττός για το σύστημα και θα εξοβελίζεται με ποικίλους τρόπους. Γιατί δεν θα τον ανέχονται να καταναλώνει πόρους χωρίς να προσφέρει και το σύστημα θα τον αντιμετωπίζει ως παράσιτο, δρώντας εναντίον των πολιτών χωρίς ανθρώπινα συναισθήματα και αναστολές. Όποιος δεν θα μπορεί να εργαστεί, θα πεθαίνει. Και αυτό ήδη ισχύει…

Αλλά επίσης λόγω του ότι η Γη πλέον δεν μπορεί να παράγει αρκετή τροφή για όλους, πρέπει να πεθάνουν και άλλοι από την πείνα, προκειμένου όσοι μείνουν ζωντανοί (αναφέρομαι στους πλούσιους) να έχουν εξασφαλισμένο το ψωμί τους και να ζήσουν μια ποιο άνετη και ασφαλή ζωή.

Σκοπός τους είναι όλος ο κόσμος να γίνει υποχείριό τους και να μπορούν να «κανονίζουν» τους νόμους κάθε χώρας. Εν καιρώ, θα εγκαθιδρυθεί και το παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ελέγχεται από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Μετά σε όλο τον κόσμο θα έχουμε τα ίδια χρήματα και θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα"…

Τμήμα ειδήσεων :elliniki-stratigiki

Τελικά θα σωθεί η Ελλάδα ή όχι;




Θα εξαρτηθεί από τη Γερμανία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι νομίζουμε...


Οι αριθμοί, ο χρόνος και οι καταστάσεις λένε ότι «δεν βγαίνουμε». Ή για να δώσουμε ένα τόνο…συγκρατημένης αισιοδοξίας, λένε ότι πάρα πολύ δύσκολα θα βγούμε από την σημερινή κρίση.
Απαιτείται εμπνευσμένη και μπαρουτοκαπνισμένη ηγεσία, τεράστια και διαρκής προσπάθεια από όλους, ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και συναίνεσης, διεθνές περιβάλλον που να μπορεί να μας ρυμουλκήσει και μπόλικη τύχη. Δεν είναι εύκολο να συμπέσουν όλα αυτά και μάλιστα η σύμπτωση να είναι και διαρκείας.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν γίνει η προσπάθεια, είμαστε καταδικασμένοι προκαταβολικά!
Το νέο ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι η δήλωση του στελέχους του ΔΝΤ που εξέφρασε αμφιβολία αν οι ευρωπαίοι εταίροι θα είναι σε θέση να συνδράμουν με δάνεια και στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Με λίγα λόγια, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ο άνθρωπος εκφράζει τον φόβο ότι πιθανώς οι ευρωπαίοι που ανέλαβαν την δέσμευση να μας χορηγήσουν τα δάνεια που τους αναλογούν στο πακέτο των 110 δις. ευρώ που έχει αποφασισθεί, δεν θα το κάνουν γιατί έχουν τα δικά τους πολύ μεγάλα προβλήματα.

Οι χθεσινές εξελίξεις στα χρηματιστήρια και στη σχέση του ευρώ (που έπεσε πάλι) με το δολάριο δείχνουν ότι ο έλεγχος ξεφεύγει και από την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Τα μέτρα αυστηροποίησης που εισηγήθηκαν η Γερμανία και η Κομισιόν δεν πείθουν τις αγορές, όπως φαίνεται, παρ’ όλο που έγιναν γενικά αποδεκτά από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Οι φόβοι για τον κλονισμό του ευρώ αυξάνονται και το ίδιο το νόμισμα χάνει τη σταθερότητά του. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλες οι χώρες, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ως την Ιταλία και από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία (που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης) παίρνουν πρωτοφανή και σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών με κύριο θύμα το κράτος πρόνοιας.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων και τα ερωτήματα που τις συνοδεύουν βρίσκεται βέβαια η Γερμανία. Όλοι σχεδόν οι ευρωπαίοι προσβλέπουν στην «Ατμομηχανή της Ευρώπης», παρατηρούν με προσοχή τις αποφάσεις και τις αντιδράσεις της, κρίνουν και επικρίνουν, αναρωτιούνται που το πάει το Βερολίνο και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Παράλληλα όμως είναι φανερό ότι φθίνει η εμπιστοσύνη στη γερμανική κυβέρνηση και ειδικά στην Καγκελάριο Μέρκελ, ως επικεφαλής της Ενωμένης Ευρώπης. Ως και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Μπαρόζο, τα είπε έξω από τα δόντια σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα και επέκρινε την Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στα προβλήματα της Ευρωζώνης και το ευρώ.

Οι ενδείξεις είναι ότι η αποενεχοποιημένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σημερινή Γερμανία θέλει να «γερμανοποιήσει» την υπόλοιπη Ευρώπη, με την έννοια την υποχρεώσει να συμπεριφέρεται δημοσιονομικά όπως ή ίδια. Σύμφωνα όμως με κάποιους καχύποπτους, πάλι ως αποενοχοποιημένη, θέλει να τη γονατίσει για να αγοράσει φθηνά ό,τι την ενδιαφέρει και στην ουσία να τη θέσει υπό οικονομική κατοχή, σε μία ειρηνική επανάληψη, και πάντως όχι εδαφική, των βλέψεών της που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά άλλους, η Γερμανία θέλει Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, με την ίδια, τις χώρες της Benelux, την Φινλανδία και πιθανώς κάποια άλλη, να έχουν ως κοινό νόμισμα, ενώ οι υπόλοιπες και κυρίως τις χώρες του Νότου να υιοθετούν ένα άλλο κοινό νόμισμα. Μόνο που δεν ξέρουμε που θα πάει η Γαλλία σε αυτή την εξέλιξη. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ και να ξαναγυρίσει στο μάρκο, καθώς τώρα την ενδιαφέρει βασικά η σχέση της με τη Ρωσία, την Ουκρανία και γενικά την Ανατολική Ευρώπη.

Μόλις πρόσφατα, η Άνγκελα Μέρκελ διαλαλούσε ότι η κυβέρνησή της θα διαφυλάξει το ευρώ ως «κόρη οφθαλμού», γιατί αν χαθεί το ευρώ θα χαθεί και η Ευρώπη.
Το πιστεύει ή όχι, η αλήθεια είναι ότι η χώρα της είναι εξαιρετικά ωφελημένη από τη νομισματική ενοποίηση, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Γερμανίας κατευθύνεται προς την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και αν αυτές καταρρεύσουν θα πληγεί καίρια και η ίδια.

Επομένως, λογικά η Γερμανία δεν πρέπει να θέλει την οικονομική κατάρρευση καμιάς ευρωπαϊκής χώρας, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αλλά για να μη καταρρεύσουν οι χώρες του Νότου και το ευρώ, απαιτείται πιο ευέλικτη πολιτική, δηλαδή μία υποτίμηση του ευρώ.
Το αντέχει όμως αυτό η γερμανική ψυχή που είναι κολλημένη στο σταθερό ευρώ;

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Σε κρίση οι σχέσεις Ιράν - Ρωσίας µετά το ξέσπασµα Αχµαντινετζάντ




«Εάν ήµουν ο ρώσος πρόεδρος, την ώρα που αποφάσιζα για θέµατα σχετικά µε µια µεγάλη χώρα (Ιράν)... θα ήµουν πιο προσεκτικός, θα σκεφτόµουν περισσότερο», είπε ο Αχµαντινετζάντ σε οµιλία του που µεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η χειρότερη κρίση στις σχέσεις του Ιράν µε τη Ρωσία τα τελευταία 60 χρόνια ξέσπασε χθες οδηγώντας την Τεχεράνη σε ακόµα µεγαλύτερη διεθνή αποµόνωση, καθώς το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιµάζεται να της επιβάλει και άλλες κυρώσεις.

Η δηµόσια αντιπαράθεση Μόσχας και Τεχεράνης, µε βαρείς χαρακτηρισµούς του Αχµαντινετζάντ προς τον Μεντβέντεφ, προκλήθηκε µετά την ανακοίνωση της αµερικανικής κυβέρνησης ότι η Ρωσία και η Κίνα, χώρες-µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας οι οποίες µέχρι τώρα κρατούσαν θετική στάση προς το Ιράν, συµφώνησαν σε ένα προσχέδιο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος του λόγω του συνεχιζόµενου πυρηνικού του προγράµµατος. Προχωρώντας σε µια ασυνήθιστα έντονη κριτική προς το Κρεµλίνο επειδή υπέκυψε στις «αµερικανικές πιέσεις», ο πρόεδρος του Ιράν Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ προειδοποίησε σχεδόν προσβλητικά τον ρώσο πρόεδρο Ντµίτρι Μεντβέντεφ να είναι πιο προσεκτικός. «Εάν ήµουν ο ρώσος πρόεδρος, την ώρα που αποφάσιζα για θέµατα σχετικά µε µια µεγάλη χώρα (Ιράν)... θα ήµουν πιο προσεκτικός, θα σκεφτόµουν περισσότερο», είπε ο Αχµαντινετζάντ σε οµιλία του που µεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι η ρωσική υποστήριξη στην αµερικανική πρόταση είναι απαράδεκτη και ότι η Μόσχα θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της, αλλιώς θα θεωρηθεί εχθρός από την Τεχεράνη. Χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» τη συµφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίµων στο έδαφος της Τουρκίας - η οποία επετεύχθη µε τη µεσολάβηση του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα και του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν - και ζήτησε από τον Μπαράκ Οµπάµα να την εκµεταλλευθεί.

«Πολιτική δηµαγωγία»
Μέσα σε λίγες ώρες, ο σηµαντικότερος σύµβουλος εξωτερικής πολιτικής στο Κρεµλίνο, ο Σεργκέι Πριχόντκο, κάλεσε τον ιρανό πρόεδρο να απόσχει από την «πολιτική δηµαγωγία». «Κανείς δεν έχει µπορέσει ποτέ να διατηρήσει την εξουσία του µε πολιτική δηµαγωγία», ανέφερε. «Είµαι πεπεισµένος ότι η ίδια η χιλιόχρονη ιστορία του Ιράν το αποδεικνύει. Η πολιτική της Ρωσικής Οµοσπονδίας υπαγορεύεται από τα συµφέροντα της χώρας και δεν είναι ούτε φιλο-αµερικανική ούτε φιλο-ιρανική».

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η διαµάχη µεταξύ δύο εκ των µεγαλύτερων παραγωγών ενέργειας του κόσµου - µε την προσωπική επίθεση ενός προέδρου εναντίον ηγέτη του Κρεµλίνου - είναι η πιο έντονη εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν και οι εµπορικές σχέσεις Ιράν και Ρωσίας έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, µετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και φθάνουν πλέον ετησίως στα 3 δισεκατοµµύρια δολάρια, η χθεσινή αντιπαράθεση αναµένεται να προκαλέσει προβλήµατα στην κατασκευή από Ρώσους του πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή Μπουσέρ, η οποία ήταν προγραµµατισµένο να αρχίσει τον Αύγουστο, ενώ πλέον θεωρείται απίθανο να παραδώσει η Ρωσία στο Ιράν τους πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 που είχε παραγγείλει.

Καθώς η Τεχεράνη δεν δίνει λεπτοµέρειες για το πυρηνικό της πρόγραµµα, η Μόσχα φαίνεται πως αλλάζει σταδιακά στάση απέναντί της. Οπως τόνισε ο Πριχόντκο, «οποιαδήποτε έλλειψη προβλεψιµότητας, οποιοσδήποτε πολιτικός εξτρεµισµός, απουσία διαφάνειας ή ασυνέπειας στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν και αφορούν όλη τη διεθνή κοινότητα δεν είναι αποδεκτή από εµάς. Θα είναι καλό όλοι όσοι µιλούν αυτήν τη στιγµή στο όνοµα του σοφού λαού του Ιράν... να το θυµούνται αυτό», κατέληξε.

Προς τα πού κοιτά η Τουρκία;
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της Τουρκίας να µεσολαβήσει προκειµένου να βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση µεταξύ Ιράκ και Δύσης εξελίσσεται σε µια έντονη προσπάθεια της Αγκυρας να εµποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων από το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Τεχεράνη. Κι αυτό φέρνει την Τουρκία σε πλήρη αντίθεση µε παραδοσιακούς συµµάχους της όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Οµπάµα λέει επίσηµα ότι εκτιµά τις µεσολαβητικές προσπάθειες της Αγκυρας, αλλά αξιωµατούχοι της θεωρούν πως έγιναν σε λάθος χρόνο. Οι Ισραηλινοί πάλι λένε πως πλέον η σχέση τους µε την Τουρκία είναι στο χειρότερο δυνατό σηµείο.

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο τόνος της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας έχει αλλάξει. Η Τουρκία θέλει πιο στενές εµπορικές σχέσεις µε το Ιράν, την ώρα που ο ενθουσιασµός για την ένταξη στην Ε.Ε. έχει µειωθεί λόγω της αντίδρασης πολλών Ευρωπαίων στην προσθήκη µιας µουσουλµανικής χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι χαράσσει πλέον µια άλλη ρότα...

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Ελληνοϊσραηλινή άσκηση;Σενάρια και αποτελέσματα



Με μικτά σενάρια COMAO, CAP και air-refulling συνεχίστηκαν σε τρεις περιοχές του ελλαδικού χώρου οι ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις. Στο Βόρειο Αιγαίο στην περιοχή της Ψαθούρας, έγινε ανεφοδιασμός ελληνικών και ισραηλινών μαχητικών από αεροσκάφη τάνκερ Β707, στην Κεντρική Ελλάδα είχαμε ασκήσεις προσβολής στόχων επιφανείας και στο νότιο Ιόνιο ασκήσεις ναυτιλίας και εικονικές εμπλοκές. Αξιοσημείωτο: Η τουρκική Αεροπορία δεν τόλμησε να μπει στο Αιγαίο κατά τις ώρες της ελληνοϊσραηλινής άσκησης.

H συγκεκριμένη φάση αφορούσε εναέριο ανεφοδιασμό στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά το απόγευμα σχηματισμός αποτελούμενος από 8 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησε 1 παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 1 παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. 4 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Σε ότι αφορά την άσκηση ΜΙΝΩΑΣ 2010, η εμπλοκή σε διάφορα σενάρια των ελληνικών F-16με τα ισραηλινά F-15 αποτελούν ένα από τα πιό ενδιαφέροντα σημεία.

Οι Ισραηλινοί έχουν εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες της Π.Α. και από τις δυνατότητες συνεργασίας με τους πιλότους της Π.Α. ακόμα και στα πιο ακραία σενάρια. Τα δέκα ισραηλινά μαχητικά (5 F-16 και 5 F-15) που εξορμούν από την 115 Π.Μ. στον Σούδα ενδιαφέρονται κυρίως για άσκηση με σενάρια COMAO (με μικτά πακέτα προστασίας-προσβολής) έναντι των «αμυνομένων» των οποίων το ρόλο παίζουτν ελληνικά μαχητικά

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

Πριν λίγο: Στρατηγική προσβολή με βλήμα cruise SCALP-EG


Πριν λίγα λεπτά σε ένα Αιγαίο γεμάτο από ελληνικά και ισραηλινά, F-16, F-15 και Μirage 2000-5, που ασκούνταν σε διάφορα σενάρια εναέριας μάχης, ολοκληρώθηκε μια, «διαφορετική» από τις συνηθισμένες, επιχείρηση προσβολής στρατηγικού στόχου υψηλής αξίας, στην εχθρική ενδοχώρα με βλήματα cruise SCALP-EG τα οποία εβλήθησαν από μαχητικά Mirage 2000-5 Mk2 της 331Μ από την 114 Π.Μ.

Στην πίσω θέση του Mirage 2000-5 με τo SCALP καθόταν ένας από τους ανθρώπους της στρατιωτικής δημοσιογραφίας, o οποίος συμμετείχε σε «εκτόξευση» ελληνικού βλήματος cruise κατά εχθρικών στόχων με συνδυασμένη χρήση δορυφόρων τόσο ως προς την ανίχνευση, όσο και προς την κατεύθυνση προς τον στόχο.

Έχοντας αποκτήσει πολύ πρόσφατα δυνατότητα εκτόξευσης SCALP-EG με την ενσωμάτωση του λογισμικού SEG 52, πετώντας λίγα μέτρα πάνω από την θάλασσα, μέσα στον εχθρικό εναέριο χώρο, το Mirage 2000-5 που βρισκόμασταν, με το πρώτο φως της ημέρας, μακριά από τα βλήματα της εχθρικής αεράμυνας, άφησε «γλυκά» τον πυλώνα άφεσης, με την ταυτόχρονη πυροδότηση του στροβιλοκινητήρα ΤRI 60-30.

Για ένα ταξίδι «πάνω από 250 χλμ μακριά» σε υψόμετρο πρακτικά “tree top level” με στόχο της κεφαλής BROACH των 450 κιλών έναν κρίσιμο στόχο στο εσωτερικό της εχθρικής ενδοχώρας.

Η πρώτη «εκτόξευση» ελληνικού βλήματος cruise με την live κάλυψη και «συμμετοχή» ενός μέσου ενημέρωσης είναι γεγονός. Περισσότερες λεπτομέρειες και αποκλειστικές φωτό αύριο στο elliniki-stratigiki

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Για πρώτη φορα, η βρετανία δημοσιοποιεί το πραγματικό πυρηνικό της οπλοστάσιο


Για πρώτη φορά η Βρετανία δημοσιοποιεί το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου, αποκαλύπτοντας ότι έχει στην κατοχή της 225 πυρηνικές κεφαλές. Η σχετική ανακοίνωση (προηγήθηκε στις αρχές Μαΐου η αμερικανική κυβέρνηση) εντάσσεται στις προσπάθειες για αυστηρότερο παγκόσμιο έλεγχο της διασποράς των πυρηνικών.

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή για να είμαστε πιο ανοιχτοί για τα όπλα που διαθέτουμε» δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

«Κρίνουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών που διαθέτουν και δεν διαθέτουν πυρηνικά και συνεπώς θα συμβάλει στις μελλοντικές προσπάθειες μείωσης του αριθμού των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως» επισήμανε.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία έχει στην κατοχή της 225 πυρηνικές κεφαλές και δεσμεύθηκε ότι το συνολικό απόθεμα της χώρας δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον αριθμό αυτό.
Η Βρετανία είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι διαθέτει 160 επιχειρησιακά διαθέσιμες πυρηνικές κεφαλές, όμως για πρώτη φορά έδωσε στο φως το συνολικό μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η σχετική ανακοίνωση ακολουθεί την αποκάλυψη της κυβέρνησης Ομπάμα στις αρχές Μαΐου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.113 κεφαλές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο το οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 84% από τα τέλη του 1967.

Έτσι, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 το οπλοστάσιο των ΗΠΑ αποτελείτο από 5.113 πυρηνικές κεφαλές.
Ο αριθμός αυτός «αντιπροσωπεύει μία μείωση κατά 84% σε σχέση με το ανώτερο ύψος του οπλοστασίου στα τέλη του οικονομικού έτους 1967» εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Ομπάμα έγινε κατά την έναρξη της διάσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη για την αναθεώρηση της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών.

Η Βρετανία ακολούθησε λίγο πριν την ολοκλήρωση της διάσκεψης, διάρκειας ενός μηνός, και τη στιγμή που υπάρχει έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το τελικό έγγραφο.

Οι χώρες που δεν κατέχουν πυρηνκά όπλα ζητούν επί μακρόν μεγαλύτερη διαφάνεια από τις πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) ως ένα ουσιώδες βήμα προς πυρηνικό αφοπλισμό, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της NTP.

Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki