Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

"Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει"


Την αισιοδοξία του ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ξαναλειτουργήσει εξέφρασε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Παγκρατίου, ο Οικουμενικός
Πατριάρχης.


"Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, η Χάλκη θα ανοίξει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιδρομές εναντίον αμάχων


Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ζήτησε την Κυριακή να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε αφγανικά χωριά ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες ανάμεσα σε αμάχους.


"Πιστεύουμε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν διεξάγεται στα αφγανικά χωριά και σπίτια. Θεωρούμε πως ο πόλεμος αυτός πρέπει να διεξαχθεί στα ιερά και στους τόπους εκπαίδευσης, αλλά και στους παράγοντες που δημιουργούν κίνητρα και στις οικονομικές πηγές πέρα από τα αφγανικά σύνορα", τόνισε ο Καρζάι στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

"Για το λόγο αυτό ο αφγανικός λαός έχει ως προτεραιότητα να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σε αφγανικά χωριά: να σταματήσουν οι νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια και οι συλλήψεις Αφγανών μέσα στα σπίτια τους", είπε χαρακτηριστικά.

"Οι θάνατοι αμάχων έχουν μειωθεί, αλλά θα θέλαμε να πάψουν να υπάρχουν", πρόσθεσε ο αφγανός πρόεδρος.

Ο Καρζάι επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών υπηρεσιών και του ΟΗΕ να σταματήσουν τις παράλληλες με την αφγανική κυβέρνηση δραστηριότητες και να αναλάβουν το ρόλο του υποστηρικτή και όχι του ανταγωνιστή.

"Κάθε δραστηριότητα των διεθνών φίλων μας που γίνεται παράλληλα με την λειτουργία της κυβέρνησης στην πραγματικότητα υπονομεύει την οικοδόμηση του αφγανικού κράτους και των υποδομών του", κατέληξε ο Καρζάι.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ασφυκτικές πιέσεις προς το Ιράν


Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι "η υπομονή της εξαντλείται", σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τόνισε ο γερμανός υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ.


«Μπορεί οι κυρώσεις να δημιούργησαν ανάγκες, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις των επιλογών μας», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας όμως πως «ταυτόχρονα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο Ιράν πως η υπομονή μας εξαντλείται».

Ο γερμανός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι θα αρχίσει η παραγωγή πυρηνικών καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Την "βαθιά του ανησυχία" για την δήλωση Αχμαντινετζάντ εξέφρασε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό κατά 20% τμήματος των καυσίμων του προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κάτι τέτοιο αποτελεί εσκεμμένη παραβίαση πέντε αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα όπλα καταθέτει παραστρατιωτική οργάνωση της βόρειας Ιρλανδίας


Την κατάθεση όλων των όπλων των μελών της αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα η παραστρατιωτική οργάνωση της βόρειας Ιρλανδίας INLA (Ιρλανδικός εθνικός απελευθερωτικός Στρατός), σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους αντάρτες.


Ο ένοπλος αγώνας του INLA έχει σταματήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η πολιτική πτέρυγά του κινήματος, το Ιρλανδικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (IRSP), είχε ανακοινώσει ότι ο Ιρλανδικός εθνικός απελευθερωτικός Στρατός εγκαταλείπει τη βία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ανακοίνωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, ενώ σύμφωνα με το Ρόιτερ όλα τα όπλα του INLA δε χρησιμοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ιρλανδικός εθνικός απελευθερωτικός Στρατός ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Eπιτυχής δοκιμή πυραύλου


Η Ινδία προχώρησε την Κυριακή στη δοκιμή του πυραύλου της με το μεγαλύτερο βεληνεκές από μία στρατιωτική βάση στο ανατολικό κρατίδιο Ορίσσα, ανέφεραν πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.


πύραυλος Agni III, επιφανείας-επιφανείας, που μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι την ανατολική Κίνα, εκτοξεύθηκε από βάση στο νησί Ουίλερ, περί τα 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μπουμπανεσουάρ του κρατιδίου, μετέδωσε το πρακτορείο IANS επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Αμυνας.

Πρόκειται για ένα βαλλιστικό πύραυλο με ακτίνα δράσης μέχρι και 3.000 χιλιόμετρα, ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1,5 τόνο και ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.

Είναι η τέταρτη δοκιμή του πυραύλου. Η πρώτη, από την ίδια στρατιωτική βάση, είχε γίνει στις 9 Ιουλίου 2006, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Η δεύτερη, στις 12 Απριλίου 2007 υπήρξε επιτυχής, όπως και η τρίτη στις 7 Μαίου 2008.

Ο πύραυλος έχει βάρος 50 τόνους και μήκος 17 μέτρα και είναι κοντύτερος από τους Agni I και Agni II που ήδη είναι στο οπλοστάσιο της Ινδίας με βεληνεκές 800 και 2.000 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Τόσο η Κίνα όσο και το Πακιστάν έχουν πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki