Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

"Εμπόλεμη ζώνη" ο Βόρειος Καύκασος



Και δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Καραμπουλάκ, της ρωσικής Ινγκουσετίας, στο Βόρειο Καύκασο, στο ίδιο σημείο που είχε σημειωθεί νωρίτερα άλλη έκρηξη από επίθεση αυτοκτονίας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η έκρηξη στο Καραμπουλάκ, που απέχει 20 χιλιόμετρα από την Μαγκάς, πρωτεύουσα της περιφέρειας έρχεται να προστεθεί στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στην εβδομάδα στη Μόσχα και στην περιοχή του Νταγκεστάν προκαλώντας το θάνατο 50 ανθρώπων.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου


Επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου, στην πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, πραγματοποίησαν ένοπλοι υποστηριζόμενοι από βομβιστές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γερμανική Πρακτορείου, περίπου 8 με 10 ένοπλοι συνεχίζουν να πυροβολούν εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε μικτή απόσταση.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Στρατιώτες προσπαθούν να προσεγγίσουν το κτίριο του προξενείου, το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά στο κτίριο που διεξάγετο η σύνοδος του πολιτικού κόμμματος ΑΡΝ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Στην περιοχή αυτή ο κυβερνητικός στρατός μάχεται εναντίον των Ταλιμπάν τους οποίους στηρίζει η Αλ Κάιντα, πρόσθεσε η αστυνομία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Κ.Παπούλιας: "Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μας πτοούν"


Στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος χθες παρακολούθησε την τελετή της Ανάστασης του Θεανθρώπου στα Ιωάννινα.



Ο Κ.Παπούλιας έφτασε στη Σκύρο γύρω στις 12:30 με στρατιωτικό αεροσκάφος και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο διοικητής της Σμηναρχίας και οι τοπικές αρχές. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Μονάδα, όπου ευχήθηκε στους σμηνίτες "χρόνια πολλά" και εξήρε το έργο που επιτελούν, στο νευραλγικό για την άμυνα της χώρας, αυτό σημείο του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στην Τουρκία έκανε λόγο για "δύστροπους γείτονες" και υποστήριξε ότι "Οι προκλήσεις δεν μας πτοούν".

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε Ανάσταση στην Ύδρα και σε δήλωσή του ανέφερε ότι στις σημερινές, δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, η Ανάσταση μας δίνει δύναμη, χαρά και ανθρωπιά. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και ευχήθηκε "χρόνια πολλά" στον απανταχού Ελληνισμό.

Μήνυμα ενότητας, έστειλε σήμερα από την Κόρινθο, όπου επισκέφθηκε το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τσούγκρισε κόκκινα αυγά και αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους.

«Ανάσταση σημαίνει “παλεύω για το καλύτερο”. Αλλά, ο ελληνικός λαός περνάει σήμερα, το δικό του οικονομικό “Γολγοθά”, σε μία ώρα που το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έχει πια χρεοκοπήσει. Και η κρίση απαιτεί λύσεις, τομές, τολμηρές και υπεύθυνες", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς παρακολούθησε τη λειτουργία της Ανάστασης στο Ναύπλιο και σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

«Η ανάσταση για όλο τον ελληνισμό συμβολίζει τη συνειδητή αγάπη, την ανθρωπιά και την ελπίδα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, σε αυτή τη μεγάλη ανηφόρα που έχουμε όλοι να περάσουμε, με οδηγό την ελπίδα και με συνειδητή αγάπη για την πατρίδα, και μπορούμε και πρέπει να περάσουμε τις δυσκολίες και θα τις ξεπεράσουμε», τόνισε ο κ. Σαμαράς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ενεργειακή προσέγγιση Κιέβου - Μόσχας


Η νέα ηγεσία του Κιέβου δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι καλεί τη Ρωσία να συμμετάσχει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα σχέδια της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει το δίκτυο των αγωγών της φυσικού αερίου, που μεταφέρει σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση από τον ουκρανό πρωθυπουργό Μίκολα Αζάροφ ανέτρεψε τη συμφωνία του Μαρτίου του 2009, που είχε υπογραφεί από την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

"Η διακήρυξη, που υπογράφηκε τον προηγούμενο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, δεν εκπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά όπως απαιτούνταν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προχώρησε σε ρεαλιστικά βήματα ώστε την φέρει σε πέρας", δήλωσε ο Αζάροφ στους δημοσιογράφους.

"Τώρα οραματιζόμαστε μία τριμερή προσέγγιση στον εκσυγχρονισμό (του δικτύου αγωγών): τη συμμετοχή της Ρωσίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Το ερώτημα ποιον εταίρο θα επιλέξει η Ουκρανία για να την βοηθήσει να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο αγωγών της είναι πολιτικά ευαίσθητο, καθώς οι ευρωπαίοι καταναλωτές βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας στην ΕΕ για το ένα πέμπτο των αναγκών τους.

Ο Αζάροφ, που συναντήθηκε με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ότι μία συνάντηση αξιωματούχων από τις ενδιαφερόμενες πλευρές θα γίνει στις 22 Απριλίου, ενώ η Ουκρανία θα πάει στη Μόσχα με ανανεωμένες προτάσεις για το θέμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Υπό τον έλεγχο του Ντακάρ πρώην γαλλικές στρατιωτικές βάσεις



H Σενεγάλη θα πάρει υπό τον έλεγχό της τις γαλλικές στρατιωτικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο -- παραμονή της 50ής επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας -- ο πρόεδρος Αμπντουλάγιε Ουάντε.

O Ουάντε πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει συνομιλίες με Γάλλους αξιωματούχους για τις τεχνικές λεπτομέρειες της παράδοσης.

Ντακάρ και Παρίσι συμφώνησαν τον Φεβρουάριο να αποσυρθούν οι 1200 Γάλλοι στρατιώτες από τη μία από τις τρεις γαλλικές βάσεις που λειτουργούν ακόμη στην Αφρική. Η Γαλλία είχε συνεχή στρατιωτική παρουσία στη Σενεγάλη μετά την ανεξαρτητοποίηση της πρώην αποικίας της, το 1960.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες συλλήψεις στρατιωτικών για το σχέδιο "Βαριά"


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη 19 απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών που κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk.

Μεταξύ των 19, οι οποίοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι την Πέμπτη, εν αναμονή της δίκης τους, είναι και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, πρώην επικεφαλής της Πρώτης Στρατιάς, καθώς και ο αντιστράτηγος Ενγκίν Αλαν, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων.

Οι αξιωματικοί αυτοί φέρονται να συμμετείχαν το 2003, στο σχέδιο "Βαριά" που, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στόχευε στην αποσταθεροποίηση και τελικά στην ανατροπή της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί και να καταρρίψουν στρατιωτικό αεροσκάφος για να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Το CNN Turk δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους το δικαστήριο διέταξε να συλληφθούν εκ νέου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki