Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ελληνοϊσραηλινή Αεροπορική Ασκηση... Σενάρια-Τι λένε οι Ισραηλινοί πιλότοι.


Με μικτά σενάρια COMAO, CAP και air-refulling συνεχίστηκαν σε τρεις περιοχές του ελλαδικού χώρου οι ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις. Στο Βόρειο Αιγαίο στην περιοχή της Ψαθούρας, έγινε ανεφοδιασμός ελληνικών και ισραηλινών μαχητικών από αεροσκάφη τάνκερ Β707, στην Κεντρική Ελλάδα είχαμε ασκήσεις προσβολής στόχων επιφανείας και στο νότιο Ιόνιο ασκήσεις ναυτιλίας και εικονικές εμπλοκές. Αξιοσημείωτο: Η τουρκική Αεροπορία δεν τόλμησε να μπει στο Αιγαίο κατά τις ώρες της ελληνοϊσραηλινής άσκησης.

H συγκεκριμένη φάση αφορούσε εναέριο ανεφοδιασμό στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά το απόγευμα σχηματισμοί αποτελούμενοι από 12 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Σημειώθηκε για δεύτερη στην σειρά ημέρα μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ 6 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Σε ότι αφορά την άσκηση ΜΙΝΩΑΣ 2010, η εμπλοκή σε διάφορα σενάρια των ελληνικών F-16 με τα ισραηλινά F-15 αποτελούν ένα από τα πιό ενδιαφέροντα σημεία.

Οι Ισραηλινοί έχουν εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες της Π.Α. και από τις δυνατότητες συνεργασίας με τους πιλότους της Π.Α. ακόμα και στα πιο ακραία σενάρια. Τα δέκα ισραηλινά μαχητικά (5 F-16 και 5 F-15) που εξορμούν από την 115 Π.Μ. στον Σούδα ενδιαφέρονται κυρίως για άσκηση με σενάρια COMAO (με μικτά πακέτα προστασίας-προσβολής) έναντι των «αμυνομένων» των οποίων το ρόλο παίζουτν ελληνικά μαχητικά.



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Η Χίλαρι Κλίντον 
στη Σεούλ


Η Χίλαρυ Κλίντον θα περάσει αρκετές ώρες στη Σεούλ, συζητώντας με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας τις πιθανές λύσεις στην κρίση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διεθνής έρευνα κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση νοτιοκορεάτικης κορβέτας.



Λίγο πριν την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στη Σεούλ από το Πεκίνο κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, όταν η Βόρεια Κορέα απειλεί ότι θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της, εάν η Σεούλ αρχίσει να εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και της λειτουργίας ενός κοινού βιομηχανικού πάρκου.



Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνεται σε ανακοινωθέν του βορειοκορεάτικου στρατού που απευθύνεται στη Νότια Κορέα και μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να αρχίσει την μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφώνων που θα απευθύνονται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας, πρακτική που είχε διακοπεί πριν έξι χρόνια. Η κίνηση εντάσσεται στα αντίποινα εναντίον της Πιονγκγάνγκ, την οποία η Σεούλ κατηγορεί ότι τορπίλισε μια κορβέτα του πολεμικού της ναυτικού τον Μάρτιο.

Ενώ σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης επιδείνωσης βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, μετά την πλήρη διάρρηξη των εμπορικών σχέσεων και τις πληροφορίες ότι η Bόρεια Κορέα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε πολεμική ετοιμότητα. Παρόλο που καμία από τις δύο χώρες δεν θα επωφελείτο από ενδεχόμενη σύρραξη, και οι δύο ακολουθούν πορεία κλιμακούμενων κινήσεων όξυνσης.

«Αν οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας συνεχιστούν, η ΛΔΚ (Βόρεια Κορέα) θα εφαρμόσει πρακτικά στρατιωτικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα ύδατά της, όπως έχει ήδη διευκρινίσει, και ο Νότος θα έχει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες», ανακοίνωσε η Bόρεια Κορέα. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουγκ Μπακ είχε δηλώσει ότι έχει φθάσει η ώρα για αλλαγή καθεστώτος στον Βορρά και είχε ανακοινώσει την αναστολή των εμπορικών σχέσεων.

Και βέβαια τη χαριστική βολή στην εμπορική συνεργασία έδωσε χθες ο Βορράς, ανακοινώνοντας την απέλαση των Νοτιοκορεατών που εργάζονται στην κοινή οικονομική ζώνη της Καεσόνγκ, ζώνη-σύμβολο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Η χθεσινή ανακοίνωση προσέθετε ότι ο Βορράς δεν πρόκειται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις όσο στη Νότια Κορέα διαρκεί η θητεία του προέδρου Λι Μιουγκ Μπακ (υπολείπονται 2,5 χρόνια). «Η Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας δηλώνει επισήμως ότι στο εξής θέτει σε ισχύ αποφασιστικά μέτρα για το πλήρες πάγωμα των διακορεατικών σχέσεων, την πλήρη κατάργηση του συμφώνου μη επίθεσης και το πλήρες πάγωμα της διακορεατικής συνεργασίας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Ο λυσσαλέος λεκτικός πόλεμος –ο Βορράς κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νότου ως «στρατιωτικούς γκάνγκστερ που διψούν για πόλεμο»– ξέσπασε μετά το πόρισμα διεθνούς επιτροπής που αποδίδει στον Βορρά την ευθύνη για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» τον Μάρτιο, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 46 ναύτες. Το πόρισμα παρουσίασε τμήμα προπέλας από βορειοκορεατική τορπίλη. Ο Βορράς συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Ομως, ομάδα Βορειοκορεατών αντιφρονούντων μετέδωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα ο Βορράς έχει θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις του, πληροφορία που οι νοτιοκορεατικές αρχές δεν στάθηκαν ικανές να επιβεβαιώσουν.

Γενικές ασκήσεις
Στο σκηνικό αυτό, το νοτιοκορεατικό ναυτικό πραγματοποιεί αύριο ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου στην Κίτρινη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τα μέτρα που έλαβε η Νότια Κορέα εναντίον του Βορρά και έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις. Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, διενεργούνται στις 2 Ιουνίου στη Νότια Κορέα εκλογές, από τις οποίες το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Λι Μιουγκ Μπακ ευελπιστεί να βγει ενισχυμένο.

Εν τω μεταξύ, χωρίς τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον έληξε η σινοαμερικανική σύνοδος το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο. Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει δημοσίως τη σύμμαχό της, κάτι που σημαίνει ότι οι απόπειρες της Σεούλ να αποσπάσει νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ στο
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς θεώρησαν υπερβολικές τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί στις αγορές της περιοχής. «Η Βόρεια Κορέα και οι σχετικοί κίνδυνοι ήταν ανέκαθεν παρόντες. Είναι σαν να λέει κανείς στους επενδυτές να φύγουν από την ιαπωνική αγορά γιατί η χώρα είναι σεισμογενής। Ούτε ο Βορράς ούτε ο Νότος θέλουν πόλεμο», δήλωσε ο διευθυντής διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου στη Σεούλ.



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ανταπόκριση – Σοκ: Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα βλέπει η Κίνα!





Άνθρωποι που γνωρίζουν τον πρόεδρο (Hu Jintao) απόρησαν με την απόφαση του να αποστείλει τον εκτελεστικό του βραχίονα Jiafu (σσ. Τον πρόεδρο της Cosco) στην Ελλάδα υπό την παρούσα κυβέρνηση και οικονομική συγκυρία.

Ο πρόεδρος Ζιντάο βλέπετε είναι πραγματικά ένας σύγχρονος Χαν και διατηρεί τον κώδικα τιμής του αναλλοίωτο και στην εφαρμογή πολιτικής. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι προς το πολιτικό του συμφέρον σε κάποια απόφαση. Όλοι λοιπόν γνώριζαν ότι ο Ζιντάο δεν τρέφει καμμία εκτίμηση για τον νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας καθώς θεωρεί ότι προσέβαλε την εμπιστοσύνη του και την τιμή που του έκανε να τον δεχτεί πριν γίνει πρωθυπουργός (σσ. το μεγάλο ατόπημα του ΓΑΠ όπου του μιλούσε για “πράσινη ανάπτυξη” και άλλα δυτικά φληναφήματα).

Οικονομοτεχνικά επίσης αυτή η απόφαση ήταν ακατανόητη. Κανονικά η Κίνα θα έπρεπε να ψάχνει αφορμές ώστε να αποτραβηχτεί από τις συμφωνίες λόγω της έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το να επενδύει η Κίνα χρήματα σε μία χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς του ΔΝΤ είναι σα να πετάει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Η δράση του ΔΝΤ καθιστά αυτομάτως μία χώρα απαγορευτική για Κινεζικες επενδύσεις αφού όπου επεισέρχεται το ΔΝΤ καταρρέει η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στοιχεία απαραίτητα στους φρενήρεις ρυθμούς της Κινέζικης ανάπτυξης. Επίσης η παρουσία του ΔΝΤ καθιστά επισφαλείς τις όποιες Κινέζικες επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την κίνηση τραβώντας την προσοχή της Δύσης και όχι μόνο της Ελλάδας. Η παρουσία του Jiafu σήμανε συναγερμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (σσΟ: λέτε οι περίεργες καταστάσεις με τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού να σχετίζονται;) καθώς ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης (σσ. ΓΑΠ – Παπακωνσταντίνου) φαίνεται ότι δε γνώριζε και άρα δε μπορούσε να δώσει και εξηγήσεις γι’ αυτή την ξαφνική αναθέρμανση του Κινεζικου ενδιαφέροντος.

Ο κύριος λόγος αυτής της πρωτοβουλίας τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ότι η ηγεσία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επίκειται ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα αμέσως μετά το καλοκαίρι στο τόξο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου! Οι επιτελείς είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει γι’ αυτό και θέλουν να τοποθετηθούν σταθερά θεωρώντας ότι οι εξελίξεις θα δικαιώσουν την επιλογή της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου στην Ευρώπη. Αυτή η επιλογή είχε τεθεί σε μεγάλη αμφισβήτηση μετά την εκλογή Παπανδρέου με τόσο μεγάλη άνεση.

Δική μου αίσθηση είναι ότι αυτή η αλλαγή θα σημάνει και τελείως διαφοροποιημένη εικόνα στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα επιμείνω ότι η Κίνα δε μπορεί να επενδύσει σε μία χώρα που βρίσκεται στον έλεγχο του ΔΝΤ γιατί πολύ απλά δε μπορεί να εγγυηθεί τις επενδύσεις της.

Οι Κινέζοι επιπλέον δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν με τον κύριο Παπακωνσταντίνου που πρόσφατα έβαλε μεσάζοντα Αμερικάνικη τράπεζα ενώ η Κίνα προτίθετο να αναλάβει μέρος του Ελληνικού δανεισμού! Η Αμερικάνικη τράπεζα δεν είναι δεκτή γιατί κοιτάζει τα συμφέροντα της και όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κίνας. Υπάρχει μεγάλη απορία στην Κίνα (σε δόση χιούμορ) για το ποιού τα συμφέροντα κοιτάζει ο εν λόγω άνθρωπος!


Η πρωτοβουλία συντονίστηκε μέσω της κυρίας υπουργού Κατσέλη που χαίρει μεγάλης εκτίμησης αφού εδώ και καιρό έχει διαχωρήσει την θέση της στις ρατσιστικές δηλώσεις που έκαναν άλλοι του κόμματος της για τις Κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Θερμά αισθήματα τρέφει η ηγεσία και για την κυρία Βάσω Παπανδρέου για λόγους που μάλλον είναι προγενέστεροι. Γνώριζε όμως και αυτή αφού χαίρει της ίδιας εμπιστοσύνης.

Η ηγεσία πάντως αποφεύγει να κάνει ανοίγματα ή να εκδηλώνεται. Όταν το κάνει όπως στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απολύτως σίγουρη για τον σχεδιασμό της και συνήθως πέφτει μέσα στις αναλύσεις / προβλέψεις της.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τα F/A-18C/D κύριο όπλο για το USN απέναντι στο επερχόμενο κενό μαχητικών





Η διατήρηση του στόλου των μαχητικών F/A-18C/D αποτελεί το κυριότερο όπλο του ναυτικού απέναντι στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την οροφή μαχητικών.


Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες ο υπεύθυνος του αμερικανικού ναυτικού σε ζητήματα αεροπορικού πολέμου. Το ναυτικό περιμένει έλλειμμα έως και 177 αεροσκαφών από το 2017, εκτός κι αν διατηρηθούν σε ενεργή δράση τα F/A-18C/D, αν αγοράσει επιπλέον F/A-18 Super Hornet ή αν επιταχυνθούν οι ρυθμοί στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35.


Οι καθυστερήσεις ωστόσο στην ανάπτυξη του τελευταίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Υπολογίζεται ότι η ανάπτυξή τους στο πρώτο αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιηθεί το 2017. Την ίδια ώρα ο κλάδος εμφανίζεται αντίθετος στην αγορά επιπλέον Super Hornet, με τα 124 πρόσφατα ανακοινωθέντα να φαντάζουν τα τελευταία που θα παραλάβει.


Έτσι το πιθανότερο είναι να παραταθεί ο βίος των απλών Hornet ώστε να μην γίνει ιδιαιτέρως εμφανές το κενό που θα εμφανισθεί...

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μαζική παραγωγή Ρωσικών τυφεκίων από την Βενεζουέλα



Η Βενεζουέλα προτίθεται να παράγει πάνω από 50.000.000 νέα Kalashnikov ΑΚ-103 το χρόνο σύμφωνα με Ρωσικές πηγές.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Απρίλιο κατά την Επίσκεψη του Β.Πούτιν στο Καράκας αφορά την κατασκευή ρωσικού εργοστασίου στην περιοχή Aragua μέχρι το τέλος του 2010.

Η στρατηγική συμμαχία Ρωσίας-Βενεζουέλας και η δαπάνη άνω των 5 δις $ για αγορά Ρωσικών όπλων (ελικόπτερα,μαχητικά, ΑΚ-103 ) έχει προκαλέσει "πονοκέφαλο" στους Αμερικανούς αξιωματούχους που βλέπουν την Ρωσική επιρροή να αυξάνεται στην πίσω αυλή των ΗΠΑ

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

Η ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ



Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ρωσικού Επιτελείου οι ναυαρχίδες των 3 στόλων (Βόρειου,Μαύρης Θάλασσας και Άπω Ανατολής) τα πυραυλοφόρα Καταδρομικά Μόσκβα,Μέγας Πέτρος & Varyag βρίσκονται στο Βλαδιβοστώκ και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ναυτικά γυμνάσια στην Ιαπωνική θάλασσα με την συμμετοχή περισσότερων από 8.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων.

Η άσκηση θα γίνει με χρήση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ πυρών πάνω σε εικονικούς επίγειους ,ναυτικούς και αεροπορικούς στόχους.

Το γεγονός ότι η άφιξη των 3 ναυαρχίδων έγινε νωρίτερα από την προγραμματισμένη άσκηση με την ονομασία ΒΟΣΤΟΚ 2010 που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2010 , προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και την άφιξη εκεί Αμερικανικών καταδρομικών!!

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι μια απάντηση και ένα σαφές μήνυμα με αποδέκτες τόσο την Ιαπωνία και την ένταση που έχει δημίουργήσει σχετικά με την διεκδίκηση των Κουρίλων Νήσων , αλλά και προς τις ΗΠΑ ότι ενδεχόμενη παρέμβασή της στην Κορεάτικη χερσόνησο δεν θα αφήσει την Μόσχα απλό παρατηρητή!

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

«Πέφτουν» οι υπογραφές για τον South Stream





Στις 7 Iουνίου στη Mόσχα, η ελληνική πλευρά μέσω της ΔEΣΦA και η ρωσική μέσω της Gazprom υπογράφουν τη συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού South Stream.

H είδηση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μόλις έφτασε στα γραφεία της ΔEΣΦA επιστολή της Gazprom, με την οποία η ρωσική εταιρεία καλούσε τη διοίκησή της για την υπογραφή της συμφωνίας. Mε την πρωτοβουλία αυτή, η ρωσική πλευρά «ξεπάγωσε» ουσιαστικά την υπόθεση του αγωγού South Stream που σχεδιάστηκε ως εναλλακτική της Oυκρανίας οδός για μεταφορά φυσικού αερίου στην αγορά της Eυρώπης.

H επανεκκίνηση του Sοuth Stream από τη Pωσία ερμηνεύεται από πολλές πλευρές και ως προσπάθεια της Mόσχας να «χρυσώσει το χάπι» του Mπουργκάς - Aλεξανδρούπολη, μετά τη στροφή που έχει κάνει στον ανταγωνιστικό αγωγό Σαμψούντα - Tσεϊχάν στην Tουρκία. Για πολλούς, εξάλλου, o βασικός λόγος παράκαμψης της Oυκρανίας πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η σύλληψη και προώθηση του South Stream έχει εκλείψει μετά τη συμφωνία Pωσίας - Oυκρανίας για την ανανέωση των βάσεων που η Mόσχα διατηρεί στην Kριμαία, που αποτέλεσε και τη βάση νέας συμφωνίας για το τράνζιτ του ρωσικού αερίου μέσω του ουκρανικού συστήματος αγωγών.

Aλλοι πάλι συνδέουν την επανεκκίνηση του αγωγού South Stream με την πρόσφατη εξέλιξη στον αγωγό TAP, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην Eυρώπη. Πρόκειται για τη συμμετοχή της γερμανικής EON στον TAP με την εξαγορά ποσοστού από Statoil και EGL. H συμμετοχή της EON στον αγωγό δίνει «ευρωπαϊκή» ταυτότητα στο έργο και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη χρηματοδότησή του από την E. E.

Tην ίδια ημέρα της συμφωνίας συμμετοχής της EON στον αγωγό TAP, ο πρόεδρος του Aζερμπαϊτζάν, Iλχαμ Aλίεφ, ανακοίνωσε ότι επίκειται υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Tουρκίας και Aζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο στις 7 - 8 Iουνίου. Πρόκειται για τη συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταφορά του αζερικού αερίου μέσω της Tουρκίας και παράλληλα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Σαχ Nτενίζ 2, στο οποίο προσβλέπουν τόσο ο αγωγός TAP όσο και ο ITGI (Τουρκίας - Eλλάδας - Iταλίας).

H κινητικότητα γύρω από τον αγωγό TAP υποχρεώνει τη Pωσία, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να «ξεπαγώσει» τον Sοuth Stream ως το μοναδικό έργο ρωσικών συμφερόντων στον νότιο άξονα αγωγών.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Θέμα κυρότητας της συμφωνίας-πλαίσιο για τα υποβρύχια Type-214



Θέμα ακυρότητας της περίφημης «συμφωνίας-πλαίσιο» μεταξύ των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας από την μία πλευρά και της Abu Dhabi Mar LLC της ThyssenKrupp Marine Systems AG, HDW και ΕΝΑΕ από την άλλη, τίθεται με τα όσα φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα το defencenet.gr. Πέρα από τα πολλά «θαμπά» σημεία ( δεν προσφέρονται εγγυήσεις καλής εκτέλεσης από πλευράς Γερμανών, παραίτηση δημοσίου από απαιτήσεις για ρήτρες κλπ) και το εξωφρενικά υψηλό κόστος των 3,353 δισ. ευρώ για τα έξι υποβρύχια Τype 214 και τον εκσυγχρονισμό του ενός Type 209/1200, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο της εν λόγω συμφωνίας το οποίο φέρνει σήμερα για πρώτη φορά ολόκληρο στην δημοσιότητα το defencenet.gr, υπάρχει ένα άλλο κρίσιμο σημείο:


Η Ferrostaal MAN AG, ένα από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη με το ελληνικό δημόσιο για τα δύο προγράμματα «Αρχιμήδης» (κατασκευή των τεσσάρων Type 214) και Neptune II (εκσυγχρονισμός των τριών 209/1200), αλλά και μία από τις εταιρείες (μαζί με την HDW) που έχουν καταγγείλει τις δύο συμβάσεις στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, σε κανένα σημείο της συμφωνίας-πλαίσιο δεν υπάρχει! Ούτε η HDW, ούτε κανένα άλλο από τα συμβαλλόμενα μέρη του framework agreement έχει προσκομίσει κάποιο έγγραφο εκπροσώπησής της.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ferostaal διατηρεί ακέραια τα δικαιώματά της, αλλά και δεν έχει παραιτηθεί της διαιτησίας!


Είναι παράδοξο πως το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε και υπέγραψε αυτό την συμφωνία-πλαίσιο χωρίς να υπάρχει η αποδοχή των συμπεφωνημένων από την Ferrostaal ή να προσκομιστεί κάποιο έγγραφο εξουσιοδότησης-εκπροσώπησης της Ferrostaal προς κάποιο από τα λοιπά αντισυμβαλλόμενα μέρη όπως η ThyssenKrupp Marine Systems ή η HDW ή ακόμα και τα ΕΝΑΕ।



Για την Abu Dhabi Mar δεν το συζητάμε, εδώ τίθεται ακόμα και θέμα δικαιώματος της ADM να συμμετέχει σε αυτή την συμφωνία πλαίσιο από την στιγμή που δεν έχει αγοράσει μέχρι και σήμερα τα ENAE! Tονίζουμε ότι δεν πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών, αλλά για την ελληνική κυβέρνηση που υπογράφει εξ ονόματος του ελληνικού λαού...
Πρωτοετής της νομικής γνωρίζει ότι μία συμφωνία μπορεί να σπάσει ή να ανανεωθεί ή να τροποποιηθεί μόνο με την σύμφωνη γνώμη όλων των αντισυμβαλλομένων μερών। Σε διαφορετική περίπτωση το απουσιάζων μέρος, στην συγκεκριμένη περίπτωση η Feerostaal, δεν δεσμεύεται από την όποια τροποποίηση η ανανέωση της συμφωνίας και η συμφωνία μπορεί να προσβληθεί ανά πάσα στιγμή.



Πώς δέχθηκε το ελληνικό δημόσιο να απουσιάζει η Ferrostaal ή να μην λάβει έγγραφο εξουσιοδότησης; Μήπως γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς για πολιτικούς και ποινικούς λόγους; Η Ferrostall διώκεται αυτή την στιγμή στην Γερμανία για «λαδώματα» πολιτικών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα για την σύμβαση 012Β/00 δηλαδή την «Αρχιμήδης» και την σύμβαση Neptune II।



Οι συλλήψεις των στελεχών της Ferrostaal ξεκίνησαν στην Γερμανία λίγες ημέρες πριν την υπογραφή του framework agreement. Kάθε αναφορά της Ferrostaal μέσα στη νέα συμφωνία-πλαίσιο, αυτομάτως θα έθετε ηθικό, πολιτικό και πιθανόν ποινικό ζήτημα. Εν πάση περιπτώσει το πώς αποφασίστηκε να «σβηστεί» η Ferrostaal με σοβιετικού τύπου διαδικασίες (οι αντιφρονούντες σβήνονταν και από τις κοινές φωτογραφίες!) είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό διερεύνηση.
Το ότι απουσιάζει - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - η υπογραφή της από την συμφωνία θέτει ουσιαστικό θέμα εγκυρότητας τη διαδικασίας।



Υπάρχει εξουσιοδότηση της Ferrostaal να υπογράψει κάποιος για λογαριασμό της; Έπρεπε να είχε πρεριληφθεί στην συμφωνία-πλαίσιο. Υπάρχει και κρατήθηκε μυστική; Για ποιο λόγο;
H, 15 σελίδων, συμφωνία, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε στην Υποεπιτροπή της Βουλής, έχει στην τελευταία της σελίδα και κάτι άκρως ενδιαφέρον: Μέσα σε αυτά τα 3,353 δισ। ευρώ, περιλαμβάνονται και απάρτια συνολικής αξίας 117 εκατ। ευρώ τα οποία προορίζονταν για τον εκσυγχρονισμό των δύο υποβρυχίων 209/1200 (ο εκσυγχρονισμός του S118 ΩΚΕΑΝΟΣ έχει ολοκληρωθεί και μένουν οι δοκιμές). Θα τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο μέχρι τελευταίου σεντ-λεπτού, χωρίς να τα χρειάζεται! Σαβούρα αξίας 117 εκατ. ευρώ!



Τι θα τα κάνουμε αυτά τα εξαρτήματα; Κάποια, λίγα, πιθανόν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά। Εξαρτήματα κάπου 100 εκατ. είναι παντελώς άχρηστα! Απλώς σημειώνουμε ότι τα 117 εκατ. ευρώ ισοδυναμούν με την προμήθεια εκατοντάδων μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης, με την προκαταβολή για τα 450 BMP-3HEL, με την εξόφληση των TΠΚ Super Vita και με την προμήθεια ανταλλακτικών για ολόκληρη την Π.Α.!




Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki