Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Εξηγήσεις του τουρκικού γενικού επιτελείου για το "σχέδιο Βαριά"
"Θέλω να υπογραμμίσω ότι το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο είχε ετοιμαστεί εναντίον εξωτερικής απειλής", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Φερίτ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που κάνει εδώ και τρεις μέρες η τουρκική εφημερίδα "Ταράφ" περί σχεδίου υπονόμευσης και ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003.
Η εφημερίδα έχει αναφέρει ότι το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη συνειδητή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο γενικό επιτελείο, ο υποστράτηγος Γκιουλέρ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα, ενώ υπενθύμισε την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το γενικό επιτελείο, στην οποία αναφερόταν ότι πρόκειται για τακτική άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2003.
Σημείωσε μάλιστα ότι η επωνυμία της άσκησης δεν ήταν "επιχείρηση βαριά" όπως έχει γράψει η εφημερίδα.
Ο υποστράτηγος είπε πως "έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι κανένας που διαθέτει νου και συνείδηση δεν μπορεί να δεχτεί τους ισχυρισμούς αυτούς" και πρόσθεσε τα εξής: "Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στη χρονική στιγμή κατά την οποίο προβάλλονται οι ισχυρισμοί αυτοί. Ολοκληρώνονται οι έρευνες στη Διεύθυνση Επιστράτευσης στην Άγκυρα. Από την άλλη, το Συνταγματικό Δικαστήριο συζητά το νόμο ο οποίος ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια. Και ξαφνικά προβάλλονται ισχυρισμοί και σχέδια".
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αυστρίας - ΠΓΔΜ
Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, μετά τη συνάντηση που είχε, την Παρασκευή στα Σκόπια, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Ο κ. Σπίντελεγκερ πρόσθεσε ότι η Αυστρία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, αν της ζητηθεί, όχι όμως και να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, καθώς, όπως σημείωσε, το ζήτημα αυτό εξετάζεται και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω των διμερών συνομιλιών.
Ανέφερε ακόμη ότι η Αυστρία θα βοηθήσει τις χώρες των Βαλκανίων σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προσπαθήσει να πείσει όλες τις χώρες της ΕΕ να εκφρασθούν θετικά υπέρ της ένταξης των χωρών της περιοχής, στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του της Αυστρίας για τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και επιθυμεί την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής, που της έχει επιβληθεί.
Ο ίδιος εκτίμησε ως «θετικό» το γεγονός ότι η Αυστρία εμπλέκεται άμεσα στην προώθηση της πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Σπίντελεγκερ θα συναντηθεί την Παρασκευή και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Αγκυρα προειδοποιεί η Αρμενία
Η Αρμενία κατηγόρησε την Παρασκευή την Τουρκία ότι επιδιώκει να μπλοκάρει τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας.
Το Γερεβάν αντέδρασε σε παράπονα της Αγκυρας ότι η επικύρωση της συμφωνίας που έγινε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας αποτελεί απόπειρα επαναδιατύπωσης της συμφωνίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας δήλωσε: «Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να επικυρώσει τα πρωτόκολλα, εάν συνεχίσει να μιλά τη γλώσσα των τελεσιγράφων και των προϋποθέσεων και να μπλοκάρει τη διαδικασία, τότε δεν το αποκλείω».
Πρόσθεσε, ωστόσο: «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επικυρώσει τα πρωτόκολλα».
Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ζυρίχη τα δύο πρωτόκολλα της συμφωνίας, τα οποία προκειμένου να τεθούν σε ισχύ πρέπει να επικυρωθούν από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας τα επικύρωσε, όμως η Τουρκία θεώρησε την απόφαση ως απόπειρα επαναδιατύπωσης της συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας αποφάσισε στις 12 Ιανουαρίου ότι τα δύο σύμφωνα που υπογράφηκαν και προβλέπουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.
Υπογράμμισε, όμως, ότι έρχονται σε αντίθεση με ένα άρθρο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, το οποίο αναφέρεται στην «γενοκτονία του 1915», όρο που δεν αποδέχεται η Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα: «Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη».
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ο Έρογλου κατηγορεί τον Ταλάτ για τις διαπραγματεύσεις
Ο "πρωθυπουργός" του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου κατηγόρησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό με λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε, παραγνωρίστηκαν οι πραγματικότητες και "έγιναν αποδεκτές η μια κυριαρχία και η μια ιθαγένεια αντί τα δυο χωριστά κράτη".
Μιλώντας στη "Βουλή" του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου ο κύριος Έρογλου είπε ότι σε περίπτωση εκλογής του στη "προεδρία", θα συνεχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις, στη βάση, όπως είπε, των πραγματικοτήτων.
Ομολόγησε εξάλλου ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μη χαρακτηριστεί αδιάλλακτη.
Για τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις είπε ότι είχε μια αρχική ενημέρωση για το περιεχόμενό τους, αλλά ακολούθως αυτές συζητήθηκαν στην Άγκυρα, χωρίς να υπάρξει άλλη ενημέρωση.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
"Δωροδοκεί" τους Ταλιμπάν ο Καρζάι
Χρήματα και εργασία ανακοίνωσε πως θα προσφέρει, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, στους αντάρτες Ταλιμπάν για να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα τους και να ζήσουν ως πολίτες.
Ο Καρζάι εξήγησε στο BBC πως θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια της διεθνούς κοινότητας για να πληρώσει τους μισθούς των πρώην ανταρτών και την επιστροφή τους στη καθημερινή ζωή ως πολίτες.
"Αυτοί που θα θελήσουν να ζήσουν ως πολίτες θα βοηθηθούν ώστε να βρουν μια εργασία, να έχουν προστασία και να επανενταχθούν στην κοινότητα", επισήμανε ο αφγανός πρόεδρος.
"Γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο ο αφγανικός λαός χρειάζεται την ειρήνη με κάθε τίμημα", υπογράμμισε και πρόσθεσε πως οι πιο σκληροί ανάμεσα στους Ταλιμπάν, μέλη της αλ Κάιντα ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, δε θα γίνουν δεκτοί.
ΗΠΑ και Βρετανία σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση στη διάρκεια της συνόδου για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον κυβερνοπόλεμο και «φωτογραφίζουν» την Κίνα
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάζει και να τιμωρεί όσους πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δήλωσε την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον λίγες ημέρες μετά τις κινεζικές επιθέσεις κατά της Google που δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.
«Οι χώρες ή τα άτομα που πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες και τη διεθνή καταδίκη. Σε έναν αλληλοσυνδεόμενο κόσμο, μια επίθεση στα δίκτυα ενός έθνους μπορεί να είναι μια επίθεση σε όλα» σημειώνει η Χίλαρι Κλίντον σε ομιλία της με θέμα την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
Οι ΗΠΑ είναι το «λίκνο» του Διαδικτύου και «έχουν την ευθύνη» να εγγυηθούν την καλή λειτουργία του, υποστηρίζει η Κλίντον.
«Τα ιστολόγια, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μηνύματα κειμένου δημιούργησαν νέους τόπους για την ανταλλαγή ιδεών, αλλά αποτελούν επίσης νέους στόχους για τη λογοκρισία» επισημαίνει.
Η υπόθεση ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, όταν η Google ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει «προηγμένες και στοχευμένες» επιθέσεις κατά της ίδιας αλλά και τουλάχιστον 20 ακόμα αμερικανικών εταιρειών.
Οι επιθέσεις προέρχονταν από την Κίνα και είχαν στόχο την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και πληροφοριών για αγωνιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες στο Πεκίνο, η Google ανακοίνωσε ότι θα πάψει να λογοκρίνει τη μηχανή της στην κινεζική αγορά και απείλησε να αποχωρήσει εντελώς από τη χώρα.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, αρνήθηκε να υποχωρήσει στις αξιώσεις της εταιρείας, προσπάθησε όμως να υποβαθμίσει το θέμα: «Το περιστατικό με τη Google δεν θα έπρεπε να συνδεθεί με τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε την Πέμπτη στο επίσημο πρακτορείο Xinhua ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιαφέι.
Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί από τη Δύση όχι μόνο για την εκτεταμένη λογοκρισία του Διαδικτύου αλλά και για συστηματικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ξένων κυβερνήσεων.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ακυρώθηκε νόμος της κυβέρνησης Ερντογάν
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την Πέμπτη το νόμο που είχε ψηφιστεί πέρσι το καλοκαίρι από την κυβέρνηση Ερντογάν, με τον οποίο επιτρεπόταν να δικάζονται οι στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" η απόφαση για την ακύρωση του νόμου ήταν ομόφωνη.
Η κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ψηφίσει βιαστικά το νομοσχέδιο σε μια νυχτερινή συνεδρίαση, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, στα τέλη Ιουνίου. Υποστήριξε τότε ότι ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας.
Ο νόμος άνοιγε το δρόμο να δικάζονται στρατιωτικοί, σε καιρό ειρήνης, από πολιτικά δικαστήρια για κατηγορίες όπως απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας, οργανωμένο έγκλημα ή παραβίαση του συντάγματος.
Το τουρκικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του νόμου.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Πανευρωπαϊκή συμφωνία για τη φύλαξη των συνόρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ενισχύει τα σύνορά της για να αποτρέψει τη λαθρομετανάστευση ενώ θα επιδιώξει την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη σε αυτή, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών των "27", στις συνομιλίες που είχαν στο Τολέδο της Ισπανίας.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Ζακ Μπαρό, μετά τη σύνοδο, στις 25 Ιανουαρίου θα υπογραφεί συμφωνία για την ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων από τη Frontex, τον οργανισμό για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Η Frontex θα αποκτήσει έτσι περισσότερα μέσα για να εργαστεί σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και για να οργανώσει πτήσεις για τον επαναπατρισμό τους. Ο Μπαρό διευκρίνισε ότι νέες συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν με την Τουρκία τον Φεβρουάριο και με τη Λιβύη σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Στη σύνοδο, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Μάλτα ζήτησαν από την ισπανική προεδρία της ΕΕ να επιδιώξει τον καλύτερο έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.
Η Ισπανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ένα σχέδιο δράσης για την υποδοχή, τη φροντίδα και τον επαναπατρισμό των ανήλικων προσφύγων.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)