Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
Εκτός ελέγχου η θρησκευτική βία στη Νιγηρία
Τουλάχιστον 464 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νιγηρία σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, μουσουλμάνων και χριστιανών.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία όταν ανακαλύφθηκαν πτώματα κοινοτήτων ακριβώς έξω από την πόλη Τζος, στα κεντρικά της χώρας.
«Βρήκαμε πάνω από 200 πτώματα συγκεντρωμένα στο τζαμί στην Κουρού Γκάντα Μπίου και άλλα 22 στο Μάι Άντικο», δήλωσε ο Μουχάμαντ Τάνκο Σίτου, ανώτατος αξιωματούχος σε τέμενος.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 65 χριστιανοί σκοτώθηκαν.
Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή, για το φόβο επανάλειψης των ταραχών. Τις τελευταίες ώρες επικρατεί ηρεμία στην Τζος, οι δρόμοι είναι άδειοι και πολλά καταστήματα έχουν κλείσει.
Η πόλη έχει ξαναζήσει συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Οι ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή. Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής δήλωσε ότι άρχισαν με αφορμή τον εμπρησμό μας εκκλησίας από μουσουλμάνους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όμως, αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε η ανοικοδόμηση ενός σπιτιού μουσουλμάνου σε γειτονιά, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι χριστιανοί. Το σπίτι λέγεται ότι είχε καταστραφεί το Νοέμβριο του 2008, στη διάρκεια θρησκευτικών ταραχών που άφησαν πίσω τους 700 νεκρούς.
Στοιχεία του 2003 δείχνουν ότι το 50,5% των Νιγηριανών είναι μουσουλμάνοι και το 48,2% χριστιανοί.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
«Σχεδιασμένη» πρόκληση έντασης από Τούρκους
Σε σχεδιασμένη πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, δια της πτώσης τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό μαχητικό, στόχευε το «Σχέδιο Βαριά», στην κατάρτιση του οποίου συμμετείχαν 162 αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αποσκοπούσε στην πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ περιελάμβανε και επιμέρους «σχέδιο πολεμικής αεροπορίας». Το έγγραφο φέρει τη σφραγίδα «άκρως απόρρητο» με ημερομηνία «Φεβρουάριος 2003» και την υπογραφή του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραχίμ Φιρτίνα.
Αναλυτικά και υπό τον τίτλο «καθήκον» στο σχέδιο αναφέρονται τα εξής: «Με σκοπό την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στο σύνολο της Τουρκίας και την επιτυχία των διοικήσεων του στρατιωτικού νόμου, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα, θα προκαλέσει τους υποστηρικτές της ισλαμικής οπισθοδρόμησης και τη δραστηριότητά τους εναντίον των ενόπλων δυνάμεων».
«Κατά τις πτήσεις στο Αιγαίο θα παρενοχλούνται τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα διαμορφωθεί κλίμα σύγκρουσης. Εάν είναι δυνατόν, θα προκληθεί πτώση ενός αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και εάν δεν πραγματοποιηθεί αυτό, θα προκληθεί πτώση δικού μας αεροσκάφους με πυρά, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο από πιλότο του Ειδικού Σμήνους το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί. Θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ ειδήσεις περί της πτώσης του αεροσκάφους μας από την ελληνική πολεμική αεροπορία και θα παρουσιαστεί η αδυναμία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο θέμα αυτό».
Στο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται πως με «την προβοκάτσια αυτή που θα εξελισσόταν στον αέρα, το σχέδιο στόχευε στην αύξηση της έντασης στα σύνορα στη Θράκη και στη δημιουργία κλίματος επιστράτευσης σε όλη την περιοχή», παραθέτοντας το ακόλουθο σημείο από το έγγραφο:
«Η ένταση θα αυξηθεί και στα σύνορα στη Θράκη, θα πραγματοποιηθούν περιπολίες σε περιοχές πλησίον των συνόρων στη Θράκη, ενώ θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο. Στα αεροδρόμια Μπαλίκεσιρ, Τσίγλι, Τσόρλου και Νταλάμαν θα περιμένουν αεροσκάφη με βάση την αρχή 24 ωρών και ακόμη στο παραμικρό επεισόδιο θα απογειωθούν αεροσκάφη "scrable". Η διοίκηση του 134ου σμήνους θα πραγματοποιεί επιδείξεις κάθε δύο μέρες, σε διάφορες πόλεις, καλεσμένη των βιομηχανικών επιμελητηρίων, των επιχειρηματιών, των δικηγορικών συλλόγων κλπ. Θα αυξηθεί η συμπάθεια του λαού προς τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατά τις επιδείξεις θα μοιραστούν δώρα στο λαό και ιδιαίτερα στα παιδιά».
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Απόφαση - φρένο στον Αττίλα
Απόφαση- σταθμό για τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, η οποία μάλιστα βάζει φρένο στις παράνομες αγοραπωλησίες των περιουσιών, εξέδωσε χθες το βρετανικό Εφετείο στην υπόθεση του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Όραμς. Απεφάνθη κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο ότι η απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελεστεί.
Στην απόφαση του βρετανικού Εφετείου τονίζεται ότι το ζεύγος Όραμς θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο, να τερματίσει τις επεμβάσεις σε αυτήν και να την παραδώσει στον νόμιμο ιδιοκτήτη της.
Η απόφαση αναμενόταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι συνέπειές της είναι μεγάλες τόσο σε σχέση με την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα όσο και με το θέμα των περιουσιών, όπως αυτό συζητείται στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Το ζεύγος Όραμς από την Αγγλία έκτισε πολυτελή έπαυλη στη Λάπηθο σε γη που ανήκει στον κ. Μελέτη Αποστολίδη. Πριν από έξι χρόνια ο κ. Αποστολίδης προσέφυγε σε κυπριακό δικαστήριο και πήρε θετική απόφαση. Στη συνέχεια προσέφυγε σε αγγλικό δικαστήριο εναντίον του ζεύγους Όραμς, το οποίο είχε προσλάβει δικηγόρο την κ. Σερί Μπλερ, σύζυγο του Βρετανού τότε πρωθυπουργού Τονι Μπλερ, ζητώντας να εκτελεστεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, αλλά το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε πρωτοδικώς την αίτηση.
Επόμενος σταθμός της δικαστικής μάχης του κ. Μ. Αποστολίδη και των δικηγόρων του ήταν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από το οποίο ζήτησε να αποφανθεί κατά πόσον αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων είναι εκτελεστές στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως και στη Βρετανία. Το ΕΔΑΔ έκρινε θετικά και χθες την απόφαση αποδέχθηκε και το βρετανικό Εφετείο δικαιώνοντας τον κ. Μελέτη Αποστολίδη. «Η απόφαση αποτελεί νίκη των θεσμών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Αποστολίδης και διατύπωσε την εκτίμηση πως η απόφαση αφορά όλες τις πτυχές του περιουσιακού.
Ο δικηγόρος του κ. Αποστολίδη κ. Κ. Καντούνας, τόνισε πως είναι σημαντικό το ότι η απόφαση είναι «οριστική και αμετάκλητη, χωρίς περιθώριο για έφεση» και δεν μπορεί να ανατραπεί. Σημειώνεται ότι ούτε το ζεύγος Όραμς αλλά ούτε και η κ. Σερί Μπλερ βρισκόταν στο δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και η πολιτική ηγεσία χαιρέτισαν την απόφαση. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η απόφαση έχει σημαντική νομική και πολιτική σημασία, επειδή «το βρετανικό δικαστήριο συμπεριφέρθηκε με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και γιατί δίνει απάντηση στην πλευρά που θέλει να αρνηθεί το δικαίωμα της χρήσης της ιδιοκτησίας». Το θέμα των περιουσιών θα περιλαμβάνεται στην δεύτερη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού που αρχίζει στις 25 Ιανουαρίου.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο ως προς το το μέλλον της περιουσίας του, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δίνει προτεραιότητα σε αυτόν που την κατέλαβε (παράνομα) και τη χρησιμοποιεί. Η απόφαση θα έχει αντίκτυπο όμως και στη Βρετανία, καθώς χιλιάδες είναι οι Βρετανοί που αγόρασαν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και έκτισαν σπίτια ή τις εκμεταλλεύονται με άλλον τρόπο.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Δανία: «μπούρκα και νικάμπ τέλος»
Η μπούρκα και το νικάμπ δεν έχουν θέση στη Δανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται στη διαδικασία της συζήτησης των μέτρων» για να περιοριστούν οι δημόσιες εμφανίσεις μουσουλμάνων γυναικών που καλύπτουν όλο το σώμα τους.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: η μπούρκα και το νικάμπ-της μαντίλας που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο- δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Δανίας. Συμβολίζουν μία αντίληψη της γυναίκας και της ανθρωπότητας στην οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θέλουμε να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας.
Η κοινωνία της Δανίας είναι «δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία, που αντικρίζει κατάματα το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, είτε σε μία σχολική κοινωνία, είτε στον χώρο εργασίας», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν. «Γι αυτό θέλουμε να καταργήσουμε αυτή την αμφίεση στην κοινωνία της Δανίας», αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» για να επιβληθεί η πλήρης απαγόρευση.
Οι δηλώσεις του Δανού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δείχνει ότι είναι ελάχιστες - περίπου 100 έως 200 - οι γυναίκες στη Δανία που επιλέγουν αυτή την αμφίεση. Στη Δανία ζουν περίπου 100.000 μουσουλμάνες, αλλά μόνο το 0,15% από αυτές δηλώνει ότι θα φορούσε νικάμπ. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)