Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ακύρωσε μετά τις διαμαρτυρίες η Jennifer Lopez τη συναυλία στα Κατεχόμενα.


Με μία δήλωση στην προσωπική της ιστοσελίδα, η Jennifer Lopez ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί τελικώς στην κατεχόμενη Κύπρο και ματαιώνει την συναυλία της, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κυρίως από την ομογένεια στις ΗΠΑ. Η κ. Lopez θα τραγουδούσε στις 20 Ιουλίου ζωντανά στα εγκαίνια του πεντάστερου ξενοδοχείου Cratos Premium, στην περιοχή της Κερύνειας. Λίγες μέρες αργότερα στις 24 Ιουλίου και θα γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της τραγουδιστή Mark Anthony, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της. Διαβάστε τι αναφέρει η ανακοίνωση...

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Lopez την Παρασκευή, αναφέρεται ότι «ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής».

Τις τελευταίες μέρες αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην προγραμματισμένη συναυλία της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα της Κύπρου, λόγω της κινητοποίησης νέων ανθρώπων ελληνικής καταγωγής απ΄ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σε δεκάδες ηλεκτρονικές εκδόσεις και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα δημιουργήθηκε σελίδα διαμαρτυρίας στο facebook με τα όνομα "Against Jennifer Lopez performing in occupied Cyprus", στην οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει μέλη 14.873 άτομα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (USHTRIA KOMBËTARE SHQIPTARE-UKSH) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Ο αυτοαποκαλούμενος «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (UKSH – Ushtria Kombetare Shqiptare), σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό News 24 και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Balkanweb, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, την οποία απέστειλε και στα Μ.Μ.Ε. των Τιράνων, του Κοσόβου, των Σκοπίων, του Πρέσεβο και του Ουλτσίνιε Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε, ότι ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις, πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την ίδρυση της «Εθνικής Αλβανίας», (δηλαδή της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία επεκτείνεται σε αρκετές περιοχές πέραν των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους).

Ο UKSH επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε από τους Σέρβους, σλαβο-μακεδόνες και έλληνες κατακτητές, οι οποίοι ούτε στιγμή δε σταμάτησαν να σκοτώνουν αθώο αλβανικό πληθυσμό που ζει στα πατροπαράδοτα εδάφη του, γι΄ αυτό και ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος».(hellenicrevenge)


Να τονίσουμε βεβαια ότι αυτά για την πολιτική ηγεσία του πασοκ, είναι ψιλά γράμματα δεδομένου ότι η χωρα μας περνα τις πιο κρίσιμες στιγμές για την εθνική της κυριαρχία, αυτοί αφοπλίζουν την χωρα με χειρουργική ακρίβεια. (βλέπε μείωση οροφής του ελληνικού στόλου)

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Επανάληψη των δοκιμών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ ζητάει το ΥΠΕΘΑ


Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δοκιμών του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στη Νορβηγία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με απόφαση του Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε την επανάληψη τους.

Κύριος λόγος για την επανάληψη ήταν η μη εκτέλεση της δοκιμής κλίσης σε ανάδυση, υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι το πρόβλημα εμφάνισης μεγάλης κλίσης (στις αρχικές δοκιμές η κλίση έφθασε τις 53 μοίρες), έχει επιλυθεί.

Ο λόγος που δεν εκτελέστηκε η συγκεκριμένη δοκιμή ήταν ότι κατά τον πλου του υποβρυχίου προς και από Νορβηγία οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο καλές που δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της δοκιμής.

Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση για επανάληψη των δοκιμών είναι επιβεβλημένη και αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη διασφάλιση της ελληνικής πλευράς ότι οι τροποποιήσεις του υποβρυχίου είναι επιτυχείς και ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί.

Εφόσον αυτό αποδειχθεί τότε και η δοκιμή και παράδοση των υπολοίπων τριών υποβρυχίων που έχουν ναυπηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) θα εξελιχθεί απρόσκοπτα αφού πλέον οι τροποποιήσεις θα ικανοποιούν τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις και θα είναι πλήρως πιστοποιημένες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και την Abu Dhabi Mar Group, που θα αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών στα ΕΝΑΕ. Εξάλλου οι παραδόσεις των υπολοίπων τριών υποβρυχίων (ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΚΟΤΣΩΝΗΣ) θα γίνουν σε χρονική περίοδο που τα ΕΝΑΕ θα είναι στην ιδιοκτησία της.

Όπως μάλιστα έχει επίσημα ενημερώσει η ADM η πλήρης ικανοποίηση των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με τα υποβρύχια Type 214 αποτελεί επίσης δικής της υψηλή προτεραιότητα και την υποστηρίζει απόλυτα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέα σενάρια πτώχευσης – 2οι στον κόσμο σε δημόσιο χρέος



Νέα σενάρια πιθανής πτώχευσης της Ελλάδας, κυκλοφόρησαν και πάλι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας «CMA Data Vision», η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους της τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μεγαλύτερη από 50%.

Όπως αναφέρεται, το δημόσιο χρέος της χώρας έγινε το τελευταίο τρίμηνο, το δεύτερο στον κόσμο από πλευράς επικινδυνότητας, μετά τη Βενεζουέλα ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κατείχε την ένατη θέση..... Σύμφωνα με τον ίδιο πίνακα η Αργεντινή έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση και ακολουθούν Πακιστάν, Ουκρανία, Ντουμπάι, Ιράκ, Ρουμανία, Λετονία και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια-πρώτη στον σχετικό πίνακα- για το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους της.

Έτσι τα ελληνικά Cds (συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας και αδυναμίας εξαργύρωσης - πληρωμής των ομολόγων του στους αγοραστές τους) πέρασαν από τις 346 μονάδες βάσης την 1η Απριλίου στις 1003,4 μονάδες βάσης στις 29 Ιουνίου, σημείωσαν δηλαδή μια αύξηση-παγκόσμιο ρεκόρ της τάξης του 190% .

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εντός του 2010 θα ολοκληρωθεί η συμφωνία Ρωσίας-Γαλλίας για τα Mistral


Μέχρι τέλους του χρόνου η Ρωσία και η Γαλλία θα έχουν υπογράψει για την αγορά από την πρώτη γαλλικών ελικοπτεροφόρων της κλάσης Mistral.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο πρακτορείο ARMS-TASS ο Ρώσος υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Βιομηχανικής Συνεργασίας (FAMTC) Alexander Fomin.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα με προοπτική την υπογραφή της συμφωνίας στα τέλη του 2010 όταν όλες οι τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας έχουν διευθετηθεί.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ραγδαία αύξηση Κινεζικών αμυντικών δαπανών!


Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν αναφορικά με τον σχεδιασμό των αμυντικών δαπανών της Κίνας, είναι αποκαλυπτικά ως προς το στόχο του Πεκίνου να εξελιχθεί σε υπερδύναμη...

Μέχρι στιγμής το ποσοστό επί του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) το οποίο επενδύεται στην άμυνα από τους Κινέζους, ανέρχεται στο 2,5%.

Οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 116 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας σε κάθε περίπτωση τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.


Για το 2030 ο στόχος των Κινέζων είναι να διπλασιάσουν εκ νέου τις δαπάνες τους, ξεπερνώντας σε κάθε περίπτωση τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για το 2050 οι δαπάνες αυτές θα κυμαίνονται ανάμεσα σε 600 και 700 δισεκατομμύρια δολάρια!

Τα συγκεκριμένα νούμερα, όσον αφορά την προβολή τους στο μέλλον, είναι προφανές ότι εξαρτώνται από το αν η Κίνα θα πετύχει να συνεχίσει την ανοδική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το κυριότερο πρόβλημα που θα κληθούν οι Κινέζοι να υπερπηδήσουν, καθώς πολλές πηγές εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν και κατά πόσον κάποιοι τομείς παρουσιάζουν σταδιακά χαρακτηριστικά «φούσκας»,η οποία εάν «σκάσει» είναι πιθανό να συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας.

Σε μια τέτοια όμως περίπτωση, τις συνέπειες της ύφεσης στη Κίνα θα τις αισθανθεί κυριολεκτικά όλη η υφήλιος...

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

(Ανανέωση) Απελάθησαν από τις ΗΠΑ οι 10 Ρώσοι κατάσκοποι.Η Ρωσία αποφυλάκισε 4


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το S.D. οι 10 συλληφθέντες Ρώσοι κατάσκοποι απελάθησαν σήμερα και βρίσκονται καθ οδόν προς Βιέννη.

Η απέλασή τους πραγματοποιήθηκε αφού πρώτα συμφωνήθηκε με την Ρωσία η απελευθέρωση 4 "Αμερικανών" κατασκόπων που κρατούνταν εδώ και χρόνια στις Ρωσικές φυλακές έχοντας καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το cnn οι "Αμερικανοί" κατάσκοποι (οι οποίοι ήταν Ρώσοι στρατιωτικοί) αφέθησαν ελεύθεροι.Η κατάσταση της υγείας τους ήταν επιβαρυμένη ενώ διαψεύστηκε ότι θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια της σύσφιξης των Ρωσω-Αμερικανικών σχέσεων.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-startigiki

Η αντιρωσική κυβέρνηση της Βουλγαρίας αναβαθμίζει τους S-300!!



Με πυραύλους από τη Ρωσία πρόκειται να ενταχθεί η Βουλγαρία στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε την αναβάθμιση των ρωσικών συστημάτων S300, S200 και Kub. τα οποία βρίσκονται στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της.

Το παραπάνω αποτελεί μία από τις επιλογές της συμμετοχής της Βουλγαρίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις του βούλγαρου υπουργού αμύνης κ. Αγγέλωφ, στον ΕΘνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, το φάσμα των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων είναι μάλλον περιορισμένο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αναβάθμιση των συστημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2013-14.

Σαφές είναι ακόμη πως αντιπυραυλικά συστήματα τρίτων χωρών πρόκειται να εγκατασταθούν στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Η απόφαση σχετικά με το θέμα θα ληφθεί στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η βουλγαρική επικράτεια είναι ακατάλληλη για την εγκατάσταση των ραντάρ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διστακτικός ο Ομπάμα στο αίτημα του Ερντογάν για Super Cobra και Predator



O τούρκος πρωθυπουργός στην κατά ιδίαν συζήτηση που είχε στην τελευταία του επίσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε για την Τουρκία στον αγώνα της κατά του κινήματος του ΡΚΚ, έξι συνολικά ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα τύπου Predator, μια και σύμφωνα με την αντίληψη της Άγκυρας τα ισραηλινά UAV Heron δεν είναι αρκετά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε "θα δούμε. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια αντίδραση εναντίον της Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Γι 'αυτό και δεν πιστεύω ότι η πώληση θα εγκριθεί σε αυτό το περιβάλλον".

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μilliyet, σε ένα αντίστοιχο αίτημα για την άμεση πώληση αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Super Cobra προς την Τουρκία, το οποίο πρέπει να λάβει επίσης την έγκριση του Κογκρέσου, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ήταν αντίθετος επί της αρχής για την πώληση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, αλλά επισημάνθηκε ότι η ανάγκη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στον συγκεκριμένο τομέα αντανακλάται στη διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος αμερικανικού υλικού στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται εκ μέρους μας πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις, έχει εγκριθεί η άμεση πώληση δύο Super Cobra προς την Τουρκία. Προ μηνών και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κοινοποίησε την πώληση πέντε ελικοπτέρων του τύπου Super Cobra προς την Τουρκία, χωρίς όμως να προχωρήσει περαιτέρω το θέμα μέχρι σήμερα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέρ


Ο πρώτος πυρηνικός ενεργειακός σταθμός του Ιράν φαίνεται πως είναι έτοιμος για λειτουργία σύμφωνα με το ρωσικό ανάδοχο του έργου.

« Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές αποδοτικότητας στον εξοπλισμό του αντιδραστήρα και στον υπόλοιπο εξοπλισμό υποστήριξης και ολοκληρώθηκαν πριν το χρονοδιάγραμμα» ανέφερε με δήλωσή της η εταιρεία Atomstroyexport.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως διεξήχθησαν δοκιμές θερμού ύδατος και μόλις μελετηθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών ο πυρηνικός σταθμός θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. Η πρώτη συμφωνία για την πυρηνική συνεργασία Ιράν Ρωσίας υπογράφηκε το 1992 ενώ το 1995 υπογράφηκε το συμβόλαιο ύψους 1 δις. $ για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενεργείας στο Bushehr.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του αντιδραστήρα προέβλεπε το 1999, καθυστερήσεις όμως και τεχνικές δυσκολίες μετατόπισαν την έναρξη λειτουργίας του κατά μια δεκαετία και πλέον. Ο διευθυντής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Ali Akbar Salehi είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως το 96% του σταθμού είναι έτοιμο, και πως μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών το πυρηνικό στο Bushehr θα λειτουργήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Συμφωνία για ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας


Να εκδώσει στη Ρωσία τους δέκα συλληφθέντες για κατασκοπία συμφώνησε η Ουάσινγκτον, ενώ το Κρεμλίνο σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει τέσσερις κρατουμένους στη Μόσχα που κατηγορούνται για συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δέκα Ρώσοι, που είχαν συλληφθεί πριν από 11 ημέρες κατηγορούμενοι ως μέλη ενός δικτύου μυστικών πρακτόρων που ζούσαν ως αμερικανοί πολίτες, αποκάλυψαν τις πραγματικές τους ταυτότητες και ομολόγησαν την ενοχή τους ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Πέμπτη στο Μανχάταν. Λίγες ώρες μετά την ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει χάρη για τέσσερις κρατούμενους που έχουν καταδικασθεί για κατασκοπία.

Οι τέσσερις είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Igor Sutyagin, ερευνητής στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που κρατούνταν για 11 χρόνια, Ο Sergei Skripal, αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού που είχε καταδικαστεί το 2006 σε 13 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπία υπέρ της Βρετανίας, ο Aleksandr Zaporozhsky, ένας πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχει ήδη εκτίσει τα επτά από τα 18 χρόνια της ποινής του και ο Gennadi Vasilenko, πρώην πράκτορας της KGB που συνελήφθη το 1998 για επαφές με έναν πράκτορα της CIA.

Η ταχεία διευθέτηση του θέματος σε συνεννόηση με τη Ρωσία αντανακλά την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα για βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Οι έντεκα κατάσκοποι επρόκειτο να μεταφερθούν το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πετούσαν στη συνέχεια για τη Ρωσία.

«Η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα αποτελεί μια επίλυση του ζητήματος σύμφωνη προς τα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι η ανταλλαγή επετεύχθη χάρη στο καλό κλίμα που επικρατεί στις αμερικανορωσικές σχέσεις. «Αυτή η συμφωνία μας κάνει να ελπίζουμε ότι η πορεία που έχουν χαράξει η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμοσθεί και στην πράξη και ότι οι προσπάθειες να διασαλευτεί θα πέσουν στο κενό».

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πιέσεις Βρετανίας - ΗΠΑ για ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας




Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, χαρακτήρισε την Τουρκία ως βασικό Νατοϊκό σύμμαχο και την τουρκική οικονομία ως τη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λονδίνο, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Χεγκ είπε ότι η Τουρκία δεν έχει να επιλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς είναι στην Ανατολή και στη Δύση και σημείωσε ότι οι απόψεις της για το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Επαναλαμβάνοντας τη βρετανική υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Χεγκ είπε ότι αν η Ένωση στρέψει τα νώτα στην Τουρκία θα πρόκειται για τεράστιο στρατηγικό λάθος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανεφέρθηκε στο ιστορικό των τουρκο-βρετανικών σχέσεων και αφού ανέφερε ότι ο πρώτος Τούρκος πρέσβης τοποθετήθηκε στο Λονδίνο το 1793, είπε πως με τη νέα συμφωνία "Στρατηγικού Συνεταιρισμού" θα εκσυχρονίζεται εκείνη που υπεγράφη το 2007 μεταξύ των δυο χωρών. Πρόσθεσε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει τέσσερις διαστάσεις, εκείνη των διμερών σχέσεων, εκείνη εναντίον της τρομοκρατίας, την τοπική στη Μέση Ανατολή και Ασία όπως και την υπερατλαντική.

Βρετανία: «τεράστιο στρατηγικό λάθος η μη ένταξη της τουρκίας στην Ε.Ε.»

Με σθένος στηρίζει η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν η θέση που διατυπώθηκε κατά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ο Βρετανός Υπ. Εξ, Γουιλιαμ Χαγκ δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει με σθένος την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι θα ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος αν οι Βρυξέλλες γυρίσουν την πλάτη στην Άγκυρα. Σημειώνεται ότι φυσικά στην ατζέντα των δυο υπουργών βρέθηκε επίσης το κυπριακό και οι εν εξελίξει συνομιλίες.

Στήριξη της Τουρκίας και από τις ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ.Με μία δήλωσή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε και πάλι στην Ε.Ε. τις ευθύνες για την ανατολικο-κεντρική στάση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θέση ότι εάν η Τουρκία μείνει εκτός της ΕΕ, τότε θα αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους εκτός της Δύσης. Στην συνέντευξη του, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σωστό να δεχθεί η ΕΕ την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος. Πρόσθεσε ότι εάν οι Τούρκοι δεν νοιώθουν τους εαυτούς τους ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, τότε θα ψάξουν αλλού για συμμάχους.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Άσκηση «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ / GORDIAN KNOT 2010»



Στις 7 Ιουλίου ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, παρακολούθησε στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, την τελική φάση της άσκησης «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ / GORDIAN KNOT 2010», στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκπαίδευσής του NDC-GR, ως αναπτυσσόμενο στρατηγείο.


Η άσκηση διεξήχθη από τις 28 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου με τη συμμετοχή 850 αξιωματικών και οπλιτών από 8 χώρες. Αφορά δε την αυτόνομη ανάπτυξη του στρατηγείου σε πεδίο ασκήσεων, με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση διακλαδικού τύπου επιχειρήσεων ως Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ (NRF: NATO Response Force). Η «GORDIAN KNOT ‘10» διεξάγεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του στρατηγείου για την ανάληψη της διοίκησης των χερσαίων δυνάμεων (Land Component Command – LCC) της NRF για το έτος 2012.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπαδάκης, ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι στρατηγείων της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, καθώς και οι τοπικές πολιτικές αρχές, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την λειτουργία του NDC-GR κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki