Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Παρουσίαση του νέου ρωσικού άρματος μάχης Τ-95 τον ερχόμενο Μάιο


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti η ρωσική πολεμική βιομηχανία πρόκειται να παρουσιάσει τον ερχόμενο Μάιο στη διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού στο Nizhny Tagil το νέο άρμα μάχης Τ-95.

Η ρωσική εταιρεία Uralvagonzavod που κατασκευάζει το άρμα ξεκίνησε την ανάπτυξη του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο αρχικός κωδικός του νέου άρματος ήταν «Αντικείμενο 195», ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου Oleg Siyenko το νέο άρμα θα παρουσιαστεί στο κοινό αν τελικά η κυβέρνηση δώσει την έγκριση της.



Το νέο άρμα μάχης έχει βάρος 55 τόνους και εκτιμάται ότι θα είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο 152 χλστ λείας κάνης. Το νέο πυροβόλο θα μπορεί να βάλει κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα με εμβέλεια 6000-7000 μέτρα, ενώ η ταχύτητα του θα κυμαίνεται μεταξύ 50-60 χλμ/ώρα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το ολλανδικό ναυτικό αφόπλισε 17 πειρατές



Το ολλανδικό ναυτικό αφόπλισε 17 ύποπτους πειρατές -επτά την Κυριακή και δέκα τη Δευτέρα- στα ανοικτά της Σομαλίας και κοντά στις Σεϋχέλλες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.


"Συνολικά 17 πειρατές έχουν αφοπλιστεί από την φρεγάτα Tromp", δήλωσε ο Ρόμπιν Μίντελ, ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου 'Άμυνας.

"Και την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι πειρατές έριξαν εσκεμμένα τα όπλα τους στη θάλασσα, όταν η φρεγάτα Tromp προσπάθησε να τους σταματήσει. Γι 'αυτό κανείς δε γνωρίζει τι όπλα είχαν", πρόσθεσε ο ολλανδός εκπρόσωπος.

Οι ύποπτοι πειρατές συγκεντρώθηκαν σε δύο από τα σκάφη τους και αφέθηκαν ελεύθεροι "επειδή δεν μπορεί να αποδειχθεί τίποτα εις βάρος τους", ανέφερε ο Ρόμπιν Μίντελ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, το ολλανδικό ναυτικό, το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση Αταλάντη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας "έχει αφοπλίσει εξήντα ένας πειρατές από τα μέσα Μαρτίου".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Το κοινοβούλιο της Σερβίας αναγνωρίζει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα



Το κοινοβούλιο της Σερβίας ψήφισε απόφαση με την οποία καταδικάζει τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, μετά από πολλά χρόνια που οι Σέρβοι αρνούντο την ύπαρξη αυτού του γεγονότος.


Η διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή, αλλά δεν χαρακτηρίζεται γενοκτονία και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.

Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

"Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πλήρης απαγόρευση της μπούρκας στο Βέλγιο


Οι βέλγοι βουλευτές που συνεδρίασαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής επιτροπής, ψήφισαν πρόταση νόμου που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση, ακόμη και στο δρόμο, της ενδυμασίας που καλύπτει το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα (μπούρκα, νικάμπ).


Η πρόταση νόμου ψηφίστηκε ομόφωνα από τις πολιτικές ομάδες. Αν η ψήφος αυτή επικυρωθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει πλήρως την μπούρκα, ακόμη κι όταν την φοράει κανείς στο δρόμο.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

"Είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα που στέλνεται στους ισλαμιστές", σχολίασε ο γαλλόφωνος φιλελεύθερος βουλευτής Ντενί Ντικάρμ, εκφράζοντας την "υπερηφάνειά" του επειδή το Βέλγιο είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τολμάει να νομοθετήσει σχετικά με αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας αυτομόλησε στις ΗΠΑ



Ένας ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τον Ιούνιο αυτομόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και βοηθά τη CIA, μετέδωσαν οι ειδήσεις του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρθηκε στην αποσκίρτηση του Σαχράν Αμίρι, πυρηνικού φυσικού περίπου 30 χρόνων που διέφυγε από το Ιράν στα πλαίσια μιας οργανωμένης επιχείρησης για να εγκαταλείψει το Ιράν και να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο Αμίρι, πανεπιστημιακός ερευνητής, που εργαζόταν στον Οργανισμό Ατομικής Ενεργείας του Ιράν, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος της Μέκκας τον Ιούνιο, τρεις μήνες πριν το Ιράν ανακοινώσει την ύπαρξη δεύτερου σταθμού εμπλουτισμού ουρανίου κοντά την πόλη Κομ.

Το Δεκέμβριο η Τεχεράνη κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι παρέδωσε τον Αμίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki