Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Δεν θέλει επέμβαση της Τουρκίας ο Ντενκτάς



«Επέμβαση της Άγκυρας θα μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη», ισχυρίζεται ο τέως «πρόεδρος» της τουρκοκυπριακής διοίκησης, Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Ντενκτάς διαβλέπει ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα λήξουν χωρίς αποτέλεσμα. «Αρκεί η Τουρκία να μην επέμβει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο, διότι σε περίπτωση ανάμειξης, η Κύπρος θα γίνει σαν την Κρήτη», δήλωσε μιλώντας σε συνάντηση της υπερσυντηρητικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Σκέψης του Ατατούρκ», που συστάθηκε από σκληροπυρηνικούς φιλοπραξικοπηματίες απόστρατους αξιωματικούς.

«Ο διακοινοτικός διάλογος στην Κύπρο έχει στόχο την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, την κατάργηση των Συμφωνιών Εγγύησης, την κατάργηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο νησί και τη διάρρηξη των δεσμών μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας», υποστήριξε ο Ντενκτάς και δήλωσε ανακουφισμένος από το αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος διαβλέπει ότι οδηγούν οι συνομιλίες.

«Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εξοπλίσουν, μέσα σε 24 ώρες, 80.000 άτομα», τόνισε ο Ντενκτάς στο ακροατήριο του για να υπογραμμίσει τους «κινδύνους» από μια ενδεχόμενη επιτυχία του διακοινοτικού διαλόγου και λύση του Κυπριακού.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Νέες συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία



Η τουρκική αστυνομία έθεσε τη Δευτέρα υπό κράτηση πρώην αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαλεύκανση μιας συνωμοσίας που φέρεται ότι είχε στόχο να υπονομεύσει την ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνηση και να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετέδωσαν σήμερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη σε σχέση με το συνωμοτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία "Βαριοπούλα".

Το δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι επτά αξιωματικοί εν ενεργεία και επτά απόστρατοι τέθηκαν υπό κράτηση και ο νυν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ματαίωσε εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο.

Οι συλλήψεις στρατιωτικών ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, καθώς τα 50 τελευταία χρόνια ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει 50 κυβερνήσεις. Ωστόσο, έχει αποψιλωθεί από τις εξουσίες του εξαιτίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε βάρος άλλων ανώτερων αξιωματικών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για μια χωριστή συνωμοσία για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο "Βαριοπούλα", ο στρατός συνωμοτούσε για να προκαλέσει ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα ώστε να καταρρίψουν κάποιο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε τεμένη και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη για να προκληθεί χάος. Ο στρατός έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα. Τα πραξικοπήματα "ανήκουν στο παρελθόν", δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.

Οι τελευταίες συλλήψεις συμπίπτουν χρονικά με την αύξηση της πόλωσης εξαιτίας μιας σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία για τη σύλληψη ενός εισαγγελέα που ερευνούσε ισλαμικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ζητούν οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας, αλλά και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, μετά τη νέα αποκάλυψη ηχογραφημένης ομιλίας του στρατηγού που έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

Στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός του Επιτελείου λέει σε ομάδα αξιωματικών με υπερηφάνεια ότι "Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή", αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν



Η Ινδία θα προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με το Πακιστάν, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισλαμαμπάντ θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, δήλωσε η πρόεδρος της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ, μερικές ημέρες πριν από την επίσημη επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες που διακόπηκαν μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη.

Με πρωτοβουλία της Ινδίας, μια συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της νότιας Ασίας που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρχισαν το 2004 και διακόπηκαν απότομα μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Βομβάη (Μουμπάι) το Νοέμβριο του 2008, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων και τον τραυματισμό 600.

Η Ινδία είχε κατηγορήσει την πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι διέπραξε τις επιθέσεις αυτές με τη συμμετοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση στις 12 Φεβρουαρίου της επανάληψης του διαλόγου, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο της πόλης Πούνε στη δυτική Ινδία, η οποία προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Μία πρωτοεμφανιζόμενη πακιστανική οργάνωση που δηλώνει ότι έχει αποσχισθεί από τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Hindu.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Δύο νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου θα κατασκευαστούν στο Ιράν



Δύο νέα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου σχεδιάζει να κατασκευάσει το Ιράν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

"Με το θέλημα του Θεού, είναι πιθανό να αρχίσουμε το επόμενο ιρανικό έτος την κατασκευή δύο εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου, με τη διαταγή του προέδρου Αχμαντινετζάντ", τόνισε ο Σαλεχί, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Το νέο έτος στο Ιράν αρχίζει στις 21 Μαρτίου.

"Αυτά τα δύο εργοστάσια θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτό της Νατάνζ", το οποίο μπορεί να διαθέτει μέχρι και 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

"Στα δύο αυτά εργοστάσια θα χρησιμοποιήσουμε καινούργιες συσκευές φυγοκέντρησης", διευκρίνισε ο Σαλεχί και κατέληξε λέγοντας πως τα "νέα εργοστάσια θα κατασκευαστούν μέσα σε βουνά για να είναι προστατευμένα από επιθέσεις".


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Τελεσίγραφο της Λιβύης για παράδοση Ελβετού



Οι αρχές της Λιβύης έδωσαν στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τρίπολη διορία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να παραδώσει στη λιβυκή δικαιοσύνη Ελβετό που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Την Κυριακή, ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη για το τελεσίγραφο αυτό.

Ο Ελβετός Μαξ Γκόλντι, επιχειρηματίας, έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για "παράνομη παραμονή" στη Λιβύη και για "παράνομες οικονομικές δραστηριότητες" και έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας του.

Σε δήλωση του στο αλ Τζαζίρα ο Κούσα τόνισε "ένας άλλος Ελβετός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και του δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψει τη χώρα". Πρόκειται για τον επίσης επιχειρηματία Ρασίντ Χαμντάνι, ο οποίος κρατείται εδώ και 19 μήνες.

Οι δύο επιχειρηματίες συνελήφθησαν στις 19 Ιουλίου του 2008 στην Λιβύη, μετά την σύλληψη και κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα στη Γενεύη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι Χάνιμπαλ και της συζύγου του με την κατηγορία ότι είχαν κακομεταχειριστεί μέλη του προσωπικού τους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Εγγυήσεις για συνταγματική τάξη δίνει η Χούντα



Τις "απαραίτητες εγγυήσεις" για την επάνοδο της συνταγματικής τάξης στη χώρα και την επεξεργασία ενός νέου συντάγματος έδωσε η χούντα στο Νίγηρα σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας.

"Με τα μέλη της χούντας συζητήσαμε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επανέλθει η χώρα το ταχύτερο δυνατό σε μια φυσιολογική συνταγματική ζωή", δήλωσε ο ίδιος.

"Μας έδωσαν τις απαραίτητες εγγυήσεις και όλα αυτά θα γίνουν με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων. Ένας διάλογος θα αρχίσει με όλες τις ζωτικές δυνάμεις του έθνους, ο οποίος θα οδηγήσει στην επεξεργασία ενός νέου συντάγματος και μια περίοδο μετάβασης", κατέληξε ο Σάμπας έπειτα από συνάντηση που είχε στη Νιαμέι με τους πραξικοπηματίες που ανέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία.

Παράλληλα η χούντα του Νίγηρα ανακοίνωσε την Κυριακή εξακολουθεί να κρατάει τρία μέλη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο Μαμαντού Τάντζα, τον οποίο ανέτρεψε την Πέμπτη με πραξικόπημα.

"Ο πρώην πρωθυπουργός, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επίβλεψη για την ασφάλειά τους. Επειδή κατέχουν πολύ ευαίσθητα χαρτοφυλάκια, έχουμε αναλάβει να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους", δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας από τους ισχυρούς άνδρες της χούντας, ο συνταγματάρχης Τζιμπρίλα Χαμιντού Χίμα.

"Ο κ. Τάντζα βρίσκεται σε τοποθεσία που ανήκει στην επιστασία της προεδρίας και φρουρείται σε πολύ καλές συνθήκες", συνέχισε.

Η χούντα είχε ανακοινώσει χθες, Σάββατο, ότι άφησε ελεύθερα όλα τα μέλη της κυβέρνησης που είχε συλλάβει κατά το πραξικόπημα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Αμερικανικοί πύραυλοι Patriot στην Πολωνία



Η Πολωνία αναμένεται να φιλοξενήσει συστοιχία αμερικανικών πυραύλων Patriot και το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που θα την επανδρώσει από τις αρχές Απριλίου, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας PAP.

"Το υπουργείο Άμυνας αναμένει το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης μιας αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot και μιας ομάδας 100 ανδρών να πραγματοποιηθεί στη (βόρεια) πόλη Μόραγκ στις αρχές Απριλίου", διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η εγκατάσταση της αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο για την αναβάθμιση της αεροπορικής άμυνας της χώρας αυτής του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον τον περασμένο Σεπτέμβριο να εγκαταλείψει την αντιπυραυλική ασπίδα της κυβέρνησης Μπους, η οποία προέβλεπε την εγκατάσταση τμημάτων του συστήματος αυτού στην Πολωνία και τη γειτονική της Τσεχία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει κατά της εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη ναυτική της βάση στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που συνορεύει με την Πολωνία, στη Βαλτική.

Ωστόσο την Παρασκευή, ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναπτύξει πυραύλους Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ μόνον αν η Ρωσία αισθανθεί ότι απειλείται άμεσα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki