Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Δηλώσεις Ε. Βενιζέλου για Ελληνοτουρκικά και Οικονομία


Προσερχόμενος στις εργασίες της όγδοης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο λόγια για τα ελληνοτουρκικά...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σε κατάσταση επαγρύπνησης όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και από πλευράς τουρκικής αεροπορίας και από πλευράς τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Δεν θέλουμε η θεσμικοπολιτική ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη γειτονική μας χώρα να «εξαχθεί» -και χρησιμοποιώ τον όρο μέσα σε εισαγωγικά- στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στηρίζουμε μια πολιτικά και θεσμικά σταθερή Τουρκία, στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, αλλά θέλουμε να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και να αποδεικνύεται ότι υπάρχει καλή θέληση για να περάσουμε σε μια άλλη εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα έχει την καλή διάθεση αλλά η διαφορά ανάμεσα στην αισιοδοξία και την αφέλεια είναι αυτή που κρίνει τα πάντα στις διεθνείς σχέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι η Τουρκία αφενός εξάγει την εσωτερική της κρίση και αφετέρου εκμεταλλεύεται την κρίση που περνάει η χώρα μας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι πάντα ελεγχόμενες και ορθολογικές όλες οι καταστάσεις. Στο παρελθόν πάντως έχουμε φαινόμενα «εξαγωγής» εσωτερικών πολιτικών κρίσεων της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δυο λόγια για την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας ενόψει και της κρίσιμης συνόδου της 25ης Μαρτίου...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στέλνουμε ένα πάρα πολύ απλό και καθαρό μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας και στον ελληνικό λαό και στην ελληνική αγορά αλλά και στις διεθνείς αγοράς. Η Ελλάδα είναι μία ισχυρή οικονομικά χώρα, αξιόπιστη απέναντι στους πιστωτές της. Όλες οι χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή διέρχονται μια φάση δημοσιονομικής πίεσης και κρίσης, όλες έχουν ανάγκη από υψηλό δημόσιο δανεισμό. Έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με βάση τις δικές μας δυνάμεις και θέλουμε λογικά επιτόκια, εύλογα και όχι εκβιαστικά ή κερδοσκοπικά. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη φάση βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Θέλουμε να είμαστε ενεργό και αποφασιστικό μέλος της Ευρωζώνης και να συμβάλουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να το σεβαστεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι στοχοποιείται η χώρας μας διότι υπάρχουν χώρες με χειρότερα δημοσιονομικά προβλήματα με μας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Γιατί όλοι βάλουν εναντίον της χώρας μας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις δικές μας ευθύνες εδώ, εσωτερικά, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο πρέπει αυτές οι ευθύνες να καταμερίζονται και να καταλογίζονται. Άλλωστε το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου καταμέρισε και καταλόγισε πολιτικές ευθύνες. Εμείς έχουμε και πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος και πρόβλημα δημοσίου χρέους και πρόβλημα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -ελλείμματος ισοζυγίου. Αυτό όμως, δεν πρέπει να κάνει κανέναν να παραβλέπει ότι η Ελλάδα είναι η 30ή σε όγκο οικονομία στον κόσμο, η 15η οικονομία στον κόσμο ως άθροισμα επενδύσεων και αποταμιεύσεων, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν επενδεδυμένο σε ακίνητα το 420% περίπου του ΑΕΠ. Άρα είμαστε μία ισχυρή οικονομικά χώρα η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ" ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!


Aπειλή κατάρριψης από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε κατά ελικοπτέρου του Λιμενικού τύπου AS365 Dauphin 2 που επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX λίγο μετά μετά τις 08:00 το πρωί. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν 330 μέτρα επάνω από το ελικόπτερα σε απόσταση 1 ν.μ., όταν αυτό είχε φτάσει στο Φαρμακονήσι μετά από περιπολία και με μετωπική κατεύθυνση κατά του ελικοπτέρου. Ευτυχώς δύο ελληνικά μαχητικά ενα f-16, τα οποία περιπολούσαν στην περιοχή (έχουμε σημειώσει αρκετές φορές ότι η Πολεμική Αεροπορία, πάντα έχει μαχητικά στην περιοχή που περιπολούν τα μέσα της FRONTEX σε περίπτωση που οι Τούρκοι θελήσουν να κάνουν πράξη τις απειλές που εκτοξεύουν από τα ραντάρ της Datca και της Σμύρνης) επενέβησαν "σαν από μηχανής Θεός" και εκδίωξαν τα τουρκικά.


Τα ελληνικά μαχητικά αφου είχαν ενημερωθεί από τα επίγεια ραντάρ για την κίνηση των τουρκικών μαχητικών από την ώρα που είχαν σηκωθεί από το αεροδρομιό τους τα τουρκικά αεροσκάφη και με πλήρη ισχύ προσέγγισαν και αυτά στο σημείο που κατευθύνονταν τα τουρκικά μαχητικά.


Έτσι όταν τα τουρκικά έφτασαν σε απόσταση ενός μιλίου από το ελικόπτερο του Λιμενικού οπλίζοντας τα βλήματά τους τα ελληνικά μαχητικά τους είχαν πάρει την "ώρα 6", τα εγκλώβισαν για βολή Fox1 Fox2 με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να αντιληφθούν τον κίνδυνο (τα RWR των τουρκικών μαχητικών πρέπει να είχαν πάρει "φωτιά" ανιχνεύοντας τον εγκλωβισμό από τα ραντάρ tων ελληνικών μαχητικών και την ψύξη στις κεφαλές των ελληνικών βλημάτων αέρος-αέρος) και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Χωρίς να επιχειρήσουν να εμπλακούν σε αερομαχία, την οποία έτσι αλλιώς την είχαν χαμένη...



"Ήταν μία θαυμάσια επιχείρηση που εκτελέστηκε άριστα", δήλωσε στο defencenet.gr ανώτερος αξιωματικός του ΑΤΑ στη Λάρισα σχολιάζοντας τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Η όλη σκηνή κράτησε από τις 08:02 μέχρι τις 08:04. Είχαν προηγηθεί απειλητικές τουρκικές εκπομπές που ενημέρωναν το πλήρωμα του ελικοπτέρου ότι θα αναχαιτιστεί γιατί πετάει εντός του τουρκικού εναέριου χώρου!

Είναι η δεύτερη φορά που τουρκικά μαχητικά στέλνονται κατά ελικοπτέρου που επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki