Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Η πρώτη πτήση του PAK-FA
Ένα «πέμπτης γενιάς» πολεμικό αεροσκάφος τύπου stealth αναμένεται να δοκιμάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η Ρωσία, «προκαλώντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της τεχνολογικής υπεροχής, σύμφωνα με πηγή από τη ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία, που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρείται μεγάλης σημασίας για το «γόητρο» της Ρωσίας, που θέλει να αποδείξει πως εξακολουθεί να «διατηρείται» σε υψηλά επίπεδα στον τομέα της τεχνολογίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 7 χρόνια προτού απογειωθεί «επίσημα» ένα τέτοιο αεροσκάφος.
Τα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη είναι αόρατα στα ραντάρ, έχουν πολύ προηγμένο σύστημα πτήσης και ελέγχου όπλων και μπορούν να πετάξουν σε υπερηχητικές ταχύτητες.
«Μέχρι το τέλος του μήνα», ήταν η σαφής απάντηση που έδωσε η πηγή, που επικαλείται το Reuters, απαντώντας στην ερώτηση «πότε αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση το stealth».
Το αεροσκάφος κατασκεύασε η ρωσική εταιρεία Sukhoi, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πολεμικών αεροσκαφών της χώρας, στον οποίο αναλογεί το ? των ετήσιων πωλήσεων όπλων της Ρωσίας, με παραγγελίες από το εξωτερικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και κύριο προμηθευτή την Ινδία.
Εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο Reuters πως το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί «στο πολύ προσεχές μέλλον».
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται το καμάρι της Ρωσίας, που μπορεί να προκαλέσει ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατασκευάστηκε το πολεμικό F-22 Raptor stealth, που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του το 1997.
«Η σημασία αυτού του εγχειρήματος είναι τεράστια. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος, που κατασκευάζει η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού», υπογράμμισε ο Alexander Khramchikhin, από το Ινστιτούτο Στρατιωτικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Ρωσίας, ο οποίος προσέθεσε, πως «είναι πολύ σημαντικό για την αμυντική ικανότητα της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη διάθεσή τους ένα τέτοιο αεροσκάφος».
Ωστόσο, ο ίδιος φάνηκε συγκρατημένος, αναφερόμενος στις καθυστερημένες παραδόσεις ρωσικών και «πολύ – διαφημισμένων» υποβρυχίων, καθώς και των «αξεπέραστων» πυραύλων Iskander.
Μία σειρά διαδοχικών αποτυχημένων δοκιμών των διηπειρωτικών πυραύλων Bulava, που παρουσιάστηκαν από το Κρεμλίνο ως το απόλυτο να πλήξει από αέρος οποιαδήποτε άμυνα, δεν προκάλεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά μόνο την αμηχανία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Σύμφωνα με ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, θα μπορεί να στηρίζεται στο λιγότερο προηγμένο τεχνολογικά Sukhoi Su-35 jet, του οποίου η παράδοση αναμένεται να γίνει στις αρχές του χρόνου», δήλωσε αναλυτής από το Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας της Ρωσίας (CAST).
«Φαίνεται πως το νέο αεροσκάφος θα χρειαστεί χρόνια μέχρι να είναι απολύτως έτοιμο να συμπεριληφθεί στο στόλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο ίδιος.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Μπλερ: Μεγαλύτερη απειλή το Ιράν από το Ιράκ
Το Ιράν συνιστά το 2010 απειλή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιπροσώπευε το Ιράκ το 2003 για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Τεχεράνη μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη.
Κατά την κατάθεσή του ενώπιον της βρετανικής επιτροπής έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, ο Μπλερ καταδίκασε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οργανώσεις, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών όπλα μαζικής καταστροφής.
"Η γνώμη μου--και μπορεί άλλοι άνθρωποι να μην συμμερίζονται την άποψη αυτή και εναπόκειται στους σημερινούς ηγέτες να σχηματίσουν μια γνώμη--είναι ότι δεν ριψοκινδυνεύουμε με το θέμα αυτό", δήλωσε ο Μπλερ ενώπιον της επιτροπής.
Αναφερόμενος στον φόβο του για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων που αντιπροσώπευε το Ιράκ πριν από το 2003, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε: "Θα έλεγα ότι ο φόβος αυτός είναι ακόμη πιο μεγάλος σήμερα λόγω των ενεργειών του Ιράν".
"Όταν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται σήμερα το Ιράν με τρομοκρατικές οργανώσεις, θα έλεγα ότι από το Ιράν πηγάζει μεγάλο μέρος από την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής στις μέρες μας", προσέθεσε ο Μπλερ, ο οποίος είναι απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).
Η πιθανότητα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα τρομοκράτες παραμένει "ένας μεγάλος κίνδυνος σήμερα", κατέληξε ο Μπλερ, κρίνοντας ότι από αυτήν την άποψη το Ιράν είναι "ιδιαίτερα επικίνδυνο" λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και των δεσμών του με τρομοκρατικές οντότητες.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Επίθεση κατά της Ελλάδας ο εμπρησμός στη Συναγωγή;
Το ενδεχόμενο να κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς της Συναγωγής των Χανίων συντονισμένες επιθέσεις κατά της χώρας μας άφησαν να εννοηθεί στη Βουλή οι Θόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως φοβάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια υπηρεσιών που θέλουν να προκαλέσουν τριγμούς στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ.
Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως συμφωνεί ότι σε στιγμές δεινής πάλης της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού, δημοσιεύματα όπως της Wall Street Journal δημιουργούν ερωτηματικά.
Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο με αφορμή τους εμπρησμούς στη Συναγωγή, στο οποίο χαρακτηρίζονταν οι έλληνες ως αντισημίτες.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Τουρκικές προειδοποιήσεις στην Αρμενία για τη συμφωνία συμφιλίωσης
Για πιθανή αποτυχία των προσπαθειών επίτευξης της συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και του ανοίγματος των κοινών τους συνόρων, αν η διαδικασία δεν συνεχιστεί "όπως πρέπει", προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
"Αν δεν πειστούμε ότι η διαδικασία πραγματοποιείται δεόντως, δεν υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί", δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αποτελούν την τελευταία και ισχυρότερη απάντηση της Τουρκίας στην απόφαση δικαστηρίου της Αρμενίας, η οποία επανέφερε το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων στο προσκήνιο, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
Σημαντική πρόοδος, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώθηκε σε διάφορες πτυχές του κεφαλαίου διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών κατά τη σημερινή συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, με την οποία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι θα μπορούν να λεχθούν περισσότερα γύρω από το αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας και της προόδου που έχει επιτευχθεί κατά την ερχόμενη εβδομάδα, "όταν ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) θα είναι εδώ και οι ηγέτες συναντηθούν μαζί του τη Δευτέρα το απόγευμα".
Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του κεφαλαίου διακυβέρνηση, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα. "Οι ηγέτες θα έχουν περισσότερα να πουν σε αυτό το θέμα τη Δευτέρα", τόνισε.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ευθύνες στο Ισραήλ για τη δολοφονία ανώτατου στελέχους της Χαμάς
Στο Ισραήλ επιρρίπτει η Χαμάς την ευθύνη για τη δολοφονία ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Οργάνωσης.
Ο Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ σκοτώθηκε στο Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε από την Δαμασκό ο Ιζάτ αλ-Ρισκ, εκπρόσωπος της Χαμάς.
Ο Μαμπχούχ, ο οποίος ήταν σημαντικό στέλεχος των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κάσαμ, Μάμπχουχ, δολοφονήθηκε μια ημέρα μετά την άφιξή του στο Ντουμπάι.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δεν εξήγησε το πώς σκοτώθηκε.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Άνευ προηγουμένου μάχες στη Σομαλία
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο κέντρο του Μογκαντίσου μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης που έχει στείλει η Αφρικανική Ένωση στη Σομαλία.
Αντάρτες και κυανόκρανοι αντάλλαξαν πυρά αυτομάτων όπλων και πυροβόλων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Οι μάχες ξέσπασαν στον οδικό κόμβο που συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται μόνιμα δύναμη κυανόκρανων από την Ουγκάντα, που δέχτηκε την επίθεση των ισλαμιστών.
Η διεθνής δύναμη έσπευσε να ενισχύσει τις θέσεις της, με τεθωρακισμένα οχήματα που κινήθηκαν από την κύρια βάση της, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.
Οι συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών, κυανοκράνων και κυβερνητικών δυνάμεων είναι καθημερινές στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, αλλά σπάνια έχουν τέτοια σφοδρότητα όπως αυτή τη φορά.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Κλείνει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών της Ρόδου;
Μετά την επιχειρησιακή αχρήστευση των αεροδρομίων Σκύρου και Καστελίου, σειρά φαίνεται να έχει για κλείσιμο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών-Ρόδου, όπως προκύπτει από ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εκτός από τους εθνικούς - αμυντικούς σκοπούς που εξυπηρετούσε, παρείχε και συγκεκριμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όπως: βάση διαχείρισης για τις επιχειρήσεις διάσωσης του SUPER PUMA (που εκτελεί το 50% των αεροδιακομιδών από τα Δωδεκάνησα), βάση των αεροπορικών επιχειρήσεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα Δωδεκάνησα, και βάση για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νησιά της Δωδεκανήσου.
Ο βουλευτής επίσης μεταφέρει το αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για συνέχιση της λειτουργίας του αεροδρομίου για την καλύτερη προστασία της περιοχής τους,
Ο κ. Κουβέλης στην ερώτηση του ανακινεί τις διαστάσεις εθνικοί-αμυντικοί σκοποί αλλά και προστασία, η οποία όπως φαίνεται ενέχει και την διάσταση της εθνικής κυριαρχίας. Γιατί όμως αγνοήθηκε η επιχειρησιακή αχρήστευση των αεροδρομίων Σκύρου και Καστελίου; Μήπως θεωρείται ότι δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησης των αεροδρομίων ή των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων όταν αυτά εξυπηρετούν εθνικούς – αμυντικούς σκοπούς;
Η λίπη μου για την πλήρως απαξίωση των ενοπλων δυνάμεων από την νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί,σήμερα με την παρούσα είδηση λυπήθηκα πολύ καθώς τυγχάνει η καταγωγή μου να είναι απ την ρόδο!
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ Ανησυχία στην Τουρκία για νέο, μυστικό Άξονα Ελλάδας-Ισραήλ
Όλα ξεκίνησαν από την επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αντιναυάρχου Ναυτικού Γεώργιου Καραμαλίκη στο Ισραήλ.
Ανησυχία προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του τουρκικού τύπου, αλλά και σε think tanks της χώρας, η είδηση για τη μυστική επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αντιναυάρχου Ναυτικού Γεώργιου Καραμαλίκη στο Ισραήλ. Τουρκικές εφημερίδες αναμετέδωσαν την είδηση που δημοσιεύθηκε στη γνωστή ισραηλινή ιστοσελίδα Debka File. Η τελευταία εστιάζει σε ειδήσεις σχετικές με την άμυνα, την ασφάλεια και τη διπλωματία, ενώ διατηρεί προσβάσεις στην Τsahal (τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) και τις μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Debka File, ο Καραμαλίκης επισκέφθηκε μυστικά το Ισραήλ το Δεκέμβριο και έγινε δεκτός με τιμές ασυνήθιστες προς ξένους στρατιωτικούς παράγοντες. Ξεναγήθηκε δε από τον Ισραηλινό ομόλογό του σε βάσεις που το Ισραήλ θεωρεί καίριας σημασίας, ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να περιεργασθεί υποβρύχια, πλοία και οπλικά συστήματα που το Ισραήλ θεωρεί επτασφράγιστα μυστικά, και την ύπαρξή τους αποκαλύπτει μόνο στους στενότερους συμμάχους του. Ανάμεσα σε αυτά, το υποβρύχιο INS Dolphin 800, που θεωρείται το σημαντικότερο όπλο αποτροπής του Ισραήλ.
Η έγκυρη ιστοσελίδα έκανε λόγο για προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ παράλληλη στην ψύχρανση των σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας, και είδε στην πρόσφατη μυστική επίσκεψη μία ακόμη ένδειξη της προσέγγισης αυτής. Καθώς η Άγκυρα έστρεψε την πλάτη της στον παραδοσιακό σύμμαχό της για να στραφεί προς τη Συρία και το Ιράν, το Ισραήλ αξιολόγησε εκ νέου τη δυνατότητα συμπόρευσης με την Ελλάδα. Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται σε «ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ που δεν μπορούν πια να θεωρηθούν επισκέψεις ρουτίνας».
Τόσο η ισραηλινή ιστοσελίδα, όσο και τα – εν γένει εκνευρισμένα – δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου σημειώνουν ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ δεν είναι νέα, καθώς είχε πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση τον Ιούνιο του 2008 ανάμεσα στο ναυτικό και την αεροπορία των δύο χωρών. Το Ισραήλ έσπρωξε κοντύτερα στην Ελλάδα ο αποκλεισμός του από αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ανατολία, κατά γενική εκτίμηση πολλών Τούρκων αναλυτών.
Παράλληλα, στον τουρκικό τύπο και στις ιστοσελίδες των τουρκικών think tanks μεταφέρονται εκτιμήσεις ισραηλινών στρατιωτικών και αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν μπορεί πλέον να εμπιστευθεί την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο. Η Τουρκία εγκατέλειψε το μοντέλο του κοσμικού κράτους και βαίνει προς την ισλαμοποίηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρήσει στενές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, διατείνονται οι εν λόγω φωνές από το Ισραήλ.
Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, παραβλέπει το γεγονός ότι το Ισραήλ τήρησε ασυνήθιστα μαλακή για τα δεδομένα της χώρας αυτής στάση στις άγριες φραστικές επιθέσεις και προσβολές που δέχθηκε από Τουρκικής πλευράς. «Κατάπιε» την προσβολή του Νταβός τον Ιανουάριο του 2009, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την απρεπή συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν προς τον Τούρκο πρέσβη τον τρέχοντα μήνα. Η Τουρκία θεωρείται ακόμη πολύ σημαντική για το Ισραήλ, που πασχίζει να διατηρήσει αξιοπρεπείς σχέσεις με την Άγκυρα προκειμένου να μη δει τις περιφερειακές ισορροπίες να ανατρέπονται ριζικά εις βάρος του.
Πέραν της έκπληξης και του προβληματισμού για το ενδεχόμενο μιας ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης και στενής στρατιωτικής συνεργασίας, μεγάλο μέρος του τουρκικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου διατείνεται πως το Ισραήλ επιθυμεί να συστρατεύσει την Ελλάδα στα σχέδιά του εναντίον του Ιράν. Επικρατεί στην Τουρκία η άποψη ότι πιθανή «προληπτική» επιδρομή του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον. Γνωρίζοντας πως δε θα μπορέσει να έχει στη διάθεσή του τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίθεσης, καθώς η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το Ισραήλ ελπίζει να έχει στη διάθεσή του τον ελληνικό, ισχυρίζονται Τούρκοι αναλυτές, χωρίς όμως να εξηγούν επαρκώς τη θέση τους αυτή. ‘Αλλοι πάλι ισχυρίζονται πως το Ισραήλ φλερτάρει με την Ελλάδα με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας.
Αν και δε φαίνεται η πλέον σοβαρή θεώρηση, κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές έφθασαν στο σημείο να ισχυρισθούν πως το Ισραήλ θα προσπαθήσει να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, προκειμένου να καταρρακώσει την οικονομία της τελευταίας και να ανοίξει το δρόμο για την απομάκρυνση της κυβέρνησης Έρντογαν. Οι εν λόγω αναλυτές μιλούν σαν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύρραξης να είναι σοβαρό, και προειδοποιούν πως αυτή θα κατέστρεφε τη διεθνή εικόνα και τις θεαματικές επιτυχίες της τουρκικής διπλωματίας. Κάθε σύγκρουση με την Ελλάδα θα αντιπαρέτασσε την Τουρκία όχι μόνο με τη γειτονική της χώρα, αλλά απευθείας με την ΕΕ και με ολόκληρο το δυτικό στρατόπεδο, εκτιμούν.
Ισραηλινή πηγή γνώστης των διπλωματικών και στρατιωτικών παρασκηνίων της χώρας της δήλωσε στην ιστοσελίδα newstime, ότι το Ισραήλ «παλαιόθεν» επιθυμούσε τη σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Η εν λόγω πηγή τόνισε πως πριν τη σύναψη της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία το 1996, το Ισραήλ είχε αποπειραθεί να συνάψει συμφωνία με παρόμοιο περιεχόμενο με την Ελλάδα. «Όμως η δική σας πλευρά υπήρξε ψυχρή έναντι της πρότασης αυτής» τόνισε η εν λόγω πηγή, σημειώνοντας πως η άρνηση της Ελλάδος – ενδεχομένως προκειμένου να μη θιγούν οι σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο – οδήγησε στη σύναψη της συμμαχίας με την Τουρκία. «Γνωρίζαμε ωστόσο πως η συμμαχία με μία μουσουλμανική χώρα θα είχε εγγενείς δυσκολίες και πιθανότατα ημερομηνία λήξεως»
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)