Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Στη Μόσχα αρχές του 2010 ο Παπανδρέου


Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου-Λαβρόφ. Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη Μόσχα αρχές 2010.


Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές του 2010.

Παπανδρέου και Λαβρόφ είχαν την ευκαιρία, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, να εμβαθύνουν στις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια σχέσεων σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον πολιτισμό και από την περιφερειακή συνεργασία μέχρι τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι δύο άνδρες υπέγραψαν το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 (Joint Action Plan, η ισχύς του ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια), ενώ εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να συνεχισθεί το έργο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Παπανδρέου και Λαβρόφ σε κοινές τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφέρθηκαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας, στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, που έχει βάση την ενέργεια αλλά εκτείνεται από δράσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μέχρι και τον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Νέα αυστηρά μηνύματα Παπούλια σε Άγκυρα και Σκόπια


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα ο Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.


Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος».

Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας «Πράβο» (υπό τον τίτλο «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ήταν πρόωρη») και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας με τον οποίο οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα, προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε.

Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

«Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Στο ερώτημα της εφημερίδας «Πράβο» αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την Άγκυρα, ο πρόεδρος απάντησε ως εξής: «Κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. Άλλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που τις έχουν τεθεί».

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: «Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του «μακεδονικού έθνους» που επιδιώκουν την «απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή». Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη διάρρηξη των αρχών της καλής γειτονίας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας, ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

«Τα Σκόπια -προσθέτει- πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας. Πάντως, εάν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι» ( Σ.Σ. στο θέμα της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).

Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας».

Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει: «Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.


Κ. Παπούλιας: Πρόκληση η κλιματική αλλαγή

Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή την προσεχή εβδομάδα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία, δεν επιδιώκει ημίμετρα ή τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκει ουσία σε ό,τι αφορά τους στόχους και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας την Τετάρτη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

Επιδιώκουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική, επισήμανε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η ΕΕ, να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Και σημείωσε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στην Κοπεγχάγη με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, ο Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε επιτακτικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας.

Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα, στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η δε δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.

Περαιτέρω ο Έλληνας Πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλά και θερμές σχέσεις Ελλάδος-Τσεχίας, επανέφερε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: «η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια, όμως, λείπουν. Τα κενά στις μετόπες είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα εγωιστική στάση του, η οποία προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε νέα αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια, γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές».


Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki