Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Αποδοκίμασε τα δημοσιεύματα ο γερμανός πρέσβης



Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Tπύου.

Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, τα δημοσιεύματα δημιουργούν αρνητική εικόνα για την Ελλάδα και δεν συμβάλουν στην κοινή επιδίωξη για περαιτέρω βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Τη λύπη του για το ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού Τύπου επανέλαβε από την πλευρά του ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς.

Δήλωσε ότι δεν πρέπει να συγχέονται, μεμονωμένες φωνές στον Τύπο με την διαφορετική άποψη που έχει η γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα. ο γερμανός πρέσβης τόνισε επίσης ότι η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις.

Υπενθυμίζει τη συμπαράσταση που έχει εκφράσει στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ότι η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σκότωσαν "ανώτατο στέλεχος" των FARC



Τον "πιο σημαντικό λαθρέμπορο ναρκωτικών" στις τάξεις των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκότωσαν η αστυνομία και η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας, σε επιχείρηση η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο.

Την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γκαμπριέλ Σίλβα, ανακοίνωσε ότι "σε μια επιχείρηση που έγινε από κοινού από την αστυνομία και τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας, ο Γεντίλ Γκόμες, γνωστός και ως Έντγκαρ Τοβάρ, διοικητής του Μετώπου 48 των FARC, σκοτώθηκε".

Το περιστατικό συνέβη στις 20 Ιανουαρίου.

Ο άνδρας, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για την ασφάλεια του Ραούλ Ρέγιες, πρώην δεύτερου τη τάξει στις FARC, που επίσης είχε σκοτωθεί την 1η Μαρτίου 2008, ήταν "ο πιο σημαντικός λαθρέμπορος ναρκωτικών στις τάξεις των FARC", όπως υποστήριξε ο υπουργός.

"Βρισκόταν επικεφαλής του λαθρεμπορίου ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων με τον Ισημερινό. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί εξασθένιση των διεθνών καρτέλ στο νότιο τμήμα της χώρας", πρόσθεσε.

Οι FARC διαθέτουν ακόμα 7.500 μαχητές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η οργάνωση δρα κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας και χρηματοδοτείται, όπως και άλλες ένοπλες παρατάξεις, από το λαθρεμπόριο κοκαΐνης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διάσπαση της Βοσνίας



Την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διάσπαση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι επιθυμία είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Παρ΄ ότι το ζήτημα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του πολιτικού της μέλλοντος ενδεχομένως έχει χάσει τη σημασία του, υπάρχουν πολλές άλυτες υποθέσεις και ευαίσθητα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν, τόνισε η κ. Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία της σε Επιτροπές της Αμερικανικής Γερουσίας, αναφέρθηκε στο καθεστώς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνει η Βοσνία ενωμένη και να στραφεί προς την Ευρώπη, καθώς και να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Κλίντον απάντησε σε ερωτήσεις της γερουσιαστού Ζαν Σαχίν, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ε.Ε, ίσως αισθάνονται κόπωση από τη διεύρυνση και δεν τηρούν ευνοϊκή στάση ως προς την ένταξη της Βοσνίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Η κ. Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ε.Ε. να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια, ώστε να δείξει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα οφέλη της ένταξης και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Σαράγεβο, ώστε η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα στηρίζει και τη γειτονική Σερβία στην πορεία προσέγγισης της Ε.Ε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Πρώτες επίσημες συνομιλίες Ινδίας – Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στο Μπουμπάι



Τις πρώτες επίσημες συνομιλίες τους μετά τις επιθέσεις στο Μουμπάι, το Νοέμβριο του 2008, είχαν η Ινδία και το Πακιστάν.

«Οι δύο πυρηνικές χώρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ τους», δήλωσε η Ινδή υφυπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε τις επαφές «ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο πακιστανός υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «άδικο» να προσδίδει το Νέο Δελχί έμφαση στις επιθέσεις στο Μουμπάι και τόνισε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κατά την άποψη της πακιστανικής κυβέρνησης, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στα πρώην βασιλικά ανάκτορα, σε αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας, όπου σήμερα στεγάζεται το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Νέο Δελχί όπου έγινε η συνάντηση των δύο αξιωματούχων, η οποία σχεδόν συνέπεσε με τους αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο του χόκεϊ που γίνονται αυτό τον μήνα και στους οποίους ένοπλοι Ισλαμιστές απείλησαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι ένοπλοι που έχουν την βάση τους στο Πακιστάν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Μουμπάι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 166 άνθρωποι.

Μετά τις επιθέσεις η Ινδία διέκοψε τις επίσημες συνομιλίες με το Πακιστάν και ανακοίνωσε ότι ο διάλογος μπορεί να επαναληφθεί μόνο εάν το Ισλαμαμπάντ λάβει μέτρα κατά των ενόπλων Ισλαμιστών στο έδαφός του.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λύση» δήλωσε ο Γκρούεφσκι



Στον ισχυρισμό ότι η εθνική «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού από την μεριά της χώρας του επανέλαβε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση, στη Βουλή, του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, σχετικά με το τί νεώτερο υπάρχει από την τελευταία επίσκεψη στα Σκόπια του μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην Ελλάδα, η οποία, υπογραμμίζει την κόκκινη γραμμή της, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις».

«Η Ελλάδα διατυπώνει δημόσια τη θέση της για αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας με την προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού στον όρο Μακεδονία. Αναφέρει συχνά τους όρους “Βόρεια” ή “Άνω”, ενίοτε και τον όρο “Νέα”. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που προσφέρουν. Πέραν αυτού, η θέση της είναι ότι το όνομα που προτείνει πρέπει να ισχύει έναντι όλων: τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Μακεδονίας. Παράλληλα αμφισβητεί την μακεδονική εθνική ταυτότητα, και αρνείται να αποδεχθεί την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

«Από την πλευρά μας ενδιαφερόμαστε να βρούμε λύση, διότι αυτό θα δώσει ώθηση στις διαδικασίες ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι που αποτελεί το στρατηγικό μας στόχο. Ταυτόχρονα, προσέχουμε ώστε επιλύοντας ένα πρόβλημα να μην δημιουργήσουμε άλλο, μεγαλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Είκοσι στρατιωτικοί κρατούνται ως ύποπτοι για ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης



Ελεύθεροι αφέθηκαν, με εντολή του εισαγγελέα, οι εν αποστρατεία πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, αφού ανακρίθηκαν για πιθανολογούμενη συμμετοχή τους το 2003 σε συνωμοσία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει αποφασίσει την κράτηση συνολικά 20 υπόπτων στρατιωτικών.

"Οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι τα τρέχοντα ζητήματα θα επιλυθούν μέσα σε ένα συνταγματικό πλαίσιο και σύμφωνα με τους νόμους" ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από την έκτακτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του επιτελείου του στρατού, στρατηγού Ίλκερ Μπασμπούγ.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προμήθεια 14 συστημάτων εξομοιωτών ελαφρών όπλων για τον Ελληνικό Στρατό (video)


Σε καιρούς εξοπλιστικής «ανομβρίας», μία ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση σε ότι αφορά την επιχειρησιακή ικανότητα του Πεζικού υπογράφηκε πριν από μερικές μέρες από ΓΔΑΕΕ. Η σύμβαση με αριθμό 005Α4/09 αφορά την προμήθεια 14 συστημάτων εξομοιωτών όπλων ευθυτενούς τροχιάς πεζικού, από την αμερικανική εταιρεία Meggitt Training Systems.

Το σύστημα που πρόκειται να προμηθευτεί ο ελληνικός Στρατός είναι το Meggitt Training Systems Small Arms Trainer, το οποίο επιτρέπει την εκπαίδευση τόσο μεμονομένων ατόμων, κυρίως για ελεύθερους σκοπευτές, όσο και ομάδας στρατιωτών.

Για την διαμόρφωση που αφορά την εκπαίδευση των ελεύθερων σκοπευτών το σύστημα περιλαμβάνει την βασική εκπαίδευση του σκοπευτή στο ρόλο αυτό, καθώς και την εκπαίδευση ομάδας που εξυπηρετεί όπλα. Για την περίπτωση της εκπαίδευσης αναγνώρισης στόχων, το σύστημα επιτρέπει την αναγνώριση στόχων, την κλιμάκωση και αποκλιμάκωση εμπλεκομένων στρατιωτικών δυνάμεων, και την εκμάθηση των κανόνων ατομικής ηγεσίας.



Το σύστημα παρέχει ενημέρωση για το αποτέλεσμα των βολών που έχουν πραγματοποιηθεί, ακριβή εξομοίωση των πυρών των όπλων που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, εξομοίωση στις διαδικασίες χρήσης όπλων, διαμόρφωση του σεναρίου της εξομοίωσης, καθοδήγηση βολών όπλων καμπύλης τροχιάς, εξομοίωση πυρών υποστήριξης, εξομοίωση συστημάτων υποστήριξης και τέλος την επόπτευση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον αρμόδιο εκπαιδευτή.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Βλακείες τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας



"Αν χρεοκοπήσει ένα μέλος της ευρωζώνης αυτό θα σημαίνει την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί", δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας Καρλ Χάιντς Ντάουμπε.
«Πιστεύω ότι αν μια από τις 16 χώρες-μέλη (της ευρωζώνης) χρεοκοπήσει, αυτό θα σημαίνει την κατάρρευση όλου του συστήματος», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο.

«Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, αυτό θα ήταν το τέλος (της ευρωζώνης)», κατέληξε.

Μιλώντας αργότερα στο Reuters, ο κ. Ντάουμπε δήλωσε ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μία δοκιμασία για την ευρωζώνη και τη βούληση των μελών της να παραμείνουν ενωμένα και να επιλύσουν τα προβλήματά τους.

Στο ίδιο συνέδριο, εκπρόσωπος της Standard & Poor's δήλωσε ότι θεωρεί απίθανη το χρεοκοπία μέλους της ευρωζώνης.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Γαργάρα" οι αποζημιώσεις από την Γερμανία


"Γαργάρα", κατά το κοινώς λεγόμενο, έκανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων από την κλοπή του ελληνικού χρυσού και των αποθεματικών των τραπεζών κατά τον Β'Π.Π., το οποίο έθεσε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, όπου τόνισε ότι "Η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο".
«Το να συζητάμε για το παρελθόν δεν βοηθάει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη» δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε στο Βερολίνο, αλλά βέβαια τουλάχιστον τα ελληνικά προβλήματα θα λύνονταν αν λυνόταν η...μικροεκκρεμότητα του παρελθόντος.

«Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί… Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν "ευχαριστώ"» ήταν το απόσπασμα των δηλώσεων του Θ.Πάγκαλου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

ΗΠΑ: "Η Τουρκία είναι ειρηνική χώρα που δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά κράτη"...


Ως "ειρηνική χώρα, που δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά κράτη", περιέγραψε την Τουρκία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Τζέιμς Τζέφρι, άποψη με την οποία συνταχθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε, επίσης, πως η Αγκυρα «έχει ανησυχίες ασφαλείας στην Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ». Προφανώς λόγω αυτών των ανηυσυχιών εισέβαλε το 1974 στην Κύπρο και κατέχει το 40% του νησιού και εισβάλλει κατά το δοκούν στο Ιράκ στο ετησίως καθιερωμένο "κυνήγι κεφαλών Κούρδων".

Κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω προκλητικές δηλώσεις, αλλά και εάν υπάρχει αλλαγή στη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Φ.Κρόουλι απάντησε:

«Εμείς κοιτάζουμε μπροστά κι όχι πίσω. Υπάρχει ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβοηθούμενος από τα Ηνωμένα Έθνη. Είμαστε ικανοποιημένοι που παίζουμε ρόλο σε αυτό. Εστιάζουμε στην προσπάθεια να οδηγηθεί αυτό σε μια δίκαιη κατάληξη. Και δεν νομίζω να έχει καμιά αξία να σκαλίζουμε την ιστορία των τελευταίων 35 ετών».

Για το σχέδιο "Βαριοπούλα" που αποκάλυψαν οι ίδιοι οι Τούρκοι και προέβλεπε εισβολή στην Ελλάδα και κατοχή του Βόρειου Έβρου δεν είπαν τίποτα...


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki