Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Επίθεση σε τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ
Άγνωστοι άνοιξαν την Τρίτη πυρ εναντίον μελών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν, με συνέπεια να τραυματιστούν επτά άτομα, εκ των οποίων οι δυο σοβαρά ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης.
Το επεισόδιο σημειώθηκε εναντίον ένοπλης αστυνομικής περιπόλου κοντά στη Νιάλα, πρωτεύουσα του σουδανικού Νταρφούρ και είναι από τις τελευταίες επιθέσεις που σημειώνονται εναντίον της κοινής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης της UNAMID, η οποία έχει χάσει 22 μέλη από το 2008.
"Ήταν μια επιδρομή που εκδηλώθηκε το απόγευμα. Δύο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση...Είναι πολύ σοβαρό. Είμαστε μια ειρηνευτική αποστολή αλλά δεν έχουμε μια συγκροτημένη ειρήνη να διαφυλάξουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNAMID Νουρεντίν Μεζνί.
Οι δράστες πήραν δύο από τα οχήματα των μελών της ειρηνευτικής δύναμης.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Προειδοποίηση Νετανιάχου σε Παπανδρέου για Ιράν
Συνάντηση εκτός προγράμματος στη Μόσχα είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χαάρετζ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη συνάντησή που είχαν οι δύο άνδρες ο κ. Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε στον κ. Παπανδρέου ότι αν το Ιράν καταφέρει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος.
Ο κ. Νετανιάχου και ο Έλληνας πρωθυπουργός δειπνούσαν χωριστά στο εστιατόριο "Πούσκιν" της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της "Χαάρετζ" στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε τον κ. Νετανιάχου και τον ρώτησε αν θα ήθελε να δειπνήσουν μαζί. Οι δύο πρωθυπουργοί άρχισαν συζητώντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όμως η συζήτηση γρήγορα στράφηκε στις προσπάθειες του Ισραήλ να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η "Χαάρετζ" ο κ. Νετανιάχου είπε στον κ. Παπανδρέου ότι ανησυχεί πως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα αρχίσουν τις δικές τους προσπάθειες να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που το Ιράν επιτύχει το στόχο του.
Ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μια τέτοια εκτεταμένη πυρηνική ανάπτυξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο. Επανέλαβε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή της ισραηλινής εφημερίδας, πως μόνον οι σκληρές κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Πάνω από 5.000 οι υπογραφές κατά του Προξενείου!
Ζούμε σε καιρούς ιδιωτείας, αδιαφορίας και αδράνειας και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε πολύ καλά, όταν ξεκινούσαμε τη δράση της Πρωτοβουλίας μας κατά του Tουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.
Γνωρίζαμε ακόμη πολύ καλά το κλίμα της φοβικότητας ή του στρουθοκαμηλισμού που διέπει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της θρακικής ειδικά κοινωνίας.
Δεν είχαμε θέσει λοιπόν ποτέ ως κύριο στόχο μας τη συγκέντρωση κάποιου εντυπωσιακού πλήθους υπογραφών. Εκείνο που βασικά μας ενδιέφερε ήταν το να αποκαλύψουμε τον άθλιο και υπονομευτικό ρόλο του Προξενείου και των τουρκοφρόνων οργάνων του, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την ελλαδική κοινή γνώμη για ένα ζήτημα, που επί πολλά χρόνια αποτελούσε ταμπού και καλυπτόταν από την πλέον ένοχη σιωπή του πολιτικού κόσμου της χώρας (και ιδιαίτερα της Θράκης).
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και επειδή ασφαλώς δεν είμαστε αιθεροβάμμονες, ξεκινώντας την εκστρατεία μας θεωρούσαμε τη συγκέντρωση 5.000 υπογραφών ως ένα αξιοπρεπή συνολικό στόχο.
Τα πράγματα όμως τελικά πηγαίνουν πολύ καλύτερα, απ’ όσο νομίζαμε. Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης από τον κόσμο, η πρόσκλησή μας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για ομιλίες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις (πριν 4 μέρες βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, ενώ επίκεινται εκδηλώσεις μας σε Καβάλα, Ορεστιάδα και Θεσσαλονίκη), η μεγάλη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας και βέβαια το σπάσιμο του φράγματος των 5.000 υπογραφών πριν συμπληρωθούν καν 6 μήνες από την πρώτη εκδήλωση της εκστρατείας μας, είναι γεγονότα που μας χαροποιούν ιδιαίτερα και μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Ήδη αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις 5.082 υπογραφές! Και μάλιστα το ακόμη πιο ενδιαφέρον δεδομένο είναι ότι οι πέντε τελευταίες που έχουν επισυναφθεί ανήκουν και πάλι σε μουσουλμάνους συντοπίτες μας (από την Κομοτηνή και το πομακοχώρι Σμίνθη του νομού Ξάνθης)!
Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται! Κόντρα στην «πολιτική ορθότητα» των φοβισμένων, κόντρα στην εθνομηδενιστική λογική των εξωνημένων, κόντρα και στην κυρίαρχη στάση ζωής του «δεν βαριέσαι» και του «έλα, μωρέ, τώρα» της νεοελλαδικής αφασίας.
Εμείς πολύ απλά εμμένουμε στις Θερμοπύλες μας κι ούτε μας απασχολεί το αν «οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε»! Κάποιος πρέπει στο κάτω-κάτω να αντιδράσει στο ξεπούλημα της Θράκης, στο ξεπούλημα του Αιγαίου και της Κύπρου από τα φοβικά νεοταξίτικα ανθυποενεργούμενα, που παριστάνουν τον πολιτικό κόσμο αυτού του τόπου. Οι παρέες μας όμως σ’ όλη την Ελλάδα είναι πολλές και πυκνώνουν συνεχώς. Και αυτή είναι ασφαλώς η μοναδική αχτίδα που βλέπουμε στο βάθος αυτού του ζοφερού τούνελ…
(Πηγή)
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Διαψεύδουν οι Ταλιμπάν τη σύλληψη του Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέψευσαν την Τρίτη πληροφορία της New York Times σύμφωνα με την οποία ο μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, τον οποίο η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει ως στρατιωτικό διοικητή των ισλαμιστών ανταρτών, φέρεται να συνελήφθη στο νότιο Πακιστάν και να ανακρίνεται από τις πακιστανικές υπηρεσίες παρουσία αμερικανών πρακτόρων.
"Οι σημερινές φήμες για τη σύλληψη του μουλά Μπαραντάρ είναι απολύτως ψευδείς. Είναι ένα χοντροειδές ψέμα", δήλωσε ο Γιουσούφ Αχμάντι, ένας από τους εκπροσώπους της διοίκησης των Ταλιμπάν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο από άγνωστη τοποθεσία.
"Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Αφγανιστάν όπου διευθύνει όλη τη δράση του ιερού πολέμου. Είναι μαζί με εμάς και είμαστε σε επαφή μαζί του", πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα οι πακιστανικές αρχές στο Ισλαμαμπάντ καθώς και στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνουν τη σύλληψη αυτή στη διάρκεια κοινής επιδρομής των πακιστανικών και αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας στο Καράτσι.
"Θα χαρακτήριζα τη σύλληψή του σημαντική. Ωστόσο ακόμη κι αν συλλαμβάνεις τους ηγέτες τους, αυτοί επιδεικνύουν μια καταπληκτική προσαρμοστικότητα να συνέρχονται γρήγορα από την ήττα. Είναι μια οργάνωση που προσαρμόζεται" άμεσα στα νέα δεδομένα, δήλωσε αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.
Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η σύλληψη αυτή θα αποδυναμώσει τουλάχιστον προσωρινά τη δράση των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανοί πεζοναύτες διεξάγουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο νότιο προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Μαρζάχ.
Ο μουλάς Μπαραντάρ αναφέρεται από τις πηγές της εφημερίδας, ως το πλέον σημαντικό πρόσωπο που συλλαμβάνεται από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2001, ως ο δεύτερος στην ιεραρχία των αφγανών Ταλιμπάν μετά τον ιδρυτή τους, τον μουλά Ομάρ στενό συνεργάτη του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Γάλλοι στρατιώτες εκτέθηκαν σε πυρηνικές δοκιμές
Γάλλοι στρατιώτες εκτέθηκαν εσκεμμένα στις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Γαλλία τη δεκαετία του '60 στην Αλγερία, προκειμένου "να μελετηθούν οι επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων στον άνθρωπο".
Αυτό αποκαλύπτει την Τρίτη η εφημερίδα Λε Παριζιέν, που δημοσιεύει αποσπάσματα απόρρητης έκθεσης του 1998, η οποία συντάχθηκε μετά την εγκατάλειψη των δοκιμών.
Ένα απόσπασμα αφορά τη δοκιμή της 25ης Απριλίου 1961, όπου "επρόκειτο να μελετηθούν οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις του ατομικού όπλου στον άνθρωπο, ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματική προετοιμασία και την ηθική διαμόρφωση του σύγχρονου μαχητή".
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, ο γάλλος υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την έκθεση.
Η Γαλλία έχει πραγματοποιήσει 210 δοκιμές, ξεκινώντας από τη Σαχάρα το 1960 και τελειώνοντας στη γαλλική Πολυνησία το 1996.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Ελληνο-Ρωσικές συνομιλίες με κύριο θέμα την οικονομία
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο "Interfax".
"Η Ελλάδα αναζητά πολιτική και όχι οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, διότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της", δήλωσε στο Ρία Νοβόστι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα.
Νωρίτερα μιλώντας στο ΙΤΑΡ ΤΑΣ χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.
Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε στο "Interfax" ότι "ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπορικής- οικονομικής συνεργασίας". "Παρά την αισθητή μείωση του όγκου των συναλλαγών που προκλήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Ρωσίας", επισήμανε η ίδια πηγή στο "Interfax".
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο προγραμματίζεται επίσης να θιγούν και διεθνή προβλήματα και ιδιαιτέρως να συζητηθεί η πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι σχέσεις Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας - ΝΑΤΟ και η διευθέτηση σειράς περιφερειακών ζητημάτων.
Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση για ζητήματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο Κυπριακό, η Μόσχα αποτελεί σταθερό συνομιλητή, καθώς τάσσεται σταθερά υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Οι κ. Μεντβέντεφ και Παπανδρέου θα συζητήσουν επίσης την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία των δύο χωρών όπου παρατηρείται "παραδοσιακά ανοδική δυναμική".
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά Ισραήλ
Νέα φραστική επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ερντογάν, από το Κατάρ.
"Απευθύνομαι σε όλους. Που πήγε η ανθρωπιά;" αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και συνέχισε: "Ο ανεπτυγμένος κόσμος, όπως ακριβώς θεωρεί σημαντικά τα είδη υπό εξαφάνιση στους πόλους, τα τροπικά δάση και τους πάγους που λιώνουν, πρέπει με τον ίδιο τρόπο να δίνει σημασία και στα παιδιά που δολοφονούνται".
Ο Ταγίπ Ερντογάνέκανε λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά σε παγκόσμιο επίπεδο επισημαίνοντας ότι "εάν η ανθρωπότητα που ξεσηκώνεται κατά της αλιείας της φώκιας, εξακολουθεί να βλέπει ως παράπλευρη απώλεια του αγώνα κατά της τρομοκρατίας τα παιδιά που σκοτώνονται από βόμβες φωσφόρου για να μην έχει τύψεις, τότε το παγκόσμιο αίσθημα δικαίου θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά".
Στο Κατάρ, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το ορατό ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τη Δύση.
Η υποστήριξη των αραβικών χωρών σ' αυτή την προοπτική θεωρείται σημαντική και είναι ένας από τους βασικούς στόχους της περιοδείας της Χίλαρι στον Περσικό Κόλπο.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)