Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Παραγωγή θερμικών για άρματα μάχης από την Ρωσία


Η Ρωσία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με άδεια της Thales παραγωγή θερμικών σκοπευτικών συστημάτων στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένες ξένες τεχνολογίες, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Gazeta, ένα εργοστάσιο στην πόλη Βολόγκντα θα συναρμολογεί τις θερμικές κάμερες Catherine FC της γαλλικής Thales, που στην συνέχεια θα εγκαθίστανται σε άρματα μάχης T-90 του ρωσικού Στρατού.



T-90 σε παρέλαση στην Μόσχα.


Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του εργοστασίου Αλεχάντερ Κορσούνοφ στην εφημερίδα, «δεν είναι μια απλή συναρμολόγηση. Χρησιμοποιούμε και ρωσικά εξαρτήματα για να φτιάξουμε το σύστημα ελέγχου. Μετά το 2012 θα ξεκινήσουν την χρήση ρωσικών οπτικών συστημάτων και μηχανικών εξαρτημάτων για αυτές τις συσκευές.»

Η εγχώρια παραγωγή ξένων συστημάτων θα βοηθήσει την Ρωσία να μειώσει το κόστος παραγωγής και συντήρησης μέχρι και 10% για αντίστοιχα συστήματα και στο μέλλον, ακόμα και για συστήματα για πολιτική χρήση.

Η Ρωσία θα μπορεί να εξάγει συστήματα που παράγονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κατόπιν άδειας του Γάλλου αδειοδότη. Η λίστα των πιθανών αγοραστών πάντως θα πρέπει να μην περιλαμβάνει τα λεγόμενα κράτη παρίες, όπως το Ιράν.

Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να παράξει εγχωρίως ξένα συστήματα, προκειμένου να εξοικονομήσει από το κόστος ανάπτυξης, όπως ιταλικά πιστόλια Beretta, ισραηλινά UAV, αλλά και γαλλικά αποβατικά σκάφη κλάσης Mistral.

Σε αντάλλαγμα, προωθεί ρωσικά συστήματα που στην δύση δεν υπάρχουν ούτε καν ανάλογά τους, όπως τα ελικόπτερα Mi-26 για παράδειγμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

«Διάολε, είναι πολύ καλοί»


«Διάολε, είναι πολύ καλοί» είναι φράση με την οποία περιέγραφε Αμερικανός λοχίας της 22 ΜΕ τις ικανότητες των Ελλήνων πεζοναυτών.

Σε πολλά αντικείμενα που αφορούν τις αμφίβιες επιχειρήσεις συνεκπαιδεύθηκαν, ύστερα από αίτημα της αμερικανικής πλευράς, από τις 31 Μαΐου ως τις 15 Ιουνίου του 2009, οι Ελληνικές Δυνάμεις Πεζοναυτών και συγκεκριμένα η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΝ) με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (22nd MEU: Marine Expeditionary Unit) του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC: United States Marine Corps). Η συνεκπαίδευση, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη σε τακτικό, επιχειρησιακό αλλά και στρατηγικό επίπεδο που προσέφερε και στα δύο μέρη, επανέφερε στο προσκήνιο, έστω και έμμεσα, μερικά «καυτά» ζητήματα σχετικά με την παρούσα κατάσταση και το μέλλον των αμφίβιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki