Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
Οι Ρώσοι μιλούν για «Doomsday Scenario» - Αιφνιδιαστικά ζητούν συνεργασία οι ΗΠΑ;
Στην αναφορά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η ενέργεια αυτή των Αμερικανών «Είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένδειξη πιθανής επιβεβαίωσης ενός δικού τους σεναρίου τύπου παγκόσμιας καταστροφής (Doomsday Scenario)»
Με απλά λόγια ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κτυπήσει την Γη ένας αστεροειδής κάτι που θα σημάνει το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και κατ’αυτό τον τρόπο τείνουν χείρα φιλίας στην Ρωσία για να αναπτύξουν από κοινού σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων.
Στην ίδια αναφορά αυτή του δρ. Α.Perminov αναφέρεται σαφώς ότι «Η πιθανότητα ενός μεγάλου κτυπήματος στη Γη, από σώμα μετεωρίτη είναι αυξημένη».
Η υπόθεση αυτή, έρχεται να ενισχυθεί από το γεγονός της πιθανολόγησης της ύπαρξης ενός μεγάλου σώματος σε απόσταση 25 έως 50 χιλ. AU (αστρικών μονάδων) από τη Γη, και αν αυτή ευσταθεί τελικά, τότε η παρουσία του μπορεί να προκαλεί απόσπαση κομητών από τη ζώνη του Oort ή τη ζώνη του Kuiper με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για τον πλανήτη μας να είναι αυξημένος.
Το ανησυχητικό είναι ότι η δραστηριότητα στο ηλιακό μας σύστημα, σε ότι αφορά τους κομήτες είναι πολύ αυξημένη:
Εχθές 12 Μαρτίου ένας κομήτης έπεσε επάνω στον Ήλιο. Αν είχε πέσει στην Γη θα ήταν το τέλος μας...
Πάντως ο δρ. Anatoly Perminov προχωρά και περισσότερο: Με τίτλο «Ποιοι είναι;» επισημαίνεται πως η Ρωσία πρέπει «επειγόντως να επιταχύνει» το σχέδιό της για άμυνα εναντίον αστεροειδών οι οποίοι «είναι πιθανό» να στοχεύουν (!) τη Γη, αλλά και από «άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» τα οποία βρέθηκαν στην τροχιά του Ήλιου προ ενδομάδων, όπως είχε γράψει το defencenet.gr. Από τον Ρώσο δεν γίνεται δεκτή η αμερικανική θέση ότι επρόκειτο για λάθος λογισμικού του τηλεσκοπίου και δεν αποκλείει να υπάρχει κάτι περισσότερο.
Σε ότι αφορά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί πρώτη φορά στις 13 Μαίου του 1992, εναντίον της Glavkosmos ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας ύψους 400 εκατ. $ με την Ινδία για πώληση πυραυλοκινητήρων και ήταν στο πλαίσιο της απαγόρευσης διαρροής πυραυλικής τεχνολογίας σε τρίτες χώρες, η αναστολή τους έχει ισχύ από τις 10 Μαρτίου.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Κατατέθηκε η οικονομική προσφορά για τα BMP-3HEL - Πλήρες "πακέτο" υποστήριξης ζήτησε ο Στρατός
Στη τελική ευθεία μπήκε το πρόγραμμα του ΤΟΜΑ BMP-3HEL με την κατάθεση από τον ρωσικό κρατικό οργανισμό ROSOBORONEXPORT της οικονομικής προσφοράς για τα οχήματα, τα πυρομαχικά, το απόθεμα ανταλλακτικών και εργαλείων, το κέντρο εξομοιωτών που έχει ζητήσει ο Ε.Σ. κλπ. Η προσφορά για τα 450 οχήματα είναι περί τα 1,28 δισ. ευρώ, δηλαδή η τιμή στην οποία είχαν προϋπολογισθεί τα BMP-3HEL με την σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ προ τριετίας και την αρχική εντολή προμηθείας που ακολούθησε.
Από εκεί και πέρα η προσφορά περιλαμβάνει:
-Τα αιτηθέντα πυρομαχικά που θα συνοδεύσουν τα οχήματα στην άφιξή τους στην Ελλάδα και κοστoλογούνται 160 εκατ. ευρώ (πηγή του ΓΕΣ ανέφερε στο defencenet.gr ότι «Το κόστος τους είναι λιγότερο από το μισό των LEO-2HEL/A4, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνουν χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους»)
-Το πακέτο των εργαλείων και των εργαλειομηχανών για συντήρηση μέχρι 5ου(!) βαθμού Κλιμακίου (δηλαδή για πρώτη φορά θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός οχήματα μάχης - είτε ΤΟΜΑ είτε άρματα - τα οποία θα μπορεί να επισκευάζει 100% εγχωρίως μέχρι και τον κινητήρα τους, τα οπλοσύστηματά τους κλπ. Στην σύμβαση για τα LEO2HEL η πρόβλεψη ήταν για επισκευή μέχρι 3ου Κλιμακίου).
Το κόστος του εν λόγω υλικού που αιτήθηκε ο Ε.Σ. ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
-Ολόκληρο κέντρο εξομοιωτών. Πέντε, συνολικά, εξομοιωτές και τα παρελκόμενα ηλεκτρονικά συστήματα αυτών που θα τοποθετηθούν σε κτίριο που κτιστεί μέσω των αντισταθμιστικών στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης βιβλιογραφία, εκπαίδευση κλπ. Κόστος των παραπάνω 130 εκατ. ευρώ περίπου.
Πρόκειται για ένα υπερπλήρες πακέτο βάσει των όσων έχει ζητήσει ο Ε.Σ., το οποίο ενσωματώνει και το κόστος της βιομηχανικής συμμετοχής που θα φτάσει το 33%, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση σε σχέση με την αρχικά προσφερόμενη βιομηχανική συμμετοχή που υπολογιζόταν στο 25%.
Σε πολιτικό επίπεδο συντάσσεται η ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του Α.Σερντιούκοφ κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Μόσχα 29-31/03/2010.
Για τους Ρώσους το θέμα των BMP-3HEL είναι το κορυφαίο, ανεξάρτητα αν εκκρεμούν και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η βολή επιχειρησιακής αποδοχής των S-300PMU-1, η υπογραφή FOS για το σύστημα, το θέμα των ΖUBR, όπου ελπίζεται ότι η νέα ηγεσία του Π.Ν. θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από την προηγουύμενη που για ανεξήγητους λόγους ήθελε να ... αποστρατεύσει τα μισά σκάφη κλπ.
Η ρωσική πολιτική ηγεσία και κυρίως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακολουθούν πολύ στενά το όλο θέμα των BMP-3HEL από το οποίο και εξαρτούν, όπως και από την ελληνική στάση στο θέμα των αγωγών, την μελλοντική γενικότερη πολιτική και εμπορική σχέσεη τους. Ακόμα και τα αποτελέσματα της επίσκεψης σήμερα στην Μόσχα της υφυπουργού, αρμόδιας για τον Τουρισμό, Άντζελας Γκερέκου, που στοχεύει στο άνοιγμα του «κρουνού» των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα για το 2010 θα εξαρτηθεί - σε επίπεδο αποτελεσμάτων - από την πορεία των θεμάτων αυτών.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βέβαια, τα δύο κύρια λόμπι, το γερμανικό και το αμερικανικό με ισχυρές προσβάσεις στα δύο υπουργικά γραφεί και ειδικά στο γραφείο του «επάνω ορόφου» δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια προώθησης των μεταχειρισμένων Marder-1A3 οι πρώτοι και το Bradley M2 οι δεύτεροι...
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Περί τουρκικής υπεροπλίας στο Αιγαίο
Σε σημερινό του άρθρο στο Βήμα, ο δημοσιογράφος Γ. Μαλούχος επισημαίνει τον κίνδυνο ανατροπής του αεροναυτικού ισοζυγίου δυνάμεων στο Αιγαίο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι "η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας από το 2015 και μετά θα βρίσκεται μακράν στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής ιστορίας τόσο ποσοτικά όσο- το κυριότερο- και ποιοτικά". Στο δημοσίευμα παρατίθενται πίνακες (ποσοτικής) σύγκρισης των κύριων οπλικών συστημάτων, οι οποίοι περιέχουν κάποιες ανακρίβειες για τους αριθμούς των μέσων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, τα αξιόμαχα αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι:
208 F-16 Block 30/40/50
50 F-4E/2020 Terminator
18 F-4ETM Simsek
18 RF-4ETM Isik
43 F-5/2000
Οι παραπάνω αριθμοί αναμένεται να μεταβληθούν, μέχρι το 2015, με τη παραλαβή των 30 F-16C/D Advanced Block 50+ και από πιθανές απώλειες λόγω αεροπορικών ατυχημάτων
ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στις παλαιότερες εκδόσεις των F-16 εφαρμόζεται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα πρότυπα CCIP. Μη εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-4E Phantom II θεωρούνται μη επιχειρησιακά ενώ η είσοδος σε υπηρεσία των πρώτων F-35 δεν αναμένεται πριν το 2015, χρόνος αρκετός ώστε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να επιλέξει το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος.
Όσον αφορά το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρεται λανθασμένα ότι διαθέτει δύο αντιτορπιλικά, προφανώς από σύγχυση λόγω παλαιότερης προσφοράς δύο αμερικανικών Α/Τ κλάσης Spruance, τα οποία η Άγκυρα ουδέποτε αποδέχθηκε. Μέχρι το 2015, η Τουρκία:
εφαρμόζοντας τα προγράμματα εκσυγχρονισμού, θα διατηρήσει σταθερό των αριθμό των φρεγατών σε 16 (8 κλάσης O.H. Perry, 8 κλάσης ΜΕΚΟ-200ΤΝ) ενώ η μία φρεγάτα κλάσης KNOX βρίσκεται υπό παροπλισμό.
θα διατηρήσει σταθερό τον αριθμό των 14 υποβρυχίων (6 Τύπου 209/1200, 8 Τύπου 209/1400) με τα 6 υπό ναυπήγηση Τύπου 214 να αντικαθιστούν σταδιακά τα πρώτα.
θα παραλάβει εκτός απροόπτου δύο κορβέτες κλάσης HYBELIADA του προγράμματος MILGEM οδηγώντας σε παροπλισμό ισάριθμες κορβέτες τύπου Α-69.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
"Η χρήση άλλης ονομασίας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις"
"Ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε οφείλει να μεταφέρει στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες την ενιαία φωνή της Ε.Ε και έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την ονομασία 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας', δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με χρησιμοποίηση από τον ευρωπαίο Επίτροπο σε συνέντευξή του, της λεγόμενης συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.
"Οτιδήποτε άλλο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφωνημένα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Στέλνει λάθος μήνυμα στην ηγεσία και τον λαό της γείτονος και υπονομεύει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ", συνέχισε ο αναπληρητής υπουργός, τονίζοντας ότι "θα μεταφέρει άμεσα τη βαθύτατη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης από ενέργειες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ενισχύουν, όπως θα έπρεπε, τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ".
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι "επιθυμία μας είναι μία καλή και στενή συνεργασία με τον νέο Επίτροπο, πάντοτε όμως με σεβασμό στα συμφωνημένα και ισχύοντα κατά το Διεθνές Δίκαιο και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της".
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Θρίλερ με την «ευρωβοήθεια»
Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τη συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, καθώς άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian ανέφερε ότι οι 16 χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία ύψους αρκετών δισ. ευρώ, ωστόσο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Επίσης υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.
Αντιστοίχως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό περί συμφωνίας των κρατών-μελών της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει στο φύλλο του Σαββάτου πως τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε "συντονισμένες, διμερείς προσφορές" οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση.
Το δημοσίευμα του Guardian
Ο Guardian σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για την "διάσωση" της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός πακέτου στήριξης του κοινού νομίσματος.
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξουν "συντονισμένες, διμερείς προσφορές" οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση, φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Γκάρντιαν.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία πάντως διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής της μορφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη άλλες πηγές.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες την Δευτέρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η βοήθεια που θα καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα θα φθάσει έως και τα 25 δις ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Οι ανάγκες της Ελλάδας για δανεισμό υπολογίζονται σε 53,2 δις ευρώ για το 2010.
Η "διάσωση" θα είναι "μια συντονισμένη προσέγγιση, με συνεισφορές σε διμερές επίπεδο. . . μια συνεισφορά σε διμερές επίπεδο μπορεί να είναι ένα δάνειο ή μια εγγύηση για την λήψη δανείου", φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν στην εφημερίδα.
Η συμφωνία αυτή καταρτίστηκε κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της απαγόρευσης -βάσει των κανόνων που διέπουν την κοινή νομισματική πολιτική-, της "διάσωσης" μιας χώρας που βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας και κατά τρόπο ώστε να μην παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης σπεύδει να θεσμίσει αυστηρότερους κανόνες για τις 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει διαρκής, αυστηρή "παρακολούθηση" της ακρίβειας των στοιχείων όσον αφορά τους προϋπολογισμούς τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
"Η Ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη", φέρεται να δήλωσε στον Γκάρντιαν ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά και νομισματικά θέματα.
"Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. . . υπ' αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι".
Ο Ρεν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι τον επόμενο μήνα θα προτείνει ένα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, και την ανάθεση στη Eurostat σημαντικών ελεγκτικών ευθυνών για τις χώρες της ευρωζώνης.
Tμήμα ειδησεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)