Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

"Έτοιμο το σχέδιο των ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράν", παραδέχθηκε ο Αμερικανός ΓΕΕΘΑ


Ο αρχηγός του Mικτού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδέχτηκε την Κυριακή ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν, σε περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Τόνισε πάντως ότι μια τέτοια επίθεση αποτελεί, κατά τη γνώμη του, «κακή επιλογή, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν θα μπορούσε να έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες που είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς σε μία τόσο ασταθή περιοχή», δήλωσε ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο Μ.Μάλεν πρόσθεσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, και η μία και η άλλη επιλογή με ανησυχούν πολύ» παραδέχθηκε.

Ο Μάλεν δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει στο Ιράν θα οδηγήσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και θα παραμείνουν εκεί» δήλωσε.

«Ελπίζω να μη χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε, αλλά είναι σημαντικές και γνωστές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε την Ουάσινγκτον κατά μίας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι θα απειλούσε την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

«Αν οι ΗΠΑ κάνουν το λάθος (να επιτεθούν στο Ιράν), η ασφάλεια της περιοχής θα κινδυνεύσει. Η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου αφορά όλο τον κόσμο ή κανέναν» δήλωσε ο στρατηγός Γιαντολάχ Τζαβανί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας ενάντια σε οποιαδήποτε επιχείρηση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν «έχει αναπτύξει τις αμυντικές του δυνατότητες για να ενισχύσει τη δύναμη της πειθούς του. (defencenet.gr)

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki