Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αλληλεγγύη στο λαό της Αϊτής.


Η Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Εθνική μας Ανεξαρτησία την 15η Ιανουαρίου 1822. Όταν οι "φίλοι" μας οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν από τη μια να μη δυσαρεστήσουν το Σουλτάνο και από την άλλη να μη χάσουν την ηγεμονική κυριαρχία τους στις αποικίες δημιουργώντας προηγούμενο, η Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε τον Ιερό Αγώνα των Ελλήνων απέναντι στον οθωμανικό ζυγό. Όντας η ίδια μία χώρα που από το 1791 είχε ξεκινήσει τη δική της Επανάσταση για να εκδιώξει τους Γάλλους αποικιοκράτες από τη γη της, γνώριζε καλά τους Αγώνες του Ελληνικού λαού για την πολυπόθητη Ελευθερία.

Την 15η Ιανουαρίου 1822 ο πρόεδρος της Αϊτής Jean-Pierre Boyer με έγγραφό του στην Ελληνική Επιτροπή του Παρισιού, απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, ανήγγειλε την αναγνώριση της Ελληνικής Προσωρινής Διοίκησης και ευχόταν τη Νίκη της Επανάστασης.

Ήταν η πρώτη επίσημη αναγνώριση του Ελληνικού κράτους απο ξένη χώρα.

Οι Έλληνες είμαστε λαός με φιλότιμο. Η Ελληνική κυβέρνηση έστω συμβολικά οφείλει να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη απο το χτύπημα του εγκέλαδου χώρα. Το ίδιο και οι Έλληνες πολίτες.

Ας μην ξεχάσουμε το πρώτο κράτος που μας αναγνώρισε.



Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Στα 5.000 βαρέλια ημερησίως αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου του Πρίνου


Στα 5.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως θα ανέβει η παραγωγή του Πρίνου, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης στο κοίτασμα «Έψιλον»


Όπως ανακοίνωσε η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής, Ενεργειακή Αιγαίου, η γεώτρηση δόθηκε στην παραγωγή σήμερα και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ημερήσια δυναμικότητα της εταιρείας, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 3.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που θα ανεβάσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή στα 5.000 βαρέλια.

Τα συνολικά αποθέματα του κοιτάσματος «Έψιλον» εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια και η εταιρεία θα προβεί σε νέες μελλοντικές γεωτρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη βέλτιστη εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Το «Έψιλον» είναι το πρώτο νέο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην χώρα μας μετά από 14 χρόνια. H γεώτρηση είναι η πιο σύνθετη και μεγαλύτερη σε μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα, έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρα και διήρκησε συνολικά 3 μήνες. Το 2009, η Ενεργειακή Αιγαίου επένδυσε συνολικά 80 εκατομμύρια δολάρια σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα, που αύξησαν την ημερήσια παραγωγή της εταιρείας, από 1.000 βαρέλια ανά ημέρα πριν την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος, σε 5.000 βαρέλια στην παρούσα φάση.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου δήλωσε ότι το επενδυτικό πλάνο συνεχίζεται με μια νέα γεώτρηση η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και περαιτέρω έρευνες. O κ. Βαγγέλης Παππάς, Πρόεδρος της Καβάλα Oil (θυγατρική της Ενεργειακής Αιγαίου) ανέφερε ότι για τους εργαζόμενους, η εξόρυξη του κοιτάσματος πετρελαίου στο πεδίο Έψιλον αποτελεί δεκάχρονο στόχο ελπίδας.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki

Τέλος στην ιαπωνική υποστήριξη στο Αφγανιστάν...


Η ναυτική αποστολή της Ιαπωνίας που πρόσφερε επιμελητειακή υποστήριξη στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν, από το 2001, τερματίζεται από την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Τοσίμι Κιταζάουα.


"Θα δώσω εντολή η αποστολή ανεφοδιασμού να τερματιστεί από τα μεσάνυχτα και να επιστρέψει ο ιαπωνικός στόλος", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός.

Ο ιαπωνικός στόλος πλέοντας στον Ινδικό Ωκεανό εξασφάλιζε την τροφοδοσία σε καύσιμα και νερό των δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο τερματισμός της αποστολής ήταν μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, όταν κέρδισε τις εκλογές της 30ης Αυγούστου.




Τμήμα ειδήσεων:elliniki-stratigiki